Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton Alto III c lub ...? - prosba o pomoc w wyborze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton Alto III c lub ...? - prosba o pomoc w wyborze

To moj pierwszy post na tym zacnym forum, witam wiec Wszyskich.

Mam w planach budowe kolumn. Bedzie to moja pierwsza i mam nadzieje ze nie ostatnia konstrukcja.
    W pierwszym momencie zdecydowlem sie na gotowy zestaw Visaton’a Alto III c.

W sklad zestawu wchodza nast elementy ( x 2 ) :

Glosnik wysokotonowy DT 94 8 Ohm 1 szt.
    Glosnik sredniotonowy W 100 S 4 Ohm 1 szt.
    Woofer W 170 S 8 Ohm 2 szt
    Zwrotnica Alto III c 1 szt
    Bass reflex tube BR 15.34 (pelna dlugosc) 1 szt
    Terminal ST 77 1 szt
    Welna polyester 4 torebki
    Wkrety 3.5 x 19 mm 22 szt.
    Kable 2 x 1.5 mm2 3.5 m

Link do sklepu

cena zestawu z przesylka to okolo 300 EUR.

Teraz moje pytanie, czy ten zestaw spelni zadanie jako uniwersalny do kina i muzyki ( kazdy rodzaj ). Pokoj 35 m2.
    Czy za te pieniadze 300 EUR za elektronike polecicie jakies lepsze rozwiazanie. W w/w sklepie jest masa przetwornikow, wiec mozna poszalec. Dodam ze mieszkam w Belgii, wiec koszty przesylki ( z Polski ) stanowia spory element kosztow.
    Nie mam mozliwosci zaprojektowania zwrotnic, z tad sklaniam sie ku zestawowi, ale jestem otwarty na sugestje.
    Pytam rowniez na ele.. wiec moze polaczenie doswiadczen, pomoze mi podjac dobra decyzje, ktorej nie bede musial pozniej zalowac.

Pozdrawiam

W sumie za 300 euro = 1000 zł na okrągło to dość ciekawa propozycja. Można ewentualnie robić 2 way na lepszych przetwornikach, ale ciężko powiedzieć co lepiej zagra. Na pewno więcej basu będzie z tej konstrukcji, którą zaproponowałeś i lepiej powinna się sprawdzić w 35m2.

Skomentuj

Jesli robic 3way to juz raczej na comanjmnie 8 calowcach... to tak troche bez sensu marnowac potencjal takiego zestawienia.

Skomentuj

Witam,
        Jeśli szukasz gotowca to na twoim miejscu oparłbym się o zupełnie inną konstrukcję ale również 3-drożną, a mianowicie Visaton VOX 200 light z małymi modyfikacjami

Pozostawiłbym W200S o ohmn a basie tak jak jest w 40 litrach - chyba idealna objętość dla tego głośnika. Wykorzystał tylko jeden głosnik na średnicy oraz ten podany tweeter tj. G20SC lub w tej cenie poszukać 19mm aluminiowego Seas'a.
        Zrobiłem kiedyś podobną konstukcję opartą właśnie o taką obudowę, jednak na innych głośnikach: W200S 8 ohm, na średnicy GDN 13/40/2 oraz GDWK 11/100. W pomieszczeniach 16 i 35 m2 grało to bardzo poprawnie. Podział 200/3500Hz 12dB.
        Tak to mniej więcej wyglądało:

Nie wiem jakby to teraz wyszło finansowo bo ceny sie pozmieniały (w dół), więc jest szansa, że okolice 1.000 PLN są realne.

Skomentuj

Witam kolege marivs mam pytanko odnosnie zwrotki twojego zestawu posiadasz jakis schemat i pomiary :) pozdrawiam krzysztof

Skomentuj

Musiałbym sięgnąć do źródła... dokładnie rozpisać elementy z połączeń wewnątrz kolumny bo chyba nigdzie nie zachowałem schematu. A pomiary to jest szansa, że jeszcze gdzieś na HDD są zapisane - muszę poszukać.

Skomentuj

Sateo, http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=24&t=4924 sprawdz to, koles byl bardzo zadowolony a to na pewno naglosni 30m2. Woofery masz 25cm a nie 17cm. Prawdziwe 3way.

Skomentuj

Do marivs jak bys byl taki dobry bo tez jestem zainteresowany takim projektem. Ojciec bedzie mial 50 taki drobny prezent :)

Skomentuj

Przytoczona przez n_omzyz konstrukcja to tak jakby kopia VOX 251 ale na innych (czyt. tańszch) głośnikach. Swego czasu pojawiła się w prasie recenzja nt. oryginalnego produktu Visatona i wpis był mniej więcej taki: "wulkan basu bez względu na poziom wzmocnienia we wzmacniaczu". W końcu TIW250 do ułomków nie należy :) aha... no i pozostałe pasmo też bez zastrzeżeń. Zdaje się, że sugerowano aby pomieszczenia były większe niż 25 m2.

lysykrzysiek,
                  jak tylko odkopię projekt to się podzielę.. a co mi tam :)

Skomentuj

Do marivs..O k

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs
                      Jeśli szukasz gotowca to na twoim miejscu oparłbym się o zupełnie inną konstrukcję ale również 3-drożną, a mianowicie Visaton VOX 200 light z małymi modyfikacjami
                      Bardzo fajny zestaw, tylko mial bym problem ze zwrotnicami, sam nie mam mozliwosci zaprojektowa.

