Skonczmy offtopic i wrocmy do tematu subow. mam tego denona PMA 250 III (130W pobor mocy, a nie 80). Jakie te suby do niego by zrobic ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w budowie małego subwofera
Collapse
X
-
monitorki projektowal kumpel, ktory zna sie troche na temacie, ale ja juz nie mam z nim kontaktu praktycznie. w tej chwili mam monitorki na dynamicznych glosnikach heco z zadkiego modelu Argon Reference, nieznam modelu, sa stare, ale bardzo dobrze graja + syczki tez heco, modelu nie pamietam. mam tez trojdrozna konstrukcje na wysokich vify, srednich tonsilach GDM i niskich Dali, ale tez parametrow dokladnych nie znam, tez budowane przez kogos .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dymeq4x4m sub 120W
[ Dodano: 2008-10-12, 21:57 ]
Zamieszczone przez dymeqniskich Dali
Skomentuj
-
Te mdsy o ile kojarze sa glownie wykorzystywane w autach. Jak to sie sprawdzi w domu ? Kurcze ich cena mnie delikatnie powala. Suba potrzebuje do sluchania muzyki. Narazie musi to grac pod tym denonem, w przyszlosci pomysle nad czyms innym. nadal nikt mi nie odpowiedzial na pytanie dot mojego denona, czy on bedzie kiepski tylko przy zastosowaniu do suba czy ogolnie jest to kiepski wzmak. pomysl jest tez wlasnie taki zeby zrobic dwa suby na prawy i lewy kanal .
[ Dodano: 2008-10-12, 22:01 ]
te dali sa jakies nietypowe, maja 18cm .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dymeqczy on bedzie kiepski tylko przy zastosowaniu do suba czy ogolnie jest to kiepski wzmak.
Zamieszczone przez dymeqTe mdsy o ile kojarze sa glownie wykorzystywane w autach. Jak to sie sprawdzi w domu ? Kurcze ich cena mnie delikatnie powala.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzsza tyle sztuke!
Jedna sztuka moim zdaniem wystarczy + mivoc am120 i po sprawie. 2xmds08 to raczej do 30mkw
Heco raczej nie słyną ze zbyt dobrego basu - może wymień je na coś lepszego i zaoszczędzisz na wzmaku, wystarczą Ci wtedy one zupełnie.
Skomentuj
-
dymeq, bo nie stać Cie na subwooferZrozum że na jeden subwoofer taki w miarę, potrzeba 400zł. A Ty masz tylko 300
Zresztą wiesz jakie plusy i minusy ciągnie za sobą subwoofer? Musisz aktywnie filtrować oba pasma - monitorów oraz subwoofera, a ten ostatni odciąć dość nisko, żeby nie nie było o nim znać, a to trudne jest. Potrzebne Ci to? skoro możesz wymienić tylko te heco w monitorach i uzyskać dość fajny efekt?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dymeqCo ty gadasz, moj ma 130W pobor mocy ...
Zamieszczone przez dymeqjak go podpialem pod tonsile ZGC 40-8-581 (GDWK i GDN 20/40) to wzmaka rozkrecilem na 1/4 i dla kolumn to byl juz max ...
Zamieszczone przez dymeqa moze by wsadzic takie ARNy http://allegro.pl/item453..._wyprzedaz.html
Zamieszczone przez dymeqMam jeszcze stara unitre (bodajze pw9015 czy cos takiego, napisy ma zmazane to niewiem), ma ona niby 2x35 (tak z tylu napisane) i rozkrecona na 75% nie daje w dupe tym samym tonsilom tak jak denon rozkrecony na 1/4.
Zamieszczone przez c4meleonto nie wzmacniacze sa za mocne tylko wlasnie za slabe..
Zamieszczone przez dymeqten MIVOC AM120 jest zdecydowanie za duzy
spokojnie nadaje sie do malego suba do domu
Zamieszczone przez dymeqpowiedz mi po co mi do pokoju 4x4m sub 120W
masz 16m2 i tutaj male 8" to taki kompromis ktore akurat idealnie napedzisz tym panelem ;]
Zamieszczone przez dymeqmam tez trojdrozna konstrukcje na wysokich vify, srednich tonsilach GDM i niskich Dali, ale tez parametrow dokladnych nie znam, tez budowane przez kogos .
Zamieszczone przez dymeqTe mdsy o ile kojarze sa glownie wykorzystywane w autach. Jak to sie sprawdzi w domu ?tak dobrze ze kupilem sobie parke i bede je wsadzal wlasnie do pokoju 16m! :twisted:
Zamieszczone przez dymeqJa, że chce zsrobic suba, wy "zmien monitory"
dymeq, moglbys napisac ale tak powaznie dlaczego potrzebujesz suba? masz 3 drogi na 18cm wooferze :!: i ci basu brak?
ja mam w 16m2 kolumny na 13cm glosnikach (co prawda lacznie 4szt :roll: ) i przy odpowiedniej mocy mi basu wystarcza ;]
tak wiec zastanow sie lepiej nad tym wszystkim bo moze faktycznie taniej i lepiej bedzie zrobic inne kolumny niz suba.
jak nadal bedziesz uparty to czegos sie poszuka...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.no to mozesz miec 40-50W/kanal ;]
100W to za duzo? :shock: jestes pierwszy na tym forum ktory tak twierdzi :lol:
spokojnie nadaje sie do malego suba do domu
ta trojdrozna konstrukcja dobrze gra, schodzi nisko, jednak basu jest malo . Teraz jeszcze wpadl mi do glowy pomysl zeby same Dali zasilic osobnym wzmakiem, a srednie i wysokie osobnym... ?
Skomentuj
Skomentuj