Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

27TDFC + STX15AX + MDS08

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Juz mam to na dysku zapisane wraz se screenami ;-)

Yoshi a jak się zabrać za pomiary kolumny 2,5 drożnej ? Jak odpowiednio "nałożyć" pasmo 2ch niskotonowców, możesz coś krótko o tym ;-)?

Jest aktualnie teamt o 2,5 drogi ale nie bardzo wszystko rozumiem. Czy głośniki niskosrednie powinny być połączone ze sobą ? jak wygląda impedancja, jesli nawet filtry będą miały osobne bo podłączone razem do terminala będą miały wpadkową o 4 ohm dla glosnikow 8 ohmowych?

Fajnie jakbys znalazł chwilke na rozwiązanie tej niejasności ( dla mnie niejasności )

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
      Mikrofonem prawie nie manewruje. Jestem zdania, że trzeba ustalić położenie i sie go trzymać. Słuchacz też nie chasa po pokoju, nie kuca, nie skacze (no chyba ze impreza), tylko ma dyńke na jednym poziomie. Mozna ustalić położenie mikrofonu odpowiadające słuchaczowi i mierzyć. Przestawianie mikrofonu dla każdego z głośników zpowoduje, że faktycznie zmierzymy ch-kę każdego z głosników. Ale nie do końca ch-kę głosnika w kolumnie. Po pomiar całości zestawu vs pomiar poszczególnych sekcji z przestawianym mikrofonem, nie będzie sobie równy.
      Najlepiej wiec przytwierdzic mikrofon na jakiejś tam wysokości i odległosci i jechać z pomiarami.
      Czyli przy zestawie 3droznym 3glosnikowym gdzie najlepiej skierowac mikrofon do celow projektowania zwrotnicy (pomiar z odleglosc ok 1 m)? Wiadomo, ze odsluch odbywa sie zazwyczaj w odleglosci ok 3x wiekszej niz pomiar, a wiec mikrofon zmierzy niektore glosniki pod znacznie wiekszym kątem niz w miejscu odsluchu.
      Przyklad:

Przy takim ustawieniu mikrofonu ch-ka glosnika niskotonowego w okolicy srednich czestotliwosci bedzie znacznie nizej niz przy pomiarze na wprost. Wydaje mi się, że odsluch w odleglosci ok 3 m blizszy jest pomiarowi na wprost. Wezmy przykladowy pomiar.
      http://www.stx.pl/charakterystyki/GD...-8-SCX-MLS.jpg
      Oczywiscie zmiany na ch-ce wystepuja w pasmie, ktore powinno zostac wyciete przez filtr. Jednak jezeli nieswiadowmie zastosujemy filtr dolnoprzepustowy 1 rzedu na czestotliwosc 300 Hz, w okolicy 1200 Hz powinien wystapic spadek 12dB i nic nie powinno odznaczac sie na wynikowej ch-ce. I nic sie nie odznaczy, poniewaz zmierzylismy glosnik pod duzym katem. Przy pomiarze na wprost (lub znacznie mniejszym katem) prawdopodobnie wystapi spora gorka przy 1200 Hz przy tak slabej filtracji. Najgorsze jest to, ze na pomierze nic nie zauwazymy. Zawsze zastanawialem sie nad sensem pomiaru zestawu wieloglosnikowego z odleglosci 1 m. Przy tej odleglosci bardzo mocno odznaczaja sie ch-ki katowe poszczegolnych glosnikow. Problemu nie ma przy zastosowaniu 1-2 glosnikow, ale przy 3-4...

A czy nie lepiej jest zrobic to tak (oczywiscie zachowujac ta sama odleglosc):

Rfck jak bys nie podlaczyl to znamionowa impedancja kolumny bedzie ~4 Ohm. Impedancja znamionowa kolumny zalezy od impedancji w pasmie niskotonowym, a w konstrukcji 2,5droznej graja tam dwa glosniki polaczone rownolegle. W przypadku kolumny 3droznej glosnik sredniotonowy nie odtwarza niskich czestotliwosci, a o impedancji znamionowej decyduje impedancja glosnika niskotonowego. Wg mnie pomiar kolumny 2,5 droznej powinien wygladac tak samo jak 3droznej, czyli wszystkie glosniki osobno, 3 osobne filtry, glosnik srednioniskotonowy bez filtru gornoprzepustowego oczywiscie. No i suma 3 filtrow...

