Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3-way (2x Arn 226-07/4 + Arp 150-00/08 + niewiadomo)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bad

A tak w ogóle to powinniście mnie zachęcać a nie odciągać od tego pomysłu. :)
    Z życzliwości staramy się odciągnąć Cię od wyrzucenia tysiąca na darmo.

[ Dodano: 2008-07-13, 11:17 ]
    Zamieszczone przez bad

Aha i czym wyliczyć zwrotkę?
    Musisz robić pomiary. Postaraj się zrobić lub kupić gdzieś Jiga. Może na początek przeczytaj to: http://audiomania.info/print.php?what=article&id=9

Skomentuj

Zamieszczone przez Szymek_1992
      Na allegro gośc --killer-- projektuje zwrotnice nie wiem jak ale to robi :P
      ogólnodostępne kalkulatorki + zwrotnice które ktoś wcześniej zaprojektował, innej możliwości nie widzę :) sam od niego wziąłem parkę jak jeszcze nie wiedziałem co to rezystor :)

Skomentuj

napisz do przemo-lukasa moze udostepni Ci zwrotke
        tu masz jego konstrukcje: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic723662.html

co do kilera to nikt Ci tu go nie poleci... niewiadomo jak zwrotki klepie schematu i pomiarow nie dostaniesz... przy tym dwukrotnie wiecej zaplacisz albo i lepiej..

"Zwrotnica to coś pomiędzy TRITONAMI a projektem HX2 akustyka, który dostałem wraz z zakupionymi głośnikami. Pasmo podzielone jest filtrami trzeciego rzędu na 2.8 kHz. Jednak midwoofer, który wspomaga dwie drogi, odcięty jest na 200 Hz (he, he, o łagodnym spadku - 6dB/okt). " przemo-lukas

generalnie poczytaj sobie jego opis o tej konstrukcji
        a tu masz porownianie ile kosztuje gotowy zestaw w budach http://www.esa.com.pl/triton3.htm
        mozna go sklepac za 1/3 ceny

Skomentuj

Zamieszczone przez bad
          Moje pytania:
          - Jaka zwrotka ?

Zamieszczone przez bad
          - Jaki wysokotonowiec i bass reflex?
          patrz schemat. wylicz winisd.
          Zamieszczone przez bad
          - Jakie zastrzeżenia ?
          niezmarnowalbym tyle pieniedzy na te kolumny :???: zdecydowanie teraz bym wolal zrobic lepsze 2 drogi niz te tesle
          Zamieszczone przez bad
          Zdecydowałem sie na 3-way ponieważ ja naprawdę słyszę dużo. A konstrukcje dwudrożne zazwyczaj cechują się zbyt małą mocą, na której mi zależy.
          to w koncu slyszysz duzo czy nieslyszysz wogole skoro chcesz glosno?
          Zamieszczone przez bad
          Przed chwilką zainstalowałem sobie WINisd i jeżeli dobrze mi wyszło to bass reflex powinien mieć przy 8,2 cm średnicy głębokość około 20cm (strojenie na 35Hz). Czy ktoś może to potwierdzić.
          raczej blizej 40hz
          Zamieszczone przez bad
          Objętości komór to jednak 15l i 51l chyba że połącze komorę niskotonową z tym pustym obszarem, ale nie wiem czy to coś pomoże (a pomoże?).
          na jedne niskotonowy potrzebujesz 30-35 litrow
          Zamieszczone przez Iceman
          Już lepiej i prościej dobre 2 drogi + sub.
          ale drozej
          Zamieszczone przez dolphin123
          drogo ale za to jakosc juz dobra
          Zamieszczone przez bad
          Aha i nie do końca rozumiem koncepcji głośników 2,5 drożnych. Przecież tam zwrotnica dzieli sygnał na 3 sekcje i jej skonstruowanie będzie równie trudne co trzech dróg.
          dokladnie - dlatego czasami lepiej zrobic odrazu 3 drogi. ale jakies pozadne a nie to co zaproponowales :???:
          Zamieszczone przez bad
          2 way

