Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

27TDFC + STX15AX + MDS08

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

27TDFC + STX15AX + MDS08

Witam

Robię zestaw na wymienionych w temacie głośnikach. Dokonałem pomiarów głośników w pokoju 25m2 (mikrofon wycelowany miedzy wysokotonowy i sredniotonowy, mniej więcej wysokość uszu słuchacza), w którym znajdowało sie trochę mebli przy ścianach. Zacząłem projektować już zwrotnicę, niestety trochę po omacku.
    Ponieważ nie jestem pewien czy nie wykonuje daremnej roboty, chce zapytać specjalistów czy pomiary wyglądają na wiarygodne i proszę o pomoc w poprawnym "połączeniu" głośników.

STX został zmierzony w dwóch wariantach: z i bez wygłuszenia. Zwrotnica projektowana z wygłuszeniem. Pominąwszy fakt, ze prawdopodbnie blednie, najbardziej jestem niezadowolony z połączenia niskotonowego i sredniotonowego głośnika (dziura na 1kHz).

Aparatura pomiarowa to wkładka mikrofonowa panasonica, przedwzmacniacz Wallina i wzmacniacz tda 2050, karta zintegrowana Realtek.

W linku pliki do SW
    http://www.wrzuta.pl/pliki/w7jz8qiVwd/pomiary

pozdrawiam
    Kezo

Kezo, zobacz gotowy projekt irka pod MDSy i zmierz ta kombinacje dla twoich glosnikow. wtedy tylko bedziesz zmiany wprowadzal

Skomentuj

uuu,
      Zamieszczone przez Kezo
      wzmacniacz tda 2050, karta zintegrowana Realtek
      znaczy że są mało wiarygodne ;]
      Integrami to można cewki mierzyć i to też nie zawsze , ani razu dobre charki mi na niczym zintegrowanym nie wyszły...
      Swoją drogą takie sobie to połączenie głosników...

Skomentuj

W linku jest tez pomiar wzmacniacza, nie wygląda tragicznie, nie wiem co myśleć o karcie, ale w right marku oprócz górki na 50Hz, reszta pasma wyszła liniowo (chyba,ze idzie tu o inne parametry). Mógłbym przeprowadzić pomiar na SB Live 5.1 i tda7294, ale nie wiem czy nie dopiero w następnym miesiącu, poza tym byłoby to dla mnie problematyczne.

Pawel S. , wzorowanie na zwrotce irka (oczywiście z innymi wartościami dla STX-a) przynosi dobry efekt, charakterystyka +/- 2,5dB z większą górką na 1,5kHz (długość fali przypada na szerokość wew. kolumny - może trza by bardziej wytłumić)

Skomentuj

Kezo, nieprzejmuj sie liniowosci ch-ki - najwazniejsze zeby to dobrze brzmialo

Skomentuj

Kezo: najwazniejsze zeby gorek ani dolin nie bylo w okolicach 2-4khz, bo tam nasz sluch jest najczulszy.

Skomentuj

Witam. Proponuje zamiast 2 rzedu na MDS08 dac uklad linearyzujacy (R=5.5Ohm, C=46uF) oraz 1 rzad (L=2.2mH). Reszta bez zmian

Skomentuj

ale to tak na podstawie czego ? na oko ?

Skomentuj

Z reszta bez zmian to przesadzilem. Zaczalbym poprostu od takiego rozwiazania, latwiej dopasowac pozniej ch-ki glosnika sredniotonowego.

Tutaj dodalem jeszcze R=3 w torze glosnika sredniotonowego. Górna ch-ka (moje rozwiazanie), dolna ch-ka (rozwiazanie Kezo).

Skomentuj

no ale chwila - to w oparciu o co ?

Skomentuj

W oparciu o pomiary Kezo.

Skomentuj

cysiaczek, nie rozumiem tak wysokiego podziału miedzy stx a mds. Przecież to bedzie z 800Hz jak nic, moim zdaniem to jest bez sensu. Szczególnie, że stx to głosnik mid-basowy wiec spokojnie poradzi sobie od samego dołu, wiec można luzem dać 200hz podziału i mieć dużo lepszy zakres całej średnicy.

