Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szczupłe kolumny podłogowe.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szczupłe kolumny podłogowe.

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym uczestnikiem forum. Elektronikiem z wykształcenia i zawodu.

Chcę wykonać kolumny do swojego niewielkiego salonu. Będzie to mój pierwszy taki projekt. Wcześniej (kilka lat temu) wykonałem kilka zestawów estradowych (a przynajmniej spełaniających taką funkcję :wink: ), więc trochę się już w tym temacie pobawiłem. Niestety, po paru latach trzeba wszystko odświeżyć :), poza tym nie mam doświedczenia w konkstrukcjach domowych.

Do rzeczy.
    Chcę wykonać kolumny, które spełnią następujące warunki:
    1. Będą przyjemnie (nie głośno, ale "wyraźnie") wydobywać z siebie muzykę rockową;
    2. Będą miały wysoki współczynnik WAF (Wife Acceptance Factor. :mrgreen: )

No i jak się zapewne domyślacie (zwłaszcza Panowie żonaci) ten drugi warunek jest ciężki to przejścia. Żeby go spełnić kolumny muszą być:
    - białe :mrgreen:
    - wąskie (z uzgodnień <15cm),
    - bardzo proste (czytaj zestaw dwudrożny + ewentualnie ten "otwór na dole" :mrgreen: ).
    Udało mi się Panowie przkonać żonę że te plastikowe kolumny na stojakach z marketów nie grają ładnie :cool: i to trzeba uznać juz za sukces.

Mając na względzie w/w ograniczenia szuakałem szukałem i znalazłem taki projekt:
    http://akustyk.com.pl/projekty/S13.html
    Przeglądałem forum i widzę, że ani konstrukcja ani głośniki nie są wam obce. Stąd moje pytania:
    1. Czy w ogóle tego typu zestawik (jeśli ktoś tego/takiego słuchał) nadaje się do muzyki rockowej (dźwięk wyraźny i selektywny)? Zaznaczam, że raczej słucham przyniezbyt dużym natężeniu dźwięku (bez męczenia sąsiadów).
    2. Czy SDS 134 będzie brzmiał ok, czy lepiej pomyśleć o czymś innym (np. GDN 13/40/2), przy czym ważna tu jest estetyka i szerokość kolumny?
    3. Czy, żeby dół jako tako było słychać (nie jak w pierdkach typu koda) wystarczy jeden, czy może pomyśleć o dwóch głośnikach (choć tu ograniczenie około 15litrów ze względu na wymiary raczej dyskwalifikuje ten pomysł)?
    4. Czy zaproponowany w w/w projekcie DX25 zagra wyraźnie? Nie będzie szeleścił?
    5. Czy podział pasma w okolicach 2,6kHz jest dobrym rozwiązaniem? Wzorować się konstrukcją czy kombinować coś nowego? "WAF" dla S13 jest bardzo wysoki .
    6. Myślę nad konstrukcją z MDF, albo 19mm, albo 16mm ścianki boczne + 19..2xmm przednia - co uważacie za lepsze rozwiązanie przy takiej małej mocy?
    7. Zastanawiam się nad wykorzystaniem zwykłej białej okleiny, macie jakieś sprawdzone materiały do oklejania (nie fornir)? Najchętniej bym je polakierował, ale dość drogie przedsięwzięcie .

Bawiłem się trochę WinISD, porównywałem Tonsila z Peerlessem. Tonsil w takiej obudowie zejdzie niżej (35Hz vs 47Hz) , ale zaś Peerless ma lepszą odpowiedź impulsową, natomiast ch-ka podbija się o 0,7dB przy 110Hz. Dla Tonsila jest zaś ograniczenie, przy 47mm BassReflex otworze musiałbym mieć rurkę 18,5cm, co oznacza, że kończył by się 2..3 cm od tylnej ścianki. Można by ją skócić, wystroić wyżej, ale wtedy powstaje kolanko. Dodatkowo na " - " dla Tonsila jest jego wygląd - średnio się nadaje na rozwiązanie bez maskownic.

