Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PIERWSZE KOLUMNY 500-600 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra, więc zwrotnice mam załatwioną u kolegi, on sie na tym zna więc żadna konstrukcja mi teraz nie straszna Może być 2, 2 i pół albo 3 drogi. Ja tylko zamontuje głośniki i zrobie obudowe Kwestia w zmieszczeniu się 100-150 koszt głośników na kolumne. Jak do rocka to myśle że raczej przydałoby się z 2 niskotonowce albo 1 tak 16cm minimum. Napewno da sie zrobić coś sensownego.

Skomentuj

2xARN 150 + DX25/D27TG

Może się zmieścisz ale wątpię. Ewentualnie na wyskotonówke SC10n

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
        2xARN 150 + DX25/D27TG

500-600zł na parke kolumn z beznadziejna srednica?...eeee

za te kase przy dobrych wiatrach zrobi hds164+dx a ty polecasz arny?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
          Zamieszczone przez nonameplum
          2xARN 150 + DX25/D27TG

500-600zł na parke kolumn z beznadziejna srednica?...eeee

za te kase przy dobrych wiatrach zrobi hds164+dx a ty polecasz arny?

Ale chwila czemu tomeus pisze że kwestia w zmieszczeniu się 100-150 zł na kolumne. To jakim cudem ma tam się znaleść dx + hds ?

Skomentuj

cholera to ja juz nic nie rozumiem, bo na poczatku napisal 450zł na przetworniki a to w sam raz na hds+dx, kolega cos za szybko zdanie zmienia

Skomentuj

Ja właśnie już nic z tego nie rozumie... Zasugerowałem się ostatnią wypowiedzią. Niech autor tematu rozjaśni sytuacje.

Skomentuj

No więc. Stwierdziłem że jak na same przetworniki mi pójdzie 450 to sie nie zmieszcze w planowanych 600. Ale jeżeli stwierdzicie że hds164 + dx25 jest zdecydowanie najlepsze to dozbieram i powolutku zbuduje :] Przepraszam za te zagmatwania

Skomentuj

Mysle ze spokojnie mozna powiedziec ze jest zdecydowanie lepsze od innych propozycji w tym temacie :).. jedynym problemem jest zwrota o ktora wlasnie tocza boje irek i marekw w innym temacie ... byc moze to zmobilizuje forumowych "zwrotnicowcow" do zaprojektowania 100% poprawnej zwrotki do tego obiecujacego zestawu

Skomentuj

A co myślicie o
                    http://img297.imageshack.us/my.php?image=3waystxep8.gif
                    i
                    http://img144.imageshack.us/my.php?i...dwk1020ii3.gif
                    do rocka chyba by sie nadały...
                    Bassu obu konstrukcjom raczej nie będzie brakować. Jeżeli okażą się za duże do mojego pokoju to zawsze moge je wykopać do kina domowego na fronty w niecałych 30m2 :] ( co później i tak nastąpi )
                    Nawet chyba zostałoby troche kasy i następne kolumny to zrobiłbym już naprawde pożądne. To chyba najlepsze wyjście dla mnie

[ Dodano: 2008-05-30, 18:26 ]
                    Nie wiem czy te głośniki nie są za duże ale z małymi mam mieszane uczucia... Tzn na samym początku jak kupiłem kolumny ( przypomne - eltax liberty 1+ starsza wersja ) i nie miałem jeszcze do czego podpiąć pojechałem do kolegi przetestować czy to wogóle działa. Ma B&W 309 i ampli yamahy z serii 6 w jakiś 18m2. Jego kolumny grające ze wzmakiem na dircet w jakiś techno utworach bas miały dla mnie świetny, idealny, tego szukam. Szybki i głęboki - nie zamulający utwory tylko zwiększa dynamike. Gdy podpiołem moje na direct pierwsze wrażenie - "eee gdzie jest bass ?" Bo go dosłownie nie ma dopóki sie w tone control nie poprawi. A zarówna moje eltaxy jak b&w mają niskotonowiec 13 cm.... ( b&w ma 2 bo to 2,5 drogi ). A gdy słuchałem kody 702f w sklepie na direct bass wcale nie wydawał mi się mniejszy od b&w a to przeciez 2x 16,5 cm !

