Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie małego subwofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skonczmy offtopic i wrocmy do tematu subow. mam tego denona PMA 250 III (130W pobor mocy, a nie 80). Jakie te suby do niego by zrobic ?

Skomentuj

A może lepiej sprzedać tego Denona i kupić jakiś sensowny panel do suba? Coś od Irka lub chociaż MIVOC AM120? Taka skromna propozycja z mojej strony :wink:

Skomentuj

nie mam na to funduszu w tej chwili, ale w przyszlosci mozna cos pomyslec. narazie tzreba te suby obczaic. ten denon jest ogolnie kiepski czy tylko do suba sie nie nadaje ?

[ Dodano: 2008-10-12, 20:58 ]
        ps: jakie koszta wzmacnaicza irka ? :) ten MIVOC AM120 jest zdecydowanie za duzy

Skomentuj

dymeq, ,, za duży" w jakim sensie? Chodzi o wymiary czy moc? Jeśli chodzi Ci o moc to zawsze lepiej żeby był zapas niż ma być za mało i ma się przesterowywać :wink:

Skomentuj

ja naprawde nie potzrebje az tak mocnego suba :)

Skomentuj

To po co chcesz w ogóle budować suba? :roll:

Skomentuj

powiedz mi po co mi do pokoju 4x4m sub 120W

Skomentuj

dymeq, super pojęcie masz :roll:

Wiesz że liczy się średni SPL maksymalny całego subwoofera w danym paśmie, a nie to czy ma 120W czy 1200W? Idąc dalej tym Twoim tropem to subwoofer w cale jest Ci nie potrzebny, bo więcej popsuje niż miałby poprawić. Jakie masz te monitorki?

Skomentuj

wasik1989, Ja się poddaję, a skoro Ty wkraczasz do akcji to myślę że temat zostanie jasno i dosadnie wyjaśniony :twisted:

Skomentuj

monitorki projektowal kumpel, ktory zna sie troche na temacie, ale ja juz nie mam z nim kontaktu praktycznie. w tej chwili mam monitorki na dynamicznych glosnikach heco z zadkiego modelu Argon Reference, nieznam modelu, sa stare, ale bardzo dobrze graja + syczki tez heco, modelu nie pamietam. mam tez trojdrozna konstrukcje na wysokich vify, srednich tonsilach GDM i niskich Dali, ale tez parametrow dokladnych nie znam, tez budowane przez kogos .

Skomentuj

Zamieszczone przez dymeq
                        4x4m sub 120W
                        16m2 120W (to tez zalezy od tego ile glosnik bedzie mial ohm bo jesli wzmak przy 4R odda 120W to przy 8R moze to byc juz tylko 80W) na suba powinno dac rade jakiejs 8" lub 10". Dobra propozycja to 2x intertechnik mds08 ale sztuka to 150zł. Inna mozliwosc to np SLS10 ale on pewnie troszke wiecej mocy by zjadl.. Poza tym nie sprecyzowales czy to ma byc sub do kina czy do muzy? Ew mozesz pomyslec nad tonsilem 30/120 (ale bedzie z tego spora pralka), stx 27-450, stx22-140 ale w przypadku wiekszych glosnikow piec 120W nie wystarczy.. bas jest dosc mocozerny i nawet w malym pokoju (a twoj wcale nie jest taki maly) ze 100W nalezalo by miec.

[ Dodano: 2008-10-12, 21:57 ]
                        Zamieszczone przez dymeq
                        niskich Dali
                        Tzn? Jesli masz tam np 20cm glosniki to budowanie suba ktorego napedzisz 100W mija sie z celem bo go nawet nie uslyszysz, nalezaloby tam zasadzic wtedy conajmniej 10" i dac wiekszy piec.

Skomentuj

Te mdsy o ile kojarze sa glownie wykorzystywane w autach. Jak to sie sprawdzi w domu ? Kurcze ich cena mnie delikatnie powala. Suba potrzebuje do sluchania muzyki. Narazie musi to grac pod tym denonem, w przyszlosci pomysle nad czyms innym. nadal nikt mi nie odpowiedzial na pytanie dot mojego denona, czy on bedzie kiepski tylko przy zastosowaniu do suba czy ogolnie jest to kiepski wzmak. pomysl jest tez wlasnie taki zeby zrobic dwa suby na prawy i lewy kanal .

[ Dodano: 2008-10-12, 22:01 ]
                          te dali sa jakies nietypowe, maja 18cm .

Skomentuj

Zamieszczone przez dymeq
                            czy on bedzie kiepski tylko przy zastosowaniu do suba czy ogolnie jest to kiepski wzmak.
                            Nt jakosci dzwieku ja sie nie wypowiem ale mocy mu na 100% zabraknie.

Zamieszczone przez dymeq
                            Te mdsy o ile kojarze sa glownie wykorzystywane w autach. Jak to sie sprawdzi w domu ? Kurcze ich cena mnie delikatnie powala.
                            Sprawdzi sie w domu, jedna sztuka powinna ci wystarczyc ale lepiej dac 2. Nt mds08 mowi ze ze ma wykop i o ile w kinie moze sobie radzic gorzej bo nie ma takiego miecha to w muzie bedzie ok. Koszt mds08 wcale nie jest duzy biorac pod uwage ze normalnie w PL placisz za niego 300zł a w naszym zamowieniu masz za tyle sztuke!

