Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3-way (2x Arn 226-07/4 + Arp 150-00/08 + niewiadomo)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3-way (2x Arn 226-07/4 + Arp 150-00/08 + niewiadomo)

Kolumny narazie na etapie projektowania

Opis:

Będą to kolumny stereo 8Ω głównie przeznaczone do filmów i do muzyki elektronicznej oraz rockowej, ale czasem też do muzyki symfonicznej czy jazzu, a więc muszą być wszechstronne. Narazie będą grały na starym wzmaku Technicsa a potem sie jeszcze okaże. Głównie będą stały w pokoju 26m˛ ale muszą być na tyle mocne żeby od czasu do czasu móc je wystawić na zewnątrz na jakiegoś grila lub coś tam :mrgreen:

Przetworniki:
    Woofer - 2 połączone szeregowo Arn 226-07/4
    Midtone - Arp 150-00/08 słyszałem że podobno jest głośny więc nie wiem czy zastosować jakiś tłumik czy po prostu wyciszyć średnie na equalizerze.
    Tweeter - i tutaj tak do końca jeszcze nie wiem co wybrać. Myślę nad czymś Tonsila np. gdwk 10/80/19. Nie wiem czy to dobry wybór. Jak sądzicie.

Zwrotka:
    Widziałem taką w innym podobnym zestawie
    http://www.allegro.pl/item392147955_...onsil_stx.html
    myślę że sie nada. Chyba żebym coś samemu zrobił tylko że nie wiem jak sie coś takiego projektuje.

Obudowa:
    Pudła będą ze sklejki 18mm (z frontu jeszcze dodatkowe 4mm żeby było wrażenie frezu) + dwukolorowy fornir (przód i góra ciemny np. heban, a boki pod kolor mebli w pokoju - dąb)
    Będzie to bass refleks tylko muszę to jeszcze jakoś policzyć. Wymiary zewnętrzne obudowy to (wys. x szer. x głęb.) 1100 x 280→240 x 404 [mm] + grubość forniru i lakierów. Będzie w kształcie graniastosłupa prostego o wysokości 1100 [mm] i podstawie trapezu równoramiennego (a=280 b=240 h=400 [mm]) podzielona na trzy części:
    - sekcja niskotonowa z bassrefleksem z przodu i dowoma Arnami o wysokości wewnętrznej około 630mm pojemność na oko 60l
    - sekcja średniowysokotonowa około 25l
    - pusta, zamknięta przestrzeń

Moje pytania:
    - Jaka zwrotka ?
    - Jaki wysokotonowiec i bass reflex?
    - Jakie zastrzeżenia ?

Jakieś Rendery z Cada:

Chyba nieco za trudną konstrukcję sobie wybrałeś jak na początek. Lepiej zrób jakiś gotowy projekt, bo może się okazać, że to będą pieniądze wyrzucone w błoto.

Skomentuj

W jakim sensie za trudną?

Bo stolarkę zrobie spokojnie. Mam dość dobrze wyposażony warsztat.
      Projekt powstał w oparciu o już istniejące zestawy. Takie połączenie kolumn widziałem już kilkukrotnie.
      Elektronikę kupię albo sam zrobie tylko muszę mieć jakiś schemat.

Nie widzę w tym nic trudnego.

Na czymś prostrzym mi nie zależy bo równie dobrze mógłbym troche dołożyć i kupić gotowe JBL E80.

Potrzebuję tylko jakiś fachowych porad.
      Pozdrawiam

Skomentuj

3way napewno nie jest takie łatwe jak się wydaje

Musisz dobrać głośniki, zwrotnice zaprojektować, dobrać obudowę

Ja też sobie rysowałem na kartce jakieś kolumny, jakby to mogło wyglądać, a po dłuższym namyśle jak to zrobić, po prostu nie wiedziałem... :sad:
        Teraz już nabrałem większej wprawy

Skomentuj

Bez urządzeń pomiarowych sam dobrej zwrotnicy nie zaprojektujesz. Na słuch też raczej nie dasz rady. A bez dobrze zaprojektowanej zwrotnicy to wiadomo co można zrobić z takimi kolumnami...

Skomentuj

Ja sam zwrotnicy nie zaprojektuje. Nie chciałem sie nawet za to zabierać. Rozpatruje dwie opcje:
            - kupienie gotowca z allegro tego co pisałem wcześniej lub innego
            - zlutowanie czegoś wg istniejącego projektu

Widziałem połączenie tych głośników już niejednokrotnie. Raz w projekcie użytkownika EZO (z inną kopułką ale podobną i to chyba bez większego znaczenia) On użył właśnie tej zwrotnicy więc myślę że powinno być dobrze. Ostatecznie mogę wymienić ją potem na coś innego.