2xGDN 17x40 4 Ohm
          GDWK 10/80/T1 8 Ohm
          ktore GDNy?
          tonsil niema zadnego dobrego wysokotonowca wiec to olej.
          tak pozatym zabierasz sie od zlej strony - szukasz najpierw zwrotnic a potem patrzysz czy ci pasuja glosniki :P
          CAD to jest ten program, w nim robi się modele 3D
          CAD to skrot od "komputerowego wspomaganie projektowania" ;]
          Zamieszczone przez bad
          No tak ale w tych 2.5 drożnych zwrotnica ma podział na 3 tak?
          nie. jakby byly 3 drogi to jeden glosnik nisko-sredniotonowy bylby ciety rowniez od dolu - czyli niegralby basu. w 2,5 drogach oba glosniki nisko-sredniotonowe graja bas tylko ze w jednym wycieta jest srednica zeby podbic bas
          Zamieszczone przez bad
          Jeżeli chcesz projektować w 3D to dzisiaj polecam 3DS max'a (bardziej artystyczny) lub AutoCada (bardziej techniczny) + jakiś zewnętrzny dobry render
          lub solid works z aplikajca "real view" czy cos takiego (niepamietam dokladnej nazwy)
          Zamieszczone przez bad
          Budżet miał się zamknąć poniżej tysiaka
          no to napewno niemasz kasy na 3 drogi :lol:
          to jest budzet na dobre 2 drogi - no, moze jeszcze troche zostanie
          Zamieszczone przez bad
          Myślę że poradzę sobie z tymi głośnikami.

A tak w ogóle to powinniście mnie zachęcać a nie odciągać od tego pomysłu.
          [...]
          Aha i czym wyliczyć zwrotkę?
          zwrotnice bedziesz projektowal w speaker workshop - biorac pod uwage doswiadczenia jednego z forumowiczow (el-liero) to zaprojektowanie ostatecznej zwrotnicy zajmnie ci pol roku :lol:
          Na allegro gośc --killer-- projektuje zwrotnice nie wiem jak ale to robi
          byl o nim temat na forum - sam sie chlopak wtopil ze nierobi pomiarow :lol:

jak chcesz koniecznie robic 3 drogi to nazbieraj kolejny tysiac bo dopiero takie glosniki oplaca sie kupowac. jak niemasz kasy wiecej to zrob dobre 2 drogi

Skomentuj

Treściwy post. Nie ma co.
            Za jakieś dwa tygodnie będę wiedział jak stoję z kasą i może zrobie ten projekt AkustyKa, jeśli będzie mniej tej kasy to spróbuje zrobić coś podobnego na innych przetwornikach.
            Na tych Tonsilach myślę że by było dobrze. Tylko przejżałem forum mniej więcej i nie znalazłem rzadnej zwrotki pasującej do nich. A pomiarów to na pewno nie będe robił więc zwrotki nie zaprojektuję.

A z tym tłumaczeniem co to CAD mogłeś już dać spokój :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bad
              Za jakieś dwa tygodnie będę wiedział jak stoję z kasą i może zrobie ten projekt AkustyKa, jeśli będzie mniej tej kasy to spróbuje zrobić coś podobnego na innych przetwornikach.
              chyba jeszcze nikt nie wspomnial ze na forum organizowane sa zamowienia tych glosnikow z tanszego zrodla - i to nawet duzo tanszego. tak wiec moze kasy by starczylo
              Zamieszczone przez bad
              A z tym tłumaczeniem co to CAD mogłeś już dać spokój
              chcialem rozwinac skrot ale zapomnialem od czego bylo "A" :P

Skomentuj

pomysl tez o kepie i xt19. projekt zwroty masz tu. IMO dawanie dwoch 16cm czy 18cm na kolumne nie ma najmniejszego sensu (jesli robimy klasyczne 2-way) bo zyskujemy tylko na SPLu...

Skomentuj

PawelS
                  No nie wiedziełem. Ale zwrotnice bym musiał mieć od przemo-lukasa z elektrody wtedy, a On narazie sie nie odezwał. Chyba że ktoś inny ma do nich schemat zwrotnicy. Kto ma?

Caleb Mi właśnie po części zależy na SPLu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                    pomysl tez o kepie i xt19. projekt zwroty masz tu.
                    A właśnie ile by około kosztował ten zestaw? Dużo droższy?

