Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diy FAST, Monacor spx 31m, stx w.22.200.8.mcx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diy FAST, Monacor spx 31m, stx w.22.200.8.mcx

Witam, jestem w trakcie budowy kolumn full range plus woofer. Założeniem jest zbudowanie tanich kolumn z dobrym basem i przestrzenia coś na wzór Audium Comp. Jestem amatorem. Glosniki jakich użyłem to Monacor spx 31m oraz stx w.22.200.8.mcx_v2. Napotkałem pewien problem, mianowicie bardzo silny rezonans basu przy 60-70 hz. Obudowa ma pojemność 30l, próbowałem różnej długości bass reflex od 14 do 22cm. Średnica wewnętrzna rury to około 60mm jantzen hp-70. Obecnie zwrotka jest bardzo prosta i strojona na ucho. Nie ściągałem jeszcze żadnych pomiarów. Na Basie mam cewkę 10mh i kondensator 120uf. Monacor wpięty szeregowo z kondensatorem 150uf. Dźwięk jest bardzo satysfakcjonujący oprócz tego nieprzyjemnego rezonansu, który wszystko psuje. Obudowa jest wąska. Wymiar w środku to 11x32cmx96cm, ze skośną przegrodą na Momacora i kratownicami. Poniżej zdjęcie obudowy. Czy jest jakiś sposób aby temu zaradzić?

Załączone pliki
    Last edited by Szymek3392; 17.04.2025, 19:22.

Cześć, podejrzewam że mało to odpowie. Podejrzewam, że jest jakaś fala stojąca. Fala 70 Hz to akurat 4m. Można by było próbować ja wygłuszyć stosując więcej wyciszenia, dać dodatkowa pochyla ścianę, żeby w pionie się dźwięk nie mógł tak odbijać (coś jak tylna ściana szerokotonowca), albo pokombinować coś z przegrodami, aby nie stała ta fala. Bardzo trudna obudowa do niskich tonów. Jak wyliczałeś pudło?

Edyta: Dodatkowo tak patrzę, że ten monacor na rezonans na 110hz. Powinien być cięty min od 220hz. Bas, żeby w mieszkaniu to się spięło, jeśli jest z boku powinien być ucięty na około 100hz.
    Last edited by Wilczan; 17.04.2025, 20:31.
    W służbie amplifikacji

Skomentuj

Masz podbicie spowodowane kiepską zwrotnicą (niski podział i brak korektora impedancji).

Zacznij od poprawnych pomiarów i dobrze zaprojektowanej zwrotnicy, bo sam pomysł na kolumny jest ciekawy.

Skomentuj

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Zacznę chyba jednak od pomiarów i dodania korektora impedancji :) jeśli nie pomoże to będzie dalsza walka z wytlmieniem. Obecnie mam na dnie wyklejone ścianki matami bitumicznymi oraz mata. Po środku obudowy jest dodana na bocznych ściankach mata filcowo bitumiczna, a na gorze zwinięta owata, tak jak widać na zdjęciu.

Skomentuj

Wczoraj postanowiłem porządnie wykonać luty oraz dokręcić głośniki basowe do obudowy. Wcześniej były dokręcone aby aby, a luty byle jakie bo co chwilę przelutowywalem coś i stykało bardzo mała powierzchnia. Ku mojemu zdziwieniu buczenie/podbicie przy 70hz praktycznie zeszło, do takiego poziomu, że nie przeszkadza. Bas i jego czytelność bardzo się poprawił. Dzisiaj jeszcze zmieniłem lekko zwrotnice dla Monacora. Zostawiłem kondensator 100uf oraz dodałem równolegle cewkę1,8mh. To znacznie wyrównało pasmo w odbiorze i praktycznie nic już nie przeszkadza. To działania tak na teraz bo nie mam sprzętu do pomiaru impedancji. Zakupie datsa i wykonam pomiary przetworników i kolumn w przyszły weekend. Podobnie charakterystykę przenoszenia. Mikrofon pomiarowy mam. Napewno sporo sie zmieni no i pewnie z dźwięku da się więcej wycisnąć.

Skomentuj

Nie lepiej kupic karte i skotrzystac z oprogramowamia limp ? miałem datsa i szkoda kasy

Skomentuj

Zamieszczone przez Domin79 Zobacz posta
              Nie lepiej kupic karte i skotrzystac z oprogramowamia limp ? miałem datsa i szkoda kasy
              Zaleta jest taka, że to gotowe rozwiązanie.

