Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Polaryzacja zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Polaryzacja zwrotnicy

Witam

Mam pytanie: czy zmiana polaryzacji zwrotnicy ma wpływ na dźwięk?

Chodzi mi o sytuację gdy tweeter podłączamy np w ten sposób (dla 6db) :

terminal+..........+głośnik-............kondensator.......-terminal

zamiast tak jak na schemacie:

terminal+.......kondensator......+głośnik-........-terminal

Popełniłem właśnie zwrotnice wg schematu z forum, niestety przez nieuwagę zmieniłem ustawienie elementów na płytce.

Poprawiać czy zostawić ?

Piotrek

Zrób tak jak powinno być, bo tym sposobem odwróciłeś "faze" o 180'

Skomentuj

No właśnie też jestem ciekaw ma to duży wpływ na jakość dźwięku bądź uszkodzenie głośnika ?

Skomentuj

Owszem ma wpływ na dźwięk - fale głośników wysokotonowych sumują się czyli nakładają na siebie i powstają w ten sposób interferencje, które wpływają na odsłuch - doły bądz górki w charakterystyce na wiele decybeli.

Skomentuj

Gorki to raczej nie ale dolki owszem. Prawidlowo dobrana zwrotnica powoduje ze w punkcie podzialu glosniki majac -6dB sumuja sie i ich charakterystyka wyrownuje sie do 0dB. Odwrocenie fazy zazwyzcaj powoduje powstanie w tym punkcie duzego dolu ktory slychac ale wcale nie jest latwo powiedziec czy faza jest prawidlowa bo ten dol najczesciej jest bardzo waskopasmowy. Przy prostych zwrotnicach odwrocenie fazy moze byc bez znaczenia dla odsluchu jak i pomiarow.

Skomentuj

Irku, zwrotnica którą robie to Twój projekt GDN15/40+XT25.

Widzę że nic mie nie zostało jak ponowne zrobienie płytki z poprawnie umieszczonymi elementami. :grin:

Pozdro

Skomentuj

Nie wiem dokladnie co zle tam podlaczyles bo jesli kondensator dales od masy zamiat od plusa to nie ma to znaczenia wazne zeby faza podlaczenia glosnika byla zachowana.

Skomentuj

Ok, może rysunek coś rozjaśni :

Przewody głośnikowe są jeszcze nie przylutowane więc nie ma problemu z odwróceniem polaryzacji jeśli będzie to konieczne.

Może tak być czy mam coś zmienić?

Skomentuj

Moze tak byc, byle faza zgadzala sie ze schematem czyli w tym przypadku zeby plus glosnika trafial na plus ze wzmacniacza. Umieszczenie rezystora i kondensatora nie ma znaczenia bo to polaczenie szeregowe i rownie dobrze moglbys dac na plusa rezystor a na minusa kondensator.

Skomentuj

Czaruję...
                  X