Tu na ch-ce wyraźnie odznacza się MDS na tonach średnich, zupełnie nie potrzebnie, po to jest 3 drożna konstrukcja żeby każdy głosnik grał swoim wąskim pasmem a nie bas mocno leci na tonach średnich. Szczególnie w tym wyższym schemacie, widać jak odznacza się rezonans MDS'a na 4kHz na ch-ce wypadkowej, trochę porażka.

Natomiast dolny schemat nie daje optymalnej integracji fazowej miedzy mds a stx. Podejżewam, że podział 1 rzedem dla stxa nie jest dobrym rozwiazaniem. lepiej dać 2 rzad i todwrócić faze, mozna wtedy też ostrzej ściać mds'a i powinno zagrać .

Skomentuj

Na podstawie tych pomiarow nie da sie przeprowadzic symulacji dla podzialu w okolicach 200-300 Hz. Sam sie dopiero ucze, chcialbym zeby wszystkie wpisy byly tak konkretne jak Yoshi_80. Pik na 4 KHz to nie jest spowodowany wplywem rezonansu MDS'a, tylko glosnika wysokotonowego, ktorego ch-ke wywalilem (podzial w okolicy 5kHz). Ch-ka bez glosnika wysokotonowego:

Widzialem rowniez wiele projektow zestawow 3droznych, w ktorych glosnik niskotonowy
                          mocno odznaczal sie na srednich tonach. To nieuniknione, jezeli stosuje sie filtracje 1 rzedu. Przyklad (tylko bez nerwow Yoshi ;]]]])
                          http://img183.imageshack.us/my.php?image=mdsyfz3.gif
                          http://img153.imageshack.us/my.php?image=mdsyv2xn8.gif

Skomentuj

Przejżałęm te pomiary. Po pierwsze należałoby je wykonać raz jeszcze. Krzaki na wysokiej częstotliwości wykazują jakiś problem, prawdopodobnie zła kalibracja lub coś z kartą muzyczną. Tak samo pomiary impedancji nie są gładkie, jak również nearfiled powinny wychodzić super gładkie.
                            Nie wiem czy był też robiony ten pomiar z plikiem kalibracyjnym (troche mocne podbicie kopułki na skraju pasma). Spróbowałbym też nieco szerej uchwycić (nawet osobnym pomiarem on axis) zakres MDSa i STX'a, do celów projektu dolnego podziału.
                            Do tego przydałoby się popracować nad obudową bo ja tu widze jakieś fale stojące na tych pomiarach.

Uważam, że stosowanie głośnika nisko-średniotonowego w opcji średniotonowej powinno pociagnąć za sobą odpowiednie jego wykorzystanie. Mam na myśli pociagniecie tym głośnikiem pasma w którym czuje się najlepiej, więc można spokojnie filtrować od niskiej częstotliwości , 200-300Hz i pociągnac możliwie wysoko. Niski dolny podział na pewno będzie mniej słyszalny i bardziej elastyczny niż wysoki, chociażby przy stosowaniu głosnika basowego u dolu k olumny - ostatnio popularny design.

Filtrację MDS'a jaką pokazałeś na ch-ce, nazwałbym "krytyczną" bo jeszcze troche słabsza filtracja i byłaby zupełna kupa, jak sie przyjżysz to rezonanse MDSa i tak sie lekko odznaczają na ch-ce średnich tonów, czyli jednak ten sposób filtracji to serwowanie sobie zbędnych zniekształceń.

Chwilę się pobawiłem i cos takiego mi wyszło :

Podział dolny niecałe 400Hz, górny 3,3kHz. W sumie z dolnym można by zejść nizej ale przydałby sie lepsze pomiary.
                            Jak widać ja stłumiłem nieco STX'a. Nie jest to bynajmniej chęć kompensacji BS (może zrobiłem to mimowolnie) , tylko wynik poprawnej filtracji STX'a.

