Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Granatowe 3-drogi z SB26STAC + SB13PFCR25 + SB15SFCR39

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Granatowe 3-drogi z SB26STAC + SB13PFCR25 + SB15SFCR39

Cześć,

Mam pomysł na, według mnie, fajne kolumny, które cechować się mają pełnym brzmieniem z mocno zaznaczonym basem, delikatnym środkiem i przejrzystą górą. Ma to być zestaw dla melomana, nie audiofila, raczej dla kogoś kto szuka mocnego grania w przystępnych pieniądzach.
    Projekt zostanie pokazany od początku do końca, a wszystkie jego elementy będą jawne.

Zacząłem od doboru głośników i szkicu obudowy. Będą to klasyczne podłogówki, trójdrożne, stosunkowo nieduże i smukłe.
    Zastosowane głośniki to:
    - góra SB26STAC-C000-4
    - środek SB13PFCR25-8
    - dół 2x SB15SFCR39-8

Na teraz to wszystko. Dalsze informacje wkrótce. A teraz trochę obrazków.

Może by się udało zapakować tam typowego sredniotonowca zamiast SB13PFCR25-8?

Skomentuj

Dałoby się i to zakładała pierwsza wersja projektu.
      Później jednak zmieniłem zdanie z kilku względów:
      - wygląd, ten 5" środek najlepiej pasuje wizualnie do niskotonowych elips
      - cena, ma to być przystępny cenowo projekt grający efektownie, niekoniecznie super neutralnie (stąd też prosta konstrukcja obudowy, bez kątów itd.)
      Last edited by Granat; 24.12.2024, 19:21.

Skomentuj

Nie na temat...
        Z przyjemnością będę śledził Twój projekt, ponieważ trochę przypomina mi moje kolumny DIY - ale one niezbyt budżetowe były, oj nie
        Bardzo dawno temu zbudowałem bowiem najwyższy model KEF Constructor Series (CS7), który oparty jest o ich słynny swego czasu głośnik B139B (SP1044), tzw. "stadion".
        Kiedy go pierwszy raz zobaczyłem, ową czarną matową płaską membranę i wklęsły resor, zapałałem do niego czystą i szczerą miłością - musiał być mój , mimo że były to dość trudne lata dla kupowania takich zachodnich zbytków...
        Zmieniłem jedynie proporcje obudowy; w szerokim "angielskim" klocu stadion tracił swój urok - a ja chciałem go uwydatnić - zrobiłem więc obudowy wysokie i możliwie smukłe, ponieważ owal 300x210 jest w oczywisty sposób do tego stworzony (tak, teraz już wiem że to był błąd "akustyczny" - ale z pewnością nie błąd estetyczny. Ale i tak jakichś wad w jakości odtwarzanego dźwięku "na ucho" nie stwierdziłem
        Last edited by pavyan; 25.12.2024, 00:19.

Skomentuj

Znajomi kilka lat temu wykonali niemal identyczne zestawy na własne potrzeby komercyjne. Grało to na prawdę dobrze, duży dźwięk do dużych pomieszczeń.

Skomentuj

O proszę, nawet nie wiedziałem. Też planowałem 4" na środek dać, ale zorientowałem się, że z 15cm średniotonowym, czyli na szerokość elipsy, będzie to lepiej wyglądało :)

W czarnym połysku już robiłem, m.in. dla jednego z użytkowników tego forum:

teraz przyjdzie kolej na coś drewnopodobnego.
            Last edited by Granat; 26.12.2024, 20:40.

Skomentuj

Zapowiada się ciekawie. Inspirowałeś się czymś czy tak po prostu zupełnie z głowy taki pomysł?

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                Znajomi kilka lat temu wykonali niemal identyczne zestawy na własne potrzeby komercyjne. Grało to na prawdę dobrze, duży dźwięk do dużych pomieszczeń.