Czekam na Wasze rady/uwagi.
    Pozdrawiam,
    Konrad

Zamiast SDSa poszedłbym w stronę HDSa o ile da radę finansowo :)
    Ew z głośników które mogłyby się przydać w spełnieniu tego kryterium:
    Zamieszczone przez hol
    - wąskie (z uzgodnień <15cm),
    możesz rozglądnąć się za stxem 15akx
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    jest sporo zwrotnic do niego i różnych kopułek , a nawet wstęgi :) :
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530
    Z optymalną aplikacją też nie będzie problemów - na forum jest masa informacji o nim.

Zamieszczone przez hol
    1. Czy w ogóle tego typu zestawik (jeśli ktoś tego/takiego słuchał) nadaje się do muzyki rockowej (dźwięk wyraźny i selektywny)? Zaznaczam, że raczej słucham przyniezbyt dużym natężeniu dźwięku (bez męczenia sąsiadów).
    Tak, ten zestaw jest całkiem interesujący, choć z HDSem byłoby dużo ciekawiej :)
    Zamieszczone przez hol
    2. Czy SDS 134 będzie brzmiał ok, czy lepiej pomyśleć o czymś innym (np. GDN 13/40/2), przy czym ważna tu jest estetyka i szerokość kolumny?
    j.w.
    Zamieszczone przez hol
    3. Czy, żeby dół jako tako było słychać (nie jak w pierdkach typu koda) wystarczy jeden, czy może pomyśleć o dwóch głośnikach (choć tu ograniczenie około 15litrów ze względu na wymiary raczej dyskwalifikuje ten pomysł)?
    Mnożenie głośników zejścia nie poprawi, ale nim bym się nie przejmował - zawsze można jakiegoś małego suba upchąć gdzieś po kątach , tak żeby Żona nie zauważyła
    Zamieszczone przez hol
    4. Czy zaproponowany w w/w projekcie DX25 zagra wyraźnie? Nie będzie szeleścił?
    to nie tonsil z lat 80 żeby szeleścił
    Zamieszczone przez hol
    5. Czy podział pasma w okolicach 2,6kHz jest dobrym rozwiązaniem? Wzorować się konstrukcją czy kombinować coś nowego? "WAF" dla S13 jest bardzo wysoki .
    Jeśli jest zaprojektowana zwrotka do takiego zestawienia z takim podziałem to właśnie ją bym zastosował.
    Zamieszczone przez hol
    6. Myślę nad konstrukcją z MDF, albo 19mm, albo 16mm ścianki boczne + 19..2xmm przednia - co uważacie za lepsze rozwiązanie przy takiej małej mocy?
    spokojnie nawet 1x19mm mdf na front starczy, 16 też by starczyła, tylko należy o usztywnieniach pamiętać.
    Zamieszczone przez hol
    7. Zastanawiam się nad wykorzystaniem zwykłej białej okleiny, macie jakieś sprawdzone materiały do oklejania (nie fornir)? Najchętniej bym je polakierował, ale dość drogie przedsięwzięcie .
    jak ma być białe to może lakiernik ?

Zamieszczone przez hol
    Bawiłem się trochę WinISD, porównywałem Tonsila z Peerlessem. Tonsil w takiej obudowie zejdzie niżej (35Hz vs 47Hz) , ale zaś Peerless ma lepszą odpowiedź impulsową, natomiast ch-ka podbija się o 0,7dB przy 110Hz.
    winisd się aż tak bardzo nie sugeruj :)

Skomentuj

Jak jest kasa na HDS to popieram takero warto było by się zainteresować, a jeśli nie to może STX 15 AKX. Do rocka się dobrze nadaje, ma szczegółową średnice i wielkością też nie musiał byś się martwić bo potrzebuje tylko 12 litrów.

