Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna 3 way peerless sls12 vifa d75mx vifa xt19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Same glosniki sa jak najbardziej do zgrania, ale raczej beda one wymagaly dosc skomplikowanej zwrotnicy.
    Większość głośników jest do zgrania, nawet da się uzyskać równe kreski, fazę i reverse null'e. Problem w tym, że kreski to jedno a granie to drugie. Dalej jestem dość sceptyczny jeśli chodzi o jakość dolnej średnicy i spójność brzmienia przy łączeniu tych głośników.
    renio - popatrz sobie tutaj: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...zti#post659348 ten Scan na środku to w zasadzie Twoja Vifa. Z tym, że woofer to specyficzna konstrukcja z bardzo niskim Mms, na której można robić nawet dwie drogi. Fajnie to gra :)
    Last edited by LuSzTi; 23.08.2024, 18:45.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Na serii SLS niegdyś powstało wiele konstrukcji 3 way, tak jak na Vifie 75 i jej aktualnej wersji jako SS. Ten głośnik w konstrukcjach PMC jest używany od 380 Hz, ale przy filtracji 4 rzędem. Podobnie jak w konstrukcjach ATC. SLS bez problemu operuje do 500-600hz, nawet nieco wyżej. Po prostu to nie jest układ głośników do filtrów 2 rzędu i wyzszego podziału, tak jak to zrobiłeś w tych dużych monitorach.
      ​​​​

Skomentuj

...
        Last edited by jjurek; 23.08.2024, 20:27.

Skomentuj

Moja zwrotnica jest jak pisałem tylko w celu sprawdzenia
          Luszti zdaje sobie sprawę z tego co piszesz i zgadzam się w 100% kreski będą równe ale źle to brzmi wofer 30cm za dużo przejmuje niższej średnicy pomimo tego ze fajnie byłoby mieć podział w okolicach 600hz na dole to i tak myślę że trzeba będzie zrobić tam dołek po to żeby "zgasić" zakres tego wofera akustycznie
          Jak sprawa by wyglądała z podziałem 380hz bo widziałem te konstrukcje pcm kopolka wchodzi tam 4 rzędem hm trzeba by sprawdzić czy ktoś może zrobić 2 typy wyżej wymienione
          1. podział 600hz 2 rzedem myślę że cewka dla wofera dużo powyżej 5.6 mh
          2. Może spróbować faktycznie 380hz i wtedy kopolka 4 rząd
          Co myślicie na ten temat?
          Luszti wiem że 30 cm i 7.5 cm elektrycznie będą działać ale akustycznie przy prostej kresce będzie lipa na maxa
          Pogromca mitow słuchałem kiedyś atc scm 100 gra to bdb chociaż dole nie zaskakuje zbytnio ten sls 12 do 600 gra dobrze chociaż thd 3 rzędu ma nieco już wyższe niż 2 rzędu z tego co pamiętam atc ma podział 380 i 3.5 khz ale to zupełnie inne glosniki
          Niemnijej jednak zdaje się na Was

Skomentuj

Wydaje mi się, że wzajemne fazy głośników nie są zmierzone poprawnie i stąd m.in. ciężko dobrze zaprojektować filtr na podstawie tych pomiarów. Mam również wątpliwości co do wzajemnych poziomów głośności.
            Wypróbuj schemat podesłany poniżej. Powinno jako tako zagrać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
              Wydaje mi się, że wzajemne fazy głośników nie są zmierzone poprawnie i stąd m.in. ciężko dobrze zaprojektować filtr na podstawie tych pomiarów. Mam również wątpliwości co do wzajemnych poziomów głośności.
              Wypróbuj schemat podesłany poniżej. Powinno jako tako zagrać.
              dziekuje za zainteresowamie poziom glosnosci dla wszystkich glosnikow byl taki sam wrecz nie dotykany mikrofom ustawiony na osi glosnika wysokotonowego z 1m pomiar wedlug zalecenia z manuala virtuixa dla arta jedno wyjscie do wzmacniacza drugie spiete z wejsciem karty pomiar konfiguracja semi dual zasilanie phantom...
              Last edited by renio; 23.08.2024, 22:23.

Skomentuj

daj znać czy gra :)

Skomentuj

Moim zdaniem z pomiarami cos jest nie tak. Tweeter ma odwrocona polaryzacje, a zaleznosci fazowe wygladaja bliskie minimum fazy, co przy tak malej odleglosci jak 1m na osi tweetera wyglada to dosc nietypowo, szczegolnie w roznica miedzy tweeterem, a wooferem.