Zamieszczone przez n_omyzs
                      Sateo, http://audiomania.info/fo...php?f=24&t=4924 sprawdz to, koles byl bardzo zadowolony a to na pewno naglosni 30m2. Woofery masz 25cm a nie 17cm. Prawdziwe 3way.
                      Ten sam problem :cry:

A moze polecicie mi kogos, kto takie zwrotki pod konkretny zestaw wykona ?

[ Dodano: 2008-09-24, 11:07 ]
                      Im wiecej czytam, tym bardziej nie wiem co wybrac.
                      Zwiekszanie budzetu moze nie miec konca :grin:
                      A moze warto dorzucic 300 PLN na zwrotnice i tak:

1 x DX25TG-05/04 Vifa
                      1 x HDS-180EXCL Peerless
                      1 x HDS-205EXCL Peerless

Kosztowo tez okolo 300 EUR ale bez zwrotnic.

Skomentuj

Sateo, przeciez ten zestaw ktory podalem ma zwrotnice zaprojektowana przz yoshiego http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=24&t=4924 wszystko jest podane :P

Skomentuj

1 x DX25TG-05/04 Vifa
                          1 x HDS-180EXCL Peerless
                          1 x HDS-205EXCL Peerless
                          Robiąc taki zestaw pokusił bym się o Vife XT25, a nie DX25TG.
                          Mi najbardziej ciekawe konstrukcje wydały się na Daytonach. Szczególnie, że one nie są takie drogie. Jedynie te zwrotnice musiał byś jakoś przeboleć.

Skomentuj

Sateo, przeciez ten zestaw ktory podalem ma zwrotnice zaprojektowana przz yoshiego http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=24&t=4924 wszystko jest podane :P
                            Tak wiem i nawet wczoraj wertowalem strony beneluxu i nie udalo mi sie skompletowac wszystkich elementow :cry: np cewka ferrtowa, byly tylko 4.7 mH a kupowac kazdy element w innym sklepie, to nie koszty przesylek zjedza :cry:
                            Moze uda mi sie znalesc jakas strone w Polsce, ale z kolei z polski nie chca wysylac za granice.

Zamieszczone przez nonameplum
                            Robiąc taki zestaw pokusił bym się o Vife XT25, a nie DX25TG.
                            Mi najbardziej ciekawe konstrukcje wydały się na Daytonach. Szczególnie, że one nie są takie drogie. Jedynie te zwrotnice musiał byś jakoś przeboleć.
                            A czy do tego ta zwrotka z "akustyka" od XT2 by pasowala ?

Skomentuj

www.polink.com.pl

Tu zamowisz wszystkie potrzebne alementy zwrotnicy, bas reflexy, terminale, kable itd .. jak wplacisz im przelewem to nie powinno byc problemow (tak mi sie wydaje) zeby co to wyslali za granice.

A jesli bylby taki problem to poprosisz kogos z forum zeby to zamowil i on do ciebie podesle paczke :).

Skomentuj

www.polink.com.pl

Tu zamowisz wszystkie potrzebne alementy zwrotnicy, bas reflexy, terminale, kable itd .. jak wplacisz im przelewem to nie powinno byc problemow (tak mi sie wydaje) zeby co to wyslali za granice.

A jesli bylby taki problem to poprosisz kogos z forum zeby to zamowil i on do ciebie podesle paczke :).
                                OK policzone, wyszlo 330 EUR za przetworniki i BR + terminal + przesylka
                                Czekam na opowiedz z polink, wysla - bo dzwonilem, ale zobaczymy za ile :?:
                                teraz MDF, klej wkrety ...... i duzo cierpliwosci

dziekuje wszystkim za podpowiedzi szczegolnie n_omyzs :wink:

Skomentuj

Czekamy na zamieszczenie w dziale gotowych konstrukcji. Powodzenia.

Skomentuj

lysykrzysiek,
                                    Jako, że kolumny mają już innego właściciela to czekam na pozostałą rozpiskę elementów zwrotnicy. Jedyne co udało mi sie na razie zdobyć do sekcja dla niskotonowego W200S 8ohm.

Skomentuj

Witam do marivs dziekuje za info czekam na dalsze postepy i bedze wdzieczny za schemaciki :) pozdrawiam milego dnia

Skomentuj

lysykrzysiek
                                        Witam ponownie, zamieszczam schemat zwrotnicy jaka jest zamontowana w moich poprzednich kolumnach. Niestety nie mam 100% pewności co do wartości cewek L3 oraz L4. Symulacja dla tych elementów jest poniżej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X