Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klony Nexton'ów M-100 czy może coś innego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klony Nexton'ów M-100 czy może coś innego?

Witam, przymierzam sie do budowy jakiś tanich ale w miare przyzwoicie grających kolumn i zastanawiam sie właśnie nad małym klonem nexton'ów, tyle że na zwrotnicy irkowej no i raczej w wersji podłogowej. Co myślicie o takim pomyśle? Może macie jakieś inne ciekawsze koncepcje?

Shiver jakie pomieszczenie? Bo z tego axa wiele basu nie wyciagniesz choc mi w malym pokoju z monitorow starcza i nie jest zle. Co do wysokotonowki to nie wiem bo mam dx25tg... ogolnie ax ma fajna srednice i jest calkiem dynamiczny ale wszystko zalezy od twoich wymagan na basie i ew suba :)

Skomentuj

W tym przedziale cenowym STX'y nie mają konkurencji...

Skomentuj

ale sam budujac ten zestaw skusilbym sie na Vife DX na gore warto przemyslec

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
          W tym przedziale cenowym STX'y nie mają konkurencji...
          niewiem jak wypada porowanie ale bym sie zainteresowal tonsilem GDN 15/40/5 (ten z siest) mozna go kupic za 85zl

a patrzales po ile male vify/peerlessy wychodza?

Skomentuj

n_omyzs, np sds 134 75 zl wlasnie robie na nim monitorki

Skomentuj

No ja tez sie zastanawialem nad SDS em szczegolnie ze chyba wychodzi z AC taniej niz stx15ax ale takero mi go bardzo odradzal ze taki super nie jest. Jesli chodzi o zestaw z stx15ax + dx25tg to mysle ze zwrotka irka jest dobrze wykonana nie mam do niej zastrzerzen.. zastanawialem sie czy nie stlumic dx o jakies 1-2 db jeszcze ale chyba zostawie tak jak jest. Kopolki stx nie znam ale chyba jakas zla tez nie jest :P

Skomentuj

W sumie na basie aż tak mi nie zależy, ma po prostu zaznaczać swoją obecność, nie lubie narzucającego sie basu, a sub to już w ogóle nie wchodzi w gre. Pomieszczenie to około 15 m^2 tyle że dość wysokie bo 3,5 metra. Interesujący jest też również właśnie ten tonsil w połączeniu z dx25 (koszt wychodzi podobny do akx'ów), może ma ktoś jakieś porównanie w stosunku do stx'ów? Peerless sds raczej odpada gdyż jest raczej przeciętny, a co do małych vifek to o jakie konkretnie modele chodzi?

Skomentuj

Ja mam w domu Nexton M100 i nie narzeka na bas. U mnie siedzi oryginalna zwrotnica, chociaż korci mnie, żeby kiedyś zrobić sobie alternatywną i posłuchać - może być całkiem ciekawie. Mam też klony Totem Mite na tonsilu. Gdybym miał określić które kolumny z wymienionych grają lepiej to raczej byłoby ciężko. Klony mają mniej basu, ale więcej drivu.

Skomentuj

drivu??

btw w jakim litrazu siedza tam te gdny?

Skomentuj

jak klony to pewnie 5,6 litra :P
                      Zamieszczone przez Shiver
                      a co do małych vifek to o jakie konkretnie modele chodzi?
                      wszystkie z popularnych seri
                      P13
                      PL14
                      M13
                      MG14
                      XT15 (czy jaki on tam mial numer?)
                      na koncu chyba najtansze TC14

do wyboru masz jeszcze malego ushera ale juz drozej
                      http://www.loudspeakershop.eu/glosni...ac84b6fe1aaf3d

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                        drivu??
                        Chodzi mi o to, że dźwięk taki ciut bardziej analogowy. Gitarki ładnie brzmią.

Skomentuj

SDSy niestety sa bardzo cienkie. Może warto pomyśleć nad HDSami?

Skomentuj

Nie nie ... ja pytalem w jakim litrazu siedza te gdn'y w Nextonach :).... miloby bylo jakbys sprawdzil bo ze strojeniem juz gorzej ale przynajmniej litraz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman
                              Mam też klony Totem Mite na tonsilu. Gdybym miał określić które kolumny z wymienionych grają lepiej to raczej byłoby ciężko. Klony mają mniej basu, ale więcej drivu.
                              Ciekawe jest to co mówisz. Z tego co kojaże to koszt wykonania mietków jest naprawde nie wielki, a skoro nie ma różnicy...to po co przepłacać Mógłby ktoś jeszcze sie wypowiedzieć na ten temat?

Z tego co widze to te vify nie są zbyt popularne, a tak sie nie dzieje raczej bez powodu. Pozatym, jak wygląda w ich wypadku sprawa ze zwrotnicą bo bez dobrej zwroty nawet sie nie biore za budowanie.

Kolumny na hds to koszt około 900 złotych a to już niestety troche za dużo, odpada.

Skomentuj

hm biorac pod uwage chrke totemow to watpie czy to mozna porownywac z nextonami... tam sa dolki na parenascie db

Skomentuj

W Nextonie z nowu AX z tego co pamiętam jest za nisko cięty, ale Irek zrobił na tych samych przetwornikach nową. Także dla PJ/AJ i DX25.

Skomentuj

No w nexton'ach jest cięcie na 2,5khz przez co tych kolumn podobno słuchać sie nie da (słyszałem takie opinie). W zwrotce irkowej podział jest na 3,5 i powinno być dzięki temu znacznie lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                      Zamieszczone przez Iceman
                                      Mam też klony Totem Mite na tonsilu. Gdybym miał określić które kolumny z wymienionych grają lepiej to raczej byłoby ciężko. Klony mają mniej basu, ale więcej drivu.
                                      Ciekawe jest to co mówisz. Z tego co kojaże to koszt wykonania mietków jest naprawde nie wielki, a skoro nie ma różnicy...to po co przepłacać Mógłby ktoś jeszcze sie wypowiedzieć na ten temat?
                                      Ja mialem podobne wrazenie jak Iceman jak zrobilem http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11424 i porownalem z mietkami. tonsil mial miej basu od stxa jednak srednica w tonsilu jest bardziej wybita na pierwszy plan i jakby przyjemniej sie tego sluchalo. jeden i drugi zestaw byl z pj, a warto wziac pod uwage ze w stxie byla zwrotka Irka a w totemach jak to wszyscy mowia nie zwrotka mozliwe jednak ze to spowodowane bylo niewygrzanym stxem,chociaz z drugiej strony charakter zostaje taki sam a na basie sie glosnik wygrzewa... sam z checia kupilbym parke jeszcze raz stxow, ale cena ich daje do zastanowienia sie...
                                      fajnie byloby dorwac uzywki

Skomentuj

Hmm, no to pomijając charke mietków, a skupiając sie bardziej na brzmieniu to w co lepiej zainwestować, w mietki czy w stx'y?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X