Skomentuj

ja bym z lepsza polowa ponegocjowal
        bo:

1 sluchamy podobnej muzy i jezeli chcesz 2 drogi to zeby to sie sprawdzilo w rocku raczej proponowal bym 18 cm midwofer - m18 pl18 - koledzy ostatnio tez mecza hdsy 180 wiec warte uwagi.
        2.moze powiedz ile masz kasy na to bo to nieco rozjasni pare kwestji
        3.namow 2 polowe na bbbbardzo jasny fornir np topola moze sie jej spodobac a latwiejsza robota niz z oklejaniem lakierowaniem a efekt na 90 % o wiele lepszy
        4 scianki boczne 19 mm 16 to za malo (chyba ze dasz mase wzmocnien)
        5 na gore proponuje pomyslec o morelu mdt29 minimalnie mniej szczegolowy ale o wiele milszy w sluchaniu nawet godzinami zwlaszcza cicho (w pracy mi soja kolumny caly dzien graja spokojnie i nie mecza)
        6. moze powinienes pokazac zonie kilka konstrukcji z forum moze sie okazac ze cos innego jej sie spodoba (na moja zadzialalo)
        7 mozemy nasz 2 polowy wymienic nr gg moja juz jest po dluzszej indoktrynacji moze kobita kobicie cos wyjasni :P
        8 mozesz zrobic jakie chcesz kolumny i powiedziec kurcze nie wyszly mi bo jakies wieksze ciemniejsze itp - wstawisz do salonu bedziesz mial ciche dni ale potem jakos zostana (rozwiazanie extremalne dla ludzi o silnych nerwach)

Skomentuj

wow, Panowie, nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji z Waszej strony :).
          Więc po kolei.
          takero, nie ma problemu z dołożeniem $$ do HDS. Czy te głośniki będą dobrze grały w 14,5..15L obudowie?
          Rozumiem, że DX25 może zostać i jest dobrym kandydatem na "cykacza" w takim zestawie. A może MDT29, który poleca XYS? Gdzie go mogę dostać? Jaki sklep polecasz?
          Zwrotnicę będę prawdopodobnie sam wykonywał. Trzeba będzie ją policzyć i ograniczyć moc na DXa (4Ohm).
          Obudowa w takim razie będzie z MDF 19mm (klejona i skręcana).
          Myślałem o lakierniku ale we Wrocku takie usługi są nieprzyzwoicie drogie, jeszcze poszukam. W razie zastosowania okleiny - co możesz/możecie polecić (producent/typ)?
          WinISD tak na szybko odpaliłem, bo miałem pod ręką. Jakie są obcenie godne uwagi programy do liczenia skrzynek i filtrów?

nonameplum, tak jak napisałem wyżej - dopłata do HDS nie stanowi problemu, widzę, że obaj polecacie, to pewnie na niego sie zdecyduję. Popatrzę na parametry, policzę , pokombinuję .

XYS - niestety, tak szerokie kolumny nie wchodzą w grę. Mamy salon z aneksem kuchennym(trochę ciasno) i jedna kolumna ląduje pomiędzy meblami, a druga jakby po zewnętrznej. Jeśli będzie zbyt szeroka, będzie "zawadzać" oraz mocno kontrastować do już istniejących mebli (IKEA). Stąd również biały kolor. Tutaj walory estetyczne są nie do nagięcia :twisted:
          Gdzie mogę dostać mdt29, czy różni się cenowo od DX25 (czy dużo?) ?
          Rozwiązanie z cichymi dniami nie wchodzi w grę :mrgreen:

Skomentuj

http://akustyk.com.pl/peerless/P830875.html

Tu pisze jaka jest dla niego rekomendowana obudowa. Do tego coś chyba się znajdzie w dziale gotowych konstrukcji, poszukaj.

Jeśli sam konstruujesz zwrotnicę to możesz pokusić się też o aluminiowego Seas'a 22TAF/G kosztuje 103,20 i kupisz w www.polink.com.pl

Morel MDT-29 jest do kupienia z audiocomponets-> http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496
            Tylko w tej chwili są pewne problemy, w związku z czym nie wiadomo kiedy będzie realizowane następne zamówienie. Obserwuj temat to niedługo może otworzy się kolejne zamówienie.

