Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do muzyki i kina domowego - 800zł?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do muzyki i kina domowego - 800zł?

Witam,
    Podobny temat zakładałem juz na elce ale jak narazie bez odzewu :( Ale do rzeczy:

Od około 2 miesięcy noszę sie z zamiarem skonstruowania mocnego subwoofera. Przeglądałem chyba wszystkie tematy, w których pada słowo "subwoofer" oraz parę innych na tym forum oraz jeszcze kilku podobnych. Jednak nadal nie potrafię sie zdecydować, na jaki(e)s konkretny przetwornik(i). Na całość mogę przeznaczyć około 800zł
    Zacznę może od tego, do czego ma służyć ów subwoofer. Do celowo miał by grac w pokoju o bardzo nie regularnych kształtach (), ale na potrzeby kina i muzyki przyjmijmy ze powierzchnia pracy to około 30m^2 (pomieszczenie ze stropodachem wiec, co daje około 130m^3). Na co dzień towarzyszyłyby mu 2 kolumny B&W 702 na froncie, Altony 80 na tyle i centralny tez B&W. Tak jak w temacie głównie służyłby do słuchania muzyki (rock, punk, metal) oraz filmów i to raczej głośniej niż ciszej. Do tego od czasu do czasu okazyjnie jakąś domówka czy inna imprezka gdzie razem z altusami 140 miałby zagrać naprawdę hmm.. potężnie? Otóż zależy mi przede wszystkim na niskich zakresach najlepiej tak 30hz->+/-90dB (jeżeli jest to możliwe w założonym zakresie cenowym ). Bas powinien być szybki i wyraźnie odczuwalny na ciele i otoczeniu

Jednak, aby nie było zbyt prosto w/w konfiguracja zaistnieje najwcześniej za pół roku, rok. Do tego czasu głośnik ten grałby w pomieszczeniu (uwaga!) 9m^2 Żeby było śmieszniej, razem z nim grać będą 2 altusy 140 (GDN 30/80/2) oraz 2 altony 80 (GDN 25/60). Wiem, że jest to absurdalna konfiguracja przy tak małym metrażu, ale gdy weźmie się pod uwagę fakt, że wszystkie 4 ściany w tym pomieszczeniu są ścianami nośnymi (0,5m grubości xD) to cała idea – w moim odczuciu nabiera sensu. Testowałem już to pomieszczenie z subwooferem stricte do KD o mocy 600W i grało to lepiej niż bez niego, lecz tylko przy wolniejszych kawałkach – w szybszej muzyce ten sub się gubił i tak jakby nie nadarzał…

A teraz konkrety.

Jako napęd do tego suba wymyśliłem sobie panel Matronix WST300P, jako że parametrami jest porównywalny do panelu Irka a przy tym jest tańszy. (Jeżeli to błąd to mnie poprawcie
    Materiały na wykonanie obudowy mam tak, że nie musza być uwzględnione w kosztorysie, co oznacza ze mam do wydania około 500zl na głośnik(i).

Spodobał mi się jeden z projektów DIY
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...974844813d9179
    I w zasadzie takie cos by mi odpowiadało zasilane jednym lub 2 panelami 300W (Panel + sam wzmacniacz?). Co sadzicie o takiej konstrukcji? (Jej orientacyjny koszt to 2x125+2x250 czyli 750zl (zakładając że ceny podane w przez Matronix są cenami netto)).

Czy może lepiej zamiast 2 tonsilowskich przetworników jeden, ale lepszy? Na pewno nie chce głośników samochodowych (zwłaszcza tym „ozdobnych”, głośnik ma być stonowany w kwestii wyglądu) a także mniejszych niż te 30cm (ostatecznie, 25 ale to będzie dziwnie wyglądać przy altusach ).

A może inną konstrukcje(BP?)?

PS.
    Czy subwoofer z przetwornikiem skierowanym w dół ma jakieś dodatkowe zalety/wady?

Nie wiem dla czego ale kazdy z przybywajacych tutaj z elektrody chce skladac suba na Tonsilu 30/120/1 z Zeusów.

Jak ma zagrać tak jak chcesz - potrzeba 18' lub 2x15' i do tego dobry wzmacniacz.

Weź tego: - http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

i do tego - http://allegro.pl/item436960780_exst...ck_k_9250.html

Basem w Twoim pomieszczeniu będzie zabijać, zejściem też, a i walory brzmieniowe ma bdb jak na taką cene. Impreze można na tym zrobić na pewno I obudowa będzie taka sama - 150-180 litrów.