Skomentuj

Rfck jak bys nie podlaczyl to znamionowa impedancja kolumny bedzie ~4 Ohm. Impedancja znamionowa kolumny zalezy od impedancji w pasmie niskotonowym, a w konstrukcji 2,5droznej graja tam dwa glosniki polaczone rownolegle...
        A jakbys połączył szeregowo to wyjdzie chyba 16 ohmów co nie:)? a to że basowiec wyznacza impedancję zestawu to wiem :-)

Skomentuj

Nie chodzilo mi o podlaczenie szeregowe czy rownolegle, tylko o podlaczenie glosnika niskotonowego w zestawie 2,5droznym osobnym filtrem do terminala (rys 1) lub tez podlaczenie tego glosnika za filtrem glosnika niskosredniotonowego (rys 2)

Skomentuj

JEśli o to chodzi to tak zgadzam się dobrze gadasz ;-) Zamiast gadac o piedołkach skupmy sie na ciekawie rozwiniętym teamcie :wink:

Skomentuj

cysiaczek, ciekawy pomysł z tymi pomiarami na różnych poziomach. Ja stosuję mniej więcej ustawienie pośrednie jak dla średniotonowego z twojego 2go rysunku. Mikronon przekierowuje jednać ciut wyżej tak na krawędz śreniotonowego. Łapię średni i wysoki pod lekkim kątem.

Dobrym rozwiazaniem byłby pomiar z wiekszej odległości np 2 metrów. Jednak w naszych warunkach jest to mało prawdopodobne. Trzebaby mieć sporą sale do dyspozycji.

Skomentuj

Problem troche zdemonizowalem (mikrofon na moich rysunkach jest z 0,5 m przed kolumna), teraz umiescilem mikrofon 1 m przed kolumna. Roznica katow jest ~10 stopni, wiec roznicy wielkiej byc nie powinno. Filtr dolnoprzepustowy 2 rzedu na glosniku niskotonowym powinien calkowicie zamazac ta roznice. Jednak dobrze miec swiadomosc z konsekwencji robienia pomiaru z odleglosci 1 m, a nie w miejscu odsluchu.

Skomentuj

Faktycznie bezsensowne wydaje sie mierzenie głośnikow nie z jednego miejsca, z tego co pamietam tak mierzy takze Borys jak z nim gadałem.
                  Yoshi jak z tym pomiarem kostrukcji 2,5 drożnych >?

Skomentuj

Później pokaże jak można zaprojektować zwrotkę do konstrukcji 2,5 drożnej.

Pomiary robi się podobnie do tych jak dla 3 drożnej, ważne aby mieć dość dobrze złapany zakres 100-1kHz. Generalnie jest łatwiej niż zaprojektowanie 3 drożnej.

Skomentuj

Witam

Projektuję nową zwrotnicę na podstawie świeżego zestawu pomiarów ( http://www.wrzuta.pl/pliki/wAsBgrSjWV/pomiar ), które wykonałem sugerując sie poradami Yoshiego. Wyszło mi coś takiego:
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2387a17d6.html

Starałem sie przesunąć podział jak najniżej (ok 200Hz), ale jak bym sie nie starał, strasznie ten pomiar jest poharatany i trza przyjmować duże uproszczenia. Widać, że jest problem z fazą. Z wykresu ciężko ocenić jak duży. Projektując zwrotkę chciałem jedynie wyważyć proporcje natężeń pomiędzy stx-em i mds-em. Później tyko sprawdziłem to połączenie na nearfieldzie.
                      Widzę również pewna niezgodność w połączeniu stx+27tdfc - (podział ok 3,5kHz), tj. lekki opad charakterystyki końcowej wzg. char. kopułki ,ale jeśli sam fakt niezgrania nie odbija sie na odsłuchu to dla mnie nie ma problemu.

Widać, ze kopułka ma podbicie na charakterystyce na skraju pasma wielkości ok 4-5 dB. Dla mnie w tej chwili to nie problem, a wstawianie szeregowo cewki (tu 180uH) z tego co kiedyś czytałem nie daje dobrych efektów w odsłuchu (sc 10n)

Analizy parami starałem sie przeprowadzać na tych samych bramkach, tylko w wykresie "Calosc" jest 24ms dla mdsa, stxa i 11ms dla 27tdfc.

[ Dodano: 2008-06-03, 17:54 ]
                      Witam

Od ostatniego postu nic ciekawego nie wymyśliłem w kwestii zwrotnicy. Chciałbym ruszyć robotę do końca, ale nie jestem pewien czy warto zamawiać elementy. Jak to wygląda ?

pozdrawiam
                      Kezo

Skomentuj

Czaruję...
                      X