Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szczupłe kolumny podłogowe.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rls elara mają poniżej 8L
    Ja swoje mam w ok 7,9 L i moge powiedzieć po kilku miesiącach użytkowania że basem potrafią tak kopnąć że galoty opadają zresztą nawet niewygrzane zaskoczyły mnie bo bałem się o bas. Większa skrzynka mija się zcelem bo efektów subwooferowych itak się nieuświadczy ale zato szybki, mocny kopiący bas który już przy niedużych głośnościach czuć na ciele. Średnica też jest bardzo dobra.
    Na projekty troels'a niema co patrzeć bo używał on hds'ów z poprzedniej i przed poprzeniej seri a to głośniki z innymi parametrami,zreszta grające mnej ciekawie. Według mnie trzeba by długo szukać aby znaleźć coś co pobije hds'a pod względem jakości i zróżnicowania śrenicy i basu z tak małej skrzyneczki i w takiej cenie. Basu napewno niezabraknie lecz nie subwooferowego a dynamicznego i zróżnicowanego. Symulacje symulacjami a rzeczywistość swoją drogą. Na audiostereo jest sporo opini o rls elara osób które to słyszały w bezpośredniej konfrontacji z kilkunastoma innymi monitorami i one były faorytem :cool:

[ Dodano: 2008-06-23, 11:35 ]
    Na zachęte :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
      właśnie wielkość skrzynek w których znajdują się te głośniki (SDS w S13, HDS w RLS) bardzo mnie zaskoczyła i tym właśnie się sugerowałem pisząc poprzednie posty
      tanie glosniki zeby zeszly nisko potrzebuja duzej obudowy. lepsze (tym samym drozsze) glosniki potrafia to samo lub nawet i wiecej w znacznie mniejszej obudowie!
      wemy pod uwage bardzo popularnego tonsila GDN 20/80/2. on do dobrej pracy potrzebuje 35-40 litrow.
      dla porownania MDS08 zeby zejsc tak samo potrzebuje juz 20-25litrow!
      a idac dalej to mivoc XAW210 te same efekty uzyskuje juz w zaledwie 18 litrach :P
      tak wiec olej symulacje!! i zaufaj doswiadczeniu

Skomentuj

No Panowie, przekonaliście mnie :cool: .
        VwMarcin, widzę, że posiadasz takie właśnie kolumienki. Chciałbym jednak zrobić trochę węższe, a wyższe i postawione na stojakach. Czy zwrotnicę robiłeś sam, czy wzorowałeś się na troels'a? Czy ewentualnie mółbyś się podzielić projektem? :smile:

Skomentuj

Weższych nieda rady zrobić z racji konstrukcji samego głośnika no chyba że użyjesz płyt cieniutkich. Moje mają szerokość 158mm (taka szerokość przy podłogówkach itak będzie wyglądała mega wąsko) a ścianki to mdf 18mm+3mm hdf(osłonięte łączenia płyt co całkowicie eliminuje możliwość wystąpienia klawiszowania. Sam walczyłem o każdy mm szerokiści jak rownież każdy L pojemności bo chciałem zbudować możliwie najmniejsze monitorki ale z solidnym kopnięciem co wydawało sie niełatwym zadaniem lecz wybór padł na hds-a a opinie o elarach tylko postawiły przysłowiową kropke nad "i" utwierdzając mnie w wyborze. Efekt został osiągnięty z nawiązką. Co do zwrotnicy to troels chyba przekombinował swoją bo jest bardzo rozbudowana. Ja mam zastosowana najprostszą filtracje, obecnie to 1-szy rząd (3elementy :razz: ) na oba głośniki raczej dobierany "na ucho" na zasadzie prób. Oryginalnie w elarach jest takrze 1-szy rząd. Ze zwrotką będziesz musiał się pobawić bo niekażdemu taka filtracja musi podchodzić pozatym moja jest całyczas w fazie przebudowy i może wkońcu powstanie finalna lecz jeszcze nieteraz...