Skomentuj

Zamieszczone przez tomeus
                      A gdy słuchałem kody 702f w sklepie na direct bass wcale nie wydawał mi się mniejszy od b&w a to przeciez 2x 16,5 cm !
                      ale pomieszczenie odsłuchowe już chyba nieco inne prawda ? :)

Skomentuj

No dużo mniejsze, mniejsze niż mój pokój. Ale czy słusznie twierdze że jeden głośnik 13cm umie łupnąć bardzo przyzwoicie a inny ma z tym bardzo duże problemy ? Czy to wyłącznie kwesia wielkości skrzynek i pomieszczenia ?

Skomentuj

To kwestia wszystkiego, od pomieszczenia, konstrukcji kolumn - konstrukcji głośników, obudów i zwrotnic, poprzez ustawienie w pokoju odsłuchowym , wzmacniacz, preferencje, wszystko :)

Skomentuj

Ale jeżeli 2 kolumny grały w tym samym pokoju. Z tym samym wzmakiem na tych samych kablach i te same utwory to można je porównać jako konstrukcje.

1

2

A co myślisz o tych ? Bardzo słabe ?

Skomentuj

Ale jeżeli 2 kolumny grały w tym samym pokoju. Z tym samym wzmakiem na tych samych kablach i te same utwory to można je porównać jako konstrukcje.
                              tutaj bardzo wiele zalezalo od samych glosnikow albo co bardziej prawdopodobne od zwrotnicy.
                              np w TOTEM MITE jest 13cm tonsil. w tych kolumnach basem nie powala i jest go raczej malo. jednak jak wygrzewalem te glosniki to wsadzilem je w kolumne zamiast ARN 150...
                              efekt byl taki ze basu z obu glosnikow bylo prawie tyle samo i rownie zamulaly :P
                              tak wiec zwrotnica ma tutaj bardzo duzo do zepsucia/poprawienia brzmienia...

niechcialo mi sie czytac od poczatku tematu...
                              ale porownanie 3 drog do monitorow z 13cm glosnikiem to lekkie przegiecie.

Skomentuj

Ja nie chce porównywać. Tylko sie pytam czy ta konstrukcja nada się do muzyki typu rock albo jakieś trance większym basem. Bo tu czuje u siebie największy niedosyt...

[ Dodano: 2008-05-31, 20:19 ]
                                Bo jeżeli to gra jak np altusy to sobie odpuszcze. Umie ktoś mi powiedzieć coś o takiej konstrukcji ?

Skomentuj

Bo jeżeli to gra jak np altusy to sobie odpuszcze
                                  gwarantuje ze tak niezagra.
                                  Umie ktoś mi powiedzieć coś o takiej konstrukcji ?
                                  niestety glosnikow nieznam (poza PJ) wiec niemoge opisac dokladnego brzmienia...
                                  ale na te 3 drogi to bym sie skusil

Skomentuj

Wydaje mi sie że to będzie nie droga kolumna z dobrym wykopem która chyba i tak będzie lepsza od moich eltaxów. Więc chyba sie też skusze. Kwesia tego jakie skrzynki. Zbuduje je z 18mm płyty z Castoramy. Ale wysokość szerokość glębokość ? Odległość między głośnikami ? B-R z przodu ? Z tyłu ? jaka długość, szerokość rurki ?

Skomentuj

tam są 17, a nie 14 ;]

Ale wysokość szerokość glębokość ? Odległość między głośnikami ? B-R z przodu ? Z tyłu ? jaka długość, szerokość rurki ?
                                      Spokojnie ;]
                                      Wymiary obudowy to sam sobie policz:
                                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875
                                      Niskotonowiec w jakieś 25l br @ 40hz,
                                      średniak w parę litrów - powiedzmy z 5, bez większego znaczenia jest tu dokładnośc,
                                      a wysokotonowiec - tak mało jak tylko się da ;]
                                      Wymiary rurki obliczy Ci winisd, rurki i części do zwroty kupisz w www.polink.com.pl :)

Skomentuj

A czy te 40Hz to nie za wysoko? też się biorę za tą konstrukcję, lubię dosyć niski basik a chciał bym się obejść bez suba....

Skomentuj

Możesz kupić parę rurek i posłuchać jakie strojenie Ci najbardziej odpowiada :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X