Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wariacja na temat Jamo R909

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wariacja na temat Jamo R909

Nie budowałem do tej pory odgród a że posiadam woofer i tweeter z tego modelu Jamo zbudowałbym coś podobnego.
    Muszę dokupić jedynie subwoofery- na początek jakieś tanie.
    Myślałem o tych GRSach:
    https://blackdotaudio.eu/grs-15pf-8-...4hNJtoyiA4n8EF

Jakieś inne ekonomiczne pomysły?

Na początek pewnie jeden- tak wygląda symulacja pojedynczego GRSa ze zwrotką w desce Jamo. Pod względem efektywności zgrywałby się z midwooferem Seasa.
    Last edited by jjurek; 30.04.2025, 15:54.

Skomentuj

Zwrotnica fabrycznych Jamo- żadnych wodotrysków. Na jakiejś podobnej oparłbym pierwsze próby. Jakieś uwagi do tej fabrycznej?

Skomentuj

Tu trochę informacji o fabrycznych 909:
        https://www.cfc1962.it/recensioni-ap...-r909-i-parte/
        https://www.cfc1962.it/recensioni-ap...r909-ii-parte/
        Last edited by jjurek; 30.04.2025, 15:58.

Skomentuj

Mnie się osobiście wydaje, że tam są 2x 15 cali 400W/8R.
          Ale to może mi się tylko tak zdaje .
          Te 150W mogą być za cienkie do tego projektu.

Czy tak jak w oryginale będziesz kleił płytę do 43mm z mdf'u?
          Last edited by YasiekCorp; 30.04.2025, 18:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
            Mnie się osobiście wydaje, że tam są 2x 15 cali 400W/8R.
            Ale to może mi się tylko tak zdaje .
            Te 150W mogą być za cienkie do tego projektu.

Czy tak jak w oryginale będziesz kleił płytę do 43mm z mdf'u?
            Na początek wystrugam na jakiś drzwiczkach spod śmietnika :)
            Gdy dobrze zagra i mi się spodoba- zrobię porządne.

Skomentuj

No OK, ja też tak robię, najpierw versja 00,0XXX1, a potem ewentualnie dopiero versja 1,0 jeśli spełniło moje wymagania,

Pytam o klejenie mdf'u, bo sam się będę do czegoś takiego przykładał, na potrzeby dwóch dużych 15" subwoofer'ów.

Skomentuj

Miałem GRS, nie polecam

dwie sztuki wystarczają mocowo i glośnością aż nad to do każdego projektu, problem w tym że mają chamską bułe na charakterystyce w okolicach 30Hz co nie brzmi dobrze. Dodatkowo same głośniki też nie brzmią dobrze, cholernie monotonnie, trochę "plastikiem" zalatuje, jak typowe głośniki takiej jakości z tak wysokim QTS.

Skomentuj

No tak... Buła jest nawet w symulacji. Jakieś inne, tanie propozycje? STX?
                  Zniekształcenia GRSa:

Skomentuj

Glosniki z wysokim Qts takie jak GRS sprawuja sie bardzo dobrze, ale trzeba podejsc do ich aplikacji nieco inaczej. Prosta decha typu Jamo to dobry kierunek, gdyz nie zachodzi tutaj obciazenie dodatkowa masa, jak to bywa w dipolach U czy H. Do tego glosnik z tak niskim rezonansem i wysokim Qts moze dawac zbyt duzo basu, jesli jest zle filtrowany. Nie jest tez prawda, ze takie dipole sa wolne od wplywu na mody pomieszczenia.

Do zrobienia kopii (taniej kopii) Jamo nie wykluczalbym tanich GRS. STX niestety nie ma żadnych sensownych głośników do dipola, a szkoda, bo taka modyfikacja glosnika produkowanego na polke bylaby wlasciwie bezkosztowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Glosniki z wysokim Qts takie jak GRS sprawuja sie bardzo dobrze, ale trzeba podejsc do ich aplikacji nieco inaczej. Prosta decha typu Jamo to dobry kierunek, gdyz nie zachodzi tutaj obciazenie dodatkowa masa, jak to bywa w dipolach U czy H. Do tego glosnik z tak niskim rezonansem i wysokim Qts moze dawac zbyt duzo basu, jesli jest zle filtrowany. Nie jest tez prawda, ze takie dipole sa wolne od wplywu na mody pomieszczenia.

Do zrobienia kopii (taniej kopii) Jamo nie wykluczalbym tanich GRS. STX niestety nie ma żadnych sensownych głośników do dipola, a szkoda, bo taka modyfikacja glosnika produkowanego na polke bylaby wlasciwie bezkosztowa.
                      Co masz na myśli pisząc "źle filtrowany?"

Skomentuj

Np. tak, jak pokazałeś na symulacji :)

Skomentuj

Jedna sztuka GRSa w desce Jamo- całe 80 dB...Ale bez buły :)

Skomentuj

W realnym odsłuchu efektywność jest większa przez odbicie od podłogi.

Skomentuj

GRS powyżej 100Hz brzmi tragicznie. Wiem że to ma być tania wersja jamo ale bez przesady.

Kupisz, uruchomisz, przekonasz się.

Skomentuj

Czym objawia się ta tragiczność brzmienia?

Skomentuj

słyszałeś kiedyś głośniki typu dibeisi i pokrewne? to ta liga.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X