Chciałem napisać w szeregu :), a połączenie dwóch kondensatorów o różnych pojemnościach to dobre rozwiązanie? Bo to chyba jak łączenie dwóch akumulatorów o różnych pojemnościach, mniejszy oberwie tym samym prądem co duży.
Właśnie za takim rozwiązaniem, które zaproponował Pawel S. opowiem, z tym, że chyba już elektrolitów pchał nie będę.
Tak na marginesie, wczoraj jak zamawiałem głośniki na stronie stx'a coś wyskakiwało o potwierdzeniu, jakoś nie doczytałem, do tej pory nie mam od nich żadnego maila. Mam sam jakoś dodatkowo potwierdzac ponad to że zostawiłem swoje dane?
a połączenie dwóch kondensatorów o różnych pojemnościach to dobre rozwiązanie? Bo to chyba jak łączenie dwóch akumulatorów o różnych pojemnościach, mniejszy oberwie tym samym prądem co duży.
to chyba program liceum ? :)
Tak , to dobry pomysł, tym bardziej że nieraz to jedyna metoda.
Zamieszczone przez ryshard
Tak na marginesie, wczoraj jak zamawiałem głośniki na stronie stx'a coś wyskakiwało o potwierdzeniu, jakoś nie doczytałem, do tej pory nie mam od nich żadnego maila. Mam sam jakoś dodatkowo potwierdzac ponad to że zostawiłem swoje dane?
jakis czas temu irek (forumowy elektronik profesjonalista, glowny konstruktor LDM'u) rozpisywal sie nad doborem elementow. ogolnie mowiac elementy rownolegle zdecydowanie mniej wplywaja na jakosc dzwieku. jakosc tych elementow slyszysz dopiero na naprawde dobrych glosnikach takich jak scan-speak. potwierdzil to XYS na wlasnym przykladzie. a chlopak tez trzezwo podchodzil do tematu jakosci elementow :P
zważywszy że ma mniej niż 68mm średnio to może być, jednak jak już bierzesz br-y to kup ze 2 - 3 rodzaje i wybierz taki który najbardziej Ci odpowiada :)
Witam, fajnie że temat żyje i że w czasie póki czekam na przesyłkę dyskusja trawa.
Nie orientujecie się czy w Leroy'u wycinają płyty pod wymiar? Bo z racji położenia (podlaskie) to jedyny market budowlany. A jechać specjalnie do Białego i szukać stolarza to za specjalnie mi się nie chce, szybciej odpalę krajzegę i sam powycinam :)
Pozdrawiam.
Witam, szkicuje sobie teraz wymiary, szerokość planuje przyjąć szerokość głośnika (223mm) plus po 2 cm z kazdej strony, dla niskotonowego. Usztywniać go dodatkowo ? w sumie cała kolumna wstępnie ma 1056 mm, 680mm dla niskotonowca (50l), i 376 (27l) dla średniego i wysokiego, taka podłógówka, 27x27x105,6 cm. Proszę o komentarz.
Wymiary z głowy :), chodziło mi żeby była wysoka wąska podłgówka, a szerokości już nie zmniejszę, chyba że w przegrodę na średni i wysoki dać większą, w WinISD wychodziło 34,5l obudowa, przy 50l podbijało trochę bas, nie pamiętam w jakim zakresie. Jeszcze pytanie czy głośniki umieszczać współosiowo, tak klasycznie czy porozsuwać. Ja chce dać niski i wysoki wsółosiowo, a średni przesunąć w lewo.
Właśnie dzwonił kurier, głośniki przyszły, części na zwrotki jeszcze nie zamawiałem, kiedy przy okazji wpadnę do jakiegoś elektronicznego w białym i zobaczę co mają, zamówie tylko cewki.
Pozdrawiam
Skomentuj