Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Totalnie zielony chce sobie zmontować głośniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Totalnie zielony chce sobie zmontować głośniki

ok, do rzeczy, zauważyłem że produkty fabryczne są bezsensu i chcę sobie sam zrobić głośniki. jestem całkiem zielony w temacie elektroniki i tym bardziej akustyki, więc chciałbym się zapytać, czy jest jakiś sprawdzony, popularny projekt kolumn oparty na ogólnie dostępnych podzespołach. chodzi mi o to, by złożyć w znośnej cenie (wszystko do 400-500zł) przyzwoicie grające monitorki/małe podłogówki do małego pokoiku. nie mam czasu ani chęci na ponowne uczenie się fizyki, po prostu chcę zaoszczędzić. jak mówiłem nie znam się na teorii, ale zbudować skrzynie, i wsadzić tam gotowe bebechy potrafię. straszny ze mnie leń, no ale cóż.

no do rzeczy - powinny to być jak najbardziej uniwerrsalne kolumny z naciskiem na rock, ale pojawiają się rzeczy akustyczne, jazzowe, też metal i czasem elektronika więc no nie ma bata musi to być coś 'do wszystkiego'. w tej chwili mam amplituner denona dra 345R, wiem, nie jest to jakiś wypas, ale na moje słuchanie wystarczy, bo moje obecne kolumienki to chyba jednak najsłabszy element 'toru', więc ich wymiana na pierwszy ogień pójdzie.

tak więc drodzy doświadczeni koledzy, przeglądam to forum i widzę tylko autorskie projekty których nie ma jak posłuchać itd., więc po prostu proszę o jakieś w miarę popularne a dobre rozwiązanie - wystarczy mi jak będą grać jak sklepowe kolumny za 1500 zł

macie jakieś dobre rady??

wiem, jest pełno projektów na zagranicznych stronach, ale raz że są w obcych językach, po drugie na tak samym poziomie ogólności jak wasze profesjonalne rozkminy (co laikowi nic nie mówi), no i nie wiem jak z zakupem głośników, innych części - wolałbym jakiś patent oparty o warunki naszego rynku, tak, żebym mógł pójść z gotową listą zakupów do sklepu, i wrócić ze wszystkim do domu, a nie szukać czegos po aukcjach.

czy to o czym myślę jest możliwe, czy jestem za bardzo wymagający??

to może zainwestuj jak mIKI w tonsile 15 40 5 + vify DX ?
    Cenowo powinieneś się zmieścić, a z tego co wiem po przesłuchaniu siest w których grają te głośniki to może być naprawdę ciekawie :)
    Ewentualnie możę peerless sds ?
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/S13.html
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/S16.html

Skomentuj

jak jestes az tak bardzo leniwy to moge rowniez zwrotnice zmowac do tych kolumn :P
      ja bylbym za tonsilem

Skomentuj

no świetnie, ale jak to zrobić??

no jestem leniwy, ale przede wszystkim nie zna sie - szukam gotowego planu - z wykazem każdego rezystorka i wzorem płytki pod zwrotnice - inaczej se nie poradze - ofkoz mógłbym zrobić jakiegos potworka na czuja lutując na pająka i zbic skrzynke 'mniej więcej' - tyle że to sie chyba mija z celem - sam nie umiem zaprojektować, więc pozostaje klon lub jakas wasza sprawdzona konstrukcja/ patent. a może ktoś chce sie pozbyć jakichs gotowych fajncyh sprzętów?? no ale zawsze większa radocha zrobic samemu i taniej..

dawajcie jakieś konkrety!! pliz!!

Skomentuj

tzn co ?
          konkretnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Tymorfeusz
            w znośnej cenie (wszystko do 400-500zł)
            jak sklepowe kolumny za 1500 zł
            Idac tym takiem rozumowania to np. Totem mite by byly odpowiednie... 300-400zł a w sklepie chyba 2,5kzł czy cos kolo, jednak nie o to chyba chodzi... hm na moj gust to by sie przydalo cos na wiekszym midwooferze zeby troche basu wiecej bylo.. ostatnio pare osob zabieralo sie za ten projekt na stx pj+17/140 ale jeszcze nikt nie wypowiadal sie na temat tego jak to gra..

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875 - obliczysz sobię budę, tzn wymiary
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 - znajdziesz zwrotnicę do wybranej konfiguracji
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1190 - zmontujesz zwrotę z części zamówionych na www.polink.com.pl lub zamówisz gotową u Pawła.

Pierwszy krok - zdecydować się na to jakie zastosować głośniki.

[ Dodano: 2008-09-06, 23:58 ]
              Zamieszczone przez n_omyzs
              ostatnio pare osob zabieralo sie za ten projekt na stx pj+17/140 ale jeszcze nikt nie wypowiadal sie na temat tego jak to gra..
              te głośniki mogę załatwić ze zniżką , użyte raz w celu zaprojektowania zwroty :)

Skomentuj

Tymorfeusz, zdecyduj sie na konkretny projekt a przy odrobinie checi i wolnego czasu podamy ci wszystko "na tacy" juz nie raz tak robilismy :P
                http://www.akustyk.com.pl/projekty/S16.html jak kupisz to to dostaniesz plany, czesci do zwrotnicy itp wiec bedzie troche latwiej. jednak niewiem co dokladnie wchodzi w sklad zestawu i czy maja plany rozpisane do pojedynczych desek...