Na wysokich VIFA ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
                  Zapowiada się ciekawie. Inspirowałeś się czymś czy tak po prostu zupełnie z głowy taki pomysł?
                  Zazwyczaj moje konstrukcje biorą się z czystej kartki. Ale to znowu nie jest takie trudne dlatego, że:
                  - wiem mniej-więcej co chcę osiągnąć
                  - wiem jakich komponentów użyć, bo miałem do czynienia z wieloma głośnikami
                  - poza tym zakładam jakiś budżet, wygląd, rozmiar, możliwości techniczne
                  Potem to już projekt sam się rysuje

Skomentuj

A może dół w układzie izobarycznym? Wyszłyby podłogowe maluszki z "duużym" basem.

Skomentuj

W obudowie podlogowej jest wystarczajaco duzo litrow do wykorzystania. Izobaryk nie ma tutaj zadnego zastosowania, a do tego bedzie slaba efektywnosc, ktora w przypadku tych owalnych glosnikow i tak jest juz niska.

Skomentuj

W tym projekcie najdroższym elementem będzie obudowa. Warto pomysleć, żeby była "zgrabna". Z racji "taniości" skierowna będzie do niezamożnego melomana- prawdopodobnie z niewielkim pokojem odsłuchowym. Ponad metrowe Granatowe słupki będą optycznie za duże.

W układzie izobarycznym w zasadzie nie zmieni sie efektywność- w obydwóch przypadkach będzie połączenie równoległe.

Skomentuj

Ależ oczywiście, że się zmieni, bo dźwięk do ośrodka promieniuje powierzchnia równa jednej membranie, a nie dwóch jak w układzie tradycyjnym.

Metrowy słupek to zupełnie normalna wysokość, aby mieć tweeter na przyzwoitej wysokości odsłuchu.
                          Last edited by Pogromca mitow; 28.12.2024, 13:07.

Skomentuj

Ja mam nieco inną wizję, Jurek. Głośniki są tanie, bo drogie być nie muszą, żeby zadowolić całkiem spore grono słuchaczy. Widać to po tym jak wiele osób kupuje i buduje projekty np. z głośnikami stx. Z tym projektem idziemy półkę wyżej, natomiast cenowo zostajemy na bardzo dobrym poziomie. Dodatkowo projekt ma być łatwy do samodzielnego wykonania, więc obudowa też nie będzie wielkim kosztem.

Skomentuj

A taka ( pionowa) wersja? Przciągnie chętnych znajomym designem :)
                              Już więcej nie marudzę w sprawach wyglądu.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
                                A taka
                                Ale tu masz bas na boku, co zmienia akustycznie cały projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
                                  A taka ( pionowa) wersja? Przciągnie chętnych znajomym designem :)
                                  Już więcej nie marudzę w sprawach wyglądu.
                                  Basy na boku maja swoje zalety, ale taki uklad wymaga dosc niskiego podzialu, co niestety wygeneruje spore koszty zwrotnicy. Wykonanie poprawnych pomiarow takiego ukladu rowniez moze byc podchwytliwe.

Skomentuj

Niebrzydkie nawet będą.

Robiłbym już, ale mój stary wzmacniacz mówi: - Nie pociągnę 4 łomów.
                                    Weźmiesz może wobec tego 2 x SB15SFCR39-4?

A na wysokości czemu nie polecany przez Ciebie SB26STCN-C000-4?

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta

Na wysokich VIFA ?

Nie, to Peerles DA25BG 08-06

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Basy na boku maja swoje zalety, ale taki uklad wymaga dosc niskiego podzialu, co niestety wygeneruje spore koszty zwrotnicy. Wykonanie poprawnych pomiarow takiego ukladu rowniez moze byc podchwytliwe.

Przyjmując, że podział pasma zazwyczaj w przypadku układu z basem na boku jest na +/- 200Hz to czy pomiary kątowe w tym wypadku będą miały tak duże znaczenie?
                                        Chyba że chodzi o to, by zobaczyć całkowitą moc akustyczną poza osią i porównać z poziomem na osi ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X