Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub do monitorów

Witam. Kończę już prace nad 15 akx + pj i chciałbym do nich skonstruować jakiś sub, który wspierałby monitorki przy filmach oraz przy jakimś mocniejszym trance. Ale chciałbym zrobić to tak żeby najlepiej sub był aktywny i do tego monitory zaczynały grać częstotliwości przy których sub się odcina. Byłaby taka możliwość ? Szukam takiego rozwiązania bo 15 akx przy mocniejszym basie przy większych głośnościach już nie wyrabiają więc pod tym wględem zajął by się sub, przez co głośność całego zestawu powinna się zwiększyć, jeśli dobrze rozumuje oczywiście.

Jakie pomieszczenie, ile kasy?
    Zamieszczone przez nonameplum
    ...i do tego monitory zaczynały grać częstotliwości przy których sub się odcina. Byłaby taka możliwość ?
    Jasne, że się da. Dlatego stosuje się filtry aktywne w subach.

Skomentuj

Myślałem żeby zainwestować tak z 300 - 400 zł trochę szkoda mi więcej. Bez kosztów materiału na budowę skrzynek. Jaki głośnik itd bo jak narazie to jestem zielony jeśli chodzi o suby. Pomieszczenie około 12m2

Skomentuj

Hmmm, to może GDN 20/80/2,8 i do tego panel od Irka.
        Tonsila można wyrwać na allegro za ok. 90zł.

Skomentuj

No ok. Ale coś dokładniej od strony teoretycznej jak to będzie wyglądało, bo jak narazie nie mam pojęcia. Wyjście suba będzie na oba monitory ? Problem jest też w tym, że mój wzmacniacz nie ma wyjsćia na suba (denon pma 320) chyba, że jest, a ja o tym nie wiem :). Ale raczej nie. Zamieszczam fotkę wzmacniacza:

Skomentuj

Wyjście suba będzie na oba monitory ?
            A po co Ci wyjście na monitory?
            Sub ma oddzielny wzmacniacz, a sygnał do niego podłączasz ze wzmaka np. z wyjścia na słuchawki lub bezpośrednio z wyjścia na kolumny.

Skomentuj

No tak ale mi chodziło o to żeby monitory juz wtedy nie grały całym pasmem gdy jest podłączony sub, tylko od częstotliwości gdy sub sie odcina.

Skomentuj

Monitory zostaw w spokoju, niech sobie grają ile mogą. Efektywnie poniżej 50Hz i tak nie zejdą. Wtedy resztą pasma od dołu zajmie się sub.

Skomentuj

Jeśli nie da rady to dam sobie spokój ale chodziło mi o zwiększenie SPL bo 15 akx przy basie i większych głosnościach nie wyrabia gdyby zajął sie graniem tylko średnicy wychylenia membrany nie byłyby już tak wielkie i mógłby zagrać głośniej.

Skomentuj

No jak podkręcasz bas na max to się nie dziwię, że głośnik nie wyrabia. Ustaw bas na "0", złóż suba i na pewno będziesz baaardzo zadowolony.

Skomentuj

Nie podkręcam basu na max nic z tych rzeczy ciągle na 0, po prostu boje się że mi mebrana wyskoczy i zaczyna coś szumieć jak dam na połowę skali wzmacniacza (ma 65 W na kanał przy 8 ohm a 15akx -100W).

Skomentuj

To w takim razie wzmacniacz nie wyrabia. Brak kontroli nad głośnikiem.

Skomentuj

Na pewno będzie to wina wzmacniacza ? W takim razie może lepiej będzie zainwestować w mocniejszy wzmacniacz. Jakieś propozycje ?

Skomentuj

Na pewno będzie to wina wzmacniacza ? W takim razie może lepiej będzie zainwestować w mocniejszy wzmacniacz. Jakieś propozycje ?
                            uniamp :)

w jakiej budzie masz te AKXy ?

Zamieszczone przez bart210
                            Hmmm, to może GDN 20/80/2,8 i do tego panel od Irka.
                            Tonsila można wyrwać na allegro za ok. 90zł.
                            fuj, zdecydowanie bardziej polecałbym dołożenie tych 50zł i kupno MDSa 08 - do tak małego pokoju powinno starczyć.

Skomentuj

jakieś 11,5 litra z br 50x140

Skomentuj

takero, dlaczego twierdzisz, że Tonsil jest "fuj"?

Skomentuj

Można kupić gotowego uniamp w obudowie i w jakiej cenie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                    takero, dlaczego twierdzisz, że Tonsil jest "fuj"?
                                    bo za niewiele większą kasę masz lepsze głośniki - 10zł droższy jest 20 100 3, a 50zł droższy - 145zł z wysyłką stoi MDS 08, a to jednak zupełnie inna klasa.

Można kupić gotowego uniamp w obudowie i w jakiej cenie ?
                                    gotowego tak, w obudowie - nie.

Skomentuj

Jeszcze tylko odpowiedź na drugie pytanie w jakiej cenie ?

Skomentuj

Końcówka mocy stereo z zasilaczem, radiatorem , transformatorem, zabezpieczeniami itd oraz selektorem (4 wejścia, regulacja głośności, sub lub pre out) to koszt około 300zł.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X