Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Granatowe 3-drogi z SB26STAC + SB13PFCR25 + SB15SFCR39

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowy skończone. Teraz najciekawsze, bo niebawem przyjdzie czas na testy i pomiary.

Skomentuj

Mam pewną zagwozdkę odnośnie pomiarów. Nie chodzi o technikalia, a raczej o ideę.
      Przyjęło się, że płaska charakterystyka da dobre, zrównoważone brzmienie. Ale czy na pewno? i w którym punkcie przestrzeni?
      Np. strojąc monitory odsłuchowe w studiu kładziemy mikrofon w kilku punktach w okolicach miejsca odsłuchowego i dokonujemy korekcji. W domu możemy skorzystać z takiej opcji np. wbudowanej w amplituner.

Czy nie można byłoby zrobić kolumn, które fabrycznie zagrają płasko w miejscu odsłuchu? Pewnie nie do końca, bo każdy ma inne pomieszczenie itd. Ale np. takie podłogówki z założenia mają pewne cechy, które definiują ich fizyczne położenie w pokoju i można już w 'fabryce' zbliżyć ich działanie do pożądanego. Na pewno będą stać na podłodze, prawdopodobnie w niedalekim sąsiedztwie od ściany za nimi i raczej bez blisko umieszczonych przeszkód po bokach.
      Czy dla takich kolumn idealnym rozwiązaniem będzie płaska charakterystyka w polu swobodnym, z odległości metra? Chyba nie.

Skomentuj

Płaska charakterystyka na osi niesie małą ilość informacji o tym, jak grają konkretne zestawy, dlatego wywołuje ona tak wiele kontrowersji. Gdybyśmy słuchali muzyki w polu swobodnym, w komorze bezechowej czy choćby na wolnym powietrzu, to temat byłoby znacznie prostszy.

Może to już ten moment, w którym warto przejść na symulację filtrów na podstawie pomiarów spinoramy?

Skomentuj

Nie za bardzo ufam temu symulatorowi. Szczególnie symulacji fazy. Znacznie większą pewność mam pozostawiając mikrofon w jednym miejscu dla wszystkich mierzonych źródeł. Pewnie da się to zrobić skrupulatnie, ale to kłopotliwe i czasochłonne.
          Nie wiem czy spinorama coś pomoże na bas, a akurat z tym mam pewien 'kłopot'. W pomiarach wychodzi mi za dużo basu, kiedy w rzeczywistości ucho podpowiada, że jest dobrze. Gdybym był głuchy to chyba szło by od górnego zakresu pasma :) Z resztą do tej pory nikt nie narzekał na nadmiar basu z moich zwrotnic.
          Może jeden metr dla tak dużej kolumny to nadal za mało, żeby mówić o polu dalekim.
          Albo raczej odbicie od podłogi zabiera sporo z zakresu 150-300Hz i przez to pomiar w polu swobodnym wydaje się przebasowiony, a w pomieszczeniu wychodzi ok.
          Last edited by Granat; 04.02.2025, 14:02.

Skomentuj

Hmm, no cóż. To męcz się dalej. :P

Skomentuj

Dziękuję za słowa wsparcia. To dla mnie sama przyjemność, a męczyć to się można np. ze zrzucaniem węgla do piwnicy

Tak jak wspomniałem wcześniej, to kolumna, która ma cieszyć ucho, a nie kreślić wykresy i tak też będzie. Zwrotnicę mam opracowaną, w dwóch wersjach. Jedna po mojemu, druga nieco bardziej stonowana i neutralna, ale z zachowaniem założonego charakteru brzmieniowego.
              Obrazki wrzucę wkrótce. Opiszę zwrotnice. Natomiast pomiary pokażę trochę później, bo jeszcze zastanawiam się w jakiej formie to zrobić.

Skomentuj

Przecież wiesz, że trzymam kciuki. :)

Skomentuj

Wszystko w porządku Łukaszu

Kolumny skończone. Jak będę miał więcej czasu to wrzucę posta z opisem, wymiarami formatek itd.
                  Narazie tylko tak w skrócie. Grają ładnie, po Granatowemu, czyli dużo basu - raczej do głośnego odsłuchu
                  Mamy dwie pary zacisków do podłączenia. Na zwrotnicy też to jest rozdzielone. Osobno środko-góra, osobno bas. Gdyby ktoś potrzebował może zrobić biamp i łatwo regulować proporcje.

Last edited by Granat; 13.02.2025, 12:48.

Skomentuj

Czaruję...
                  X