Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który głośnik z wyższej półki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spodobał mi ten sunflower, policzyłem że załość wyszłaby ok 2000zł. Problem może być ze stolatką, obudowy wydają się być skomplikowane i trudne do wykonania. Myślałem żeby trochę uprościć skrzynie żeby wyglądała mniej więcej tak
    http://undefinition.googlepages.com/...dTall-full.jpg
    Nie mogę w tym projekcie znaleść informacji o strojniu, litrażu itp. (kiepsko z angielskim), może mi ktoś pomóc.
    Jak myślicie, jak to zagra w pokoju 16mkw w duecie z symasymem? Warto zainwestować w ten projekt?

Skomentuj

oj warto... a jeszcze lepiej napewno z czasem zagraloby to z lampa..

Skomentuj

Strojenie i litraż możesz sobie dobrać sam. Dokładne info nasz np. w projekcie Daedalus - wpisz w google. Ważne jest, aby zachować te "skrzydełka" po bokach, bo one wpływają na roll-off średniaków. Przednia ścianka nie musi być taka finezyjna - wystarczy prosta "decha".

Co do wzmaka to dobry symasym nie jest zły:) Ten projekt ma głośniki o bardzo niskich zniekształceniach a lampa to całkowite przeciwieństwo. Symek jest bardzo transparentny podobno, więc pokaże Ci całą prawdę o nagraniu - jeśli jest ono płaskie to tak powinno byc odtworzone. Reanimowanie go lampą może stworzyć akustycznego frankensteina... Jeżeli jednak lampowe brzmienie Ci się spodoba, to moim skromnym zdaniem lepiej zbudowć pre. Koszty niższe, a efekty porównywalny.

Pozdrawiam i liczę na workloga z budowy:)

Skomentuj

Nie na temat...
          mor den siur ... moim zdaniem właśnie sym + pre lampowy (nr3 z audiotonu) to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej ... chociaż różni ludzie różna potrzeby :razz:

Skomentuj

Skoro już doszedłeś z kwotą 2000 na przetworniki to dla mnie jest tylko jedno możliwe rozwiązanie :) (moje marzenie:))-> http://www.zaphaudio.com/ZRT.html.
            Ja na nic innego bym nie spojrzał. Wziął byś głośniki z audiocomponents i powinieneś się w 2k zmieścić.

Zaph trochę głośników już w rękach miał i na samym początku opisu tej konstrukcji wypowiada się o nich tak:

Scan Speak 18W8531G Revelator woofer and the 6600 AirCirc tweeter. These are a couple of the best performing speakers at any price

Skomentuj

Już raczej zostane przy 3-way "mor den siur" z powodzeniem mnie przekonał. I nie pisałem że kwota na przetworniki to 2000zł, tylko że całe kolumny wyjdą ok 2000, przetworniki wyjdą ok 1100zł, a to jest różnica i to spora.

Zostało mi tylko posprzątać warsztat, zrobić dokładne rysunki, zamówić głośniki z polinka i brać się do roboty, zanim zabiore się za nie minią ze 2 miesiące, albo i lepiej.

Będe musiał jeszcze pomyśleć co z BR, ponieważ kolumny będą stały blisko ściany. Prawdopodobnie będzie on z przodu, ale muszę to zrobić tak aby nie zeszpecić kolumn.

Skomentuj

Imo MTMy są kompletnie nieopłacalne, albo robi się TM,albo 3 drogi, dodatkowy niskośredniak tylko winduje koszt zestawu w moim przekonaniu nie dając zbyt wiele, bo parę dodatkowych dB w mieszkaniu nie robi żadnej różnicy, a trudniej prawidłowo napędzić dwa głośniki niż jeden.

syrius18,a ja właśnie wróciłem z Wielunia :)

Skomentuj

opiola, a to źle zrozumiałem deklarowane 2000zł. Ciekawe jakie paczki wymyślisz, bo te zupełnie mi się nie podobają, jakieś takie dziwaczne. Wolał bym ze skosować tylną ściankę, ale żeby była w pełni dla całej kolumny, a nie taka jakby składana. Ładniej by według mnie wyglądało i też może przyniosło by trochę uproszczeń. Nie wiem jak by to wpłynęło na charki. To już ktoś doświadczony musiałby się wypowiedzieć.

