Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna 3 way peerless sls12 vifa d75mx vifa xt19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna 3 way peerless sls12 vifa d75mx vifa xt19

Cześć jestem w trakcie budowy kolumny 3 way projekt samodzielny duży monitor podstawkowy obudowa zamknięta 80L w 80% wytlumiona w której pracuje
    Peerless SLS-12 - 830669
    Vifa D75mx osobna obudowa
    Vifa Xt19td00-04 osobna obudowa

Pomiar impedancji wofera wskazuję na szczyt 52hz więc wynika z symulacji że dobroć qtc mam trochę ponad 0.7.. mogłaby być większa ale tak już zostawię

Natomiast zrobiłem wszelkie pomiary charakterystyk głośników i impedancji według zaleceń na forum bazuje na programie virtuix cad czy mógłby mi ktoś pomoc ze zwrotnica?

Jestem w trakcie dodawania zdjęć nie za bardzo wiem jak...
    Last edited by renio; 23.08.2024, 09:37.

a tu kolega napisał. no to czekamy aż uda się dodać zdjęcia.
    swoją drogą, aż dziwne że tylu ludzi ma z tym problem - może trzeba zmienić sposób dodawania zdjęć na prostszy

Skomentuj

To nie można bezpośrednio załadować tylko trzeba przez zew link jakiś?

Skomentuj

Zamieszczone przez renio Zobacz posta
        To nie można bezpośrednio załadować tylko trzeba przez zew link jakiś?
        Na dole strony, na czerwono masz link do forumowego serwera zdjec. Kliknij, zaladuj zdjecia i wygeneruj link z miniaturką. Nic trudnego.

Skomentuj

Życzę powodzenia w uzyskaniu spójności brzmienia na dolnej średnicy, na połączeniu kopułkowego średniaka i w praktyce subwooferowego niskotonowca. Tak z ciekawości - co skłoniło Cię do użycia takiego zestawienia głośników?
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Luszti, dasz radę poprawic te zdjecia? Kolega jakos nie ogarnia loadera.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Życzę powodzenia w uzyskaniu spójności brzmienia na dolnej średnicy, na połączeniu kopułkowego średniaka i w praktyce subwooferowego niskotonowca. Tak z ciekawości - co skłoniło Cię do użycia takiego zestawienia głośników?
              Z tym subwooferowym niskotonowcem bym nie przesadzał :-) nie ma on jakiegoś niskiego zejścia natomiast jego pasmo jest wyrównanie do 1khz 1. pik jest przy 800hz więc stwierdziłem że się nada bo już leżał na półce miałem też vife d75mx xt19 dokupiłem do kompletu jeśli tak to można nazwać

Masz pojęcie o co chodzi widac:-) tu jest dokładnie problem zgranie w fazie jest zgranie na charce jest ale jest za dużo wyższego basu =niższego środka czekają mnie kompromisy albo dołek na charce ale za to tonalnosc wyrównana w miejscu podziału albo...

I tu proszę was o to żeby ktoś zaproponował jakaś zwrotnice myślę że fajny temat a i ja się czegoś nauczę
              Last edited by renio; 23.08.2024, 16:26.

Skomentuj

Z tym subwooferowym niskotonowcem bym nie przesadzał nie ma on niskiego zejścia natomiast jedno pasmo jest wyrównanie do 1khz 1 pik jest przy 800hz więc stwierdziłem że się nada bo już leżał na półce miałem też vife d75mx xt19 dokupiłem do kompletu jeśli tak to można nazwać

Masz pojęcie o co chodzi tu jest dokładnie problem zgranie w fazie jest zgranie na charce jest ale jest za dużo wyższego basu =niższego środka czekają mnie kompromisy albo dołek na charce w miejscu podziału albo...

I tu proszę was o to żeby ktoś zaproponował jakaś zwrotnice myślę że fajny temat a i ja się czegoś nauczę
                Renio, popraw zdjecia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Luszti, dasz radę poprawic te zdjecia? Kolega jakos nie ogarnia loadera.
                  Przepraszam ale mam załadowany ten folder tylko url nie chce się załadować...

