Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na gdn 20/60/3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na gdn 20/60/3

Witam, kiedyś wpadły mi w ręce wyżej wymienione głośniki Tonsila, niewiele myśląc pojechałem do sklepu, zapakowałem na bagażnik Łady 2107 arkusz płyty wiórowej 18mm (250x180) i po wcześniejszych symualcjach zabrałem się za wycinanie pudeł, wyszły wielkie, z symulacji ok 70 litrów. Entuzjazm do dalszych modyfilacji przepadł i tak grają one do dziś pod technics'em sa-170. W końcu coś mnie ruszyło i chce to prerobić, bo pudeł nie wykańczałem zakładając że będę je modyfikował. Moje pytanie co z tym zrobić, czy dołożyć jeszcze parę gdn 20/60/3, czy zamienić na 20/80/3, czy wstawić coś 25cm? Jako wysoki siedzi GDWK 9/120.
    Planuje kupić Denon'a 1707, no i takie kolumny co są teraz wstyd podłączać. Spędziłem pare godzin na waszym forum i chyba jeszcze będę robić suba na 20/80/3.

piszez ze na gorze gra 9/120
    a co gra po srodku bo chyba nie jest to konstr 2 drozna ? w ktora napewno nie wpakujesz 25 cm glosnika na dol bo sie on poprostu nie nadaje do 2 drog.
    gdn 20 80 2 jest na chwile obecna mocno nie oplacalny jak cchesz cos robic to moze definiuj budrzet i racznij cos od nowa bo imho wkladanie kasy w to co masz za bardzo nie ma sesu

Skomentuj

ryshard, mam kolumny po ojcu na dokładnie tych głośnikach .. ( GDN 20/60/3 )

Skoro kupujesz fajny wzmacniacz, to radzę Ci, daj te głośniki młodszemu kuzynowi :P

Nie opłaca się ich dawać na jakiś fajny wzmacniacz.

XYS bardzo dobrze radzi, sprzedaj te GDNy i zrób coś od zera, koledzy na forum napewno skompletują Ci coś, czym będziesz się cieszył lata ( no, max. 2, bo potem wszystko jest już "szajowe" :P )

Skomentuj

Środka nie mam, nie przepadam specjalnie za środkowym pasmem, w sumie z tego co pamiętam gdzieś pod 4 Khz ciągnie 20/60/3, a od 4 wysoki. No fakt prz 25cm trzeba będzie robić środek. A kolumna jest w pełni rozbieralna jeszcze, tak więc zmiana wymiarów głośników czy kolumny nie będzie problemem, tylko pytanie czy dołożyć drugi 20/60, czy zamienić 20/80, czy nawet 25. Dla 20/80/3 Vas jest chyba o połowę mniejszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez ryshard
          nie przepadam specjalnie za środkowym pasmem
          hehe, dobre, a moze po prostu nie udalo ci sie go nigdy uslyszec ... jesli juz uslyszales to jakies zniekrztalcenia i rezonanse na koncu pasma przetwornika powodowane złą zwrotnica, kiepskimi przetwornikami i w dodatku zle zaaplikowanymi.. jesli naprawde utorzsamiasz sie z podejsciem "nie lubie srednich tonow" to nie masz co bawic sie w audio - to jakas totalna pomyłka

a tak przy okazji ten wyskotonowiec to tez kiepsciutki przetwornik

Skomentuj

Ok już się poprawiam, potencjometr korektora 1khz ustawiam na minusie. Glośniki które mam zostawie, tylko przerobie pudła i zacznę coś od nowa, więc jakie głośniki polecacie, cos do 300 zł/sztuka?
            I odnośnie drugiego punktu, 20/80 nadaje się na tani subwoofer, chodzi mi o taki żeby TDA7294 pociągneło?

Skomentuj

Jedno TDA nie pociagnie ci 8 calowego basu.. to po pierwsze

300zł sztuka na glosnik ok ale do jakiego projektu? do kolumn (piszesz tak przejzyscie i wyraznie ze trudno sie doczytac o co ci wlasciwie chodzi), do suba?