Skomentuj

a te tanie stxy o ktorych wyzej byla mowa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                za tyle sztuke!
                                Chyba dwie sztuki, ale wiem że to zwykły błąd :)

Jedna sztuka moim zdaniem wystarczy + mivoc am120 i po sprawie. 2xmds08 to raczej do 30mkw

Heco raczej nie słyną ze zbyt dobrego basu - może wymień je na coś lepszego i zaoszczędzisz na wzmaku, wystarczą Ci wtedy one zupełnie.

Skomentuj

Ja, że chce zsrobic suba, wy "zmien monitory" :roll:

Skomentuj

dymeq, bo nie stać Cie na subwoofer Zrozum że na jeden subwoofer taki w miarę, potrzeba 400zł. A Ty masz tylko 300 Zresztą wiesz jakie plusy i minusy ciągnie za sobą subwoofer? Musisz aktywnie filtrować oba pasma - monitorów oraz subwoofera, a ten ostatni odciąć dość nisko, żeby nie nie było o nim znać, a to trudne jest. Potrzebne Ci to? skoro możesz wymienić tylko te heco w monitorach i uzyskać dość fajny efekt?

Skomentuj

Ale wymiana niskotonowca wymaga zmian w zwrotnicy...

Skomentuj

Zamieszczone przez dymeq
                                        Co ty gadasz, moj ma 130W pobor mocy ...
                                        no to mozesz miec 40-50W/kanal ;]
                                        Zamieszczone przez dymeq
                                        jak go podpialem pod tonsile ZGC 40-8-581 (GDWK i GDN 20/40) to wzmaka rozkrecilem na 1/4 i dla kolumn to byl juz max ...
                                        to moze swiadczyc o tym ze wzmacniacz jest skopany lub podkreciles korektory na maxa ;]
                                        Zamieszczone przez dymeq
                                        a moze by wsadzic takie ARNy http://allegro.pl/item453..._wyprzedaz.html
                                        cena OK ale wolalbym poszukac czegos 2 cewkowego i wiekszego. da to lepszy efekt
                                        Zamieszczone przez dymeq
                                        Mam jeszcze stara unitre (bodajze pw9015 czy cos takiego, napisy ma zmazane to niewiem), ma ona niby 2x35 (tak z tylu napisane) i rozkrecona na 75% nie daje w dupe tym samym tonsilom tak jak denon rozkrecony na 1/4.
                                        czyli jednak wzmacniacz jest do dupy. cos ostatnio same japonce z przesterami spotykam :???:
                                        Zamieszczone przez c4meleon
                                        to nie wzmacniacze sa za mocne tylko wlasnie za slabe..
                                        nie koniecznie. jak juz napisalem ostatnio spotykam same "markowe" wzmacniacze co bardzo szybko same z siebie lapia przester. np kolegi onkyo ledwo dochodzi do polowy skali potka i juz sie sluchac tego nieda (przy standardowym nie przestereowanym sygnale zrodlowym). podobnie bylo w kilku wzmacniaczach jak sluchalem w komisie...
                                        Zamieszczone przez dymeq
                                        ten MIVOC AM120 jest zdecydowanie za duzy
                                        100W to za duzo? :shock: jestes pierwszy na tym forum ktory tak twierdzi :lol:
                                        spokojnie nadaje sie do malego suba do domu
                                        Zamieszczone przez dymeq
                                        powiedz mi po co mi do pokoju 4x4m sub 120W
                                        po to zeby glosnik dobrze kontrolowal i zeby lepszy bas zapewnil ;]
                                        masz 16m2 i tutaj male 8" to taki kompromis ktore akurat idealnie napedzisz tym panelem ;]
                                        Zamieszczone przez dymeq
                                        mam tez trojdrozna konstrukcje na wysokich vify, srednich tonsilach GDM i niskich Dali, ale tez parametrow dokladnych nie znam, tez budowane przez kogos .
                                        3 drogi w 16m i tobie basu brakuje?! :shock: to co to sa za kolumny skoro jednoczesnie twierdzisz ze 120W to za duzo?!
                                        Zamieszczone przez dymeq
                                        Te mdsy o ile kojarze sa glownie wykorzystywane w autach. Jak to sie sprawdzi w domu ?
                                        znakomicie! tak dobrze ze kupilem sobie parke i bede je wsadzal wlasnie do pokoju 16m! :twisted:
                                        Zamieszczone przez dymeq
                                        Ja, że chce zsrobic suba, wy "zmien monitory"
                                        mam malucha i chce go tanio podkrecic do 50km. odpowiedz - zmien samochod bo wyjdzie taniej i lepiej ;]

dymeq, moglbys napisac ale tak powaznie dlaczego potrzebujesz suba? masz 3 drogi na 18cm wooferze :!: i ci basu brak?
                                        ja mam w 16m2 kolumny na 13cm glosnikach (co prawda lacznie 4szt :roll: ) i przy odpowiedniej mocy mi basu wystarcza ;]
                                        tak wiec zastanow sie lepiej nad tym wszystkim bo moze faktycznie taniej i lepiej bedzie zrobic inne kolumny niz suba.
                                        jak nadal bedziesz uparty to czegos sie poszuka...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                          no to mozesz miec 40-50W/kanal ;]
                                          40-50W to wcale nie jest tak malo przeciez na taki pokoj :)

100W to za duzo? :shock: jestes pierwszy na tym forum ktory tak twierdzi :lol:
                                          spokojnie nadaje sie do malego suba do domu
                                          Wieksza moc = wieksze koszta :)

ta trojdrozna konstrukcja dobrze gra, schodzi nisko, jednak basu jest malo . Teraz jeszcze wpadl mi do glowy pomysl zeby same Dali zasilic osobnym wzmakiem, a srednie i wysokie osobnym... ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X