Zdecydowałem sie na 3-way ponieważ ja naprawdę słyszę dużo. A konstrukcje dwudrożne zazwyczaj cechują się zbyt małą mocą, na której mi zależy.

Przed chwilką zainstalowałem sobie WINisd i jeżeli dobrze mi wyszło to bass reflex powinien mieć przy 8,2 cm średnicy głębokość około 20cm (strojenie na 35Hz). Czy ktoś może to potwierdzić.
            Objętości komór to jednak 15l i 51l chyba że połącze komorę niskotonową z tym pustym obszarem, ale nie wiem czy to coś pomoże (a pomoże?). Wcześniej sie pomyliłem co do tych wartości. Sorry.

Skomentuj

Kurde no, jesteś już kolejnym początkującym w ciągu ostatniego tygodnia (bez obrazy, taka prawda) który kombinuje z trzema drogami... Po co? Naprawdę nie tędy droga, 3drogi są trudne, drogie a juz zwłaszcza jak miałbyś robić sam zwrotnicę... Zostaw to...

Zamieszczone przez bad
              Zdecydowałem sie na 3-way ponieważ ja naprawdę słyszę dużo.
              Powiedz w takim razie co do tej pory słyszałeś...
              Za tą kasę co wydasz na te kolumienki zrobisz taki 2-way na którym naprawdę coś usłyszysz...
              Zamieszczone przez bad
              A konstrukcje dwudrożne zazwyczaj cechują się zbyt małą mocą, na której mi zależy.
              A co ma piernik do wiatraka? Moc to ulubiony parametr marketingowy producentów sprzętu audio... A tak naprawdę ma małą wagę, liczy się tylko przy doborze wzmaka... Przy głośności liczy się wydajność mocowa z jednego wata... Kolumna która ma 86dB i dostarczysz do niej 100W zagra z identyczną głośnością jak kolumna o wydajności 89dB prze 50W

Powiedz ile masz kasy to się cos pomyśli...

Skomentuj

Dokładnie tak jak pisze przedmówca

Każde 3dB więcej to 100% głośniej

Więc zastanów się co chcesz zrobić...
                A tak poza tym:
                ile masz kasy na to ??
                jaki masz pokój ??
                czego słuchasz ?

Skomentuj

Już lepiej i prościej dobre 2 drogi + sub.

Skomentuj

No nie upieram sie sztywno przy tych trzech drogach ale sądze że żadnych dwudrożnych co by się sprawdzały zarówno jako coś w stylu estradówek jak i w 26 metrowym pokoju do równego grania muzyki nie da rady skonstruować. Nie wiem możę się mylę.

I po raz kolejny mówię że chcę kupić gotową zwrotkę chyba że ktoś da mi schemat to sam ją sobię zlutuję.

Może rzeczywiście rozwiązanie 2 kolumny dwudrożne + subwoofer byłoby lepsze. Ale wtedy nie wiem jak zbudować aktywny subwoofer, a do pasywnego nie mam wzmaka.

A czego słucham hmm...
                    Najgorsze jest to że nie tylko ja będe na nich słuchał.
                    Ale ja słucham wszystkiego. Od muzyki symfonicznej przez jazz, art rock, rock progresywny i psychodeliczny, do muzyki bardziej nowoczesnej gitarowej i elektronicznej.
                    Zależy mi na dynamiźmie i przestrzeni, oraz na mocnym uderzeniu basu.

Jakie zestawienie w takim razie proponujecie?

Skomentuj

Zamieszczone przez bad
                      I po raz kolejny mówię że chcę kupić gotową zwrotkę chyba że ktoś da mi schemat to sam ją sobię zlutuję.
                      Jeżeli przez gotową zwrotkę rozumiesz cały gotowy projekt tj. konkretną zwrotkę do konkretnej konstrukcji to ok. Ale jeżeli masz zamiar kupić przypadkowo zrobioną zwrotnicę pod inne głośniki albo żeby Ci ktoś teoretycznie wyliczył zwrotnice to w ogóle nie ma sensu żebyś się za to brał. Zwrotnica to najtrudniejszy element - przypominam, że żeby ją dobrze wykonać musisz robić pomiary, a do tego potrzebujesz urządzeń. Lepiej daj sobie spokój i kup gotowe kolumny. Ewentualnie dogadaj się z kimś kto mógłby Ci dokonać pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez bad
                        No nie upieram sie sztywno przy tych trzech drogach ale sądze że żadnych dwudrożnych co by się sprawdzały zarówno jako coś w stylu estradówek jak i w 26 metrowym pokoju do równego grania muzyki nie da rady skonstruować. Nie wiem możę się mylę.
                        zrob 2drozne na dwoch 18cm midwooferach i bedziesz mial glosno i basu tez dosyc jak wybierzesz odpowiednie glosniki

albo 2,5 drogi np: http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html

Skomentuj

dolphin123 > Chyba jednak zrobie te 2 drogi na podwójym midwooferze.
                          Kiedyś widziałem takie zestawienie w Koda SL 500 F i przyznam że nie było najgorzej. Nie było jakiejś oszałamiającej przestrzeni, ale bas był potężny a całości ogólnie miło się słuchało.

