Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do muzyki i kina domowego - 800zł?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Załóżmy że STX podniósł jakość swoich głośników o 3 klasy i że tworzy przetworniki o porównywalnych (uwielbiam tak precyzyjne określenia) parametrach co 2-3x droższe głośniki konkurencji. W takiej sytuacji jest to niesłychanie korzystna, wręcz charytatywna oferta i wytłumaczcie mi proszę dlaczego nigdzie nie ma konstrukcji DIY subów opartych na tych przetwornikach? Dlaczego ludzie wybierają droższe, i waszym zdaniem gorsze przetworniki? Pokażcie mi chociaż jeden przykład subwoofera DO DOMU opartego na którymś z tych 2 STXow?

Sam napisałeś w temacie o nowych STX:
    Zamieszczone przez wasik1989
    Sa też juz 15' na estrade w dwóch wersjach - 4 i 8 ohm, bez rewelacji...
    Do tego z wykresu shiver'a wynika ze głośnik traci juz 7-8dB względem średniego SPL przy 35Hz a mnie interesuje przebieg charakterystyki miedzy 30-120Hz bez większych wahań jak 3dB!! Czy STXy to potrafią? Owszem są znacznie głośniejsze (4dB) ale w porównaniu do tego co mam teraz taki BSW i tak jest 2x głośniejszy i będę musiał go tłumic na wzmacniaczu!

Rozumiem także ze istnieje pewna solidarność na forum i wszyscy raczej polecają panele Irka, ale nadal nikt mi nie wyjawił dlaczego jest ona wart 2x więcej pieniędzy przy tej samej mocy? Odczucia subiektywne do mnie nie przemawiają i szukam raczej potwierdzenia w faktach/parametrach.

Skomentuj

mam wrazenie, ze oczekujesz az ktos tu napisze: BSW154II to ekstra wybor, a kazdy stxy to padlo... :P
      ja powiem tak - nie trzymaj sie tego ile co schodzi w winisd bo prawda jest taka ze zejscie do 40-45hz jest juz bardzo dobre. reszte zalatwia samo pomieszczenie i to ono ma spore znaczenie na slyszalnosc tych najnizszych rejestrow - moze je potegowac, albo ograniczac tak ze malutko basu uslyszysz...

Skomentuj

Nie do końca o to mi chodzi :P Chętnie usłyszę o innym głośniku niż STX i BSW, który by pasował do mojego pomysłu na subwoofer. Jeżeli chodzi o STX, to po prostu życie nauczyło mnie, że nie ma nic za darmo i jeżeli chce się coś porządnego, to trzeba za to zapłacić więcej. Stąd ta podejrzliwość względem tanich STXów.

BTW. Przed chwilą zauważyłem jakąś nowość w Matronixie (dla mnie nowość, nie wiem od kiedy już mają to w swojej ofercie), a mianowicie WXP3K VIP. Jest dosyć drogi, ale prezentuje się bardzo dobrze. Co o nim sądzicie?

Skomentuj

- transformator specjalnie zaprojektowany dla zastosowań audio, zalewany żywicą (dzięki temu jest niesłyszalny), ekranowany magnetycznie i elektrycznie (dzięki temu nie wprowadza zakłóceń do dzwięku)
          - połączenia lutownicze zostały połączone najwyższej jakosci cyną bezołowiową z dodatkiem srebra dla zapewnienia jak najlepszego styku oraz zminimalizowania zniekształceń
          - najwyższej jakosci płytka drukowana wzmacniacza została pozłacana
          - tranzystory toru audio zostały specjalnie selekcjonowane (tzw. pary komplementarne) dla jak najdokładniejszego przetwarzania dzwięku, oraz minimalizacji zniekształceń - kondensatory w zasilaniu powiększone dwu krotnie aby powiększyć dynamikę dzwięku oraz zwiększyć kontrolę nad głosnikiem
          Trafa i tak slychac nie bedzie bo bedzie w srudku obudowy.. te wsztystkie ekrany moze i cos dadza ale daje glowe ze bys nie odroznil dzwieku/szumow przy tym trafie i przy normalnym.

Wysokiej jakosci cyna tez mnie nie przekonuje:P to sa jakies audiofilskie haczyki... pozlacana plytka..

Kondensatory 20000uF w zasilaczu do wzmacniacza 300W?.. ech no ok ale to raczej nic specjalnego:P, sam bym pewnie dal wiecej, w moim tda7294 do suba ktoy oddaje 40W jest 10000uF :P... czyli tyle co oni daja do 300W wersji nie VIP.

Parowane tranzystory.. hm na ten temat sie nie wypowiem bo sie nie znam:P.

