Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

krok po kroku budowa kolumn....:) nowicjusz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

krok po kroku budowa kolumn....:) nowicjusz

jestem posiadaczem wzmacniacza Cambridge Audio A1, pomieszaczenia 16m2 i funduszem okolo 600zl.
    Nie interesuje mnie zmiana wzmacniacza ani kupno gotowych nowych kolumn, chce je od podstaw sam zbudowac, chodzi mi o zestaw 2 kolumn lub monitorow.
    Zalezy mi na czystym i dynamicznym dzwieku, slucham elektro, jazzu, ogladam duzo filmow... Zwracam sie do was o fachowa porade odnosnie:
    -jakie glosniki wybrac
    -czy sa jakies programy lub wzory za pomoca ktorych moglbym obliczyc objetosc kolumn
    -jakie kable wybrac
    -w koszt 600zl wliczam zwrotnice, obudowe i glosniki, kable to juz inny wydatek

Zaczekaj na tutorial Pawla S. akurat będą tam konstrukcje w tym przedziale cenowym. Będzie wyłożone wszystko krok po kroku z dużą ilością zdjęć. Wszystko poprowadzone za rączkę od początku do końca.

Skomentuj

tak, zgadza sie ale z braku czasu to powoli idzie.
      narazie mozesz pobrac zdjecia bez opisow http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11559&start=88 (na koncu)
      za te pieniadze to mozesz zrobic monitory na tonsilu GDN 15/40/5 (siesta) + vifa XT25
      no chyba ze chcesz podlogowki to wyjdzie troche gorszej jakosci

napisz jeszcze z czym miales doswiadczenie wczesniej? co miales? co sluchales? co sie podobalo a co nie?

Skomentuj

jestem totalnym nowicjuszem jezeli chodzi o budowanie wlasnych zestawow...
        posiadam aktualnie zestaw glosnikow komputerowych creative 5.1:( ale jakosc ich mnie poraza , jest to moj pierwszy wzmacniaczi pierwsza stycznosc diy,
        jestem oczywiscie zwolennikiem "superdokladnego wdzierania sie w kazdy szczegol" czyli robie zeczy jak najdokladniej sie da.:)

Skomentuj

Dobrze, ale jaką muzykę preferujesz ? W muzyce też szukasz analityczności czy raczej muzykalności ? Lubisz dużo basu, czy bardziej wolisz zadowolić się urozmaiconą średnicą ? Wysokie tony delikatne czy analityczne i szczegółowe ?

Może słuchałeś jakiś kolumn albo monitorów ?

Skomentuj

nie sluchalem nic oprocz tego zestawu ktory posiadam:(
            chodzi mi o szczegolowe wydobywanie dzwieku musi byc czysty, nie jara mnie sam bas ale tez musi miec swoja moc...muzykalnosc raczej:)

Skomentuj

W takim razie z tą kwotą którą dysponujesz trzymał bym się tego co zaproponował Pawel S., w tej cenie trudno o coś lepszego. Wysokie tony to już wyższa półka w średniej klasie, tego typu głośnik siedzi już w konstrukcjach za kilka tysięcy złotych. Na pewno w porównaniu do tego co masz odkryjesz zupełnie na nowo wyższą średnicę i wysokie tony, bo to zupełnie inna bajka niż komputerowe pierdziawki. To zupełnie inny świat. Natomiast Tonsil charakteryzuje się dobrą średnicą, nie wiem ja poradzi sobie na basie, może Ci go początkowo brakować, bo zapewne będzie go mniej niż w tych Creativach, ale za to przekonasz się co to wokal damski i męski.

Skomentuj

Gdybyś był w stanie dorzucić jeszcze ok 200zł (+/-) i zamówił głośniki na Audiocompnents (może nawet mniej) mógłbyś zamiast Tonsili wstawić Peerless HDS134 Nomex - skrzynki około 8L netto. Bas jest bardzo szybki, czytelny, średnica wyraźna i szczegółowa. Osobiście mam takie zestawienie, jednak z głośnikiem DX25. Tej samej firmy ale droższy XT25 ma subtelniejsze brzmienie (wg opinii na tutejszym forum - sam nie słyszałem XT).