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
            Weższych nieda rady zrobić z racji konstrukcji samego głośnika no chyba że użyjesz płyt cieniutkich
            ścianki to mdf 18mm+3mm hdf
            16mm spokojnie starczy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              tanie glosniki zeby zeszly nisko potrzebuja duzej obudowy. lepsze (tym samym drozsze) glosniki potrafia to samo lub nawet i wiecej w znacznie mniejszej obudowie!
              wemy pod uwage bardzo popularnego tonsila GDN 20/80/2. on do dobrej pracy potrzebuje 35-40 litrow.
              dla porownania MDS08 zeby zejsc tak samo potrzebuje juz 20-25litrow!
              a idac dalej to mivoc XAW210 te same efekty uzyskuje juz w zaledwie 18 litrach :P
              tak wiec olej symulacje!! i zaufaj doswiadczeniu
              to też tak niezupełnie od klasy zleży, tylko w tym wypadku od przeznaczenia głośnika - tonsil to domowiec, a mds i xaw to samochodowce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                Weższych nieda rady zrobić z racji konstrukcji samego głośnika no chyba że użyjesz płyt cieniutkich
                ścianki to mdf 18mm+3mm hdf
                16mm spokojnie starczy
                Zależy co chcemy osiągnąć :wink:
                Hdf jest "tylko" na górze, dole i bokach co eliminuje możliwość klawiszowania. Front CNC.

[ Dodano: 2008-06-23, 23:12 ]
                W przypadku hds-a 134 elementami najbliższymi ścianki są przyłącza linki (pare mm szerzej niż sam otwór pod kosz) stąd niedarady zrobić mega wąskiej paczki np szerokości kosza czyli 134...
                Niestety należy wykonać specjalne podfrezowanie nawet przy szerokości 155mm i płytach 18mm (takie miałem testowe skrzynki). Na foto widać przyłącza przewodów wzdłuż osi głośnika natomiast przyłącza linki w poprzek osi... (przy okazji zaekranowany hds i dx :cool: )

Skomentuj

Dzięki za wszystkie uwagi/sugestie. Dziś zamawiam wszystkie podzespoły. Jak już dostanę głośniki do ręki, zobaczę co uda mi się z tymzrobić (w co wcisnąć) :wink: .
                  A'propos: Wszystko co potrzebuję mają w loudspeakershop.eu. Co sądzicie o tym sklepie? Ceny mają chyba dobre. :smile:

[ Dodano: 2008-06-24, 08:50 ]
                  Jeszcze szybkie pytanie :): HDS Nomex czy PPB ?

Skomentuj

Tylko nomex, o polipropylenie(ppb) nawet niemyśl, inne brzmienie pozatym nomex jest nowszym i lepszym rozwiązaniem. Nawet w exclusivach ppb został zastąpiony nomexem.
                    Ja większość swoich zakupów robiłem/robie w loudspeakershop.eu i wszystko ok. to dawny akkus.

Skomentuj

Dzięki :grin:

Skomentuj

Tylko nomex, o polipropylenie(ppb) nawet niemyśl, inne brzmienie pozatym nomex jest nowszym i lepszym rozwiązaniem.
                        jak dla mnie to żaden argument że jest nowszy, niestety sporo zależy od gustu i wcale nie jest powiedziane że nomex jest lepszy, ja osobiście znam 164 ppb i nomexowe i nie wiem czy można o którymś powiedzieć że jest lepszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          Tylko nomex, o polipropylenie(ppb) nawet niemyśl, inne brzmienie pozatym nomex jest nowszym i lepszym rozwiązaniem.
                          jak dla mnie to żaden argument że jest nowszy, niestety sporo zależy od gustu i wcale nie jest powiedziane że nomex jest lepszy, ja osobiście znam 164 ppb i nomexowe i nie wiem czy można o którymś powiedzieć że jest lepszy.
                          Według rankingu sprzed kilku miesięcy materiałów stosowanych do produkcji membran uwzględniających szybkość propagacji dzwięku względem tłumienia wibracji(strat wewnętrznych) polipropylen był na samym dnie...nomex pośrodku stawki...

