Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szukam "prawidlowej" zwrotnicy do monacor sph165ke

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wasik1989
    Sprawdze posty yoshiego na audiomanii a Ty sprawdz tutaj
    :lol: sesja - niema szans :P
    niewiele tam tego. chyba trzeba by napisac do polinka...

Skomentuj

Wątpie żeby polink udostępnił jakieś dane o krzywej magnesowania. W najlepszym wypadku podadzą materiał rdzenia . To i tak nieleie powie bo wszystko zalezy od prądu jaki się przepuszcza przez cewkę.
      Najprościej trzymać się zasady, że jak nie trzeba to nie stosować rdzeniowej. Każdy sobie sam oceni na miarę możliwosci finansowych i wymagań jakościowych.

Skomentuj

Yoshi_80, chodzilo mi zeby raczej wyjasnili roznice miedzy rdzeniowa a powietrzna.
        ja jakos stosuje rdzeniowe i problemow z nimi narazie niedoswiadczylem. roznicy w brzmieniu tez nie slysze

Skomentuj

Koszt cewki powietrznej np. 1.5 mH nawiniętej 1.2 drutem jest prawie dwukrotnie większy od rdzeniowej z dyskami. 16 zł rdzeniowa, 28 zł powietrzna.

Skomentuj

Nie rozumiem co polink miałby tłumaczyć. Różnica między rdzeniową i powietrzną jest oczywista i można jej opis znaleźć bez problemu w podręczniku szkolnym czy akademickim. Rdzeń powiększa przenikalnośc magnetyczną w stosunku do powietrza i dzieki temu dla tej samej indukcyjności można mieć mniej zwojów. Za to wprowadza histerezę i graniczą wartośc prądu magnesującego powodującego nasycenie rdzenia.

Im większa przenikalność rdzenia tym mniej zwojów (np rdzeń z dyskami a bez dysków) jednak tym samym wieksza histereza. Im wieksza histereza tym bardziej obserowalne zmiany indukcyjnosci cewki.

Jedni może to usłyszą inni moze nie. Kwestia głośników, pozostałego sprzętu, sluchacza no i mocy.
            Jedno jest pewne , takie problemy nie istnieją przy aplikacji cewki powietrznej.

Skomentuj

a przy jakich to mocach wystepuje? bo z tego co wiem to w domu nam to nie grozi

Skomentuj

To występuje przy każdej mocy. Mówie wszystko zależy od przenikalnosci rdzenia. Efekt nasycenia rdzenia występuje dla jakiegoś granicznego prądu. Efekt histerezy występuje dla każdej mocy. Szerkość i nachylenie pętli histerezy jest zależne od konstrukcji cewki , czyli rdzenia, indukcyjnosci.

Skomentuj

Bardzo fajny temat.

Przerwę wam tą dyskusję na momencik, ale prawdopodobnie będę zamawiać zwrotnicę w sklepie robioną na zamówienie (zamawiałemtam zwrotki do obecnego zestawu, co jednak nie było zbyt trafione :P ) i po prostu chce im podać schemat zwrotek z wartościami, a oni mi taką zrobią - teraz pytanie - mam mówić im coś więcej - tj dokładnie jakich cewek mają używać itd?
                  Zamówie prawdopodobnie bez kondensatorów, żeby móc wsadzić swoje, bo oni używają jakiś czeskich, a te są dość awaryjne.

A tak swoją drogą to którą zwrotnice mam użyć? Od Borysa czy ta z załącznika (pierwszy post)? Nie powiem, ale ta z załącznika będzie tańsza :P

Skomentuj

Chyba nie dokładnie czytałeś ten temat, bo wiedział byś że obie zwrotnice są zaprojektowane przez borysa i ta z pierwszego postu jest wersją najbardziej osłuchaną (ostateczną)

Skomentuj

Tylko, że w pierwszym poście są dwie I Borys pisał, że jest nie jest z obu do końca zadowolony.

Skomentuj

Chodziło mi o tą co jest bezpośrednio widoczna nie ta z linku. Ale dalej była mową, którą zwrotkę lepiej użyć.

Skomentuj

Tak w ogołe to borys robił ten cały układ d'Appolito, czyli zwrotke też robił inną, a ja chcę uzyc jednego KEPa do XT19 :>

Skomentuj

Właśnie, że tak w ogóle to on zrobił zwrotkę pod jednego KEP'a jak i układ d'Appolito :). I nie tylko pod vife, ale również pod morel'a i seas'a. Borys zrobił wiele zwrotek. Także jesteś w błędzie.

Skomentuj

Ok, to teraz jestem mały i głupi :)

Tą zwrotke mam użyć? :)

Skomentuj

Tak kopiuj tą, jeszcze może będę się konsultował z borysem gdyby coś nie odpowiadało i zrobi małe zmiany, ale to głównie się dotyczy wysokich tonów, tor dla KEP'a raczej zostanie bez zmian.

Skomentuj

A co może nieodpowiadać? Bo ja zwrotnice będę chyba w sklepie zamawiać, bo moje umiejętności są raczej nikłe

Skomentuj

Borys coś wspominał, że w tej zwrotce wycięta jest trochę najwyższa oktawa. Dlatego jeśli to by przeszkadzało to można trochę powalczyć na ulepszeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Camel-
                                      Bo ja zwrotnice będę chyba w sklepie zamawiać, bo moje umiejętności są raczej nikłe
                                      ile kasuja? bo moze moje uslugi beda tansze

Skomentuj

nonameplum, to chyba nawet lepiej, bo dźwięk może będzie delikatniejszy :)

Pawel S., nawet nie wiem, za jakąś "uniwersalną" płaciłem chyba 40zł od sztuki, ale oni używają nędznych bebechów i jeśli byłbyś konkurencyjny czyli nawet nie chodzi o to, że tańszy, tylko po prostu za pewne pieniądze wykonujesz porządną zwrotkę (a widziałem Twoje zdjęcia :) ) to byłbym skłonny złożyć u Ciebie zamówienie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Camel-
                                          za jakąś "uniwersalną" płaciłem chyba 40zł od sztuki
                                          ale to chyba gotowiec z chin a nie ich produkcja.
                                          jak niejestes pewien czy dobrej jakosci elementy stosuja to smialo mozesz pisac do mnie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X