Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza konstrukcja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsza konstrukcja

Witam A więc jak w temacie będzie to mój pierwszy projekt kolumn. Może od razu przejde do rzeczy. W założeniu mają to być kolumny podłogowe do pokoju ok25m2. Muzyka jaką będą przetwarzać to house,trance itp Zdecydowałem się na 2way. Wstępnie na basie ma być W170s + vifa DX25TG. (chyba że macie jakieś inne propozycje w tej cenie??). Problem pojawia się się przy zwrotce. jedna z ważniejszych rzeczy w kolumnie więc chciałbym aby była porządna a ja niestety nie jestem zorientowany w tym temacie i prosiłbym o pomoc w schemacie.
    Druga sprawa to buda. Większość wsadza w170 w ok 25l z moich pomiarów w winISD wynika że lepiej byłoby w większej dlatego proszę o wypowiedz fachowca:)

zostaw w170s w spokoju i weź coś z peerlessa lub vify - odpowiednio hds 164/180ex lun m18wh i do tego xt25 niewiele droższa lub morel mdt29.
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496

Skomentuj

Napisz może ile max kasy możesz przeznaczyc to może znajdzie się coś lepszego :mrgreen:

[ Dodano: 2008-10-04, 11:40 ]
      Dokładnie jak napisał takero

Skomentuj

Kilka złotych nie gra roli jeżeli to miałby być lepszy zestaw. Do 800zl moge przeznaczyc

Skomentuj

No to chyba każdy Ci poleci podłogówki na M18WH + MDT29

Skomentuj

Dlaczego wszyscy polecają do m18wh mdt29 a nie np. d27, który siedział w ostinato? Dużo gorszy jest czy co?

Skomentuj

jak chcesz to mozesz klonowac oryginalne ostinato. jednak morel jest najlepszy w tej klasie wiec dlatego jest taki popularny
              tamtej wersji D27 nie slyszalem. mialem D27TG05 i jest bardziej delikatny od morela i wydaje sie mniej szczegolowy

Skomentuj

A XT19TD lub XT25 w porównaniu do MDT29 jak wypada ?

Skomentuj

imo xt19 bardziej cyka, ale jednoczesnie wiecej informacji przekazuje (w odniesieniu do mdt29).

Skomentuj

no to chyba ciężko stwierdzić że MDT29 jest lepsza, kwestia gustu.

Skomentuj

no ciezko - w koncu te glosniki kosztuja podobne pieniadze... cos bezwzglednie lepszego jest tez i drozsze... ;]

Skomentuj

imo xt19 bardziej cyka, ale jednoczesnie wiecej informacji przekazuje (w odniesieniu do mdt29).
                        napisalem w swojej konstrukcji juz o nich.. mdt-29 jest delikatny bardziej melodyjny i jakby plywajacy a XT19 jest chirurgiczna doslownie wiec pytanie kto co lubi..

Skomentuj

Dzieki panowie skoro uwazacie ze zestaw z M18WH + MDT29 bedzie lepszy to chyba go zastosuje bo roznica w cenie nie jest az taka duza. A jak ma się sprawa z litrarzem i strojeniem przy tym zestawie?? No i problem ze zwrotka bo sam raczej nie zaprojektuje na forum Na forum znalazlem zwrotke M18 z D27TG45

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                            no to chyba ciężko stwierdzić że MDT29 jest lepsza, kwestia gustu.
                            dokladnie. mi sie oba podobaja i trudo by wybrac tutaj "lepszy"
                            Zamieszczone przez piotrorts
                            A jak ma się sprawa z litrarzem i strojeniem przy tym zestawie??
                            zobacz konstrukcje innych - 18-25 litrow i strojenie 45-50Hz
                            No i problem ze zwrotka bo sam raczej nie zaprojektuje na forum Na forum znalazlem zwrotke M18 z D27TG45
                            http://pszyszka.googlepages.com/MDT2...T18WH-full.jpg to jest ta sama zwrotnica

Skomentuj

Nie dawno były już przerabiane tematy o skrzynkach pod M18WH + MDT29.

Monitory -> http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13107
                              Kolumny -> http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12905

Proponuje kupić sobie br HP68x220 i HP68x160, groszowe sprawy i jak nie spasuje Ci 160 to będziesz docinał 220.

Skomentuj

W moim przypadku przy muzyce trance techno wydaje mi się że mogę troszkę większy litraż dać pod 25. Panowie jeszcze jedna sprawa w winISD wyskoczył mi taki wykres przy max power
                                http://img75.imageshack.us/my.php?image=vifazw7.jpg
                                Czy to blad przy wpisywaniu parametrow głośnika czy taką ma charakterystykę:)

Skomentuj

W moim przypadku przy muzyce trance techno wydaje mi się że mogę troszkę większy litraż dać
                                  Hm wydaje mi sie ze w tym przypadku jak juz to wrecz odwrotnie :P... tam nie ma za bardzo zejscia.

Skomentuj

Jak dasz za duży litraż bas zacznie się gubić i będzie jedno wielkie zamulenie zamiast dobry i klarowny bit, więc nie przesadzaj z tym litrażem. Do tego głośnik będzie miał większe amplitudy membrany przez co spadnie Ci wytrzymałość mocowa. Poza tym z tego co wiem M18WH wcale za szybka na basie nie jest. Ale możesz zrobić 25, a najwyżej później będziesz zmniejszał obudowę sam zaobserwujesz jak jest lepiej.

Skomentuj

piotrorts, wykres jest OK. na te wykresy poprostu sie nie zwraca uwagi :P
                                      polowa wykresow w tym programie jest malo wiarygodna ;]

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie, nie wziąłem pod uwagę jednej kwestii a mianowicie czy wzmak unitry ws-503 napędzi te głóśniki??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X