Skomentuj

ryshard, moja rada poczytaj to forum przez jakis tydzien poczytaj gdzie indziej bo narazie delikatnie mowiac nie masz pojecia o czym piszesz i nie masz wystarczajacej ilosci wiedzy by nawet zrozumiec rad ktore koledzy beda ci dawac

Skomentuj

20/80/3
                  jest taki glosnik? bo kompletnie niekojaze...
                  I odnośnie drugiego punktu, 20/80 nadaje się na tani subwoofer, chodzi mi o taki żeby TDA7294 pociągneło?
                  to jeszcze GDN 20/80 masz? :???:
                  Zamieszczone przez n_omyzs
                  Jedno TDA nie pociagnie ci 8 calowego basu.. to po pierwsze
                  bzdury - pociagnie i to nawet dorze. ale jak to jest 8ohm to lepiej mostek dac

mam wrazenie ze to kolejny gowniarz ktory nic niewie i nierozumie ale w tym przypadku mamy doczyniania chyba z kims starszym i powazneijszym, tak wiec...
                  ryshardzie, posluchaj rad doswiadczonych forumowiczow i narazie nic nierob tylko sie ucz.

w twoich kolumnach brakuje glosnika sredniotonowego. moglbys sobie go dokupic jak sie uprzesz ale pojawi sie problem - zwrotnica!
                  powiesz pewnie ze to nie problem bo kupisz sobie na allegro/w sklepie...
                  jednak zeby kolumna pozadnie zagrala potrzebuje optymalnej zwrotnicy dostosowanej do konkretnych glosnikow!
                  tak wiec musialbys skompletowac sobie sprzet pomiarowy i rozpoczac zabawe ktora potrwalaby pol roku jezeli jestes ambitny... (przyklad el_liero)
                  nawet jezeli poradzilbys sobie jakos ze zwrotnica pojawia sie kolejny problem
                  twoje glosniki sa juz dosc wiekowe i delikatnie mowiac nienajlepsze.
                  obecnie za te pieniadze mozesz miec cos duzo lepszego.

tak wiec bylbys w stanie posluchac naszych rad zeby zbudowac pozadne kolumny czy chcesz isc swoja droga?

Skomentuj

Dzięki za wyrozumiałe podejście, masz racje już parę wiosen mam za sobą. Te Tosile o których mowa to kupowałem kiedyś nie mając za wiele środków i wybrane jako najoptymalniejszy stosunek ceny do jakości. Zwrotnice to nawijałem sam i liczyłem, może nie na mostku RLC ale jakoś to wyszło, pudła zrobiłem pod Vas by najwięcej z tych słabych głośników wyciągnąć, tunel liczyłem z WinISD i w tej konfiguracji stoją po dziś. Ze zrobieniem nowych mi się nie śpieszy, tak więc chętnie wysłucham rad.
                    Bawiłem sie kilkoma wzmacniaczami (od strony bebechów) i nie bardzo rozumiem dlaczego ta TDA nie ciągnie 8 ohm? za duży opór? pali się ? skoro zwykły BD911/912 ciągnie 2 omy.
                    20/80 jeszcze nie mam, o końcówke pytałem temu że chce zrobić niskobudżetowy sub by wypełnić pustkę dolnego pasma 20/60/3.
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

ryshard, z tego widać, zwrotnice na pałe, pudła pod Vas? :neutral:
                      Eh na czym polegało to bawienie sie wzmacniaczami? podrzucanie go w góre i łapanie? bo chyba o taką zabawe chodzi. TDA pociągnąć pociągnie, ale nie będzie jakości i powiem że TDA sie nie nadaje do napędu suba. Odcina dużo dołu i ma pudełkowe brzmienie. Sprawdzane z wieloma kondami wejsciowymi i roznymi glosnikami. Wystarczy zwykły tranzystorowiec a nie kostka i idzie usłyszeć coś czego nie było wcześniej, a koszta całości są o pare złotych większe. Tylko trzeba umiec uruchomić odpalić taki wzmacniacz... I to ile co ciągnie to zależy od typologi wzmacniacza i samych tranzystorów końcowych i ich Ic. Chcesz podeprzeć dwa 20cm jednym 20cm i w dodatku niewiele lepszym. Coś tu chyba nie tak. Tonsile nie słyną z dobrego dolnego (poniżej 60hz) pasma. Rozglądnij się za lepszym rozmiarem albo lepszym glosnikiem. Sory, ale ta Twoja konstrukcja i to co chcesz zrobic nie trzyma sie kupy :???:

Skomentuj

nie bardzo rozumiem dlaczego ta TDA nie ciągnie 8 ohm? za duży opór? pali się ?
                        nie. ale poprostu zeby wyciaganac z tego glosnika jak najwiecej to przy 8 ohm musialbys dac max napiecie jakie toleruje ta kostka. a wtedy mocno sie grzeje a mocy i tak nie za wiele. zdecydowanie wydajniej dolozyc 2 kostke (6-10zl + 2-3zl za elementy) i nizsze zasilanie...

