Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głosniki do zwrotnicy Janbo J-3P/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głosniki do zwrotnicy Janbo J-3P/2

Mam zwrotnice JANBO J-3P/3(tak pisze na laminacie bo w karcie do niej pisze ze to J-3P/2) i chciałbym zbudować na niej kolumnę 3-drorzną ( a nawet dwie bo mam 2 zwrotnice :smile: ).Zamierzam napędzać je dwoma LM3886 lub dwoma mostkami na tych LM’ach w zależności od mocy kolumn. Na komplet głośników planuje przeznaczyć około 400zl. Na stronie Janbo pisało że mogą współpracować z altonami i altusami, wiec poszukałem co w nich siedziało i chciałem cos podobnego dobrać coś podobnego ale nie podobały mi się tubowe od góry. Mam więc następujące propozycje :
    Góra : GDWK 9/80 - 8 Ohm lub GDWK 10/80/19 8 Ω
    Środek : GDM 12/60/4 8 Ω lub GDM 12/60/2 8 Ω lub GDM 12/60 8 Ω lub GDM 18/80 8 Ω ( nie wiem czy nie zadurzy do tych niskotonowych )
    Duł : GDN 20/60/11 8 Ω lub GDN 20/80/2 8 Ω
    To by było z tonsila. Chyba ze nadało by się cos innego np. Tesle lub STX? Co o tym sądzicie?
    Wszelkie propozycje mile widziane :smile:

Myślę że rozsądniej będzie sprzedać te zwrotnice i zrobić coś od podstaw, zwrotnice uniwersalne są do niczego...

Skomentuj

a ja sie cieszyłem ze kupiłem 2 zwrotki w cenie jednej :razz: a skoro już to kupiłem to nie dało bysie ich jakoś wykorzystać?

Skomentuj

Elementy z tych zwrotek moglyby teoretycznie zostac wykorzystane w nowych zwrotnicach (jakies kondy albo cos) ale w praktyce bedzie to niezbyt oplacalne a i elementy w tych zwrotkach przypuszczam ze zbyt wysokiej jakosci nie sa.. lepiej sprzedaj na allegro, podlicz kase, zastanow sie co chcesz osiagnac i zrob odpowiedni zestawik

Skomentuj

wrzucać 400zł w to - nie chciałbym, zobacz ile będą kosztować 3 drogi na MDSach i przemyśl sprawę - czy naprawdę wolisz nie dołożyć paru setek żęby mieć coś naprawdę dobrego ?

Skomentuj

takero, a 3 drogi na STX SCX? daleko jeszcze do realizacji?

Skomentuj

wpierw zobaczymy jak ta 14 , jeśli będzie ok, to 22 już są, góra też :)

Skomentuj

głupio zrobiłem kupując te zwrotki, ale jak je sprzedam to i tak stratny będę. Poza tym myślę ze do wzmaka na lm'ach szkoda jakieś super kolumny robić żeby sie marnowały. Sprobuje zrobić coś na tych zwrotkach i jak sie uda to jakiemuś technoludkowi z zyskiem sprzedam :twisted: i pomyśle o czymś lepszym. Wymyśliłem taka ekonomiczna konstrukcje:
                Góra : GDWK 9/80(mam 2 zadarmo)
                Środek :GDM-14/100/8 SC STX
                z dołem mam dylemat ARN226-03/8 lub GDN-22/120/8 SC STX lub GDN-20/80/8 SC STX(najtaniej). Ma to szanse jakoś zagrać :?:

Skomentuj

kurdzio, to juz lepiej kup te SCXy - moze pojawi sie pozniej zwrotnica

Skomentuj

ale jak pisałem chce coś na tej sklecić i sprzedać jak sie uda, a potem na coś lepszego zebrać. Co bys mi do dołu radził żeby nie przepłacać?

Skomentuj

jakis 888 lub 666 :P. a tak na serio to robiac taka kolumne bedziesz jeszcze bardziej stratny niz sprzedajac same zwrotnice...

Skomentuj

potrójnie stratny - straciłeś na zwrotach, stracisz na głośnikach, a gotowej kolumny też za normalne pieniądze nie sprzedasz ;]

Skomentuj

Przespałem sie z tym problemem :smile: i nie bede wrzucal w to kasy skoro sie nie oplaca. Jak sie uda sprzedam te zwrotki. Tylko skoro zamierzam zrobić wzmak na lm'ach to czy jest sens robienia kolumn na lepszych głośnikach które nie pokarz swoich możliwości :?: Czy do SCX'ów wystarcza te lm'y, a może od razu zacząć zbierać na Uniampa :grin: :?:

Skomentuj

kurdzio, nie przesadzaj z tym ze niema senu robic nic pod LMa - to wcale niesa az takie zle wzmanciacze i nawet na nim uslyszysz duza roznice miedzy glosnikami

Skomentuj

w sumie jeszcze ich nie słyszałem narazie mam jeden wzmak za tda7294 i dla mnie jest wystarczający, ale naczytałem sie opinii ze scalaki sa duzo gorsze od końcówki na tranach i ze to duża różnica. Na takich dwóch mostkach na Lm'ach można coś porządnego już zrobić :?:

Skomentuj

To jasne ze uniamp albo symasym zagra o wiele lepiej od lm'a ale to niesie za soba wieksze koszta :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kurdzio
                                  Tylko skoro zamierzam zrobić wzmak na lm'ach to czy jest sens robienia kolumn na lepszych głośnikach które nie pokarz swoich możliwości
                                  przesadzasz...
                                  Wiadomo że LMy to tylko LMy , ale tak naprawdę dla mniej osłuchanych i wymagających ludzi główna różnica to to że zwykłym jednym LMem niczego większego nie napędzisz, ale w mostku jest już dużo lepiej :)

Zamieszczone przez kurdzio
                                  Czy do SCX'ów wystarcza te lm'y, a może od razu zacząć zbierać na Uniampa :grin: :?:
                                  UNIAmp byłby dużo lepszy :)
                                  Ew możesz mostek LMa - jak nie masz kasy za dużo na to.

Skomentuj

takero co masz na góre do tych SCX'ów i ile by do tego zwrotka tak orientacyjnie kosztowała :?:

I dzięki wszystkim za wybicie mi z głowy tych Janbo

Skomentuj

hehe:)

nie zapomninajcie ze LM w aplikacji PD (Gain Clone) to dla niektorych ludzi najlepszy wzmacniacz na swiecie

Skomentuj

Tak, ale tylko na mega elementach... heh :)

Skomentuj

Czaruję...