Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie małego subwofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie małego subwofera

Witam! Postanowiłem pod swoje monitorki zrobic maly sub. Nie mam jakichs ogromnych wymagan co do dzwieku, aczkolwiek chce, zeby to jakos w miare przyzwoicie gralo i chce zeby to jakos w miare tanio wyszlo. Pomyslalem o Tonsilach 20/40, 20/60, 25/40, 25/60. Ktory z nich bedzie najlepiej nadawal sie do budowy suba? Chyba, ze w tych cenach mozna miec lepsze glosniki ... POzdrawiam

ile masz na całego suba, łącznie ze wzmakiem ?

Skomentuj

znaczy plan jest taki zeby zrobic dwa suby, na prawy i lewy kanal, wzmacniacz mam juz, mianowicie denona pma 250

Co do kasy to jestem w stanie przeznaczyc jakies 300zl na same glosniki

Skomentuj

to możę dwa MDSy 08 ?
        o ile wzmak 4R uciągnie.

Skomentuj

wzmak ciagnie juz od 2R :)

pokaz mi te MDSy, nigdzie ich nie widze ...

Skomentuj

Zamieszczone przez dymeq
            wzmak ciagnie juz od 2R :)
            jakoś nie chce mi się wierzyć:

No i mocowo średnio się nadaje do suba...

Skomentuj

ja mam PMA 250-III, sorka za blad :)

[ Dodano: 2008-10-12, 13:32 ]
              gdzie mozna znalezc te MDSy ?

Skomentuj

Tu masz link do MDS08 http://www.intertechnik.com/index.ht...7960&suchwort=
                Cena jednej szt. przy zamówieniu na tym forum http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...er=asc&start=0 to ok. 160 zł. - taniej nigdzie nie kupisz.

Skomentuj

Mysle tez nad STXem, ponoc ich niskotonowki stoja na wyzszym poziomie niz tonsil ...

Skomentuj

Zamieszczone przez dymeq
                    Mysle tez nad STXem, ponoc ich niskotonowki stoja na wyzszym poziomie niz tonsil ...
                    napewno stosunek jakos/cena maja wyzszy. No ale tzreba by model odpowiedni wybrac. Moze http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb ?

Skomentuj

Tez właśnie nad nim myślałem, tylko nigdy nie miałem styczności z STXami, słyszalem tylko różne opinie ... No i cena mega niska :)

[ Dodano: 2008-10-12, 14:24 ]
                      http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

jeszcze nad tym myslalem.

Skomentuj

dymeq, ten wzmacniacz masz tylko na suba czy rowniez na kolumny? jak na obie rzeczy naraz to zapomnij o takim polaczeniu :P

Skomentuj

ten wzmak lezy i czeka na jakies pozytkowanie, mam zamiar go uzyc wlasnie do tych subow

Skomentuj

pobor mocy 80W. tak wiec bedzie mial 20-30W/kanal :/
                            mi tam pasuje jedynie ARN 200-09 z dwoma cewkami 35W ;]

Skomentuj

Co ty gadasz, moj ma 130W pobor mocy ... jak go podpialem pod tonsile ZGC 40-8-581 (GDWK i GDN 20/40) to wzmaka rozkrecilem na 1/4 i dla kolumn to byl juz max ...

Juz mowilem, ze mam PMA 250 III, a to, ze napisalem PMA 250 to blad ...

[ Dodano: 2008-10-12, 18:00 ]
                              a moze by wsadzic takie ARNy http://allegro.pl/item453811886_tesl...wyprzedaz.html

Skomentuj

Zamieszczone przez dymeq
                                jak go podpialem pod tonsile ZGC 40-8-581 (GDWK i GDN 20/40) to wzmaka rozkrecilem na 1/4 i dla kolumn to byl juz max ...
                                Ta? Na jakiej podstawie to stwierdzasz?

A tak swoja droga to prowadzac male obliczenie mozna by stwierdzic ze jesli gdn 20/40 wytrzyma 40W to jesli przy 1/4 mocy wzmaka kolumny nie wydalaly (pomijac to ze te kolumny maja nieco ponad 40W) to wzmacniacz moze oddac wg ciebie po 160W na kanał czyli razem 320W z 130W trafa.

Skomentuj

nie jestem specem, ale jak glosnik gra glosno, membrana lata jak oszalala do tego stopnia ze glosnik zaczyna juz charczec to chyba znak, ze dostal troche duzo mocy. Nieznam sie, wiem, ze moj denon ma 130W poboru, tak jest na nim napisane .

Skomentuj

Zamieszczone przez dymeq
                                    nie jestem specem, ale jak glosnik gra glosno, membrana lata jak oszalala do tego stopnia ze glosnik zaczyna juz charczec to chyba znak, ze dostal troche duzo mocy.
                                    Bardzo dobrze to ujoles - nie jestes zdecydowanie specem. Latajaca jak szmata membrana i czrczenie basu to objaw typowy dla przesteru źródla lub wzmacniacza. Jesli chodzi o sytuacje gdy kolumny nie daja rady to mozna zauwazyc to na 2 hmm sposoby 1- termicznie.. cos brzydko popachnie podymi spali sie itd; 2- aplikacja nie gwarantuje duzej wytrzymalosci mocowej i np stuka cewka lub glosnik wyskokakuje z kosza, ale! w tym przypadku nie ma "pierdzenia" basu itd conajwyzej stuka cewka a to 2 inne dzwieki.

Skomentuj

Mam jeszcze stara unitre (bodajze pw9015 czy cos takiego, napisy ma zmazane to niewiem), ma ona niby 2x35 (tak z tylu napisane) i rozkrecona na 75% nie daje w dupe tym samym tonsilom tak jak denon rozkrecony na 1/4.

Skomentuj

dymeq nie czytasz postow... to jak ktos ma ci pomoc ? Kolega n_omyzs napisal oco w tym chodzi.. to nie wzmacniacze sa za mocne tylko wlasnie za slabe..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X