Cześć
Czas złożyc drugą konstrukcje:) Pierwsza to Vifa TC20 + TVM XW-165. Jestem z niej zadowolony jednak stwierdziłem że pora pójść krok dalej.
Wybór padł na Seas 27TDFC i Dayton RS180. Zestawienie to wygląda ciekawie, kopułka o klasę lepsza, bas powinien schodzić niżej.
Zastanawiam się jednak czy nie lepiej zrobić 2.1:
- 27TDFC/G + RS150/ 8 litrów zamknięta (-3dB/85Hz)
- Sub na MDS08/ 22 litry BR + panel Irka
Jakie widzę zalety 2 rozwiązania:
- bas powinien być niższy
- w przyszłości sprawdzi się w kinie
- monitorki wyjdą małe na delikatnych standach więc łatwiej ustawić (studenckie mieszkania itp.:)
Pytania:
- czy warto robić 2.1 na takich głośnikach
- czy jest sens robić tego RS150 w zamknietej 7-9 litrów (zależy mi aby był mała), czy zgra się z subem?
- czy 40W tego RS150 to nie za mało do takiego zestawu?
- może lepiej dać RS180 w zamknietej 10-12 litrów (-3dB/75Hz)?
Wybrałem Daytony i Seas'y ze względu na niską cenę i dostępność w Polinku (ten RS150 powinien być dostępny na początku września:)
Problem z zaprojektowaniem zwrotek odpada ponieważ stosuję zwrotnice cyfrową i biamping:)
Z góry dzięki za rady
Pozdrawiam
Krzysiek
Czas złożyc drugą konstrukcje:) Pierwsza to Vifa TC20 + TVM XW-165. Jestem z niej zadowolony jednak stwierdziłem że pora pójść krok dalej.
Wybór padł na Seas 27TDFC i Dayton RS180. Zestawienie to wygląda ciekawie, kopułka o klasę lepsza, bas powinien schodzić niżej.
Zastanawiam się jednak czy nie lepiej zrobić 2.1:
- 27TDFC/G + RS150/ 8 litrów zamknięta (-3dB/85Hz)
- Sub na MDS08/ 22 litry BR + panel Irka
Jakie widzę zalety 2 rozwiązania:
- bas powinien być niższy
- w przyszłości sprawdzi się w kinie
- monitorki wyjdą małe na delikatnych standach więc łatwiej ustawić (studenckie mieszkania itp.:)
Pytania:
- czy warto robić 2.1 na takich głośnikach
- czy jest sens robić tego RS150 w zamknietej 7-9 litrów (zależy mi aby był mała), czy zgra się z subem?
- czy 40W tego RS150 to nie za mało do takiego zestawu?
- może lepiej dać RS180 w zamknietej 10-12 litrów (-3dB/75Hz)?
Wybrałem Daytony i Seas'y ze względu na niską cenę i dostępność w Polinku (ten RS150 powinien być dostępny na początku września:)
Problem z zaprojektowaniem zwrotek odpada ponieważ stosuję zwrotnice cyfrową i biamping:)
Z góry dzięki za rady
Pozdrawiam
Krzysiek
Skomentuj