Skomentuj

To juz dużo konkretniejsza propozycja :) Jednak wydaje mi sie sporo przekraczać budżet a także bardziej kłaść akcent na walory estradowe a pamiętajmy ze sprzęt bedzie głownie do odsłuchu w domu.

Z drugiej strony na ewentualnej imprezie (a takich średnio robie po 6 w roku) sprawdził by sie pewnie wyśmienicie
      Tym niemniej dzięki za szybki odzew :)

Skomentuj

To że głośnik jest estradowy, nie oznacza to że ma walory estradowe i nie można go używać w domu. Sam miałem 2x Beyma 18LX60 w swoim 30mkw. I nie ze względu na to że wytwarzało to ogromne ciśnienie, tylko za brzmienie które ciężko jest znaleźć. Sam teraz mam pokój 10mkw :cool: i wystarczają mi monitory. Gdybym chciał wstawić suba - musiał bym wynieść albo łóżko albo biurko Głosniką z wiekszą membraną jest łatwiej niżej zejść. Więc min 15', najlepiej 18'. Mają potężne napędy - więc nie mulą.

Skomentuj

A może taki przetwornik? wykres czestotliwosci wykazuje jego wyrzszosc nad tym estradowym. (w kwestii liniowosci w niskim pasmie, a interesuje mnie 35-120hz)
          http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

No i jest 3x tanszy :P

Skomentuj

Może być, tyle że przydały by się takie dwa, skoro to ma głośniej od Altusów grać. Tylko że to spore wychodzi, i mocy potrzebuje sporo...

Skomentuj

Altusy maja spl=91dB i spada on juz od 3dB przy 75Hz a poza tym są sterowane osobnym wzmacniaczem wiec zawsze będzie można suba odpowiednio doregulować. Ten stx osiąga 94-95dB aż do 70Hz dalej spada do 35 gdzie ma nadal 90Hz Wiec i tak 2x głośniej niż altusy. Co prawda nie wiem na ile można porównywać oba przebiegi częstotliwości (tonsila i stx'a) tym bardziej ze stx wychodzi taniej niż gdn 30/120 (którego zaleta jest to ze nie wymaga dużego wzmocnienia). Miałem kiedyś STX 25-80-8 jako zamienniki do GDN 25/60 i grały o 2 klasy gorzej (ostatecznie wróciłem do oryginałów tonsila). Dlatego teraz boje sie inwestować w te firmę :/ Czy może sie ktoś ustosunkować do wykresów częstotliwości zamieszczonych na stronie stx.pl? Ile w nich prawdy a ile utopijnym marzeń konstruktorów? :twisted:

2x STX GDN-42-450-4-SC oznacza użycie, co najmniej 500W wzmacniacza (skoro głośniki maja, co najwyżej 300W..). A taki wzmacniacz juz swoje kosztuje.

Skomentuj

genonef, ten stx który jest teraz to juz nie ten sam co byl przedtem - teraz poziom podniósł się przynajmniej 3 krotnie. Warto inwestować w Stxa, to juz nie ta sama firma, co kiedyś. Na pewno STX osiagnie dużo większe zejscie niż tonsil. Niewiem czemu ale mnie jakos ten tonsil z zeusów do siebie nie przekonał...
                Stx na pewno w muzyce wytrzyma 450W. Materiał z jakiego wykonują teraz cewki jest nie do pobicia Możesz wziąć tego samicka o którym Ci mówiłem. Jest na tyle dobry i dysponuje odpowiednią mocą, że sam mam na niego ochotę, tylko mam inne wydatki.

Skomentuj

zla strone w ogole obierasz. po pierwsze: twoje altusy moze i maja bas, ale tylko ten wysoki. przewracania flakow nie ma, bo nie ma jak z tak zestrojonej obudowy. natomiast altony to odbasowane kolumny. mozesz wierzyc, albo nie, ale tu nie wielkosc glosnika swiadczy od tego ile basu beda mialy kolumny tylko jak jest zaprojektowana zwrotnica (chociaz oczywiscie z umiarem, bo z 13cm nie bedzie kruszenia scian, chociaz i tak w porownaniu z altonami czy altusami to bedzie niebo a ziemia - chocby z tonsila 13/50/9). no i oczywiscie kolumny powinny byc sztywne, bo w przeciwnym razie mamy efekt buczenia - jak wlasnie w polskich tonsilach. nie namawiam oczywiscie do 13cm, bo z tego duzych natezen sie nie uzyska i w 30m^2 moze byc faktycznie malo. jakkolwiek warto miec swiadomosc, ze stare wyroby tonsila to raczej nie krole basu. w przypadku tak duzego pomieszczenia celowalbym w jakies 3-way z 8' - np cos na chwalonym ostatnio mds8. zwroty w podklejonym temacie sa.

