Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc przy budowie monitorow na GDN 15/40/5 + DX25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc przy budowie monitorow na GDN 15/40/5 + DX25

aha to wiem wszystko :) dzieki melisław :smile: mam pytanie jeszcze odnośnie skrzynek , nie będe zakładał tematu więc zapytam tutaj mogą być płyty węższe niż 18 mm ? mam np sporo szafek itp na strychu(16mm) także płyty miał bym za free :wink: dodatkowo mam jeszcze mdfu , zostało po skręceniu szafy nie wiem jaka grubość ale ok 1,5-2cm. , ojciec mnie namawia żebym to poprostu skręcił i nie kupował forniru ale to bedzie beznadziejnie wyglądać( ta okleina i wkręty szczególnie) moim zdaniem :roll: w razie czego moge taką płyte przykryć fornirem :?:
    chyba mdf lepszy?
    dzięki za odpowiedzi
    a autorowi tematu gratuluje ładnej i udanej konstrukcji i życze lepszych w przyszłości :wink:
    pozdro

Zamieszczone przez Przemysl
    mogą być płyty węższe niż 18 mm ?
    ciensze - tak moga byc 16mm
    w razie czego moge taką płyte przykryć fornirem
    tak
    chyba mdf lepszy?
    jak masz frezarke to tak. jak chcesz poprostu je skrecic to obojetne

Skomentuj

chyba mdf lepszy?
      MDF jest dużo łatwiejszy w obróbce. Może się jedynie rozwarstwić. Natomiast wiórówa jest po prostu tańsza :grin:

ojciec mnie namawia żebym to poprostu skręcił i nie kupował forniru ale to bedzie beznadziejnie wyglądać( ta okleina i wkręty szczególnie) moim zdaniem
      Nie ma sensu tak robić. Taki fornir to znowu nie tak bardzo dużo roboty a efekt jest duuuuuuużo lepszy.

Skomentuj

Przemysl napisał/a
        chyba mdf lepszy?

MDF jest dużo łatwiejszy w obróbce. Może się jedynie rozwarstwić. Natomiast wiórówa jest po prostu tańsza
        przynajmniej można go frezować :)) zostaje przy mdfie zwłaszcza że mam go za free
        Nie ma sensu tak robić. Taki fornir to znowu nie tak bardzo dużo roboty a efekt jest duuuuuuużo lepszy.
        i tak zamierzam zrobić , fornir i chyba później wosk . pistoletu nie mam poza tym nienawidzę zapachu lakieru , robił ktoś wogóle woskiem ? zastanawia mnie fakt wytrzymałości , na kolumnie często coś stawiam ( np jakąś płyte czy pilot ) i nie chciałbym aby jakieś ślady zostały na tym :wink: tak sie zastanawiam czy robić już obudowe czy poczekać aż będe miał wszystko razem ze zwrotnicami , dziś dostałem dxy używki , wyglądają jak nowe , nie wiem czy to wada ale jedna kopułka jest twardsza a druga sporo miększa :roll: okaże się jak podłącze a przetworniki takie jak autor tematu : gdn 15/40/5 +dx25tg :razz:

pozdrawiam

Skomentuj

przynajmniej można go frezować
          wior tez mozna. ale frezy duzo szybciej sie zuzywaja i efekt jest gorszy
          robił ktoś wogóle woskiem ?
          na audiomani chyba ktos art'a o tym napisal

Skomentuj

http://audiomania.info/articles.php?id=47
            dokładnie :wink:

Skomentuj

Przemysl napisał/a
              robił ktoś wogóle woskiem ?
              na audiomani chyba ktos art'a o tym napisal
              zgadza się , chciałem jedynie dowiedzieć się od osoby która robiła tym sposobem , a arta czytałem już jakis czas temu dlatego chce robić woskiem :smile: przetworniki dotarły , lecz ja chciałbym robić monitory , czy b.r będzie taki sam jak w przypadku kolumn tomeus'a ? tj. średnica 5 cm , lecz jak z długością ? kurde ale mnie ciekawość zżera gdy przetworniki leżą na biurku :evil: cóż , narazie zrobie może standy pod nie , pytanie do Pawła :
              zwrotnice ( komplet od PawłaS ) 166 zł
              co wchodzi w skład tego " kompletu " ? rozumiem że terminal zwrotki , a b.r ? :roll:
              pozdrawiam

Skomentuj

co wchodzi w skład tego " kompletu " ? rozumiem że terminal zwrotki , a b.r ? :roll:
                tak :wink:

[ Dodano: 2008-10-23, 17:09 ]
                b-r też

Skomentuj

Przemysl, rozmiar tunelu jest powiazany z pojemnoscia skrzynki. tak wiec jak zrobisz monitory o zblizonej pojemnosci to tunel bedzie ten sam

Skomentuj

Przemysl, rozmiar tunelu jest powiazany z pojemnoscia skrzynki
                    o jakiej rozbieżności rozmawiamy ? tutaj kolega zrobił w 11 dm3 tj 11 l z tego co pamietam :grin: , ja ściągnąłem ten program co wpisujemy tylko wymiary i oblicza wszystko co nam potrzebne łacznie z litrażem , obliczam obudowę z wymiarów siesty sat , wyszło 15 l , czy przy takim litrażu musiałbym dać inny b.r :?: szczerze to z tymi wymiarami swoimi jest troche ryzykowne , często widzę po różnych konstrukcjach że dzięki wymiarom niespecjalnie to wychodzi :???: wymiary praktycznie ze siesty bym chciał , jedynie odrobinę wyższe zrobie ze względu na b.r

tomeusmoże wypowiesz się nieco więcej na temat tych kolumn ?wygrzałeś już? jestem bardzo ciekawy , nie moge się doczekać kiedy złoże swoje :wink:

Skomentuj

fi50 ma 145mm długości o i ile pamiętam to 62mm jest dziura pod nie.

Cytat
                      i kolce

pod kolumny czy jak
                      No pod kolumny, Paweł zamówił mi razem z częściami z polinka

i jeszcze jedno pytanie , u kogo kupowałeś Gdny ? dostałeś na nie gwarancje ?
                      Ja GDNy kupiłem na http://www.skleptonsil.pl/. Pogadałem z jakimś kolesiem na gg 5 minut i zamówiłem 2 sztuki po 85zł :] Dostałem je w 2 różnych kartonach i bez żadnego dowodu zakupu ani gwarancji, kiedy ponownie sie zapytałem ich powiedzieli że mają mnie w bazie i nie potrzebuje paragonu... dziwne to mi sie wydaje i mam nadzieje że nic sie nie zepsuje

Skomentuj

btw. Paweł , jak wygląda sprawa z polinkiem kiedy będziesz zamawiał? będziesz miał pieniądze swoje , czy raczej będe musiał Ci przelać pieniążki pytam , ponieważ sie zastanawiam czy do banku iść czy nie
                        conajmniej 2-3 tygodnie. jak zdaze kolumny zrobic to kase bede mial. jak bedzie sie przeciagalo to przedplata...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomeus
                          Ja GDNy kupiłem na http://www.skleptonsil.pl/. Pogadałem z jakimś kolesiem na gg 5 minut i zamówiłem 2 sztuki po 85zł :] Dostałem je w 2 różnych kartonach i bez żadnego dowodu zakupu ani gwarancji, kiedy ponownie sie zapytałem ich powiedzieli że mają mnie w bazie i nie potrzebuje paragonu... dziwne to mi sie wydaje i mam nadzieje że nic sie nie zepsuje
                          Miałem identyczną sytuację, tylko że ja płaciłem za GDN'y już 88zł. Również pytałem później o gwarancję lub paragon to powiedzieli, że wyślą pocztą. Minęły 2 tyg i niestety nic nie dostałem. Teraz, gdy próbuję się z nimi skontaktować przez gg to cisza, nikt się nie odzywa. Trochę mało profesjonalne podejście, tym bardziej, że sklep reklamuje się jako sklep firmowy Tonsila.

Skomentuj

conajmniej 2-3 tygodnie
                            cholera , miałem nadzieje że gdzieś za tydzień-dwa je ukończe no ale cóż, spoko. możesz podać wymiary terminalu na którym montowana jest zwrotnica ? chyba zrobie kolumny , a na zwrotki poczekam
                            o i ile pamiętam to 62mm jest dziura pod nie
                            możesz zmierzyć :?: byłbym naprawde wdzieczny , chce zrobić tak aby później nie było żadnych niespodzianek :wink: co do b.r , to ile płyty "zakrywa" w wylocie? mogą sie zdarzyć ubytki na rogach a bez przymiarki tak ciężko troche :???:
                            Miałem identyczną sytuację, tylko że ja płaciłem za GDN'y już 88zł
                            ja też 88 płaciłem , z przesyłką chyba 190 mnie wyszły . btw , ile kosztuje przesyłka z polinka ? może sam bym zamówił :roll: chyba że sie nie opłaca

Skomentuj

Przemysl,
                              - za pobraniem 24.40 zł. brutto,
                              - bez pobrania 18,30 zł. brutto.