Mam dodatkowe pytanie Panowie. Zastanawiam się jak ściągnąć pomiar charakterystyki przenoszenia częstotliwości dla woofera. Dla full range zrobię pomiar w osi na odległości 1m. Natomiast nie wiem zmierzyć woofer. Wyniki pomiaru częstotliwości + impedancji wrzucę do symulatora i spróbuję zamodelowac prostą zwrotnice. Wczoraj zrobiłem pomiar free air dla stxa i okazało się, że parametry odbiegają od tych producenta. Po wrzuceniu ich do winisd oraz zrobieniu symulacji zalecanej 30l, 35hz wyszło duże podbicie basu na 70hz czyli dokładnie tak jak u mnie :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Masz podbicie spowodowane kiepską zwrotnicą (niski podział i brak korektora impedancji).

Zacznij od poprawnych pomiarów i dobrze zaprojektowanej zwrotnicy, bo sam pomysł na kolumny jest ciekawy.
                Cześć, zrobiłem kilka pomiarów i symulację zwrotnicy. Mam pewien problem. Mianowicie, wersja, która odsłuchowo pasuje, ma osłabienie basu 100-200Hz oraz na symulacji nie tworzy reverse null. Chciałem pozbyć się tego osłabienia bo jest to słyszalne. Nie wiem jednak czy jest to do osiągnięcia w przypadku tego Monacora w tej obudowie.

Obecnie zwrotnica ma 2 rząd dla STX oraz 2 rząd dla Monacora.

W momencie, gdy robię 1 rząd dla Monracora, wychodzi reverse null ale odsluchowo nie jest idealnie, pojawia się wiecej zniekształceń na średnicy.

Zakładam również, że pomiary w warunkach domowych są raczej słabe jeśli chodzi o bas. Sprawę pewnie komplikuje również bas na boku. Dobranie tłumika Lpad na basie wyeliminowało buczenie przy 70-100hz. STX ma sporo większą efektywność niż Monacor.

Skomentuj

Matko bosko rezystorowo ! Ty tłumisz głośnik basowy Lpadem? Ta zwrotnica jest totalnie do kitu. Tego nigdy się nie robi! Do tego brak korektora impedancji basu i cewka z dużą rezystancją szeregowa i masz przepis na katastrofę.

Skomentuj

Matko bosko rezystorowo ! Ty tłumisz głośnik basowy Lpadem? Ta zwrotnica jest totalnie do kitu. Tego nigdy się nie robi! Do tego brak korektora impedancji basu i cewka z dużą rezystancją szeregowa i masz przepis na katastrofę.
                    Dzieki za odpowiedz i uwagi. Czy możesz mi powiedziec jaka katastrofa to grozi? Próbowałem z korektorami ale nic nie wychodziło. Jak obniżyć efektywność basu bez lpada?

Skomentuj

W ukladach pasywnych nigdy nie obniza sie spl woofera, czy midwoofera. Do tego duza rezystancja szeregowa cewki wplywa na parametry TS glosnika. To co widziales w symulacji, nie bedzie tym, co wyjdzie z glosnika po takim filtrze.

Zawsze sciszamy reszte pasma do woofera, czyli glosnik szerokopasmowy musi byc odpowiednio dopasowany do pasma woofera.

Pomijam juz fakt, ze taki filtr, ktory zrobiles to marnowanie mocy wzmacniacza na grzanie rezystorow.

Skomentuj

W ukladach pasywnych nigdy nie obniza sie spl woofera, czy midwoofera. Do tego duza rezystancja szeregowa cewki wplywa na parametry TS glosnika. To co widziales w symulacji, nie bedzie tym, co wyjdzie z glosnika po takim filtrze.

Zawsze sciszamy reszte pasma do woofera, czyli glosnik szerokopasmowy musi byc odpowiednio dopasowany do pasma woofera.

Pomijam juz fakt, ze taki filtr, ktory zrobiles to marnowanie mocy wzmacniacza na grzanie rezystorow.
                        Rozumiem. Czy w takim razie da się jakoś uratować ten projekt z tymi przetwornikami? Generalnie z tego co się zorientowałem nie ma za bardzo full range w tym rozmiarze z efektywnością na poziomie 88-90db.. Woofer, który by w miarę pasował to stx W.22.250.fcx, który jest dosyć drogi 350 zł, a nie takie było założenie projektu.Ma 88db więc byłoby ok. Z drugiej strony, mam jeszcze kolejne pytanie. Jaka jest różnica dla wzmacniacza czy zastosuje głośnik 88db i podam mu 100w czy zastosuję glosnik stłumiony lpadem do 88db i podam mu 100w? Pomijając fakt, że będą straty mocy i wydzieli się ciepło na rezystorze. Można przecież wsadzić rezystor o mocy 100w z radiatorem, który wytrzyma. Jak prawidłowo zastosować korektor impedancji w tym przypadku? Próbowałem wpinać kondensator i rezystor równolegle do basu ale to niewiele zmieniało. W jakich wartościach powinny oscylować?
                        Last edited by Szymek3392; 30.04.2025, 14:21.

Skomentuj

Czaruję...