20/80 jeszcze nie mam, o końcówke pytałem temu że chce zrobić niskobudżetowy sub by wypełnić pustkę dolnego pasma 20/60/3.
                        czegos tu nie rozumiem. chcesz zrobic suba na 8" glosniku zeby uzupelnic pasmo dwoch 8" glosnikow z kolumn? przeciez to kompletna glupota!
                        no i nawet glosnik nienajlepszy...

nadal zyjesz przeszloscia kiedy to tylko tonsil byl dostepny i nawet niemasz pojecia jak te glosniki obecnie sa... co najwyzej przecietne

na poczatku musisz sobie uswiadomic ze te glosniki co masz niesa tak naprawde warte zabawy... przejedz sie do jakiegos sklepu czy jakiegos forumowicza w okolicy i posluchaj czegos nowszego.
                        nawet i tak juz wiekowy ARN 150 rozklada altusy jezeli chodzi o zejscie... a glosnik ma zaledwie 13cm ;]

Skomentuj

No i nakrzyczeli zamiast coś poradzić, poszukałem trochę na allegro, ale nie ma nic ciekawego, znalazłem coś ale trochę drogowate i dość stare, skoro aż tak drastycznie się w tej dziedzinie pozmieniało.
                          http://www.artonaudio.com.pl/alcone20cm.htm
                          Wrócę do domu to spale swoje tonsile na stosie skoro aż tak jesteście na nie uczuleni :)

Skomentuj

hehe nie przesadzaj :P
                            pozmienialo sie sporo ale niemusisz odrazu kupowac tak drogiego sprzetu.
                            sprzedaj to co masz i zbuduj 3 drogi na STXach SCX
                            projekt zwrotnicy masz w przyklejonym temacie a glosniki zamowisz na www.stx.pl - koszt 300zl + ok 150-200zl zwrotnice + obudowa ok 100-150zl

GDN 22 SCX jest porownywalny do GDN 20/80/2 a GDWK PJ bije na glowe wszystkie tonsile. tak wiec spokojnie mozesz je zrobic zamiast swoich kolumn.
                            a jak sie uda to sprzedasz tonsile wystarczajaco drogo zeby zwrocilo sie za nowe glosniki... (czesciowo oczywiscie :P )

Skomentuj

A z subem się nie bawić i dać odrazu GDN-30-300-4-AP ?, czym to poźniej zasilić? bo TDA odpada przy tej średnicy, symasym się nada na jeden kanał ?

Skomentuj

ryshard, jak zrobisz dobre 3 drogi, to sub nie będzie potrzebny Ew. do kina w przyszłości sobie zrobisz :)

Skomentuj

Posprawdzałem ceny i wyszło około 320 zł za głośniki Stx i 240 zł za części na zwrotnicę. Ceny za dwa komplety 6 głośników i dwie zwrotnicę. Z WinISD pojemność pudła wyszła 34,5 l, o połowę mniej jak dla 20/60/3.

Skomentuj

240 zł za części na zwrotnicę
                                    ze wzgledu na koszt glosnikow obnizylbym jakosciowo niektore elementy. z tego co pamietam moja rozpiska miescila sie w 70zl/szt

jaka jest optymalna skrzynka dla tego SCXa to niewiem - mozesz sie pobawic

Skomentuj

Witam, możesz powiedzieć gdzie szukasz elementów, ja siedzę w necie już którąś godzinę i poniżej 100 nie mogę zejść. Za same kondy wychodzi już nie mało, do tego cewka 4,7 mH na drucie 1,4mm i już 100zł/szt. A pojemność 25 uF jak dobrać, elektrolitem jakimś? bo do 30uF można użyć 2x 15uF w szeregu.

Skomentuj

www.polink.com.pl
                                        niema sensu przesadzac z jakoscia elementow na takie glosniki. tam gdzie niema przeciwskazan mozesz dac elektrolity

*1833 CEWKA Cewka 0.30 mH 0.750 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-25 2,51
                                        *2305 CEWKA Cewka 0.68 mH 0.230 Ohm dr-0.80 dl-40mm FI-16mm rdzen-10/40 5,94
                                        *5301 CEWKA Cewka 4.70 mH 0.310 Ohm dr-1.20 dl-46mm FI-45mm rdzen-24/35+dyski-45/7 27,17

400/ 2.20 3,72
                                        400/ 10.00 10,52
                                        400/ 15.00 12,71
                                        ELE-100V/ 6.80 1,44
                                        ELE-100V/ 15.00 1,93 2x

MET-TY 5/ 2.20 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 2.20 Ohm 0,51 2x

69zl - czesci na 1szt

Skomentuj

Czaruję...
                                        X