Aha i nie do końca rozumiem koncepcji głośników 2,5 drożnych. Przecież tam zwrotnica dzieli sygnał na 3 sekcje i jej skonstruowanie będzie równie trudne co trzech dróg.

I wracając do pierwotnego projektu kolumn to tam chciałem zastosować takie samo zestawienie kolumn i głośników jak w projekcie EZO lub Jędrusia:

http://audiomania.info/infopage.php?id=3
                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9427

przy czym w drugim projekcie jest za mało jak dla mnie informacji o zwrotnicy

[ Dodano: 2008-07-12, 18:25 ]
                          No dobra teraz moja druga wersja kolumn.

2 way

2xGDN 17x40 4 Ohm
                          GDWK 10/80/T1 8 Ohm

wymiary 105x20x23 [cm] + podstawa

Kolory to Dąb boki i góra a front i stand - czarny mat

Co sądzidzie o takim połączeniu głośników i jak mam zaprojektować zwrotkę do tego najprościej? Ja myślę że jednak te dwie drogi wystarczająco dobrze będą grać.

Nowa wizja:

Skomentuj

jak maja byc to 2drogi to glosniki ustaw jaknajblizej siebie

[ Dodano: 2008-07-13, 01:58 ]
                            Zamieszczone przez bad
                            Aha i nie do końca rozumiem koncepcji głośników 2,5 drożnych. Przecież tam zwrotnica dzieli sygnał na 3 sekcje i jej skonstruowanie będzie równie trudne co trzech dróg.
                            na chlopski rozum, to tak jakbys mial zrobione 2drogi+niskotonowiec odciety tak aby zyskac na basie

Skomentuj

Kolego Bad pochwal się co masz za program do projektowania obudów poniewasz chętnie bym skorzystał z takiego.

Skomentuj

''Jakieś Rendery z Cada: ''

CAD to jest ten program, w nim robi się modele 3D

Skomentuj

dolphin123
                                  No tak ale w tych 2.5 drożnych zwrotnica ma podział na 3 tak?

toma085

Program to zwykły stary CAD który był kiedyś w Komputer Świat (2002r. chyba).
                                  Jego nazwa to Design CAD Pro 2000. A render był w programie Swift 3D 4.5.
                                  Używam tego bo sie kiedyś go nauczyłem. Jeżeli chcesz projektować w 3D to dzisiaj polecam 3DS max'a (bardziej artystyczny) lub AutoCada (bardziej techniczny) + jakiś zewnętrzny dobry render. Tylko to już bardziej kosztowna impreza chyba że...

Dobra ale może się nie znam ale rozstawienie głośników to mam jak w którymś z projektów AkustyKa i myślę że jest bardziej optymalne, bo wysokość górnych głośniczków będzie na wysokości uszu słuchacza, a dolny będzie działał bzrdziej jako woofer. Z doświadczeń wiem że jeżeli głośnik jest bliżej podłogi to bas lepiej sie rozchodzi po pokoju. Słuchacz będzie około 5m od kolumn więc nie powinno być dobrze i odległość głośników nie powinna stanowić większych problemów.

szymek - bystry jesteś :)

Skomentuj

A czemu nie chcesz skorzystać z gotowego projektu Akustyka? Wtedy jesteś pewny że kolumny będą grać poprawnie. Tworząc samemu masz prawdopodobieństwo 50/50 że Ci od razu dobre kolumny wyjdą.

Skomentuj

Budżet miał się zamknąć poniżej tysiaka, a projekty akustyka są droższe. Myślę że poradzę sobie z tymi głośnikami.

A tak w ogóle to powinniście mnie zachęcać a nie odciągać od tego pomysłu. :)

Ciągle nie widzę żadnych opini o przetwonikach wybranych przeze mnie.

Aha i czym wyliczyć zwrotkę?

Skomentuj

Urządzeniami pomiarowymi najlepiej...

Na allegro gośc --killer-- projektuje zwrotnice nie wiem jak ale to robi :P

bad dzieki :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X