Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Która tesla do 2x arn150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Teraz to już nie wiem co mam zrobić czy zastosować tą Vife czy tego sc10n. Wiem ze ta Vifa jest lepsza bo dobrze o niej piszą ale nie sądziłem że tak koszta tego wszystkiego wzrosną:-) Chyba się wstrzymam na jakiś czas z zakupem wysokotonuwek i może jak się uda to do zbieram do tej vify. A zapytam tylko o wygłuszenie co zastosowaliście, ile i na jakich ściankach czy tylko na tylniej czy jeszcze na dolnej i górnej

Skomentuj

Ja polecam sposob takero - poduszka z ikei :P. Ew gąbki ze starego tapczanu..

Skomentuj

Ja zamówiłem sobie watolinę tu razem z kolcami do kolumn i śrubami na imbus.
        http://audio-sklep.pl/produkt.php?id_prod=243

Skomentuj

A może być coś takiego http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...vItemDB=itemdb bo nie będę specjalnie jechał do ikei po poduszki :-) a macie może coś jeszcze na oku???

[ Dodano: 2008-09-18, 16:27 ]
          A możę być cos takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=432796702, http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=440145664 tylko jaką grubość zastosować tej pjanki albo watoliny ???

Skomentuj

Może być każda z tych gąbek, które podałeś.

Skomentuj

wystarczy Ci ta o grubości 20mm.

Skomentuj

a które ścianki wytłumiacie bo ja mam tylko boki, tył nie do konca (BR),oraz góra i nie wiem czy dół też wytłumiać pod BR

Skomentuj

Musisz przetestować, wytłumienie to sprawa czysto indywidualna. U każdego może być inne wrażenie. Pobaw się i zostaw tak jak Ci pasuje.

Skomentuj

To chyba zastosuje ta gąbkę ale jak się uda to morze cos znajdę tańszego i może na poważnie się przejadę do ikei i kupie jakis tani materac z gąbki i potnę go :-). Też będzie dobry jak piszecie i na pewno taniej to wyjdzie ale to są tylko plany jak na razie. A zapytam jeszcze, czy jak BR chce zastosować z przodu To tylna ściankę tez wygłuszać ???czy już nie

Skomentuj

mi zawsze najlepiej pasowalo dzwiekowo jak mialem na tlynej sciance za glosnikiem wytlumione

Skomentuj

A dolna i górna ściankę wygłuszałeś ???? Coś mi się wydaje że najwięcej kombinowania to będzie z tym wygłuszeniem typu jakiej grubości zastosować i gdzie ale o to właśnie chodzi w tym wszystkim :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez TooShotr
                          Po zastosowaniu odpowiedniego BR czyli tego 60x160 osiągane odpowiednie strojenie czyli 50Hz czy mam w jakiś sposób modyfikować ten Br przycinając go albo przedłużając, a może jednak to jest odpowiedni wymiar do tego strojenia i zostawić taki jaki jest.
                          wymiary sa tak dopasowane ze nic niemusisz modyfikowac
                          Na loudspeakershop znalazłem dwie takie vify http://www.loudspeakersho...f68600caf7ee127 czym one się różnią i która pasuje do tego zestawienia 2x arn150???
                          D27TG 05.
                          D27TG35 ma dodatkowa komore, dluzsze linki i jest ogolnie przeznaczona do filtrow 1. rzedu
                          A zapytam kto by mi do tego zwrotnice skonstruował i ile by to kosztowało z przesyłką do warszawy i ile tez by kosztował zwrotnica do tego samego tylko ze z Visaton SC10N???
                          schematy sa ogolnie dostepne wiec albo wykonasz sobie sam lub ewentualnie moge je wykonac na zamowienie.
                          koszt obu zwrotnic jest podobny i zalezy od jakosci zastosowanych elementow. moze byc od 50 do 150zl za pare

A ile tam mniej więcej by kosztowała zwrotnica do tego zestawienia z SC10n na takich dobrych elementach, ... A interesowała by mnie zwrotnica na płytce żeby ja przykręcić do obudowy.
                          jak zrobisz sam to mysle ze za 80zl bedziesz mial juz dobre elementy

Teraz to już nie wiem co mam zrobić czy zastosować tą Vife czy tego sc10n. Wiem ze ta Vifa jest lepsza bo dobrze o niej piszą ale nie sądziłem że tak koszta tego wszystkiego wzrosną:-)
                          cale kolumny bym zbudowal za ok 400zl. ciebie pewnie by to kosztowalo nie wiecej jak 500zl. a za tyle sprzedaje kolegi gotowe kolumny :P
                          A może być coś takiego http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb bo nie będę specjalnie jechał do ikei po poduszki a macie może coś jeszcze na oku???
                          to juz lepiej zamow watoline z polinka. troche droga ale zamownie 1m z polinka i tak taniej wyjdzie bo przesylke masz razem z czesciami do zwrotnic

A zapytam jeszcze, czy jak BR chce zastosować z przodu To tylna ściankę tez wygłuszać ???czy już nie
                          to niema znaczenia. wazne tylko zeby przy tunelu bylo miejsce - tam akurat nieprzewidzialem miejsca na wygluszenie

temat wygluszania byl poruszany wielokrotnie. za kazdym razem piszemy to samo ale dalej sie dopytujecie. poczekaj az dostaniesz calosc i sam sie przekonasz co daja jaki efekt :P
                          ja swoje ARNy mam wytlumione tylko na tylnej sciance a np kolega mial cale kolumny wygluszone... wszystko zalezy od gustu :P

Skomentuj

Hej. Dzięki Pawle za obszerna odpowiedź :-) A przy zastosowaniu tej vify trzeba coś zimnic w konstrukcji obudowy tzn. zimnic litraż bo jak piszesz w jednym ze swoich postów w tym temacie ze masz do sprzedania taki kolumny to napisałem tam ze objętość wynosi około 20 litrów a Br 7. Czy jednak zostać przy dotychczasowych wymiarach objętości i BR bo chyba jednak skusze się na tą vife bo nie mam co sobie żałować na takie konstrukcje:-) A jeśli chodzi o zwrotnice to na pewno sam jej nie wykonam bo totalnie się na tym nie znam, zostawię to na sam koniec:-)

Skomentuj

A przy zastosowaniu tej vify trzeba coś zimnic w konstrukcji obudowy
                              jedyne co musisz zrobic to ukad glosnikow MTM (wysokotonowy posrodku- rysunki po prawej stronie)
                              zimnic litraż bo jak piszesz w jednym ze swoich postów w tym temacie ze masz do sprzedania taki kolumny to napisałem tam ze objętość wynosi około 20 litrów a Br 7. Czy jednak zostać przy dotychczasowych wymiarach objętości i BR
                              tamte kolumny robilem lata temu i teraz wiem ze niema sensu przesadzac z pojemnoscia. zostan przy tych 18 litrach
                              A jeśli chodzi o zwrotnice to na pewno sam jej nie wykonam bo totalnie się na tym nie znam, zostawię to na sam koniec:-)
                              napewno? podesle schemat plytki, spis czesci to moze sobie sam poradzisz :P

Skomentuj

Czaruję...
                              X