Zamieszczone przez HeatheN
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki wzmacniacz/amplituner wybrać??? Proszę o rade:)
Collapse
X
-
to jak rozumiec np moc takiej rx-v 361? 5x105W...?
tylko mi nie mowcie ze nawet w takich konstrukcjach moce sa zawyzane przez producentow...ja rozumiem chinska mini wieza...
Wiem ze moc to nie wszystko, ale nie chialbym aby np za 3 lata przy nowym projekcie wzmacniacz/amp o teoretycznej mocy 60-100W na kanal okazal sie za slaby! :neutral:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez HeatheNto jak rozumiec np moc takiej rx-v 361? 5x105W...?
tylko mi nie mowcie ze nawet w takich konstrukcjach moce sa zawyzane przez producentow...ja rozumiem chinska mini wieza...
Skomentuj
-
A nie lepiej byloby wybrac do muzyki (bo kino to raczej odlegly czas)
sub aktywny podlaczony do dzwiekowki w kompie wyjscie sub/central
wzmak stereo?
Bo ten amplituner to mial byc przyszlosciowy, ale widze ze (albo mi sie zdaje) tanie to chyba sie nie nadaja...a moze tak kazdy ma?
[ Dodano: 2008-05-05, 10:32 ]
np taki?
http://allegro.pl/item357538531_kenw...eny_mini_.html
Skomentuj
-
Jeśli chcesz koniecznie kino to kup coś w stylu tego sony z wyjściem przedwazmacniacza do tego zewnętrzne końcówki na każdą kolumne i po sprawie. To dość tanie rozwiązanie ale dobre.Np uniamp x 5 wyjdzie tanio w stosunku do kożyści w postaci jakości i mocy. Jeśli chcesz gotową konstrukcie na której da rade słuchać muzyki a nie dzwięków z filmu to zacznij myśleć o czymś tego pokroju http://allegro.pl/item353446928_onky...a_centrum.html ma 1kW poboru
lub czymś zbliżonym np niższy model onkyo ma 850kW za ok 4kzl. :lol: Z tego co pamiętam to na forum ktoś posiada chyba ten wyższy model i napędzał tym podłogówki na 1x 18stxa akx czyli głośnik wielkości Twojego hds-a...
A tak poważniej pisząc to zastanowiłbym się nad normalnym stero-wyjdzie duuużo taniej...
Skomentuj
-
Napewno chce miec stereo+ woofer (no chyba ze hds164 okaze sie super extra pod tym wzgledem, na co w 20m2 nie licze)
Narazie upatrzylem tego;
i poluje:)
Amplituner mosi byc co bym mogl radyjka maryjki posluchac:)
Skomentuj
-
Ampli stereo to z regóły normalne wzmacniacze stereo z dołożonym tunerem a ampli do kina to już co innego i w normalnych pieniądzach nic ciekawego poza masą funkcji przydatnych w oglądaniu filmów...do stereo niebardzo...
Wyższe modele ampli stero często mają sub out także coś znajdziesz jak choćby ten kenwood...
Skomentuj
-
ale czy jest sens kupować pod stereo ampli zamiast zwykłego wzmaka? ampli są sporo droższe a to przecież właściwie tylko dodane radio. później można sobie tuner dokupić za grosze właściwie.
jeśli do kina domowego to jakiś ampli 5.1 to wiadomo ale do stereo... ja bym wybrał wzmaka
a pod jakie kolumny to by miało iść? bo nie wiem czy pisałeś i być może to przeoczyłem
Skomentuj
-
HeatheN
Może podsune Ci pomysła :cool:
Sam miałem dylemat co do zasilania jak i samych przetworników. Po kilku wzmakach na scalakach i zabawach z visatonami z serii w1xxs/sc zakupiłem ampli stereo yamaha z "tegorocznej lini" i Hds-y 134 do kompletu z dx-ami i powiem Ci że wydaje mi się że peerlesy dobrze czują się w towarzystwie yamahy i mimo że to mniejsze niż Twoje lecz ta sama seria to basem potrafia konkretnie kopnąć(miałem wcześniej 2.1 z subem na 10" a wiadomo że łatwiej się do dużej ilości basu przyzwyczaić niż odzwyczaić) jak i również średnice mają bardzo ładną. Słucham najcześciej szybkiej muzyki elektronicznej z duża ilościa szybkiego basu i napewno jestem zadowolony i jeśli przyszłoby mi zmienić zasilanie to chyba tylko yamaha wchodziła by w gre ze względu na charakterystyczny wykop. Sam sie zastanawiałem co bedzie jak basu braknie lecz bardzo miło się rozczarowałem hehe. Hds-y dostają 55w z tranzystora i przy głośności na godzinie 12 już czuć bas na ciele :razz: pokój to tylko 8m2 ale i głośniczki malutkie ale efekt takiego połączenia wyszedł dużo lepszy niz się spodziewałem-malutkie paczki, super średnica ale i zaskakujący wykop. Także może przyjrzyj się yamahom jeśli zależy Ci na charakterystycznym konkretnym kopnięciu. Na Alledrogo jest kilka ampli stereo yamachy z poprzedniej lini w nienajgorszych cenach(chyba rx-496 ma 100w przy 8ohm, powinno bezproblemowo napędzic hds-y 164)
Skomentuj
-
No i za 356 wylicytowalem, jesli technicznie bedzie sprawny, to sadze ze lepiej na tym wyjde wymieniajac dodatkowo karte dzwiekowa.
Dam znac co za szita kupilem :wink:
dzieki za wszystkie sugestie ale co czlek to opinia, nasluchalem sie, naczytalem jedni pisali ze yamaha to tylko od modelow 5XXX w zwyz etc. Wiec kupilem cos w ciemno
Oby tylko od ws303 bylo lepsze
pzdr
Skomentuj
-
i jeszcze przed wzmacniacze i wogole odtwarzacz cd.... nie no wiem doskonale ze moglem, ale chcialem kompaktowe pudlo all in one z pilotem, a nie zabawy kolejne.
Ale bylo minelo mam nadzieje ze zagra fajnie
a takie noobowate pytanie 2x105w przy 4 ohm, to przy 8ohm bedzie z 2x60?
a takie nooboweate pytanie nr 2 jaka moc ma hds164? nie moge znalezc nigdzie..
Skomentuj
Skomentuj