Przy tak duzej kolumnie odleglosc pomiaru z 1 metra moze byc za krotka. Co innego gdyby te pomiary byly wykonywane na stoliku obrotowym wg, tutoriala zalecen autora Vituixa.

Skomentuj

Ciężko mi to zrozumieć faza w każdym głośniku była tak samo podłączona tak mi się wydaje bynajmniej jest problem z mikrofonem według mnie on za dużo góra mierzy może to Was myli zrobię pomiary umnikiem dla porównania tylko proszę Was nie piszcie że umnik mierzy źle bo nie ma kanału referyncejnego nie mam innej możliwości
                    Ale sprawdzę może pomieszałem pliki
                    Last edited by renio; 24.08.2024, 14:15.

Skomentuj

Pomiar fazy jest jednym z podstawowych do wykonania poprawnej zwrotnicy. Bez tego można jedyne zgadywać i robić trochę na czuja, czego przykładem jest mój zaproponowany schemat.
                      Daj znać czy się do czegoś przydał. Będziesz go sprawdzał czy chcesz sam do wszystkiego dojść?

Jeszcze o fazie: myślę, że trzeba by poczynić jakiś samouczek jak ją poprawnie mierzyć. Większość początkujących nie ma pojęcia co to jest faza, myli ją z polaryzacją.
                      Last edited by Granat; 25.08.2024, 21:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                        Pomiar fazy jest jednym z podstawowych do wykonania poprawnej zwrotnicy. Bez tego można jedyne zgadywać i robić trochę na czuja, czego przykładem jest mój zaproponowany schemat.
                        Daj znać czy się do czegoś przydał. Będziesz go sprawdzał czy chcesz sam do wszystkiego dojść?

Jeszcze o fazie: myślę, że trzeba by poczynić jakiś samouczek jak ją poprawnie mierzyć. Większość początkujących nie ma pojęcia co to jest faza, myli ją z polaryzacją.
                        slucham Twojej zwrotnicy od wczoraj niestety zbyt duzo w nej wyzszego basu i nizszego srodka zakres od 100-400hz jest za mocno slyszalny
                        cos tam wiem na tematych tych pomiarow byx moze polaryzacja zostala odwrocona a poziom jest inny poniewaz glosnik wysokotonowy jesr w wersji 4ohm
                        mysle ze trzeba sprobowac min podzialu na ta kopolke czyli tak jak to zrobil pcm 380hz 4 rzad i wtedy dobrac max cewke dla wofera zeby go szybko uciac tak aby jak najmniej gral wyzszym basem
                        Last edited by renio; 26.08.2024, 10:00.

Skomentuj

Peerless SLS-12 - 830669
                          Vifa D75mx osobna obudowa
                          Vifa Xt19td00-04 osobna obudowa

Jeszcze nie czytałem wątku ale muszę Cię zmartwić konfiguracja jest słaba ... kopułka zagra swobodnie maks 600Hz i to przy bardzo stronym zboczu i nie jest łatwa w filtracji. A jak jeszcze będziesz się inspirował opracowaniami w sieci to zreguły tam gra 1-1,5 oktawy 900-2,5.
                          SLS to tłuczek subwooferowy więc! ...
                          XT19 będzie chciał być cięty wysoko a Dm75 też tego nie lubi.

Będzie grało , da sie zgrać ale bedzie to grało na siłe. jak modyfikacje Kliphsów
                          Last edited by Zap Projekt; 26.08.2024, 12:53.

Skomentuj

Teoretycznie według mojego schematu podział jest ok. 600Hz. Niżej nie ma co schodzić.
                            100-400Hz, to ewidentny problem z wooferem, a nawet zasugerowałbym sprawdzenie akustyki wnętrza. Może położenie kolumn nie pozwala uzyskać niskiego basu, którego oczekujesz.
                            Zwrotnicą ciężko będzie coś tu pomóc. Możesz dać jeszcze większą cewkę np. 10mH i posłuchać czy jest jakaś wyraźna różnica na plus.

Skomentuj

Zamieszczone przez renio Zobacz posta
                              Ciężko mi to zrozumieć faza w każdym głośniku była tak samo podłączona tak mi się wydaje bynajmniej jest problem z mikrofonem według mnie on za dużo góra mierzy może to Was myli zrobię pomiary umnikiem dla porównania tylko proszę Was nie piszcie że umnik mierzy źle bo nie ma kanału referyncejnego nie mam innej możliwości
                              Ale sprawdzę może pomieszałem pliki
                              Napisz coś więcej na temat systemu pomiarowego, jaki posiadasz.

