Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szukam "prawidlowej" zwrotnicy do monacor sph165ke

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

skrzynka bedzie miala netto okolo 18 litrow, a BR zestroje na jakies 45Hz, ale ostatecznie bedzie to wynik pomiarow. Moje egzemplarze kepow maja qts 0.36 i fs 43. VAS nie byl mierzony.

Skomentuj

No u mnie kep gra razem z seasem 22tafg. Nie zauważyłem jak do tej pory jakiś dziwnych zjawisk niporządanych. W porównaniu do konstrukcji które dotąd słuchałem nie jest ani ostry ani za delikatny. Czysty i moim zdaniem z kepem sie zgrywa bardzo dobrze.

Skomentuj

MormoN, możesz wrzucić zwrotkę jaką zastosowałeś, bo mam nadzieję że mówisz o projekcie z jednym KEP'em a nie MTM?

Skomentuj

http://img100.imageshack.us/img100/5...rotnicalf2.jpg

To było to, tyle że dla seasa jeszcze poszedł tłumik i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć jaki. Może Paweł S. jeszcze pamięta lub ma gdzieś to zapisane bo on ją dla mnie lutował.

Nie doczytałem. Mówię o dwóch kepach na stronę :-/

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
            Może Paweł S. jeszcze pamięta lub ma gdzieś to zapisane bo on ją dla mnie lutował.

jak widac na zalaczonym obrazku - 4R7

Skomentuj

Borys odpowiedział na mojego e-maila :)

Witam
              Tak prawde powiedziawszy to z obydwu zwrotnic nie jestem specjalnie
              zadowolony (brak czasu). Ta z mojej strony nie zostala odsluchana
              odpowiednio wiec to tylko dokumentacja. Na tej od seweryna zestaw bedzie
              mial dosc duzo basu i troche wycieta najwyzsza oktawe (mozna by tu bylo
              jeszcze troche przerobic filtr dla kopolki). Jak by nie patrzec powstalo
              to dosc dawno wiec szczegolow nie pamietam jak to tam sie spysywalo.
              Zrob ta co seweryn ma, nastepnie napisz mi co ci nie pasuje w zestawie i
              zwrotnice sie troche przerobi tak zeby gralo jak nalezy w tych 12mkw.

Pozdro
              Piotrek

Skomentuj

Eeee panowie a na ile stroicie te kepy??

Skomentuj

na 44Hz chce je stroic.. 19litrow tunel HP68x220 i skrocic dlugosc do 180, a jakby gotowy z polinka HP68x160 to masz strojenie 46 tez nie glupie

Skomentuj

Ja jeszcze zapytałem Seweryna o litraż, bo może zastosuje jeszcze większy niż 19 litrów. Ktoś był u Seweryna kiedyś odsłuchiwać jego KEP'ów zaaplikowanych w 22 litrach i bardzo spodobał mu się bas. W pokoju 18 m2 masował siedzenie na kanapie :), chociaż sam Seweryn pisał że litraż mógł dać trochę mniejszy. Zastosował Br o długości 18,5 i średnicy 5,8 cm. Ale myślę, że jeśli chcieć większy kop niż zejście to można zastosować krótszy br, o którym mówi dolphin co przy 19 litrach dało by 46 Hz co i tak w sumie jest nisko...

Skomentuj

Ależ teoretyzujecie :) Te 3l jakieś ogromnej rożnicy nie zrobi, tak samo jak strojenie +-2hz, najlepiej zamiast kombinować , symulować i dywagować jest zrobić sobie większą budą i zmniejszać litraż wkładając butelki z mineralną , a do tego kupić parę br-ów i nimi pożonglować nieco - wtedy wybierzecie sobie optymalną aplikację głośnika.

Skomentuj

no wlasnie te 3 litry robi... jak mialem sph-176 to dwa litry zrobilo roznice jak zmniejszylem z 20 do 18..

Skomentuj

cewke 1.5mH dawac rdzeniowa czy powietrzna? za powietrzna nawijana 1.2mm drutem sie dosc sporo placi. rdzeniowa "gra" gorzej w drodze niskotonowej? ktos porownywal - jakie sa to roznice?

Skomentuj

kup rdzeniową nawiniętą 1.2 drutem i wystarczy.

Skomentuj

jakos do tej pory nikt nie udowodnil roznicy...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                jakos do tej pory nikt nie udowodnil roznicy...
                                A widziałem że był gdzieś temat z pomiarami nawet, i tam się wyjaśniło, trzeba było by go poszukać...

Skomentuj

no to chyba nie tutaj. poszukaj tego tamtu bo chetnie sie dowiem jakie sa praktyczne roznice... poza jakims tam nasyceniem rdzenia...

Skomentuj

kup rdzeniową nawiniętą 1.2 drutem i wystarczy.
                                    tak tez zrobie - nie ma nawet sensu zbytnio inwestowac w taka zwrotnice, skoro borys twierdzi, ze nie jest ona do konca dopracowana i calkiem mozliwe, ze bede ja jeszcze modyfikowal. tak btw ktora brac:
                                    dl-35mm FI-37mm rdzen-19/35
                                    dl-70mm FI-28mm rdzen-2x19/35
                                    dl-35mm FI-41mm rdzen-24/35
                                    dl-46mm FI-36mm rdzen-24/35+dyski-35/7
                                    poza jakims tam nasyceniem rdzenia...
                                    no wlasnie cos podobnego gdzies tam czytalem, ale zadnej informacji czym sie to rozni w praktyce, w odsluchu nie znalazlem.

Skomentuj

proponuje ta z dyskami - wygodniej sie to montuje i dobrze wyglada zobacz moj opis o budowie zwrotnicy
                                      tam chodzilo chyba o nasycenie rdzenia przy duzych mocach. ale w domowych warunkach nietrzeba sie tym przejmowac

Skomentuj

Jak jeszcze nie zamówiłeś to tu masz moja przykładową listę zamówienia do polinka na KEP + Vifa

1.1890 0.33 mH 0.580 Ohm dr-0.63 h-15 FI-25 3,32 4,05

2.5130 1.50 mH 0.180 Ohm dr-1.20 dl-46mm FI-36mm
                                        rdzen-24/35+dyski-35/7 13,22 16,13

3.400/ 8.20 25 35 8,02 9,78

4.MKP 400 VDC 5% 6.8 uF 23*31 Z-STANDA 6.80 0,02 9,48 11,57

5.SUPERES 5W 4.70 KNP 4.30 Ohm 5 Watt 1% L< 1uH l-19 d-6mm. ends Cu
                                        36/0.8 2,00 2,44

6.MET-TY10/ 5.60 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 5.60 Ohm J dim.53/8.5mm. ends
                                        38/0.8mm 1,34 1,63

Skomentuj

Pawel S., szukalem tego ale nie znalazłem. Pamietam że wypowiadał się tam Yoshi_80 który walnął dobry i spory wykład na ten temat. Tak że albo tutaj albo na audiomanii. Sprawdze posty yoshiego na audiomanii a Ty sprawdz tutaj

EDIT:
                                          Znalazłem tylko coś takiego:
                                          http://www.audiomania.info/forum/index.php?topic=283.0

Edit2: Z tego co pamiętam, temat ukazał się a za niedługo padł mechanizm forum, i częsć postów się skasowała... tylko to nie na 100%. Wiem że było tego więcej.

Skomentuj

Czaruję...