Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diy FAST, Monacor spx 31m, stx w.22.200.8.mcx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diy FAST, Monacor spx 31m, stx w.22.200.8.mcx

Witam, jestem w trakcie budowy kolumn full range plus woofer. Założeniem jest zbudowanie tanich kolumn z dobrym basem i przestrzenia coś na wzór Audium Comp. Jestem amatorem. Glosniki jakich użyłem to Monacor spx 31m oraz stx w.22.200.8.mcx_v2. Napotkałem pewien problem, mianowicie bardzo silny rezonans basu przy 60-70 hz. Obudowa ma pojemność 30l, próbowałem różnej długości bass reflex od 14 do 22cm. Średnica wewnętrzna rury to około 60mm jantzen hp-70. Obecnie zwrotka jest bardzo prosta i strojona na ucho. Nie ściągałem jeszcze żadnych pomiarów. Na Basie mam cewkę 10mh i kondensator 120uf. Monacor wpięty szeregowo z kondensatorem 150uf. Dźwięk jest bardzo satysfakcjonujący oprócz tego nieprzyjemnego rezonansu, który wszystko psuje. Obudowa jest wąska. Wymiar w środku to 11x32cmx96cm, ze skośną przegrodą na Momacora i kratownicami. Poniżej zdjęcie obudowy. Czy jest jakiś sposób aby temu zaradzić?

Załączone pliki
    Last edited by Szymek3392; 17.04.2025, 19:22.

Cześć, podejrzewam że mało to odpowie. Podejrzewam, że jest jakaś fala stojąca. Fala 70 Hz to akurat 4m. Można by było próbować ja wygłuszyć stosując więcej wyciszenia, dać dodatkowa pochyla ścianę, żeby w pionie się dźwięk nie mógł tak odbijać (coś jak tylna ściana szerokotonowca), albo pokombinować coś z przegrodami, aby nie stała ta fala. Bardzo trudna obudowa do niskich tonów. Jak wyliczałeś pudło?

Edyta: Dodatkowo tak patrzę, że ten monacor na rezonans na 110hz. Powinien być cięty min od 220hz. Bas, żeby w mieszkaniu to się spięło, jeśli jest z boku powinien być ucięty na około 100hz.
    Last edited by Wilczan; 17.04.2025, 20:31.
    W służbie amplifikacji

Skomentuj

Masz podbicie spowodowane kiepską zwrotnicą (niski podział i brak korektora impedancji).

Zacznij od poprawnych pomiarów i dobrze zaprojektowanej zwrotnicy, bo sam pomysł na kolumny jest ciekawy.

Skomentuj

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Zacznę chyba jednak od pomiarów i dodania korektora impedancji :) jeśli nie pomoże to będzie dalsza walka z wytlmieniem. Obecnie mam na dnie wyklejone ścianki matami bitumicznymi oraz mata. Po środku obudowy jest dodana na bocznych ściankach mata filcowo bitumiczna, a na gorze zwinięta owata, tak jak widać na zdjęciu.

Skomentuj

Wczoraj postanowiłem porządnie wykonać luty oraz dokręcić głośniki basowe do obudowy. Wcześniej były dokręcone aby aby, a luty byle jakie bo co chwilę przelutowywalem coś i stykało bardzo mała powierzchnia. Ku mojemu zdziwieniu buczenie/podbicie przy 70hz praktycznie zeszło, do takiego poziomu, że nie przeszkadza. Bas i jego czytelność bardzo się poprawił. Dzisiaj jeszcze zmieniłem lekko zwrotnice dla Monacora. Zostawiłem kondensator 100uf oraz dodałem równolegle cewkę1,8mh. To znacznie wyrównało pasmo w odbiorze i praktycznie nic już nie przeszkadza. To działania tak na teraz bo nie mam sprzętu do pomiaru impedancji. Zakupie datsa i wykonam pomiary przetworników i kolumn w przyszły weekend. Podobnie charakterystykę przenoszenia. Mikrofon pomiarowy mam. Napewno sporo sie zmieni no i pewnie z dźwięku da się więcej wycisnąć.

Skomentuj

Czaruję...
          X