Skomentuj

Pawel S., najważniejsza jest zwrota, deski to sobie można w 5 min obliczyć samemu...

Skomentuj

uch no i znowu myśleć każą... :P

nie znam się na głosnikach więc ufam tutaj wam w całości, wybierzcie za mnie

aha, ktoś kupował te 'kity' w tym AkustyKu??? jest to opłacalne?? bo o coś takiego mi chodzi, projekt i wszystkie części w jednym pudle, trzeba tylko kupic mdfy i fornir warto pchać się w coś takiego??

Skomentuj

aha, ktoś kupował te 'kity' w tym AkustyKu??? jest to opłacalne?? bo o coś takiego mi chodzi, projekt i wszystkie części w jednym pudle, trzeba tylko kupic mdfy i fornir warto pchać się w coś takiego??
                      głośniki wolałbym zamówić tu:
                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496
                      zdecydowanie taniej,
                      tak samo dużo można zaoszczędzić na zwrotach tu - www.polink.com.pl lub nawet zamawiając gotowe u Pawła :)
                      Szczególnie jeśli zdecydujesz się na głośniki do których jest zaprojektowana zwrotnica.

Skomentuj

uch, czyli nie opłaca sie brac tego projektu akustyka??

ludzie jeśli możecie to powiedzcie mi jaki w tych pieniądzach (lub taniej ofkoz, chciałbym się zmieścić możliwie z jak największa częścia przedsięwzięcia w tej kwocie) najlepiej wziąć zestaw głośników do dwudrożnej konstrukcji, czy to ma byc kolumna jako taka czy monitor, no i najlepiej żeby był do tego projekt zwrotnicy już i orientacyjny chociaż projekt pudła :)

Skomentuj

i orientacyjny chociaż projekt pudła :)
                          wystarczy że litraż będzie i strojenie, bez przesady że wymiary budy są aż tak ważne i nie do zaprojektowania samemu w ciągu paru minut.

ludzie jeśli możecie to powiedzcie mi jaki w tych pieniądzach (lub taniej ofkoz, chciałbym się zmieścić możliwie z jak największa częścia przedsięwzięcia w tej kwocie) najlepiej wziąć zestaw głośników do dwudrożnej konstrukcji, czy to ma byc kolumna jako taka czy monitor, no i najlepiej żeby był do tego projekt zwrotnicy już i orientacyjny chociaż projekt pudła :)
                          zacznij od tego :
                          http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5

To czy to ma być podłogówka czy monitor zależy głównie od preferencji konstruktora , ja preferuje podłogówki bo i tak do monitorów potrzebujesz standów.

Pomyślę przed snem nad jakimiś interesującymi konfiguracjami :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            wystarczy że litraż będzie i strojenie, bez przesady że wymiary budy są aż tak ważne i nie do zaprojektowania samemu w ciągu paru minut.
                            no a na czym polega strojenie budy?? brzmi enigmatycznie... no i z tym litrażem - wystarczy sam poprawny litraż, czy jeszcze jakieś przegrody itp???

[ Dodano: 2008-09-07, 00:39 ]
                            Zamieszczone przez takero
                            no a na czym polega strojenie budy?? brzmi enigmatycznie... no i z tym litrażem - wystarczy sam poprawny litraż, czy jeszcze jakieś przegrody itp???

Skomentuj

czy jeszcze jakieś przegrody itp???
                              Niekoniecznie, chyba ze chcesz zrobic skrzynie o wielszym litrazu niz glosnik potrzebuje lub chcesz wstawic jakies wzmocnienia scianek.

strojenie budy??
                              Strojenie BR to po prostu odpowiednie jego proporcje dlugosc/srednica ktorym odpowiada wartosc strojenia w Hz... tak najogolniej... :P poczytaj arty na stronie glownej zanim cos zaczenisz budowac na pewno ci sie to przyda.

Skomentuj

Tymorfeusz, a może skusisz się na coś takiego:
                                http://www.audiosite.pl/page3.php?blog=1

Skomentuj

Tymorfeusz, zacznij od przeczytania artów na stronie głównej:
                                  http://diyaudio.pl/portal.php (po prawej stronie)

Skomentuj

Quester, A czemu historia tego projektu naglę się ucina?

Skomentuj

uch, czyli nie opłaca sie brac tego projektu akustyka??
                                      jezeli chcesz szybko glosniki to kup tam. jest faktycznie drozej niz mozesz zdobyc je u nas w zamowieniu ale i tak niemamy do tego zwrotnicy wiec ktos musi sie poswiecic i kupic od nich jeden zestaw...

Tymorfeusz, szczerze mowiac to wybierz sobie to co ci sie podoba bo w tej cenie wszystko co proponujemy zagra na odpowiednim poziomie

osoiscie bym sie zastanawial nad S16 z akustyka lub tonsilem + vifa (zobacz tonsil siesta)

Skomentuj

Ja bym brał S16.

Skomentuj

Czaruję...