Skomentuj

Ok, mamy więc 3 pretendentów do wysokotonowca:
              - Seas'a 22TAF/G
              - Morel MDT-29
              - DX25TG-05-04

Który z nich najlepiej nadawał się będzie do rocka progresywnego :smile: :?:

Kolejne pytanie. W przyszłości planuję rozbudowę tego stereo do 5(+1) - sub tylko jeśli będzie to niezbędne).
              Co sądzicie by satelity oraz centralny zbudować wtedy na SDS 134 + jakiś tańszy od w/w/ piszczek? Skrzynki były by oczywiście odpowiednio mniejsze (7..8L) - myślę o zamkniętych kolumnach. Jest na rynku taka tendencja że głośniki centralne mają dwa średnio-niskotonowe. Ma to jakieś praktyczne uzasadnienie? Tamatu Sub'a nie poruszamy póki co :wink:

Skomentuj

hol, jezeli myslisz o progresywnym w stylu dream teather toola i np riverside to imho morel ale ile osob tyle gustow wszystkie te golosniki ja dobre ale rozne

suba w malym pomieszczeniu raczej nie uswiadczysz

co do 5,1 to najlepiej to brzmi jak jest to 5 identycznych kolumn niec nie stoi na przeszkodzie by przody zrobic podlogowe a tyly monitorki

a centralne czesto maja taki uklad glosnikow by stac sie punktowym zrodlem dzwieku ale roznie dobrze mozesz zatsosowac wszystkie 5 kolumn identyczne

Skomentuj

XYS, dokładnie o takiej muzyczce myślę :smile: Skoro twierdzisz, że fajnie brzmi, pomyślę o nim, ale jeśli na zamówienie z AC miałbym czekać miesiąc, to odpuszczę. Zobaczymy, czy jeszcze ktoś się wypowie na temat tych piskaczy :wink:
                  Suba przypuszczam, że nie będę w ogóle robił (nie będę potrzebował). Swoją drogą, nie mam na niego specjalnie miejsca, bo z salonu zrobiliśmy salon z aneksem kuchennym i skąpo go wystrajamy, żeby zachować przestrzeń.

Jeżeli chodzi o centralny i satelity, to IMHO nie ma potrzeby dawać równie dobrych głośników (fakt, wizualnie dobrze to wygląda). W większości i tak przetwarzają zaledwie dodatkowe efekty dźwiękowe z filmów, a koncerty zapisane w Dolby Digital raczej nie będą górowały w mojej płytotece. Tu szukałbym "złotego środka". Jeżeli np. w Audiocomponents SDSy można kupić już <20 ojro, to myślę, że właśnie one tam wylądują. Mają na zbliżone parametry, a w ampli ust się poziomy głośności. Kwestia dobrać jakiś wysokotonowy w atrakcyjnej cenie.

Dzięki wielkie za pomoc, ponawiam jeszcze pytanko w sprawie okleiny :smile: .
                  Zapewne będę jeszcze niejednokrotni e pisał w sprawie moich kolumn, a jak już coś wyjdzie to się pochwalę :grin:

Skomentuj

hol, na zamowienie w ciagu mca nie liczyl bym a co do po co 5 identycznych kolumn hmmm powiem to na takim przykladzie pani chodzi do okola pomieszczenia i drze buzke na swojego pana (np bo przywlokl kolejne glosniki do domu) fanie by bylo jaby w kazdym miejscu krzyczela tak samo a nie tu wyzej tu nizej itp :)

chodz z doswiadczenia jak bedziesz zamawial do 5 kolumn na raz oplaca ci sie zamowic calosc na raz z ac przysla ci do domu