Skomentuj

mysle ze 1kzl by wystarczylo.
                      bad: jeden kep ma jakies 90dB SPLu. Wiadomo, ze po dodaniu zwrotnicy spadnie on, ale i tak bedzie to wartosc wystarczajaca do naglosnienia 25m^2! tylko pamietja zeby wyposazyc sie w piec majacy "troche watow"

Skomentuj

Zamieszczone przez bad
                        Ale zwrotnice bym musiał mieć od przemo-lukasa z elektrody wtedy, a On narazie sie nie odezwał. Chyba że ktoś inny ma do nich schemat zwrotnicy. Kto ma?
                        juz napisalem do niego - jak bedzie to powinien podeslac
                        Zamieszczone przez Caleb
                        jeden kep ma jakies 90dB SPLu
                        :lol: i laczy sie 2szt z jedna XT19 ktora ma powalajace 85-86db efektywnosci? :lol: dobre
                        efektywnosc w domu az tak bardzo wazna niejest tak naprawde... oczywiscie w granicach rozsadku

Skomentuj

borys tak laczyl i nie narzekal - klik :). Bierzesz zbyt "do siebie" efektywnosc podawana przez producenta. Zapominasz o np kompensacji baffle step, ktora skutecznie zmniejsza wypadkowa efektywnosc jak i sam opor cewek. Popatrz na np ta zwrotnice irka... Przeciez ten niskotonowy ma znamionowo 90dB... To jak myslisz dlaczego nagle ma 85dB?

Skomentuj

mysle ze 1kzl by wystarczylo.
                            Na podłogówki? To lepiej KEP, czy M18WH? Mając na uwadze wzmacniacz 80W dla 8R.
                            Co lepiej zagra?
                            A no i jeszcze jak duże są różnice kosztów?

Skomentuj

pogoogluj, albo przeszukaj to forum. M18WH nie znam, ale znalazlem wiele opini o wyzszosci kepa nad ta vifa. 80 wat monacorowi wystarczy. podlogowki czy podstawkowce - no to juz od ciebie zalezy co zrobisz...

Skomentuj

Teraz to już sie sam pogubiłem. Przecież te zwrotki są na dwa przetworniki, a ja tu ciągle kombinuje i szukam 2,5 drożnych lub dwudrożnych z podwojonym midwooferem.

Pawel S.
                                juz napisalem do niego - jak bedzie to powinien podeslac
                                dzięki za fatygę.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Caleb
                                  80 wat monacorowi wystarczy
                                  Wystarczy? To ty byś mu dawał więcej? Jeżeli dobrze pamiętam to on ma 60W RMS, chyba mniej od Vify nawet.

Skomentuj

co to znaczy "dawal" wiecej mocy? ciekaw jestem skad wiesz ile oddajesz mocy na glosnik... mierzysz to? Ja wole miec rezerwe mocowa we wzmacniaczu i tyle - wg monacora kep ma moc max 100 wat, wiec lepiej miec zapas niz jechac na przesterze stosujac np wzmacniacz 20wat podczas jakiejs zabawy...

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez Caleb
                                      wiec lepiej miec zapas niz jechac na przesterze stosujac np wzmacniacz 20wat podczas jakiejs zabawy...
                                      ok, chodzi mi o to czy można "wysterowac go pełnymi 80Wacikami"
                                      Zamieszczone przez Caleb
                                      wg monacora kep ma moc max 100 wat
                                      to chyba (z akcentem na chyba) nie znaczy, że można w niego ładowac pełne 100W

A w Vife można "wpakowac" więcej?

Skomentuj

no coz nie wiem czy producent deklaruje prawdziwe parametry.
                                        poza tym jakie to ma tak naprawde znaczenie? czy moc mowi jak glosnik gra? nie...
                                        btw vifa m18 ma maluska cewke 25mm, wiec sorry ale raczej malo prawdopodobne zeby miala wieksza moc od kepa z 35,5mm, ale to tak na marginesie...

Skomentuj

za duża moc spali głośnik :P
                                          i przestańcie pisać o pierdołach, zaczęło się z pomysłem zbudowania

Skomentuj

Czaruję...
                                          X