Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Totalnie zielony chce sobie zmontować głośniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.

osoiscie bym sie zastanawial nad S16 z akustyka lub tonsilem + vifa (zobacz tonsil siesta)
    nie chcę drożej tylko taniej, więc ten akustyk odpada w takim razie - z tego co widzę najbardziej odpowiadałbymi produkt siestopodobny na tonsilu + vifie

no to powiedzmy, ze zdecydowałem się, w takim razie moglibyście mi podać dokładne dane tych głośników i co ze zwrotnicami i pudłem??

Skomentuj

Zamieszczone przez Tymorfeusz
      (...)co ze zwrotnicami(...)
      Tymorfeusz, troszkę inicjatywy i znajomości tematu który sam założyłeś:
      Zamieszczone przez takero
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875 - obliczysz sobię budę, tzn wymiary
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 - znajdziesz zwrotnicę do wybranej konfiguracji
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1190 - zmontujesz zwrotę z części zamówionych na www.polink.com.pl lub zamówisz gotową u Pawła.
      (...)i i pudłem??
      skopiuj siestowe monitorki :)

Skomentuj

ok, czyli mam głośniki + zwrotke:

http://img213.imageshack.us/my.php?i...405dx25mx3.gif

mówicie, że moge ją zamówić u p Pawła, ile taki luxus kosztuje i jak sie taki handel odbywa?

ew złoże sobie sam, tylko musicie mi podać dokładny tutorial montażu zwrotnicy :P

uh, fajnie, juz coś wiem

Skomentuj

musicie mi podać dokładny tutorial montażu zwrotnicy
          Mysle ze raczej nikt ci takiego nie poda, ew tutorial nt projektowania zwrotnic na stronie glownej diyaudio.pl oraz audiomania.info z ktorego na pewno wyczaisz przy odrobinie checi co ma byc polutowane do czego.

Skomentuj

okok, ale gdzie ja kupie te głośniki, na allegro jak czegoś nie ma to znaczy że jest z tym ciężko - ani rzeczonych tonsili ani vifek nie znalazłem tam, gdzie kupić te głosniczki??

Skomentuj

ew złoże sobie sam, tylko musicie mi podać dokładny tutorial montażu zwrotnicy :P
              a spójrz na mój post zaraz nad Twoim...

Skomentuj

Vifki zamowisz tanio z AC i XYS'a w pewnym popularnym temacie na forum ale to dopiero przy nastepnym zamowieniu... ew kupisz u w akkusie itd ale tam sa drozsze. Jak masz 600zł to S16 nie bedzie zlym wyborem bo widzac twoje zaangazowanie bedziesz plodzil ten projekt 10lat a tam masz wszystko za 600zł podane na tacy.. poza tym ciezko bedzie ci sie wyrobic z podanym przez ciebie zestawem w nizszej cenie

Skomentuj

aa, ja jestem zaangażowany, ale w rozsądnych granicach - no i zależy mi po prostu na złożeniu fajnego sprzętu, nie na edukacji elektrotechnicznej - mówicie, że projekt oparty o tonsile i vify (te same) nie wyjdzie taniej niż s16??

Skomentuj

mówicie, że moge ją zamówić u p Pawła, ile taki luxus kosztuje i jak sie taki handel odbywa?
                    dopiero co takie skladalem

wyszlo 166zl z terminalami + b-r + wysylki
                    jak zlozysz sam to zaoszczedzisz 30zl
                    schemat plytki itp moge podeslac
                    ale gdzie ja kupie te głośniki, na allegro jak czegoś nie ma to znaczy że jest z tym ciężko
                    na allegro swiat sie nie konczy :P
                    vife kupujesz w zamowieniu na naszym forum a tonsila u protonsila - tylko musisz dzwonic i mocno domagac sie :P
                    mówicie, że projekt oparty o tonsile i vify (te same) nie wyjdzie taniej niż s16??
                    koszt tonsili to 85zl/szt + przesylka a vif to tez ok 100zl/szt
                    tak wiec taniej wyszly tylko zwrotnice

Skomentuj

aha, rozumiem, czyli pewnie bym te zwrotnice zamówił u Ciebie

az ciekawości, czemu one tak drogo wychodzą, przecież to tylko kilka cewek i kondensatorów...

no i te głośniki.. vify są dostępne w akkusie, za chyba stówe, tak samo w akustyku.
                      te tonsile w protonsilu nie są dostępne na wykazie - ale mówicie, że jak sie będę dobijał, to je dostanę??

hmm, to i tak lepiej wygląda niz wersja z s16 bo tam i tak muszę zwrotnice złożyć sam a części do nich są po 200 zeta- tutaj około 570 zł i zwrotnice mam juz zmontowane, więc chyba lepiej. Czy ktoś z Was słuchał kolumn zrobionych wg tej receptury??

Aha, czy te głośniki dostałbym gdzieś w normalnym sklepie w Krakowie?? Ew, czy są jakieś zamieniki o tych samych parametrach a bardziej dostępne/tańsze??

aha, ile by mnie wyszły te vify przez waszego 'sprowadzacza'??

Skomentuj

az ciekawości, czemu one tak drogo wychodzą,
                        dlatego:

to tylko kilka cewek i kondensatorów...
                        Miedz kosztuje, jakosc wykonania, dobre materialy..

Aha, czy te głośniki dostałbym gdzieś w normalnym sklepie w Krakowie??
                        Wątpie.

