Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

klon kolumn podlogowych 2x stx gdn17-80-4-sc + arv104-04/8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

klon kolumn podlogowych 2x stx gdn17-80-4-sc + arv104-04/8

Witam a wiec zakładam nowy temat tak jak radzili koledzy z forum.
    Chce zrobic klona tych kolumn http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5929 i prosze o rady.
    Moze cos bedzie lepsze? moze inne głosniki?
    Dodam iz chce zrobic w tym samym przedziale cenowym a z obrobka obudow nie mam problemu gdyz pracuje w fabryce mebli i tam sobie wszystko obrobie. czekam na rady , równiez na te ktore były w tamtym temacie. pozdrawiam

arv to przeżytek ..

Osobiście poleciłbym Ci 2x arn150 + sc10n, albo zamiast sc10n - dx27

Skomentuj

Odpuść sobie te głośniki, jeżeli chcesz podłogówki to proponował bym 2xarn150 + sc10n/stx pj, zwrotki są dostępne więc z tym problemu akurat nie będzie

Skomentuj

Czyli głosniki 2xARN150 4 omowe + SC10N 8omowe + zwrotnica ta http://www.allegro.pl/item383336231_...la_arn150.html

Skomentuj

Zamieszczone przez marcdeside
          Czyli głosniki 2xARN150 4 omowe + SC10N 8omowe + zwrotnica ta http://www.allegro.pl/ite...sla_arn150.html
          dokładnie, ja bym sobie odpuscil zwrotnice z tej aukcji, z polink'a wyjdzie ci taniej, a jak nie chcesz sie sam bawić to PawelS robi dobre zwrotnice :)

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12414

Skomentuj

dzieki chłopaki za rady jak juz cos bede działał to powżucam fotki jeszcze raz dzieki

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
              zamiast sc10n - dx27
              no to wkoncu DXa czy D27? bo jak DX to DX25 :P

Zamieszczone przez damiani
              2xarn150 + sc10n/stx pj, zwrotki są dostępne
              do duetu z PJ jeszcze niema

dokładnie, ja bym sobie odpuscil zwrotnice z tej aukcji, z polink'a wyjdzie ci taniej, a jak nie chcesz sie sam bawić to PawelS robi dobre zwrotnice
              obawiam sie ze duzo taniej niewyjdzie. moze po kosztach by wyszlo podobnie ale za to na kondach MKT.
              ale spokojnie mozna kupic te z aukcji - dajcie zarobic tez koledze z forum

marcdeside, czy musza to byc koniecznie 2 glosniki nisko-sredniotonowe? bo jak nie to masz jeszcze do wyboru STXy SCX. 14 i 17cm

Skomentuj

ja jestem w tym zielony ten zestaw podoba mi sie najlepiej bo jest tani. jak macie jeszcze tansze zestawiki i w miare dobre to podajcie dokładne opisy. a jak nie to wykonam ten tylko z tymi głosnikami ARN

Skomentuj

To zrób to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12232 będzie tanio i proporcjonalnie dobrze

Skomentuj

ee ten sam przedzial cenowy takze ja wole ten projekt:
                    2xARN150-05/4 4 omowe + SC10N 8omowe

Skomentuj

eeee przeciez caly czas mowa o tym samym :lol:

taniej da sie ale beda to monitory. czyli mala obudowa i jeden glosnik nisko-sredniotonowy
                      bardzo szczegolowy opis jest w drodze...

Zamieszczone przez marcdeside
                      2xARN150-05/4 4 omowe
                      ta czworka w nazwie glosnika to wlanie oznaczenie 4ohm - wiec niemusisz tego dopisywac

Skomentuj

juz teraz wiem dzieki za wszystkie rady zaczynam powoli robic te kolumienki ja zrobie to dam fotki i opis. co i jak wyszlo, jeszcze raz dzieki!! :wink: :wink: :smile: :smile:

[ Dodano: 2008-06-17, 20:44 ]
                        a jeszcze pytanko o wymiary w tamtym projekcie były takie:
                        OBUDOWA
                        płyta wiórowa gr2,1mm (szafa z lat 60 )pojemność 27l , wys/szer/gł 940mm/200mm/240mm
                        i moje pytanie czy to sa wymiary zewnetrzne czy wewnetrzne??

