Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmacniacz/amplituner wybrać??? Proszę o rade:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez HeatheN
    z tego co wiem ten preout da mozliwosc aby ten amp dzialal jako przedwzmacniacz, ale co to da?
    mniej więcej to że możesz mieć zewnętrzne końcówki...

Skomentuj

czyli jak bedziesz mial jakies wieksze kolumny ktorym moc amplitunera niewystarczy, podpinasz jakis wiekszy wzmacnaicz stereo lub np uniampa i mozesz latwo rozbudowac system bez zmiany amplitunera

Skomentuj

oj az tak szalec nie moge 100w na kanal do kina to chyba wystarczy co?:)
        No i czy wogole patrzyc na moc? Bo wiekszosc konstrukcji jakie sie pojawiaja pisze moc wzmaka 20-80W, sam woofer bedzie aktywny, wiec tak reasumujac jaka powinna byc minimalna moc w takim ampie na kanal?

Skomentuj

oj az tak szalec nie moge 100w na kanal do kina to chyba wystarczy co?:)
          ale te 100w to przy obciążonym jednym kanale, przy 5 to masz góra połowę tej mocy :P
          Zresztą tu nie chodzi o samą moc...

Skomentuj

to jak rozumiec np moc takiej rx-v 361? 5x105W...?
            tylko mi nie mowcie ze nawet w takich konstrukcjach moce sa zawyzane przez producentow...ja rozumiem chinska mini wieza...

Wiem ze moc to nie wszystko, ale nie chialbym aby np za 3 lata przy nowym projekcie wzmacniacz/amp o teoretycznej mocy 60-100W na kanal okazal sie za slaby! :neutral:

Skomentuj

to jak rozumiec np moc takiej rx-v 361? 5x105W...?
              tylko mi nie mowcie ze nawet w takich konstrukcjach moce sa zawyzane przez producentow...ja rozumiem chinska mini wieza...
              jasne , masz 5 x 100w , a poboru 300va :) Dają miękkie trafa o wysokim napięciu - przy jednej obciążonej końcówce masz wysoką moc, przy 5 końcówkach napięcie siada i moc się znacząco zmniejsza.

Skomentuj

A nie lepiej byloby wybrac do muzyki (bo kino to raczej odlegly czas)
                sub aktywny podlaczony do dzwiekowki w kompie wyjscie sub/central
                wzmak stereo?

Bo ten amplituner to mial byc przyszlosciowy, ale widze ze (albo mi sie zdaje) tanie to chyba sie nie nadaja...a moze tak kazdy ma?

[ Dodano: 2008-05-05, 10:32 ]
                np taki?
                http://allegro.pl/item357538531_kenw...eny_mini_.html

Skomentuj

sluchalem ostatnio tego sonego STR-DE135 i szczerze mowiac jak na trany to niczym sie nie roznil w jakosci dzwieku niz moj gainclone na lm4780... byl mocniejszy i mial zapas mocy przy monitorach na arn 150 ale jakosci nie mial nic lepszej

Skomentuj

Jeśli chcesz koniecznie kino to kup coś w stylu tego sony z wyjściem przedwazmacniacza do tego zewnętrzne końcówki na każdą kolumne i po sprawie. To dość tanie rozwiązanie ale dobre.Np uniamp x 5 wyjdzie tanio w stosunku do kożyści w postaci jakości i mocy. Jeśli chcesz gotową konstrukcie na której da rade słuchać muzyki a nie dzwięków z filmu to zacznij myśleć o czymś tego pokroju http://allegro.pl/item353446928_onky...a_centrum.html ma 1kW poboru
                    lub czymś zbliżonym np niższy model onkyo ma 850kW za ok 4kzl. :lol: Z tego co pamiętam to na forum ktoś posiada chyba ten wyższy model i napędzał tym podłogówki na 1x 18stxa akx czyli głośnik wielkości Twojego hds-a...
                    A tak poważniej pisząc to zastanowiłbym się nad normalnym stero-wyjdzie duuużo taniej...

Skomentuj

Napewno chce miec stereo+ woofer (no chyba ze hds164 okaze sie super extra pod tym wzgledem, na co w 20m2 nie licze)
                      Narazie upatrzylem tego;
                      i poluje:)
                      Amplituner mosi byc co bym mogl radyjka maryjki posluchac:)

Skomentuj

Ampli stereo to z regóły normalne wzmacniacze stereo z dołożonym tunerem a ampli do kina to już co innego i w normalnych pieniądzach nic ciekawego poza masą funkcji przydatnych w oglądaniu filmów...do stereo niebardzo...
                        Wyższe modele ampli stero często mają sub out także coś znajdziesz jak choćby ten kenwood...

