Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ocena 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ocena 3way

Witam
    Proszę o ocenę zestawu jaki chce sobie zrobić na zbliżającym sie ulopie. Powoli sie obczytuję w temacie. Tak by to wyglądało:
    - 2 x GDN-22-120-4-SS
    - ARP-150-00/8
    - ARV-104-03/8
    - Zwrotnica 3D-12 stx
    - b-r 97x55x51
    - obudowa: całość z płyty wiórowej 18mm. wymiary: 96x26x26. komora dla srednich i wysokich tonów ok 26x26x26. wygłuszenie na 3 scianach w w komorze srednich i wysokich. w niskich to nie wiem. obudowa skrecana i klejona. fornirowana.

Całość do pokoju 15m2. Narazie będą podpięte pod TV, a docelowo pod jakiś nowy sprzęt.
    Generalnie zestaw na dość niski budżet :) Kolumny mają grać tak co bym sie nie denerwował, czyli bardzo dobrze :lol: . Słucham praktycznie każdej muzyki

Bardzo proszę o jakieś porady i ocenę tego co wymyśliłem (doczytałem).

Pozdrawiam

o ile się nie mylę to właśnie wygłusza się niskie tony

Skomentuj

Z malym funduszem i doswiadczeniem 3way odpada ;]

Poszukaj w gotowych konstrukcjach jakis 2way monitorkow na arn150 czy czyms takim ;- )

Skomentuj

Zamieszczone przez aPa
        2 x GDN-22-120-4-SS
        - ARP-150-00/8
        - ARV-104-03/8
        - Zwrotnica 3D-12 stx
        - b-r 97x55x51
        najlepsze z tego wszystkiego to GDN chociaz i tak jakoscia nie powala :lol:
        aPa, niemasz kasy a chcesz ja calkowicie wtopic?
        ten zestaw niema prawa dobrze zagrac na tej zwroticy co podales.
        moze by to jakos zagralo ale musialbys zrobic do tego nowa zwrotnice - tylko ze to jest sprzeczne z
        Zamieszczone przez aPa
        bym sie nie denerwował
        :lol:

zobacz sobie przyklejony temat z gotowymi zwrotnicami. jest tam jedna zwrotnica do STXow. koszt glosnikow to 300zl. koszt zwrotnic to 200zl (tak, i to wcale nie przesadzam!) i do tego koszt obudowy
        calosc to koszt minimum 600-700zl!!
        tak wiec jakim cudem to ma byc niski budzet?

jak chcesz tanio to zacznij od monitorow. jak sie spodoba i sie obeznasz z tematem to wtedy pomyslisz nad czyms wiekszym

a na koniec to jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

aPa, kolego nie pchaj sie w 3 drogi nadenerwujesz sie narobisz i na koniec ostentacyjnie je spalisz proponuje jakis gotowy projekt 2 drozny
          i na boga nie uzywaj zwrotek uniwersalnych !!!

Skomentuj

wzmacniacz zakupie po wakacjach. nie wiem co to bedzie ale na pewno coś bez problemu dobiorę.
            wszystko w odpowiedniej kolejności, przynajmniej dla mnie (wolny czas + kasa). co wrzucić zamiast tesli? czemu 2way? nie lepiej coś zrobić raz a w miarę dobrze? na pewno da sie zrobić tak aby było dobrze :) zawsze jest jakaś droga alternatywna. tak samo miałem z głośnikami do auta.. każdy mówił ze trzeba tysiaka, a ja dałem 300zł na magnaty i gra bardzo ładnie :)

Skomentuj

Nie slyszales w miare dobrych 2 drog:P Jak bys uslyszal to naprawde zmienil bys zdanie!

Skomentuj

Zamieszczone przez aPa
                tak samo miałem z głośnikami do auta.. każdy mówił ze trzeba tysiaka, a ja dałem 300zł na magnaty i gra bardzo ładnie
                a z czym porownales? jak niemasz porownania to zawsze sie podoba :P
                tak samo wiele ludzi zachwala altusy - jednak malo kto na tym forum by je chcial teraz kupic jak zna juz cos duzo lepszego :P

Skomentuj

Ja mysle ze prosiles o opinie nt tego co zamierzasz poskladac.. koledzy jasno sie wyrazili :P.. najtanszy sensowny 3way to ten na STX-ach ktory podal Pawel i jak widac wychodzi taki zestawik z 600-700zł, jesli masz kase to zainwestuj w wlasnie ten zestaw a jesli nie to wez sie za 2way bo nie ma sensu skladac prowizorki na zwrotce uniwersalnej i z ..khem... dobranych glosnikach. Tylko bys sie potem denerwowal ze kase wtopiles..

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                    Tylko bys sie potem denerwowal ze kase wtopiles..
                    wcale nie - nawet by o tym nie wiedzial dopuki nie uslyszy czegos lepszego

Skomentuj

600-700 zł to już fajna kasa na jakieś miło potrafiące zagrać 2 way albo średnio 3 way.
                      Praktycznie 99 % nowo zarejestrowanych użytkowników jak chce poradzić się o jakiś projekt DIY wyskakuje z 3way. Może niedługo będzie 4 way albo 5 :)

Skomentuj

albo slabo 3way;p bo wiecej na wrtoki wydasz jak Ci wszyscy tu pisza niz na glosniki zeby to gralo jakos..

Skomentuj

nie upieram sie przy 3way. jednak nie chce aby mi za 2 miesiące czegoś brakowało :)
                          to wg Was, jak będzie optymalna konfiguracja 2way. chce aby to dobrze zagrało :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                            Praktycznie 99 % nowo zarejestrowanych użytkowników jak chce poradzić się o jakiś projekt DIY wyskakuje z 3way.
                            sorki za ot, ale z tego co wiem, to panuje taki stereotyp, że 3 drogi graja lepiej niż 2

Skomentuj

pewno z przekonania ze 3way masz wszystkie tony... wiec powinno byc lepiej. też tak sądziłem :)

Skomentuj

ale nie każdy człowiek slyszy pelne pasmo

Skomentuj

ludzie czytajcie uwaznie... jak sie nie ma kasy bez sensu pchac sie w 3way bo to nie zagra i same zwrotki drozsze od glosnikow moga byc.... zrobisz 2drozne za powiedzmy tysiaka i bedzie gralo to duzo lepiej niz 3drozne za ta kwote...

Skomentuj

2way w razie "braków" zawsze mozna uzupelnic subem bo ew braki moga byc tylko na basie

Skomentuj

Może najpierw aPa, określ się dokładnie ile masz kasy... A dobre 2 drogi zadziwiły by cię :) A tak na uboczu może jak dużo osób myśli kolumny to w główce widzi Altus... A altusy były i są trójdrożne, i tak metodą dedukcji wiemy skąd te pomysły na trzy drogi się biorą :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                                        Praktycznie 99 % nowo zarejestrowanych użytkowników jak chce poradzić się o jakiś projekt DIY wyskakuje z 3way.
                                        Uff, zmieściłem się w 1%. Ale moje pierwsze DIY mam już za sobą .
                                        Teraz przyszedł czas własnie na dobre domowe głośniki.
                                        Wybór padł na 2-way: Peerless HDS134 + Peerless v-line DX25TG-05-04. Jednak tutaj za całość bez 1000PLN nie podchodź :). Niedługo zagrają - to się okaże co potrafi 2-way :twisted:
                                        Jak napisali poprzednicy - podaj twój budżet - wtedy będzie można coś zaproponować :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X