Jesli chodzi o brak konstrukcji na STX nowych to zwroc uwage ze to wlasnie "nowe" glosniki, czesc zostala dodana do oferty ledwie pare dni/miesiecy temu. Poza tym na przetwornikach z nowej serii zostalo wykonanych juz sporo konstrukcji - glownie przetworniki akx midwoofery i wysokotonówki. Jesli chodzi o tego duzego estradowca to przez dlugi czas nie byl dostepny w sprzedarzy.. sam nie wiem kiedy pojawila sie informacja ze jest dostepny.

Skomentuj

n_omyzs, to jest troszkę jak z stxami, dają super kosmiczne materiały , a niestety do zwykłych vif brakuje, tutaj możesz mieć złotą płytkę i srebną cynę - a i tak nic to nie daje , jest tylko naiwnym chwytem marketingowym, a cały wzmacniacz jest tak wspaniale przemyślany że w wersji vip muszą płytkę pochylać żeby się kondy mieściły...

Skomentuj

to jest troszkę jak z stxami, dają super kosmiczne materiały , a niestety do zwykłych vif brakuje

Mam zupełnie odmienne zdanie o tanich vifach "żółtych". Odpoadajęce terminale fs o 15 w góre itp.

Natomiast miałem okazję przez kilka minut słuchać nowej 18 węglowej stxa i powiem że trudno będzie się komuś odnieść do jakości brzmienia/cena do 1000 zł. Wystraczyło kilka sekund aby vifa 18 mg, vifa 18 pl, peerrless hds, scan 18w były daaaleko za tym stxem. Ten nowy stx ponoć ma ultra lekkie membrany jak również pieścienie faradaya i jakieś super nowe resory. Wydaje mi się, że mogli go słuchać również Soudwave i Artur F więc może coś powiedzą więcej na jego temat.

Skomentuj

ALBERTO, wpadasz tu raz na pół roku , za każdym razem broniąc stxa, tak zawzięcie że aż chyba nie bezinteresownie. Wprowadź nieco obiektywizmu do Twoich wypowiedzi, bo sam przyznasz że Twoje wypowiedzi łatwo jest zaklasyfikować do grupy nieco naciąganych testów.
                Jeśli już rozmawiamy o głośnikach to porozmawiajmy o takich które "istnieją", a nie o czymś super technologicznie zaawansowanym o czym nie ma nigdzie żadnej wzmianki, nie mówiąc już o możliwości kupna i posłuchania.
                Zamieszczone przez ALBERTO
                Wystraczyło kilka sekund aby vifa 18 mg, vifa 18 pl, peerrless hds, scan 18w były daaaleko za tym stxem.
                z czym on współgrał ?
                Widać mamy inną filozofię testów odsłuchowych, albo Twoje wieloletnie doświadczenie daje o sobie znać, lub nietoperze uszy ale ja żeby móc cokolwiek powiedzieć muszę przesłuchać parę doskonale znanych mi utworów , różnorodnych, każdy z naciskiem na coś innego.

Skomentuj

genonef, włąśnie dla tego jak ktoś wyżej wspomniał że są to nowe głośniki i nie były chwilowo dostępne - od ok. miesiąca są z powrotem. Wtedy napisałem tak, bo nie miałem ich w rekach, tylko oceniłem je po parametrach. Oczekujesz rewelacji za 200zł?? :neutral: Wszyscy oczekiwali głośników pokroju 18Sound, RCF czy B&C, a tutaj za 200zł mamy coś co gra podobnie do Beym za 2 lub 3 tyle... Jak się nie opłaca, to nie bierz, nikt Ci nie karze. Po prostu będę mógł się z Ciebie śmiać, że wolisz płacić za znaczek, niż za dźwięk...

Twój wybór, jak już mówiłem - nie masz wiedzy i pokazujesz to kolejny raz, to zdaj się na innych. A innych nie polecają, bo wychodzą poza Twój budżet...

Matronix to taka tania alternatywa - wzmacniać wzmacnia, grać gra? wiec czego potrzeba więcej? seria Vip to przerost formy nad treścią i kosztami

Skomentuj

Jedyne, czego staram się uniknąć to ładowania się w zupełnie niesprawdzony głośnik! To, że te nowe STXy grają lepiej lub podobnie do 2x droższych mniej lub bardziej firmowych głośników nie oznacza, że tamte będą grały źle! Wiele już powstało konstrukcji na 15 calowych przetwornikach innych niż, STX (których nadal szukam - jak ktoś znajdzie gdzieś konstrukcje subwoofera DIY na 15" STX proszę o wskazanie) i ludzie byli zadowoleni. Owszem mogę zaryzykowac, zdać się na twoją opinie i zostać "królikiem doświadczalnym”, który zrobi suba na nowych estradówkach STX. Ale mogę też dopłacić troche i pójsć już przetartymi sćieszkami gdzie na pewno sie nie zawiodę! Dlatego, jak juz ALBERTO wspomniał - niech sie wypowie ktoś inny, kto ma/miał subwoofer na którymś z proponowanych głosników STX.

