Załóżmy że STX podniósł jakość swoich głośników o 3 klasy i że tworzy przetworniki o porównywalnych (uwielbiam tak precyzyjne określenia) parametrach co 2-3x droższe głośniki konkurencji. W takiej sytuacji jest to niesłychanie korzystna, wręcz charytatywna oferta i wytłumaczcie mi proszę dlaczego nigdzie nie ma konstrukcji DIY subów opartych na tych przetwornikach? Dlaczego ludzie wybierają droższe, i waszym zdaniem gorsze przetworniki? Pokażcie mi chociaż jeden przykład subwoofera DO DOMU opartego na którymś z tych 2 STXow?
Sam napisałeś w temacie o nowych STX:
Do tego z wykresu shiver'a wynika ze głośnik traci juz 7-8dB względem średniego SPL przy 35Hz a mnie interesuje przebieg charakterystyki miedzy 30-120Hz bez większych wahań jak 3dB!! Czy STXy to potrafią? Owszem są znacznie głośniejsze (4dB) ale w porównaniu do tego co mam teraz taki BSW i tak jest 2x głośniejszy i będę musiał go tłumic na wzmacniaczu!
Rozumiem także ze istnieje pewna solidarność na forum i wszyscy raczej polecają panele Irka, ale nadal nikt mi nie wyjawił dlaczego jest ona wart 2x więcej pieniędzy przy tej samej mocy? Odczucia subiektywne do mnie nie przemawiają i szukam raczej potwierdzenia w faktach/parametrach.
Sam napisałeś w temacie o nowych STX:
Zamieszczone przez wasik1989
Rozumiem także ze istnieje pewna solidarność na forum i wszyscy raczej polecają panele Irka, ale nadal nikt mi nie wyjawił dlaczego jest ona wart 2x więcej pieniędzy przy tej samej mocy? Odczucia subiektywne do mnie nie przemawiają i szukam raczej potwierdzenia w faktach/parametrach.
Skomentuj