Skomentuj

VwMarcin, może nie opierajmy się o rankingi , parametry , tylko o odsłuchy :)
                            STX ma największe magnesy, najlepsze membrany, alu cewki, tylko co z tego ?

Skomentuj

VwMarcin, może nie opierajmy się o rankingi , parametry , tylko o odsłuchy :)
                              STX ma największe magnesy, najlepsze membrany, alu cewki, tylko co z tego ?
                              Stx oprócz wymienionych w np 15akx i 18akx zaplikował jeszcze pierścienie farradaya w napędzie
                              co stanowi ewenement w tej klasie cenowej (wcześniej najtańszy to al130) jak widać co zadużo to niezdrowo lub kiepsko je lapią :lol: :wink: A wracając do meritum to itak autor robiąc zakupy u Pana Witolda (loudspeakershop) niebędzie miał wyboru bo są "tylko 134" nomexy w ofercie :wink: Dla mnie nomex'y miały zasadniczą przewagę nad ppb - wymagały 7-8L do optymalnej pracy gdzie w przypadku ppb potrzeba 10L. Każdy ma swoje kryteria jak również upodobania. Nomex brzmi ładnie, potrafi kopnąć konkretnie co przy tej średnicy powszechne niejest, potrzebuje małej paczki-dla mnie jest dobry :wink:

Skomentuj

Dziś odebrałem głośniki oraz osprzęt. Muszę przyznać, że firma Loudspeakershop spisała się wzorowo i ekspresowo.
                                Zakupiono :mrgreen: :
                                2x HDS 134 Nomex :twisted:
                                2x DX25TG-05-04
                                - trochę części: BR, Kable, Kondziorki, Rezystorki 5W, Cewki, Maty na ścianki boczne, Wełnę owczą na tył, wkręty imbus, terminale itp..

Nie mogłem się powstrzymać i podpiąłem HDSa do amp'a, wsadzając go w namiastkę skrzynki w postaci stolika pod TV.... WOW!!! nigdy czegoś takiego nie słyszałem :mrgreen: , żeby z 13tki wydobywał się taki basik i tak miły środek zarazem :cool: Jutro zamawiam MDF i jeszcze w tym tygodniu postaram się skrzynki zrobić.
                                Wszystkim bardzo dziękuję za dobre rady :wink:

Wracając na ziemie: I tak będę robił skrzynki podłogowe, czyli jakieś 15L. Mam zamiar ograniczyć objętość przegrodą, a na dole wstawić zwrotnicę oraz zrobić osobno przegrodę na dociążenie skrzynek (piasek?) żeby przenieść środek ciężkości z góry,

W tym momencie zanim skleję tył, myślę, żeby zrobić mały eksperyment - jak zagrają HDSy przy 10..9..8L. Oczywiście postaram sie jakieś pomiary przy tym porobić. Części już są, zaczynamy lutowanie .

Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                                  BR, Kable, Kondziorki, Rezystorki 5W, Cewki, Maty na ścianki boczne, Wełnę owczą na tył, wkręty imbus, terminale itp..
                                  akurat takie rzeczy to mogłeś gdzie indziej kupić, byłoby duuużo taniej.

Skomentuj

po Wrocku jeździć i szukać - nie bardzo - szkoda czasu. Zamawiać w różnych firmach - koszty przesyłki. Bilans wyszedł by bliski zeru.

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                                      po Wrocku jeździć i szukać - nie bardzo - szkoda czasu. Zamawiać w różnych firmach - koszty przesyłki. Bilans wyszedł by bliski zeru.
                                      wszystko to byś w polinku zamówił w którym i tak akkus się zaopatruje :)

Skomentuj

wszystko to byś w polinku zamówił w którym i tak akkus się zaopatruje :)
                                        To nie trzeba był tak od razu? :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                                          Dziś odebrałem... trochę części: BR, Kable, Kondziorki, Rezystorki 5W, Cewki...
                                          Cześć hol
                                          Byłbyś taki miły i przybliżyłbyś parametry elementów do zwrotnicy lub podzielił się samym projektem zwrotki :wink: :?:
                                          Byłbym wdzięczny :wink:
                                          Pozdrawiam[/b]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X