Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na gdn 20/60/3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i jedna złożona, chociaż nie bardzo podoba mi się jej brzmienie, jeszcze świeci dziurami, ale mam nadzieje, że jak skleje bo będzie lepiej. Mam problem z rurą br, jest ona stożkowa, nie wiem teraz jak ją uciąć.

Skomentuj

bierz pod uwage ta mniejsza srednice tunelu. zmierz ja w danym miejscu i przelicz w winisd itd

Skomentuj

ryshard, jak chcesz być bardzo dokładny to albo zmierz średnicę wlotu i wylotu i policz średnią (lub całkę potrójną po objętości :lol: ) albo złóż JIGa i sprawdź na wykresie impedancji.
        Ale tak naprawdę to 1cm w tą czy w tamtą nie zrobi różnicy...

Skomentuj

Macie może jakiś namiar na gotowca JIG'a bo nie chce mi się skłać, no może składać jeszcze tak, ale szukać część już jakoś nie, ostatnio poszukałem części do uniampa na allegro, połowę zamówiłem u A441, drugie pół u el_czub_makabra, pierwszy napisał, że wyśle w poniedziałek, z drugim zero kontaktu, a zamawiałem 30 czerwca.

Co do samej rury, przeliczyłem średnią na długości uciąłem tak, że pojemność mojej rury stożkowej odpowiada pojemności rury 6,8 walcowej, ale coś z basem jest jeszcze nie tak, bo bez rury bas jest głębszy.

Pozdrawiam

Skomentuj

Wszystko od A do Z http://www.sklep-audio.pl/katalog.php?kat=14&pkat=42 :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez ryshard
              Co do samej rury, przeliczyłem średnią na długości uciąłem tak, że pojemność mojej rury stożkowej odpowiada pojemności rury 6,8 walcowej, ale coś z basem jest jeszcze nie tak, bo bez rury bas jest głębszy.
              :lol: niemam pojecia co z tego wyszlo :lol:
              jest glebszy jak zatkasz tunel?

Skomentuj

Nie wiem, rozczarowałem sie ich brzmieniem i na razie nic z nimi nie robię, choć trzeba by było drugą zwrotnicę złożyć i drugą kolumnę skręcić. Polecacie może jakiś sklep z fornirem, czy zdać się na popularny serwis aukcyjny? Jaki fornir i jaki klej do tej roboty wziąć ?

Co do br, to na pewno bas jest donośniejszy bez rury, ale z rurą jest jakby przy jakiejś częstotliwości głębszy, ale jest to ledwo odczuwalne.

Skomentuj

jak chcesz sklep to sporo osob poleca "zagłoba" jednak mi na maile nie odpisywali :|
                  w sklepach i skladach fornir jest duuuzo tanszy. m2 dębu to 5-7zl :lol:
                  klej to najlepiej patex moment - dosc drogi ale naprawde warto bo idzie szybko

Skomentuj

Coś takiego wyszło w stanie surowym, nie wiem czy dawać jakiś cokół. i czy dać podstawki pseudo złote, czy też czarne kolce z podstawkami.

Skomentuj

Wybór należy do Ciebie, chociaż z cokołem też by ładnie wyglądały.

Skomentuj

nawet niezle sie prezentuje
                        cokol to tani i prosty dodatek ktory jednak nadaje klasy kolumnie. kolce chyba jednak czarne zeby nie swiecilo po oczach :P

Skomentuj

Co do basu, to wczoraj sprawdziłem, bez rury jest głośniejszy i donośniejszy, z rurą przytłumiony, gdy zatkam wtedy gdy jest założona rura prawie zero różnicy.

Skomentuj

A może źle obliczone strojenie i złe wymiary Br??? A tez może coś z wygłuszeniem może za dużo dałeś pokombinuj

Skomentuj

Zamieszczone przez ryshard
                              ...bez rury jest głośniejszy i donośniejszy...
                              Przecież to normalne zjawisko. To tak jakbyś dał br o długości równej grubości płyty. Skrzynia wtedy jest strojona bardzo wysoko i pojawiają się bardzo duże podbicia w okolicach 100-200Hz, czyli tzw. buczenie.

Skomentuj

Czaruję...
                              X