Skomentuj

wymiary zewnetrzne.
                          ale tamta obudowa bez podzialu w srodku bedzie duzo za duza.
                          pod te glosniki optymalnie 18 litrow i b-r "fi68-160" z polinka.
                          poradzisz sobie z wymiarami skrzyni czy pomoc?

Skomentuj

poradzisz sobie z wymiarami skrzyni czy pomoc?
                            nie przesadzasz ? przecież to matematyka na poziomie podstawówki :mrgreen:

Skomentuj

tylko ze nie wszyscy sobie potrafia rozplanowac ksztalt prostopadloscianu zeby to ladnie wygladalo mysle ze o to chodzilo. ja zawsze wymiaruje sobie szerokosc scianki przedniej a glebokosc jest 1,5raza wieksza i litraz odpowiednio przegroda reguluje

Skomentuj

nie przesadzasz ? przecież to matematyka na poziomie podstawówki
                                tak, ale zdziwil bys sie ile osob sobie z tym nieradzi. a wole poswiecic 5min swojego czasu niz zeby ktos zmarnowal kase

Skomentuj

Witam. :wink: Jestem nowy na forum planuje zrobienie podobnej konstrukcji jak kolega marcdeside, słuchanie na altusach i radmorku przestało być już dla mnie przyjemne(w szczególności te ostre wysokie tony). Mam niezagracony 12m2 pokoik a słucham głównie muzyki z gatunku Hansa Zimmera, starszego rocka i czasem tanecznej. Będą to moje pierwsze DIY'wy, nie mam dużych funduszy więc myślałem o oklepanej konstrukcji (2xarn150 + sc10n) , zastanawiałem się tylko czy nie było by lepiej użyć czegoś trochę większego np. arn188 ???? , nigdy nie miałem takich małych głośniczków jak arn150 ale z tego co wyczytałem potrafią dosyć wiele, proszę więc o mała rade i opinie.
                                  Do tego zastanawiam jak zmieni wrażenia odsłuchowe osadzenie sc10n w osobnej komorze ??? i czy jest sens pochylić tylną ściankę kolumny o kilka stopni ??
                                  Jeszcze jedno nad czym się zastanawiam to jaka była by różnica w odsłuchu gdyby wstawić sc10n pomiędzy arn'y w porównaniu do normalnego ustawienia.

Proszę więc o rade. POZDRAWIAM :!: :!: :!:

Skomentuj

Jezeli mozesz Pawel S. to prosiłbym moze o jakis szkic jak ma wygladac ta obudowa?? bo naprawde po co mam wydac kaske jak to niebedzie dobrze gralo

[ Dodano: 2008-06-18, 09:40 ]
                                    dodam jeszcze ze obudowe robie z płyty mdf 22mm glosniki to 2x arn150 + sc10n.

Skomentuj

Przednia ścianka jak najwęższa- ładniej to wtedy wygląda, wysokość i głębokość już możesz sobie dobrać. Oczywiście przydało by się żeby była głębsza o przynajmniej 3cm niż długość rurki bass refleksu. Wtedy wysokość wyjdzie Ci już sama, jeśli będziesz chciał mieć wyższe to możesz dodać pustą komorę dla zwiększenia zewnętrznych wymiarów. Głośniki też umieść blisko siebie i najlepiej zacznij je montować w miarę blisko górnej krawędzi też ładniej to wygląda :).

Skomentuj

AMI, skoro to ma byc do rocka to odradzam ARNy - kiepska srednica jak na taki rodzaj muzyki. mozesz zastosowac GDN 16/50/6 tonsila razem z sc10n. koszt calkowity to 400zl i brzmi to napewno lepiej w takiej muzyce. jednak z basem za bardzo nie zaszalejesz
                                        obudowa do takiego zestawu to 15-20 litrtow

marcdeside, zaraz cos naszkicuje

Skomentuj

Czaruję...
                                        X