Skomentuj

Nie rozpatrywałem co prawda głośników za ~500zl ale skoro został juz poruszony ten temat to przypomniał mi się głośnik BSW 154 II. Czy nie nadawał by sie bardziej niż proponowana estradowka o (teoretycznej) mocy 1200W?? Znacznie łatwiej chyba napędzić tego Ravemastera.. Pamiętajmy ze na wzmacniacz i głośnik mam ~800zł!

Skomentuj

Jesli masz do napedzenia duze pomieszczenie to lepiej dolozyc te 25% budrzetu wiecej i miec pelna satysfakcje :)....

Skomentuj

Czytam sobie coraz więcej interesujących informacji o tym ravemasterze i coraz bardziej sie do niego przekonuje. Jeżeli miałbym budować suba na takim przetworniku 15' to jakiej mocy panel wypadało by się zaopatrzyć?

Poza tym czy te głośnik są jeszcze w ogóle produkowane?

Co do GDN-46-1200-8-AE uważam iz jest głośnik o zbyt dużym zapotrzebowaniu na moc :/ do tego brzydko wygląda i niegdzie sie nie spotkałem z sytuacja aby stosować go w subwooferach domowych :P

[ Dodano: 2008-09-13, 14:31 ]
                        Zamieszczone przez Caleb
                        zla strone w ogole obierasz. po pierwsze: twoje altusy moze i maja bas, ale tylko ten wysoki. przewracania flakow nie ma, bo nie ma jak z tak zestrojonej obudowy. natomiast altony to odbasowane kolumny. mozesz wierzyc, albo nie, ale tu nie wielkosc glosnika swiadczy od tego ile basu beda mialy kolumny tylko jak jest zaprojektowana zwrotnica (chociaz oczywiscie z umiarem, bo z 13cm nie bedzie kruszenia scian, chociaz i tak w porownaniu z altonami czy altusami to bedzie niebo a ziemia - chocby z tonsila 13/50/9). no i oczywiscie kolumny powinny byc sztywne, bo w przeciwnym razie mamy efekt buczenia - jak wlasnie w polskich tonsilach. nie namawiam oczywiscie do 13cm, bo z tego duzych natezen sie nie uzyska i w 30m^2 moze byc faktycznie malo. jakkolwiek warto miec swiadomosc, ze stare wyroby tonsila to raczej nie krole basu. w przypadku tak duzego pomieszczenia celowalbym w jakies 3-way z 8' - np cos na chwalonym ostatnio mds8. zwroty w podklejonym temacie sa.
                        Moje altusy nie sa juz tymi tonsilowskimi Niskotonowy zmieniłem na 30/80/2, obudowa została wzmocniona i wygłuszona oraz wystrojona na 42Hz, pozmieniane przewody i cos tam z siebie dają (do 50Hz jest to jeszcze słyszalne i dlatego szukam czegoś co pokryje pasmo od 30 do 70). GDN 30/120/1 to jest raczej nowa konstrukcja Tonsila jednak nadal zdaje sobie sprawę ze do ideału jej brakuje znacznie więcej niż mniej

Tworzyć kolumn frontowych nie będę gdyż tak jak w pierwszym poście napisałem zostaną one za jakiś czas zamieniane na w miarę porządne B&W 702 :)

Skomentuj

Skoro gdn 46-1200 jest brzydki to można go ukryć :P

http://www.speakerplans.com/index.php?id=x1

Mimo iż buda była projektowana pod P Audio to z tego co symulowałem to stx dość ładnie wpasował sie w tą obudowe (nieco wyższe F3), będzie zejście, będzie i natężenie :)

Skomentuj

Obudowa zaiste wygląda ciekawie, ale nadal pozostaje pytanie czym bym zasilił taki głośnik? robi ktoś odpowiednio mocne panele do subwooferow? Czy ten STX będzie lepszy od BSW 154II? Sadze ze gdyby zasilić tego STX 1KW to pewnie zabrzmiał by potężniej ale zakładając że stać mnie co najwyżej na panel 300-500W to BSW wydaje mi sie lepsza propozycja zwłaszcza ze poza SPL resztę parametrów ma jakby lepsza :oops: Sadze ze 95dB to i tak bardzo dużo :)

Skomentuj

genonef, BSW przy tym STXie wypada jak maluch przy golfie 1

BSW II mnie nie przekonał... A jakieś brednie o super zejsciu można sobie darować z jego strony.