Skomentuj

Zamieszczone przez genonef
                      ALBERTO
                      jest malo wiarygodny biorac pod uwage jakie bzdury wypisuje

Na nowych stx'ach (tych estradowych) sa konstrukcje itd ale nie jako sub do domu, niejmniej w twoim przypadku mogloby sie to w domu sprawdzic.

Skomentuj

genonef, ja miałem zarówno 18' jak i 15'!!!!!!!!! Normalnie brak mi słów :roll: Nie jesteś pierwszy... już przeszło 6 głośników z nowej serii 15' przez moje ręce. 18' miałem tylko jeden. Wszystkie teraz grają w kapelach okolicznych...

Skomentuj

Nie wiem, co rozumieć przez określenie "twój przypadek" :P Czyżbym aż tak sie wyróżniał? :oops: Potrzebuje, suba do codziennego słuchania muzyki oraz oglądania filmów i jedynie OKAZYJNIE do użycia na imprezie tak, aby nie było mi za niego wstyd Rozumiem ze konstrukcja na 18' 1200W napędzana końcówką 1KW zrobi na każdym ogromne wrażenie, ale czy aż tyle jest mi potrzebne? :cool: Nie słucham muzyki klubowej ani rapu a i na imprezach taka muzyka to rzadkość!
                          Gdybym chciał kompletować sprzęt do nagłaśniania kapeli, jak piszesz wasik1989 to długo bym sie nad tym STXem 18" nie zastanawiał. Ale do domu 18" odpada na pewno ;]
                          Estradowy STX 15" jest, czego nie da się ukryć bardzo głośny, ale u mnie głośność nie jest priorytetem (byle powyżej 90dB). Wolałbym lepszy technicznie bas kosztem niższego SPL.

Żeby jeszcze bardziej rozjaśnić sytuacje wrzucam plan pomieszczenia docelowego dla tego subwoofera:

Legenda:
                          głosniki - niebieskie prostokąty
                          zielony - miejsce odsłuchowe
                          czerwony - potencjalne miejsce na subwoofer

Oraz (bardziej prowizoryczny) plan pomieszczenia przejściowego (w którym będzie grac najbliższe pół roku albo i rok ):

Legenda ta sama, co wyżej ;]

Skomentuj

genonef, ja na Twoim miejscu postawiłbym na beyme power 12 lub 15 i 450w panel Irka. Chcesz żęby grało w kinie , w muzyce i na imprezie, w pomieszczeniu małym i dużym, a do tego z takimi kolumnami... Po prostu zbyt wiele wymagasz , najlepszym wyjściem byłoby zdecydowanie się na jakieś kolumny/konfiguracje , w stereo olać suba lub zrobić kino z dość uniwersalnym subem, a na imprezy zrobić sobie mały zestaw imprezowy i tyle, ale skoro nie wystarczy na to kasy, a może nie wystarczyć na choćby jedną opcję , to musisz iść w jakiś kompromis.
                            18 cali w domu, nie zależnie czy ma to grać z altusami czy z czymkolwiek innym to wg mnie gruba pomyłka, kompletnie nie widzę sensu takiego rozwiązania.

Skomentuj

Takero po pierwsze pisałem o vifach o których jakości mam zupełnie odomienne zdanie od Ciebie, sorry tak wyszło. Po drugie znaczki dla mnie nie grają odmiennie od osobników podatnych na populizm. Po trzecie stxa słuchałem kilkanaście minut w ich firmie i napisałem to co napisałem pomimo tego, że Ci to nie na rękę. Po czwarte grało to coś na wzmacniaczu samoróbce więc nic więcej nie o nim nie wiem. Po piąte różnica w jakości była słyszalna po kilku sekundach. Po szóste jak Ci nie odpowiada moja obecność na tym forum to oczywiście masz prawo mnie zbanować i wyrzucić i w konsekwencji zostaniesz Tu kiedyś sam. Po ostatnie nie musisz tego robić, postanowiłem nie udzielać sie na Twoim forum.

Skomentuj

genonef, a moze XLS?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                  genonef, a moze XLS?
                                  Hmm, patrzę sobie na specyfikacje XLS 12" oraz jego symulacje w WINISD i musze przyznać ze zabija TEORETYCZNYM zejściem (26Hz/-3dB) ale trochę juz efektywność "nieefektowna" 89dB to tak średnio, choć jeszcze byłbym w stanie to zaakceptować. Podoba mi sie także Xmax tego głośnika :twisted: Jakiego wzmocnienia wymagał by ten przetwornik aby go porządnie wysterować? I jaką bude do niego najlepiej?