Skomentuj

Przepraszam ale mam załadowany ten folder tylko url nie chce się załadować...
                    Wejdz w loader, zaznacz zdjecie i kliknij na generowanie kodu z miniaturkami. Wygenerowany kod skopiuj do wiadomosci na forum.

Skomentuj

Wejdz w loader, zaznacz zdjecie i kliknij na generowanie kodu z miniaturkami. Wygenerowany kod skopiuj do wiadomosci na forum.

Last edited by renio; 23.08.2024, 16:39.

Skomentuj

Super, teraz dziala. W ten sposob ladujemy zdjecia. Mozesz wkleic reszte zdjec i linkow do nich.

Skomentuj

dziekuje za porade

Skomentuj

Teraz cos mozna ocenic. Calosc wyszla ladnie, choc troche niepotrzebnie ustaliles duze odleglosci miedzy glosnikami. To moze byc pewnym problemem przy projektowaniu zwrotnicy. Same glosniki sa jak najbardziej do zgrania, ale raczej beda one wymagaly dosc skomplikowanej zwrotnicy. Na te chwile nie jestem w stanie ocenic Twoich pomiarow, czy sa wlasciwie wykonane i zdatne do projektowania zwrotnicy.

Skomentuj

Teraz cos mozna ocenic. Calosc wyszla ladnie, choc troche niepotrzebnie ustaliles duze odleglosci miedzy glosnikami. To moze byc pewnym problemem przy projektowaniu zwrotnicy. Same glosniki sa jak najbardziej do zgrania, ale raczej beda one wymagaly dosc skomplikowanej zwrotnicy. Na te chwile nie jestem w stanie ocenic Twoich pomiarow, czy sa wlasciwie wykonane i zdatne do projektowania zwrotnicy.
                              zrobilem tak poniewaz początkowo mial byc inny sredni seas 17cm z membrana polipropylenowa i mialem przygotowane juz kubki pod te glosniki dlatego tak wyszlo ale plan nie wypalil pozatym 17 cm do 19 mm kopolki byloby to samo co z ta srednia kopółka a woferem a że mialem te vify to je wykorzystalem
                              tak wiem blizej byloby znacznie lepiej ale coż...jest jak jest wieczorem wkleje pliki frd i txt impedancji pomiary robilem w programie arta karta to focusrite 2i2 mikrofon jaki posiadam to superlux ecm 999 nie mam pliku kalibracyjnego do niego

zwrotnice teraz jakie mam sa tylko liczone z podstaw elektrycznych tak aby nie spalic glosnikow
                              bas cewka 5.6 mh
                              sredni 33uf szeregowo rezystor 10 ohm cewka 1.1 i kondensator 3.3 uf do masy
                              wysoki 6.8 szeregowo 1.5ohm i 0.18mh do masy
                              prosze sie tym nie sugerowac to tylko w celu sprawdzenia

wklejam zdjecia ostanie aktualnie mam podstawy w lakierni sa malowane na czarny mat

nie wiem czy dobrze zaladuje ale przesylam pliki pomiarowe
                              niestety nie mozna zaladowac plikow frd przez wyslij załącznik jak to zrobić?
                              Załączone pliki
                              Last edited by renio; 23.08.2024, 17:25.

Skomentuj

Zatem bez pomiarow, ciezko cos wiecej powiedziec. Czeka Cie jeszcze duzo pracy i wydanej $$$.

Skomentuj

Zatem bez pomiarow, ciezko cos wiecej powiedziec. Czeka Cie jeszcze duzo pracy i wydanej $$$.
                                  wszystkie pomiary dodałem jesli komus nie dziala proponuje zmienic rozszerzenie na .frd

Skomentuj

Najlepiej jakbys spakowal wszystkie pliki do zipa, czy rar.

Skomentuj

Najlepiej jakbys spakowal wszystkie pliki do zipa, czy rar.
                                      Dobrze tak zrobię

Skomentuj

Czaruję...
                                      X