Btw. BSW gra nawet wg. mnie gorzej od - http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

A jest połowe drozszy.

Do tego mniejszego STXa potrzebujesz "tylko" 400W oraz obudowy ok 100-110litrów.

A zagra dużo lepiej od BSW, oraz od tego wcześniejszego którego podałeś. Spójrz na jego charke przenoszenia - Konkretny sprzęt Uparłeś się na ten panel :P musi być?
                              Bo jak nie, to bierz tego Samicka Panele produkują i takie, ale dużo za nie wołają - ok 500-600zl. Czyli akurat - 200glosnik i 600 panel

Btw. dla mnie ten stx to pieknosc przy BSW

Skomentuj

Wybacz Wasik1989, ale obawiam sie ze nie przekonasz mnie do STX :oops: Nie chodzi tylko o moje własne uprzedzenia - zdaje sobie sprawę, iż STX ostatnio przestał produkować zupełnie budżetowe buble i jakościowo dogonił być może nawet tonsila (nie wiem, bo nie słuchałem nowych STXow), ale nadal nie słyszę o nich wiele więcej jak "zwykłe głośniki za nieduże pieniądze"... Poza tym przez ostatnie parę godzin porównywałem wiele głośników, skupiając sie głownie na proponowanych przez ciebie STXach i BSW II.

Wedle wykresów charakterystyki rysowanych przez WinISD STX GDN-38-550-4-AE w budzie 100-110L nijak nie schodzi poniżej 50Hz (przy zakładanej stracie na efektywności nie większej niż 3dB). Jedynie strojenie na 45Hz zbliża sie do 50Hz/-3dB.

STX GDN-46-1200-8-AE aby chociaż zbliżyć sie do 50Hz/-3dB potrzebuje 160L. A mnie interesują częstotliwości 40Hz>! Aby to osiągnąć docelowe 35Hz na tym przetworniku potrzebowałbym 250L (strojenie 38Hz) a to spora przesada ja na suba domowego! (no i koszta rosną związane z budowa nie mówiąc juz o wzmocnieniu! Co z tego ze głośnik ma 97dB skoro osiąga je przy napędzaniu 1000W+? Na 500W i tak będzie dawać z siebie 94dB, czyli nawet mniej niż BSW 154 II...)

A właśnie - BSW 154 II. Wypadł w testach znacznie lepiej! (A także w ogólnym odbiorze - opiniach użytkowników jak i liczbie skonstruowanych subwooferow - na sugerowanych stxach nie znalazłem ani jednego :/). W obudowie 140L i przy strojeniu na 31Hz osiąga on rewelacyjne zejście do 32Hz/-3dB a do tego wahania efektywności w docelowym przedziale 30-120 Hz nie przekraczają 2dB!! Ponad to głośnik ma mniejsze zapotrzebowanie na moc (250W) :)

Wiem ze wykresy i parametry to nie wszystko i ze liczy sie odsłuch - tu kolejny punkt dla BSW - większość osób, które tworzą suby na tym przetworniku wymienia w swoich preferencjach ten sam typ muzyki, jaki mnie odpowiada (szybsza muzyka) oraz kino domowe. Czyli dokładnie to, o co mi chodzi :)

W związku z powyższym na te chwile jestem zdecydowany na ten właśnie głośnik. Czy coś to zmieni, nie wiem :). Teraz kwestia wzmacniacza. Czy aby dobrze wysterować tego BSW starczy Matronix WST300P? Oraz czy warto inwestować w lepszy jakościowo wzmacniacz? (Jak tak to jaki? :P). Zasadniczo zależy mi na gotowym panelu gdyż nie chce mi się bawić w składanie wszystkich komponentów takiego wzmacniacza do kupy (chodzi o estetykę oraz sprawność takiej konstrukcji :P ). Bawienie sie w suba pasywnego z wbudowanym filtrem i osobnym wzmacniaczem tez odpada.