[ Dodano: 2008-09-14, 22:58 ]
                                  Dla budy 80L i przy strojeniu na 36Hz mam w zakresie 35-120Hz efektywność na poziomie 90dB czyli to o co mi mniej wiecej chodziło :) (wedle WinISD oczywiście, ale widze że wielu użytkowników również jest zadowolonych z XLS więc prawdopodobnie nie są to "tylko wykresy" )

Skomentuj

Proponowane budy dla roznych xlsow itd masz tu akustyk.com.pl w dziale peerlees i potem masz do wyboru przetworniki i opis mozliwych aplikacji. Sa to przetworniki wybitnie do niskiego zejscia. Zasilka.. mmm.. panel irka? Chyba w sam raz. Nawet XYS ma go w swoim zestawie na scanach za 7kzł :P i chwali

Skomentuj

Z drugiej strony nikt ich raczej nie używa w BR. Jeżeli już to dodają membrane bierną. Czy u mnie taka konstrukcja by się sprawdziła? A może lepiej zamknietą obudowe?

Skomentuj

A czytales te wszystkie opisy :)? Tam sa opcje i z BR i z MB i z CLOSED :) to sa podobne glosniki z innymi parametrami specjalnie do roznych aplikacji.

Skomentuj

po pierwsze pisałem o vifach o których jakości mam zupełnie odomienne zdanie od Ciebie, sorry tak wyszło.
                                          mi nigdy w żadnej vifie terminale nie odpadały :P
                                          Po drugie znaczki dla mnie nie grają
                                          wg mnie jest dokładnie przeciwnie, z tym że dla Ciebie gra tylko jeden znaczek - znaczek STX i nie ukrywajmy że jest inaczej, w żadnym z Twoich postów nie reprezentujesz sobą innej postawy niż promotor tej firmy. Nic przeciwko STXowi nie mam, co więcej - bardzo cenie niektóre głośniki, ale na Boga - nie przesadzajmy w paranoję i przesadę, nowy głośnik nie ujrzał światła dziennego, a Ty po paru sekundach stwierdzasz żę jest lepszy od głośników x, y i z. Ktoś przeczyta Twoje posty i jeszcze uwierzy żę wysokotonowiec AKX jest lepszy od DXa czy D27, litości... Każdy kto słyszał te głośniki ma swoje zdanie ,a tak się składa że jesteś jedyną osobą która przychyla się do wyższości stxa. Cóż, możę znam mało ludzi...
                                          Po trzecie stxa słuchałem kilkanaście minut w ich firmie i napisałem to co napisałem pomimo tego, że Ci to nie na rękę.
                                          Nie może być mi nie na rękę, bo nie mam żadnych wspólnych interesów z stxem, nie słucham ich prototypów u nich w firmie , więc może to moje opinie są Tobie nie na rękę ?
                                          Po piąte różnica w jakości była słyszalna po kilku sekundach.
                                          może zamiast pisać ogólnikami , zacznij pisać "szczególnikami" co doda Twoje wypowiedzi sensu merytorycznego. Chciałbym by Twoje opinie stały się nieco bardziej rozbudowane niż "stx grał jakościowo duzo lepiej od x" bo nie wchodząc w szczegóły zbyt wiele udowodnić sie nie da.
                                          Po szóste jak Ci nie odpowiada moja obecność na tym forum to oczywiście masz prawo mnie zbanować i wyrzucić i w konsekwencji zostaniesz Tu kiedyś sam. Po ostatnie nie musisz tego robić, postanowiłem nie udzielać sie na Twoim forum.
                                          Po pierwsze to nie jest moje forum , forum wg mnie jest własnością jego użytkowników więc po części jest też Twoje, nie mam zamiaru, tak jak nigdy nie miałem banować kogokolwiek za poglądy i nigdy nie miało to miejsca. Każdy ma prawo do swojej indywidualnej opinii, ale też każdy ma prawo mieć inne zdanie niż Twoje co prowadzi jednoznacznie do dyskusji i o ile oparta jest ona o merytoryczne argumenty jest jak najbardziej potrzebna, można by rzec - wręcz niezbędna dla istnienia forum,bo forum z nich się właściwie składa.
                                          Przykro mi natomiast że w obliczu osoby o zdaniu innym niż Twoje , chcącej doprowadzić do dyskusji na dany temat Ty podkulasz ogon i uciekasz- zbyt słaba siła Twoich argumentów ?
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X