Ew, czy są jakieś zamieniki o tych samych parametrach a bardziej dostępne/tańsze??
                        Nie ma czegos takiego jak zamiennik.

aha, ile by mnie wyszły te vify przez waszego 'sprowadzacza'??
                        Sprawdz... ja za moje 2x dx z przesylkami itd dalem chyba 165zł

wersja z s16 bo tam i tak muszę zwrotnice złożyć sam a części do nich są po 200 zeta
                        Tak ale to tez cena za projekt zwrotnicy akkusa poza tym masz wszystko caly projekt podany jak na dloni.

Skomentuj

az ciekawości, czemu one tak drogo wychodzą, przecież to tylko kilka cewek i kondensatorów...
                          da sie taniej. wszystko zalezy od ilosci i jakosci elementow. pewnie daloby rade zrobic zwrotnice za 30zl/szt ale napewno bym ich nie wsadzil do sprzetu takiej jakosci :P
                          no i te głośniki.. vify są dostępne w akkusie, za chyba stówe, tak samo w akustyku.
                          http://www.loudspeakershop.eu/glosni...ac84b6fe1aaf3d ten kosztuje 99zl
                          a masz kupic tego http://www.loudspeakershop.eu/glosni...ac84b6fe1aaf3d
                          zamawiajac u nas na forum zaoszczedzisz po 20-30zl na sztuce
                          Czy ktoś z Was słuchał kolumn zrobionych wg tej receptury??
                          dokladnie tych nie. H16 ktos ma ale tam juz jest sporo lepszy woofer

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            http://www.loudspeakershop.eu/glosni...ac84b6fe1aaf3d ten kosztuje 99zl
                            a masz kupic tego http://www.loudspeakershop.eu/glosni...ac84b6fe1aaf3d
                            zamawiajac u nas na forum zaoszczedzisz po 20-30zl na sztuce
                            Czy ktoś z Was słuchał kolumn zrobionych wg tej receptury??
                            dokladnie tych nie. H16 ktos ma ale tam juz jest sporo lepszy woofer
                            "mam kupić te??" czyli w koncu vifa dx, czy xt??

aha, a taki głosnik tonsila jest dostępny bezproblemowo tez na allegro, GDN 13/50/9, czy daloby rade zrobić z tego + ta vifa dwudrożny głosnik i czy macie do tego zwrotnice, czy raczej trzeba by pomiary robić jakieś?>?

Skomentuj

Tymorfeusz,

Zamieszczone przez n_omyzs
                              Mysle ze raczej nikt ci takiego nie poda, ew tutorial nt projektowania zwrotnic na stronie glownej diyaudio.pl oraz audiomania.info z ktorego na pewno wyczaisz przy odrobinie checi co ma byc polutowane do czego.
                              Co do twojego pytania masz odpowiedz wyzej nt tutoriala. Forum jest pelne ludzi ktorzy ci pomoga ale nie zrobia wszystko za ciebie!! Przeczytaj jeszcze raz uwaznie adres tej strony:

DIYaudio.pl

Skomentuj

czy raczej trzeba by pomiary robić jakieś?>?
                                nowe pomiary ;]
                                do 13/50/9 jest tez zwrotnica ale na 2 tonsile na kolumne wiec wyjdzie duuzo drozej :P

"mam kupić te??" czyli w koncu vifa dx, czy xt??
                                XT25
                                niewiele drozszy ale wg mnie duz lepszy

Skomentuj

hah, gadałem z gościem z tonsila, te głośniki 15/40/5 są cały czas, ale nie wystawiają ich na stronie, bo by ludzie im siesty kopiowali zamiast kupować

czyli pozostaje tonsil + vifa, a co do zwrotnic - czy te zwrotki co wychodzą po 200 zł, czyli z kondensatorami jantzen itp daloby sie zrobić ciut taniej?? jakieś elementy kupić troche gorsze bez dużej utraty jakości dźwięku?? nie mówie o zwrotnicach za 30 zł, ale np za 50 zł sztuka

myślałem, że wyrobie sie w 500 zł a tu jeszcze płyty, kable, kleje, fornir lakiery...same głośniki wychodzą mi 420 + przesyłka, to juz jest dośc dużo. monitorki siesty nowe w sklepie kosztują 399 zł ...

Skomentuj

monitorki siesty nowe w sklepie kosztują 399 zł ...
                                    ...za sztukę, ale co najwazniejsze - nie mają vif, tylko stare tonsilowskie kopułki, które - powiedzmy sobie szczerze, wiele warte nie są i one są zdecydowanie najsłabszym punktem tej konstrukcji.

Skomentuj

aaa, byłem przekonany, że za komplet... no to dalej mi sie opłaca.

ale, ale, jeśli p. Paweł robił dla kogos już te zwrotnice do tego zestawu, to ktoś takie kolumny zbudował, i mógłby sie wypowiedzieć jak to gra...

Skomentuj

ale, ale, jeśli p. Paweł robił dla kogos już te zwrotnice do tego zestawu, to ktoś takie kolumny zbudował, i mógłby sie wypowiedzieć jak to gra...
                                        Paweł jest że tak powiem wykonawcą, projektantem jest Irek i to Jego zapytaj dla kogo projektował te zwroty :)

Skomentuj

czy te zwrotki co wychodzą po 200 zł, czyli z kondensatorami jantzen itp daloby sie zrobić ciut taniej?? jakieś elementy kupić troche gorsze bez dużej utraty jakości dźwięku?? nie mówie o zwrotnicach za 30 zł, ale np za 50 zł sztuka
                                          da sie ale redukcja kosztow do 50zl/szt (100zl para + wysylka) bedzie mozliwa glownie jak zrobisz to sam :P
                                          da sie taniej kondy kupic a cewki mozna z cienszym drutem brac
                                          p. Paweł
                                          Pawel! na pan do mnie sie zwracaja tylko na politechnice ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X