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                      Czy te głośniki będą dobrze grały w 14,5..15L obudowie?
                      to raczej górna granica, ja nie ryzykowałbym więcej jak jakieś 10l.
                      Zamieszczone przez hol
                      Zwrotnicę będę prawdopodobnie sam wykonywał. Trzeba będzie ją policzyć i ograniczyć moc na DXa (4Ohm).
                      zwrot się nie oblicza tylko projektuje na bazie pomiarów i odsłuchów :)
                      Zamieszczone przez hol
                      Kolejne pytanie. W przyszłości planuję rozbudowę tego stereo do 5(+1) - sub tylko jeśli będzie to niezbędne).
                      Co sądzicie by satelity oraz centralny zbudować wtedy na SDS 134 + jakiś tańszy od w/w/ piszczek? Skrzynki były by oczywiście odpowiednio mniejsze (7..8L) - myślę o zamkniętych kolumnach. Jest na rynku taka tendencja że głośniki centralne mają dwa średnio-niskotonowe.
                      jak robić kino to tylko na takich samych, bądź możliwie najbardziej zbliżonych głośnikach. Sam się jakiś czas temu przekonałem że inne rozwiązania są o tyle pozbawione sensu że finalnie kosztów aż tak bardzo nie ograniczają , a burzą dość skutecznie spójność i m.in. utrudniają wszelakiego typu zabawy z subem.
                      Ja kieruję się zasadą że jak coś robić to robić to dobrze.

Zamieszczone przez hol
                      Swoją drogą, nie mam na niego specjalnie miejsca, bo z salonu zrobiliśmy salon z aneksem kuchennym i skąpo go wystrajamy, żeby zachować przestrzeń.
                      oj tam , sub może robić za bardzo gustowny mebel, bądź nawet za małe dzieło sztuki

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        to raczej górna granica, ja nie ryzykowałbym więcej jak jakieś 10l.
                        Rzeczywiście, w symulacji ch-ka trochę dziwnie się zachowuje (opada). Cha-ka SDSa jest jakby ciut łagodniejsza. Odpowiedź impulsowa podobna. Oczywiście - na ile można to brać za argument.
                        Co byś radził w tym wypadku? Zmniejszyć pojemność kolumny? Przy 10 litrach też bez rewelacji, SDSy schodzą niżej przy 15, Z projektów które można znaleźć, HDSy lądują albo w małych 6..7 litrowych monitorkach, albo jako średniotonowe. SDSy za to mają już gotową aplikację dla 15litrowej podłogówki.

zwrot się nie oblicza tylko projektuje na bazie pomiarów i odsłuchów
                        Oczywiście, ale najpierw conieco policzyć :mrgreen:

oj tam , sub może robić za bardzo gustowny mebel, bądź nawet za małe dzieło sztuki
                        Zrobię sobie pufę basową :mrgreen: :wink:

Skomentuj

hol, symulacje symulacjami, ale to bardziej zabawa niż coś powaznego :)
                          Osobiście twierdzę że najlepiej jest pójśc do obi, zamówić deski na dwie budy , albo jedną większą i zmniejszać objętość wkładając coś do środka, wtedy wiesz jaka aplikacja jest optymalna dla Ciebie, nie musisz strzelać :)

Porównywanie głośników na bazie symulacji jest nieco bez sensu - może się okazać że alpierd sw803z to najlepszy głośnik świata

Zamieszczone przez hol
                          Oczywiście, ale najpierw conieco policzyć :mrgreen:
                          kasę na zrobienie systemu pomiarowego

Zamieszczone przez hol
                          Zrobię sobie pufę basową :mrgreen: :wink:
                          ja mam "filmowy wibrator" w łóżku :)

Skomentuj

Ok, więc zdecydowanie mam odpuścić sobie SDSy na konto HDSów?

