Zamieszczone przez allure09
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Granatowe 3-drogi z SB26STAC + SB13PFCR25 + SB15SFCR39
Collapse
X
-
Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta
Niebrzydkie nawet będą.
Górny woofer dał niżej, a zamiast okrągłego BR zrobił szczelinowy, lub cos w stylu PMC.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
Pomiary kątowe w każdym przypadku mają duże znaczenie. Dzięki nim łatwiej osiągnąć odpowiednią dokładność pomiarową w warunkach amatorskich.
Złapanie pełnego SPL woofera nawet z bramkowaniem sięgającym 60-70hz jest w takiej konfiguracji dość trudne, mimo że bas promieniuje dookólnie. Wtedy pomiar bliski jest konieczny.
Skomentuj
-
Widzę, że sporo się działo w tym temacie przez weekend.
Co do wooferów na boku to w zasadzie Pogromca mitów wyczerpał temat. Gdyby był to jakiś wysokobudżetowy projekt, to może. Tutaj, przy naszych założeniach woofer na boku się nie sprawdzi.
Kolego hi-fi, dziękuję za wizualizację. Robię wersję 4-omową bo przy tej mocy jaką mogą przyjąć kolumny, łatwiej zaleźć odpowiedni wzmacniacz z wystarczającym zapasem mocy. Na razie nie przewiduję wersji 8-om, ale gdybyś bardzo potrzebował to możemy zbudować dla Ciebie osobną zwrotnicę.
Teraz w kwestii kopułki, dlaczego ferrytowa a nie neodymowa. Gdybym robił ten projekt wyłącznie dla siebie, pewnie zdecydowałbym się na wersję neodymową. Zauważyłem jednak, że ludzie lubią kombinować, np. podmienić kopułkę na inną. Z wersją ferrytową sprawa będzie prostsza bo ma standardowy rozmiar.
Woofer niżej, coś takiego jak na obrazku?
Kto jest za wersją z górnym wooferem niżej zechce teraz podnieść rękę i nacisnąć przycisk. Dziękuję
BR i tak będzie z tyłu, więc nie będzie go widać. Ta mała kropeczka na dole to miejsce na znaczek.Last edited by Granat; 29.12.2024, 21:12.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Z mojego punktu widzenia estetyki tej kolumny, jest na odwrót, to dolny owal powinien być podniesiony i zbliżony do górnego.To chyba zresztą byłoby nieco bardziej korzystne akustycznie (zbliżenie do siebie całego zestawu przetworników zamiast rozsunięcia), choć nie mam pojęcia czy taka mała różnica byłaby zauważalna podczas odsłuchu - może w pomiarach?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
W porządku czyli reasumując potrzebny jest pomiar 90-0-90 ?
Złapanie pełnego SPL woofera nawet z bramkowaniem sięgającym 60-70hz jest w takiej konfiguracji dość trudne, mimo że bas promieniuje dookólnie. Wtedy pomiar bliski jest konieczny.
Co do samych pomiarow, to bezpieczniej byloby zrobic 180 stopni, pamietajac ze 0 stopni zawsze jest na osi glosnika, wiec pozniej w symulacji trzeba odtworzyc realna geometrie glosnikow w obudowie.
Ok, ale juz nie bedziemy Granatowi mieszac w temacie.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWygląda na Sketchup.
Miłego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Irek_N Zobacz posta
Eeee... nie daję wiary. Granat by takiego numeru nie zrobił. Sketchup nie nadaje się do niczego ambitniejszego niż mebelki do kuchni. :(
Miłego.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Granat Zobacz postaCoś tam się jednak da w nim narysować. Ja generalnie robię rysunki techniczne, a nie wizualizacje.
Narysowałeś fajnego waveguide-a, ale żeby później go wyfrezować napotkasz na problem formatu plików jakim posługuje się Keczup. No chyba że zechcesz sobie palnąć go na drukarce 3D. To zresztą problem nie tyle Keczupu, co w ogóle programów darmowych. Producenci darmowego softu uznali, że STL jest wystarczający, a grubo nie jest w przypadku gdy dysponuje się czymś więcej niż drukarka 3D!
Nie wiem czy jest jakiś program darmowy, w którym istnieje możliwość narysowania bryły i wyeksportowania jej w czymś ambitniejszym nic zlepek trójkątów. Szukałem, ale nie znalazłem (choć przyznaję że słabo szukałem).
Miłego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rufi Zobacz posta
Fajnie że komuś chce się tworzyć darmowe oprogramowanie i chociaż nie skorzystam, dzięki za wskazanie.
Miłego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Irek_N Zobacz postaGranat, ale ja nie twierdzę, że kiepsko się w nim rysuje, tylko że taki projekt nie nadaje się za bardzo do późniejszego wykorzystania, o ile tylko zawiera coś więcej niż płaskie rzeczy.
Skomentuj
Skomentuj