Mikrofonem na USB nie zawracaj sobie głowy. Nie zrobisz tym bardziej zaawansowanych pomiarów, a takie tutaj właśnie by się przydały.

Skomentuj

Komputer z system win 11
                                ​​​​​​Program arta lub rew
                                Karta dźwiękowa focusrite 2i2
                                Mikrofon superlux ecm-999
                                Do pomiarów wykorzystuje wzmacniacz nad 3150
                                Słucham na końcówce klon pass a5 i rme adi 2 dac fs to mój setup
                                Pomieszczenie częściowo zaadaptowane akustycznie lecz pomiary robiłem na dworzu mam do tego warunki
                                Nie posiadam stołu obrotowego do pomiarów jak wyczytałem dziś w manualu ale jest tam kilka wskazuwek do ustawienia pomiaru impulsu być może zrobię nowe pomiary wedluch zalecanych ustawien
                                Last edited by renio; 26.08.2024, 18:37.

Skomentuj

Ok setup jest wporzadku, chociaz Superlux chyba nie posiada indywidualnego pliku kalibracji.

Jesli na obecna chwile nie chcesz isc w kierunku pomiarow na stoliku obrotowym ( chociaz od tego nie uciekniesz, jak chcesz sie rozwijac i osiagac znacznie wieksze mozliwosci symulacji/pomiarow), to mozesz zrobic pomiary z jednego punktu, ale jesli to bliska odleglosc typu 1 metr, to raczej powinienes celowac miedzy tweeter, a sredniak.
                                  Oczywiscie metoda pomiarowa dual channel lub semi dual channel. Wazne abys mogl zapisywac pliki .pir. Standardowo w wersji demo nie ma takiej mozliwosci i trzeba miec pelna wersje, ale mozna to obejsc. Jesli masz pelna wersje, to nie ma problemu.

Wykonaj nowe pomiary i zaladuj pliki pomiarowe pir i impedancji do zipa, a nastepnie wrzuc na forum. Potem bedziemy dumac, czy to co zrobiles nadaje sie do dalszej pracy ze zwrotnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Ok setup jest wporzadku, chociaz Superlux chyba nie posiada indywidualnego pliku kalibracji.

Jesli na obecna chwile nie chcesz isc w kierunku pomiarow na stoliku obrotowym ( chociaz od tego nie uciekniesz, jak chcesz sie rozwijac i osiagac znacznie wieksze mozliwosci symulacji/pomiarow), to mozesz zrobic pomiary z jednego punktu, ale jesli to bliska odleglosc typu 1 metr, to raczej powinienes celowac miedzy tweeter, a sredniak.
                                    Oczywiscie metoda pomiarowa dual channel lub semi dual channel. Wazne abys mogl zapisywac pliki .pir. Standardowo w wersji demo nie ma takiej mozliwosci i trzeba miec pelna wersje, ale mozna to obejsc. Jesli masz pelna wersje, to nie ma problemu.

Wykonaj nowe pomiary i zaladuj pliki pomiarowe pir i impedancji do zipa, a nastepnie wrzuc na forum. Potem bedziemy dumac, czy to co zrobiles nadaje sie do dalszej pracy ze zwrotnica.
                                    Chce to zrobić dla siebie nie w celach zarobkowych co nie znaczy że ma być to zrobię byle jak
                                    Nie jestem w tym temacie tip top nie znam się na doborze głośników nie prowadzę sklepu z gotowymi setapami jednak jeśli że za coś biorę ma to być zrobione tak żebym się tego nie wstydził i trzymał minimalny poziom mojego założenia
                                    Głośniki są może dla niekotych źle czy przypadkowo dobrane.. cóż ale takie mialem słyszałem duzo gorsze kolumny za dużo większą kasę więc myślę że gra jest warta świeczki.
                                    Dziękuję za pomoc i opinie dotychczas zrobię nowe pomiary według zaleceń kolegi i będę aktualizować
                                    Last edited by renio; 26.08.2024, 20:46.

Skomentuj

Nie ma się co martwić. Masz dobre pole do nauki na trudniejszym przypadku. Jak to ogarniesz, to będzie sporo satysfakcji i dodatkowego doświadczenia. Działaj, a my pomożemy.

Skomentuj

nowe pomiary
                                        w folderze na wys sredni-koplka sa po 2 pomiary
                                        Last edited by renio; 29.08.2024, 11:23.

Skomentuj

sweep

Skomentuj

Czaruję...