Skomentuj

zdecydowanie :)

Skomentuj

Napisałem do firmy akustyK, czy mają jakiś projekt na HDS'ach, czy może eksperymentowali z tymi głośnikami w zestawie S13. W między czasie przyglądnąłem się projektom na HDS134:
                                http://www.troelsgravesen.dk/HDS134_DX.htm
                                oraz
                                RLS Elara.
                                Wygląda na to, że te głośniki zdecydowanie lepiej się czują w skrzynkach 8..10litrów, ale wtedy częstotliwość przy -3dB jest wyższa o prawie 10Hz (47Hz dl;a SDS i 58Hz dla HDS). Przy -6dB jest trochę lepiej, 5...6Hz różnicy. Dużej różnicy w odpowiedzi impulsowej również nie ma (13 i 15ms na korzyść HDS). Jeśli zaś wstawię HDSa do 15L to ch-ka zbliży się do SDS'a ale odp. impulsowa będzie już wtedy gorsza.

Ot takie dywagacje na koniec weekendu. Jakieś sugestie z Waszej strony?

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                                  Jakieś sugestie z Waszej strony?
                                  olej symulacje!!
                                  dostosowanie pojmnosci i storjenia mozesz symulowac. ale nie bierz pod uwage az tak dokladnie co do jednego Hz wykresow bo one i tak niewiele powiedza.
                                  a odpowiedzi impulsowe mozesz wogole olac - to niema nic wspolnego z rzeczywistoscia ;]

Skomentuj

Paweł, abstrachując już od symulacji - przyglądając się dostępnym rozwiązaniom na głośnikach SDS i HDS można zauważyć, że te drugie występują jedynie w mniejszych skrzynkach, a te zaś mają wyższą f3.
                                    Z drugiej strony, nie chciałbym stracić najbliższego miesiąca na eksperymenty i testy (choc może to i by było dobre wyjście), tym bardziej, że są już w pełni gotowe projekty.
                                    Za wyglądem i f3 przemawia projekt oparty na SDS, zaś HDSy wszyscy chwalicie za jakość brzmienia, a co jeśli braknie dołu? Nie sposób wstawić HDSy do skrzynki po SDSach (15L), ale jeśli mają zupełnie różne parametry, to po prostu mogą nie zagrać jak należy. nie jest dla meni problemem zrobienie zamiast 15 -> 10L skrzynki, ale co z dołem?
                                    Stąd moje pytanie: Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie na tym polu?

Pozdrawiam wszystkich,
                                    Konrad

Skomentuj

Zasymuluj sobie alpharda sw 803 z - 5l większa buda - 20l i masz liniowe zejście do 20hz !
                                      Tylko co z tego skoro rzeczywistość weryfikuje te symulacje w dość okrutny sposób ?
                                      Prawda jest taka że pomiędzy sdsem, a hdsem dużej różnicy w ilości basu nie będzie, no chyba że sdsa w 15l wsadzisz co jest imho "małą" pomyłka bo zamiast zejścia da Ci to tylko pogorszenie kontroli, wytrzymałości mocowej i kopa, więc lepiej sobie daruj.
                                      Głośników w tym rozmiarze w tak duże obudowy (z pewnymi wyjątkami) się nie wsadza po prostu.
                                      HDS to głośnik lepszy od SDSa który jest budżetówką i nie ma się co oszukiwać że do HDSa troszkę mu jednak brakuje,więc jesli nie możesz się zdecydować pomiędzy tymi dwoma głośnikami tylko ze względu na symulacje to olej je i wiesz co brać :)

Skomentuj

takero, właśnie wielkość skrzynek w których znajdują się te głośniki (SDS w S13, HDS w RLS) bardzo mnie zaskoczyła i tym właśnie się sugerowałem pisząc poprzednie posty. Wrzuciłem to do symulacji z ciekawości.
                                        Za Twoją oraz innych namową będę chciał zbudować fronty na HDSach. Zastanawia mnie w tym wypadku, jaką skrzynkę zbudować: 8..9L jak to mają RLSy, około 10..11 jak w projekcie poniżej:
                                        http://www.troelsgravesen.dk/HDS134_DX.htm
                                        czy też 15L jak w S13.
                                        Co do tego ostatniego to jednak obawiam się o pogorszenie ch-ki impulsowej i wytrzymałości mocowej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X