Skomentuj

wzupelnosci taki projek ci wystraczy
                    http://images.google.pl/imgres?imgur...icial%26sa%3DN
                    dlamnie to przesada wciskac tyle glosnikow w jedna kolumne

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      Imo MTMy są kompletnie nieopłacalne
                      Tez nie do konca. Mozna sie pokusic o zrobienie MTM na dwoch 13cm glosnikach i wysokotonowcu. Czesto spotyka sie takie konstrukcje.

Skomentuj

pegelmesser, i co to daje ?
                        nie lepiej dać jedną 16 i lepszą kopułkę w tej samej cenie ?

Skomentuj

MTM miał w tym przypadku posłużyć do obniżenia podziału w OB do 250 Hz. W tym przypadku dużą rolę ma powierzchnia membran. Autor zresztą napisał, że zastosował takie a nie inne przetworniki to chciał ustawić podział z tweeterem relatywnie wysoko jak dla twardomembranowca. Użycie np. twardej 18stki uniemożliwiłoby zaaplikowanie XT25.

Nie twierdzę, że koncepcja tego projektu jest idealna, ale jest gotowy, opracowany i chyba zdobył w swojej kategorii cenowej nagrodę na DIY Daton Contest czy jak to się nazywa.

Skomentuj

nie lepiej dać jedną 16 i lepszą kopułkę w tej samej cenie ?
                            Mozna. Ludzie daja najczesniej 2xARN150 a nie jeden.. czemu?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                              Mozna. Ludzie daja najczesniej 2xARN150 a nie jeden.. czemu?
                              Bo za cene 2xarn150 i tak nie dostaniesz nic lepszego :P

Zamieszczone przez mor den siur
                              Użycie np. twardej 18stki uniemożliwiłoby zaaplikowanie XT25.
                              Hm

Tak w ogole co rozumiesz pod nazwa twardomembranowca? Wydaje mi sie ze kazdy dobry glosnik ma twarda/sztywna membrane no chyba ze chodzi ci o zawieszenie gorne.

Skomentuj

pewnie chodzi o alu czy kevlar w odroznieniu od papieru

Skomentuj

Duzo konstrukcji jest robionych na zasadzie MTM http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7834 i jakos nie sadze ze ejst to nieoplacalne itp. Poprostu taka koncepcja, wieksza efektywnosc itp.
                                  Ale to tak juz offtopowo troche..

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                    Tak w ogole co rozumiesz pod nazwa twardomembranowca? Wydaje mi sie ze kazdy dobry glosnik ma twarda/sztywna membrane no chyba ze chodzi ci o zawieszenie gorne.
                                    chodzi głównie o metalowce :)

Zamieszczone przez pegelmesser
                                    Duzo konstrukcji jest robionych na zasadzie MTM http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7834 i jakos nie sadze ze ejst to nieoplacalne itp. Poprostu taka koncepcja, wieksza efektywnosc itp.
                                    jakieś argumenty ? bo to że takie konstrukcje powstają to ja wiem , tylko co z tego ?

Skomentuj

Na pewno zwiększenie SPL'u i słyszalnego basu.

Skomentuj

jakie znaczenie ma spl w domu ? 85 czy 88dB mi osobiście różnicy nie robi, szczególnie że nikt chyba nie robi w domu dyskoteki, a nawet relatywnie wysokie poziomy głośności w domu są na tyle niskie że parę dB jest bez znaczenia.
                                        A jeśli chodzi o dół to chyba też lepiej zamiast w 2 niskośredniaki, zainwestować w średniaka i niskotonowca ?

Skomentuj

takero, ale niektorym podoba sie bardziej wstawienie dwoch takich samych glosniczkow niskosredniakow niz wiekszego basowca i malego sredniaka... sam wolalbym chyba zlozyc cos na dwoch dobrych 18 niz sredniak + jakis 20cm woofer.. nie mialbym koncepcji jak to ma wyglladac takie 2drogi..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X