Skomentuj

ale czy jest sens kupować pod stereo ampli zamiast zwykłego wzmaka? ampli są sporo droższe a to przecież właściwie tylko dodane radio. później można sobie tuner dokupić za grosze właściwie.
                          jeśli do kina domowego to jakiś ampli 5.1 to wiadomo ale do stereo... ja bym wybrał wzmaka
                          a pod jakie kolumny to by miało iść? bo nie wiem czy pisałeś i być może to przeoczyłem

Skomentuj

Zamieszczone przez dilucasso
                            ampli są sporo droższe
                            Ze jak? Sa w tej samej cenie. Prosze spojzrec na allegro.

Skomentuj

HeatheN
                              Może podsune Ci pomysła :cool:
                              Sam miałem dylemat co do zasilania jak i samych przetworników. Po kilku wzmakach na scalakach i zabawach z visatonami z serii w1xxs/sc zakupiłem ampli stereo yamaha z "tegorocznej lini" i Hds-y 134 do kompletu z dx-ami i powiem Ci że wydaje mi się że peerlesy dobrze czują się w towarzystwie yamahy i mimo że to mniejsze niż Twoje lecz ta sama seria to basem potrafia konkretnie kopnąć(miałem wcześniej 2.1 z subem na 10" a wiadomo że łatwiej się do dużej ilości basu przyzwyczaić niż odzwyczaić) jak i również średnice mają bardzo ładną. Słucham najcześciej szybkiej muzyki elektronicznej z duża ilościa szybkiego basu i napewno jestem zadowolony i jeśli przyszłoby mi zmienić zasilanie to chyba tylko yamaha wchodziła by w gre ze względu na charakterystyczny wykop. Sam sie zastanawiałem co bedzie jak basu braknie lecz bardzo miło się rozczarowałem hehe. Hds-y dostają 55w z tranzystora i przy głośności na godzinie 12 już czuć bas na ciele :razz: pokój to tylko 8m2 ale i głośniczki malutkie ale efekt takiego połączenia wyszedł dużo lepszy niz się spodziewałem-malutkie paczki, super średnica ale i zaskakujący wykop. Także może przyjrzyj się yamahom jeśli zależy Ci na charakterystycznym konkretnym kopnięciu. Na Alledrogo jest kilka ampli stereo yamachy z poprzedniej lini w nienajgorszych cenach(chyba rx-496 ma 100w przy 8ohm, powinno bezproblemowo napędzic hds-y 164)

Skomentuj

No i za 356 wylicytowalem, jesli technicznie bedzie sprawny, to sadze ze lepiej na tym wyjde wymieniajac dodatkowo karte dzwiekowa.
                                Dam znac co za szita kupilem :wink:
                                dzieki za wszystkie sugestie ale co czlek to opinia, nasluchalem sie, naczytalem jedni pisali ze yamaha to tylko od modelow 5XXX w zwyz etc. Wiec kupilem cos w ciemno
                                Oby tylko od ws303 bylo lepsze
                                pzdr

Skomentuj

naczytalem jedni pisali ze yamaha to tylko od modelow 5XXX w zwyz etc. Wiec kupilem cos w ciemno
                                  i liczysz żę ten plastikowy kenwood będzie lepszy od taniej yamahy ? :)
                                  Nie przelicz się...

Skomentuj

Nigdzie tak nie napisalem, napisalem ze tyle opini co ludzi. A im wiecej czytalem tym bardziej nie moglem sie zdecydowac.
                                    A licze aby byl lepszy od WS303 :wink:
                                    Jakbym szedl w kierunku jakosci to bym kupil diy wzmacniacz.
                                    Ale to przy nastepnym projekcie

Skomentuj

za tyle kasy mogłeś kupić uniampa i dokupić tuner ...

Skomentuj

i jeszcze przed wzmacniacze i wogole odtwarzacz cd.... nie no wiem doskonale ze moglem, ale chcialem kompaktowe pudlo all in one z pilotem, a nie zabawy kolejne.
                                        Ale bylo minelo mam nadzieje ze zagra fajnie
                                        a takie noobowate pytanie 2x105w przy 4 ohm, to przy 8ohm bedzie z 2x60?
                                        a takie nooboweate pytanie nr 2 jaka moc ma hds164? nie moge znalezc nigdzie..

Skomentuj

2x105w przy 4 ohm
                                          pewnie też przy jednym kanale obciążonym i thdn 10%, więc te 60-70w w stereo to przy 4R będzie, przy 8R pewnie ze 40-50w na kanał.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X