Jeżeli chodzi o skrzynki - możesz zrobić stojące o takiej pojemności jak monitory - po prostu ją ograniczając. Dokładnie tak zrobiłem:
                http://konrad.1i2.pl/kolumny
                Mnie wyszło ze wszystkimi kompnentami około 1000zł, jednak zarówno głośniki jak i podzespoły (jak się później okazało) zamówiłem w jednymz droższych sklepów .

Oczywiście do głośników jakie zaproponował Paweł możesz wykonać takie skrzynki jak ja - dobierając objętość przy przez podział komory w innym miejscu.

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                  Gdybyś był w stanie dorzucić jeszcze ok 200zł (+/-) i zamówił głośniki na Audiocompnents (może nawet mniej) mógłbyś zamiast Tonsili wstawić Peerless HDS134 Nomex
                  za 800zl to ja bym sie nie pchal w monitory tylko bym robil podlogowki na vifa M18WH + morel MDT29 :P

wpemade, to wolalbys podlogowki czy male monitory?

Skomentuj

Ja myślę, że lepiej się trzymać tego tonsila.

hol, ale przegiąłeś z tymi kosztami. Mnie kolumny wyszły niecałe 900 zł i myślę, chociaż nie słyszałem HDS134, że zagra to o klasę wyżej.
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12927

Jak miałby dokładać to ja już bym wolał to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...hlight=sph+176
                    teraz może i by się w 700 zł zmieścił.
                    Albo popularny ostatnio M18WH + MDT29 tylko chyba trochę drożej wychodzi

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                      Albo popularny ostatnio M18WH + MDT29 tylko chyba trochę drożej wychodzi
                      ok 50-60zl wiecej
                      Mnie kolumny wyszły niecałe 900 zł i myślę, chociaż nie słyszałem HDS134, że zagra to o klasę wyżej.
                      podobna polka jakosciowa wiec zagrac moga podobnie

Skomentuj

Całkiem możliwe, że zagrają podobnie, ale wydaje mi się na basie powinien sobie KEP lepiej radzić. W takim razie M18WH + MDT29 też zagra bardzo podobnie- ciekawe jak wypadło by porównanie z nimi moich paczek.

Skomentuj

wydaje mi się na basie powinien sobie KEP lepiej radzić
                          oczywiscie - przeciez wiekszy jest :P

Skomentuj

No właśnie :) poza tym wystarczy spojrzeć na FS obu głośników :). Dlatego myślę, że moja konstrukcja będzie bardziej namacalna i lepiej wypełniała pokój dźwiękiem... Kiedyś muszę do kogoś się przejechać co ma konstrukcje na M18WH/WO albo XT18WH i porównać ze swoimi :)

Skomentuj

nie ma dla mnie znaczenia czy to beda podloglowki czy monitory wazniejszy jest dla mnie dzwiek :) i oczywiscie nie chce calkowicie rezygnowac z basu...:)

Skomentuj

no to w zasadzie za te pieniadze robilbym tonsil + vifa
                                czy moze jednak wyskrobiesz pare grosza wiecej na lepszy sprzet?
                                dodam ze jak dolozysz to w zasadzie juz przez wiele lat nie bedziesz zmienial ze wzgledu na jakosc... co najwyzej ilosc moze sie znudzic :P

Skomentuj

to zalezy oczywiscie ile:) narazie dysponuje 600zl

Skomentuj

dołóż 200 i zupełnie inna bajka.

Skomentuj

Zamieszczone przez wpemade
                                      to zalezy oczywiscie ile:) narazie dysponuje 600zl
                                      Wez pod uwage ze glosniki zamowisz z AC i zamowienie ruszy dopiero za jakis miesiac (moze troche mniej) dopiero wtedy bedziesz musial placic. Potem jeszcze conajmniej 2 tygodnie zanim glosniki przyjda do domu i wtedy by trzeba znalezc kase na reszte sprzetu. Takze lepiej zastanow sie ile jestes w stanie dozbierac w miesiac/2 miesiace bo zestaw takiej jakosci to inwestycja na mysle pare lat spokojnie (ew rozbudowa ale z jakoscią spokojnie) wiec czasem warto dolozyc te pare % kwoty :)..

Skomentuj

wiec jest 800zł w takim przedziale cenowym co lepiej zrobic kolumny podlogowe czy monitory??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X