Zamieszczone przez wasik1989
                                genonef, BSW przy tym STXie wypada jak maluch przy golfie 1
                                To porównanie działa jedynie pod względem wielkości :P Maluch był mniejszy od golfa i tak samo jest tutaj - stx jest większy o 3'. Ale IMO na tym to porównanie sie urywa :P

Skomentuj

W przypadku duzego stx'a 98db to SPL uzyskany z 1Wata, a nie przy pelnej mocy!! Zle rozumiesz ten parametr :P.. przy pelnej mocy to on ma jakies 130db do tego dochodzi jego srednica i wychylenie, zapewne miazdzy. Jesli chodzi o symulacje to moga sie dosc roznic od rzeczywistosci... nie wiem jak bardzo..

Zamieszczone przez genonef
                                  obawiam sie ze nie przekonasz mnie do STX :oops: Nie chodzi tylko o moje własne uprzedzenia - zdaje sobie sprawę, iż STX ostatnio przestał produkować zupełnie budżetowe buble i jakościowo dogonił być może nawet tonsila
                                  Albo przegonił.. niektore przetworniki z nowej serii sa naprawde na poziomie.

Jesli chodzi o panel to chyba lepiej zainwestowac np w panel irka niz jechac na matronixie ktory nie jest uwazany za wybitny wzmak.

Skomentuj

W sumie to wszystko zależy od tego za ile udałoby mi się dostać tego BSW :) Panel Irka z tego co się orientuje kosztuje pod 500zł czyli dosyć sporo... (w zasadzie 2x drożej). Czy warto tyle dopłacać w przypadku do panelu do subwoofera o tej samej mocy ale potencjalnie lepszego jakosciowo??

Poza tym myślę ze mógłbym się w kilku kwestiach wzorować na tym subie :) Tylko niech mi ktoś wytłumaczy na czym polega różnica miedzy subem skierowanym w dół a tym skierowanym w powietrze?

Skomentuj

Gdn 46-1200 w proponowanej wcześniej obudowie:

Z tą małą uwagą że Winisd zaniża spl oraz ogranicza pasmo od góry. W rzeczywistości powinien być spl na poziomie ok. 100db i pasmo równe do ok. 100hz, pasmo od dołu zgadza sie. Wątpie że da Ci to bsw...

Skomentuj

genonef, z tym że to opinie sprzed paru lat i osób które nie słyszały innych głośników tego rozmiaru więc opinia jest jak najbardzej pozytywna - to oczywiste że jeżeli przesiedli się z 10' na 15' i otrzymali głośność, niższe zejscie i odczucie na ciele z racji wiekszej powierzchni membrany to są w niebo wzięci :wink:

Ale ja jestem osoba która przesłuchała już ponad setkę basowców 12-21cali w tym BSW, i ww. STXy. Więc wiem na co stać te głośniki i mam porównanie a nie wysnuwam tego na podstawie błędnych symulacji czy parametrów. Porównanie BSW i STxa do Malucha i Golfa chodziło mi o te same rozmiary czyli BSW II 154 i 38-550-4-SC. Ten tańszy a lepszy, z serwisem na miejscu, POLSKI głośnik grający na poziomie takich sław jak Beyma czy Ciare, Celestion bądź Eminence.

BSW to samochodowy głośnik, który też jako tako gra w domu.

Oba STXy które podałem, są już głośnikami Pro. Ten większy wygryza wszystkie nowe głośniki do 800zł. Ten mniejszy nie ma sobie równych w przedziale do 400zł. Teraz zobacz ile kosztują?

Na jednym 300zł róznicy, na drugim 200zł... to różnice pochodzące z marki - dystrybucji i reklamy.

Sam pokazałeś że nie znasz się na symulacjach, ani na tym co dane głosniki potrafią zaoferować. Więc lepiej polegaj na opiniach osób które mają obeznanie w temacie, miały wszystkie te głosniki i chcą dla Ciebie dobrze.

Moja propozycja to STX 38/550/4/SC + panel od Irka = zadowolenie na długie lata.

Ew. projekt zaproponowany przez Shivera, on też jest zawodowy. Osiąga lepsze wyniki od mniejszego brata. Tzn z większym natęzeniem, ale zejście jest porównywalne. Będe się w niego bawił, ale z Beymami 18P1200/Nd które już są u mnie Ajj :twisted:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X