Zapodanie 1 rzędu jest moim zdaniem złym rozwiazaniem, szczególnie stosując dużą pojemność. Wzrost impedancji głośnika nie pozwala fitlrowi poprawnie działać i STX leci z mała filtracją do punktu rezonansu mechanicznego po czym gwałtownie opada (ok 70Hz).

Stąd po sumowaniu jest wyższa efektywność i bardziej wyrównane pasmo na zakresie od dolnego podziału w dół do punktu rezonansu STX'a w obudowie czyli ok 70Hz.

Niestetu uważam, że zwrotnie irka w obu przypadkach są dosc słabe. Wąski zakres pracy średniotonówki (800Hz 1,8 lub 2kHz - :roll: ). Stosowanie filtru 1 rzedu jest moim zdaniem błędem, jest to robienie podziału 1 rzedu na siłe.
                            Podział ok 1,8kHzdla XT i ok 2kHz dla DX ?? Co to ma być ? To, że te głośniki mają niski rezonans to nie znaczy, że można je tak nisko aplikować.

Aplikowałem XT 25 kilka razy, i wiem, że taki sposób prowadzenia ch-ki na najwyższym rejestrze powoduje jednostajny, zdominowany przez XT 25 dzwięk, na pierwszym planie jednostajne cykanie XT'ka. Wystarczy posłuchać trochę takiej aplikacji żeby to wyłapać.

To tyle na ten temat, pewnie ktoś wpisze, że się nie znam i głupoty piszę, no trudno czytaliście to niepotrzebnie :P .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                              Niestetu uważam, że zwrotnie irka w obu przypadkach są dosc słabe
                              ciiiii... bo znowu klutnie beda :roll:
                              Podział ok 1,8kHzdla XT i ok 2kHz dla DX ??
                              przepraszam, ale gdzie tam jest XT?

od siebie dodam ze MDS08 dobrze gra bez filtracji (moje kolumny na XT + MDS08 pelnym pasmem) i nieslychac narzucania sie srednicy od niego. wiec chyba moznaby slabo go filtrowac.
                              ale oczywiscie na pomiarach to pewnie i tak wyjdzie

Skomentuj

Faktycznie coś musiałem krzywo popatrzeć i mi sie ten XT nawinał. Nie zmienia to faktu, ze podział na 1,8kHz dla DX jest cokolwiek za niski. Najwyższych tonów dx'owi mozna lekko popuścić, chociaz osobiście nie wybijałbym sie powyżej średniej całego pasma.

MDS8 + Xt to nie to samo jak MDS 8 + średniak + kopułka. Jak głośnik ma być od basu to niech od niego będzie. Bo w sumie mozna puścić wszytkie głośniki pełnym pasmem, tylko czy to jest najlepsze rozwiazanie ? Raczej nie.

Swoją droga mds8 bez filtracji + xt to mi by się nie chciało tego słuchać bo z góry wiadomo, ze to nie ma prawa dobrze zagrać .

Skomentuj

Swoją droga mds8 bez filtracji + xt to mi by się nie chciało tego słuchać bo z góry wiadomo, ze to nie ma prawa dobrze zagrać
                                  2xMDS08 + kolumny na XT18WH + XT19TD? :> powiem Ci ze sie swietnie zgrywalo :P

Skomentuj

Eee :grin: no sory , takie rozwiązania przypominają akademikową partyzantkę. Dwie 20'tki pełnym pasmem jako dopał do kolumienek. Trudno tu mówić o jakimś poziomie odniesienia czy poważnych odsłuchach. Miedzy takimi wynalazkami a dobrą kontrukcją, nawet na tych samych głośnikach dzieli przepaść

Skomentuj

Yoshi_80, wiem ze tak niemozna - ale akurat na MDSach nieslychac ze srednie im sie wybijaja wiec dalo sie sluchac. jak UKA zalatwi sobie jakis filtr to sie przetestuje jako 2,1
                                      ale mam nadzieje ze jeszcze w tym tygodniu odpalimy 3 drogi na MDSach

Skomentuj

Nie zapomnijcie sie pochwalic tymi 3 drogami jakims osobnym postem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X