Skomentuj

hmmm trochę nie chce mi się czekać , lecz robienie po raz pierwszy układu z zerowym doświadczeniem który musi działać jest troche ryzykowne :roll: zwłaszcza że mam jedną szanse :neutral: jak zrobie coś źle to moge spalić głośniki i " po ptokach" :razz: mając schemat miałbym problem z "podzieleniem " tego na dwie sekcje i rzecz jasna przeniesieniem schematu na płytke oraz w których miejscach porobić otwory w płytce na kable głośnikowe. z lutowaniem bym sobie poradził :wink:
                                panowie a kabelkami można to porobić ? kable np. puścić pod spodem a elementy na górze. na jednej płytce bym to zrobił ale na dwóch byłoby ciężko
                                nie wiem zabardzo co robić , ale chyba jednak poczekam jakoś nie chce szykować kolejnych pieniędzy na cewki :lol:

Skomentuj

możesz podać wymiary terminalu na którym montowana jest zwrotnica ?
                                  obecnie dostepne sa tylko jedne
                                  75x96mm otwor

o i ile pamiętam to 62mm jest dziura pod nie
                                  możesz zmierzyć
                                  68-69mm - nie wiecej niz 69mm.
                                  otwor musi byc idealnie okragly
                                  co do b.r , to ile płyty "zakrywa" w wylocie? mogą sie zdarzyć ubytki na rogach a bez przymiarki tak ciężko troche
                                  ledwo milimetr wiec lepiej uwazaj
                                  panowie a kabelkami można to porobić ?
                                  tak, lub na tzw pajaka

wydaje mi sie ze pora rozdzielic te tematy bo juz sporo tego sie zebralo :???:

Skomentuj

dobra więc tak , z tego tematu się wyłaczam ,wkońcu temat tomeusa niebawem założe swój , odnośnie zwrotek. Prosiłbym o pomoc w doborze elementów ponieważ moja wiedza w tej dziedzinie jest niewielka :wink:
                                    Paweł masz może gdzieś na kompie świeże fotki ze zwrotnic na terminalu ? twój artykuł czytałem kilka razy lecz tam robiłeś inną metodą niż obecnie , fajnie by było gdybyś na kompie posiadał dx25tg + gdn 15 40 5 :razz: , dzięki za pomoc , ja przenosze się do swojego tematu
                                    pozdrawiam

Skomentuj

w porządku thx , na wstępie mówie , chciałbym za b.r zwrotki kabelki jakieś do środka , zapłacić 150-160 zł z przesyłką da się :lol: :?:

Zacznę od tego , że mam 17 lat i prosze o wyrozumiałość :wink: w sprawach elektroniki praktycznej posiadam niewiele wiedzy , dopiero od września w szkole mamy pracownie więc praktycznie zerowe doświadczenie. do rzeczy
                                      :arrow: potrzebuję pomocy w doborze elementów zwrotnicy , cewki rozumiem że powietrzne (taśmowe za drogie :razz: ) jaka średnica drutu ? przy okazji prosiłbym o jakieś informacje nt cennika w polinku ( cewki ) są tam dwie tabelki i cewek o jednakowej indukcyjności jest kilka .Na które parametry patrzeć , i co one oznaczają :?:

L(mH) / rdc(Ohm) / wire dia.(mm.)
                                      to jest pierwsza tabelka
                                      core(dia. / length) + 2 x disc(dia. / thick.)
                                      i druga

sprawa kolejna na czym można oszczędzić a na czym nie :?:
                                      kondensatory MKP cross-cap są najtańsze , chyba że nie warto na tym oszczedzać
                                      Paweł , masz może listę zakupów do tej zwrotki :?: naprawdę sie gubię w tych parametrach to by było naprawdę pomocne.

tutaj macie schemat
                                      http://img213.imageshack....5405dx25mx3.gif

rezystory jakie? KNP?

podliczyłem wszystko tak mniej więcej i wyszło mi coś takiego:
                                      Kondensatory 4,7uF te najtańsze MKP cross-cap - 14,08 zł dwie szt
                                      Kondensatory 10uF również MKP cross cap- 22,76zł dwa
                                      cewki , tutaj jestem zielony . wybór naprawde spory

cewka 0,3mH
                                      3,45-24zł

cewka 1,5 mH
                                      5-60 zł

cewki powietrzne oczywiście

rezystory jakieś 5zł
                                      teraz tak , pomóżcie dobrać proporcje co do zamówienia co jest priorytetem a co mogę sobie odpuścić . Rozumiem że zamawia się drogą e-mailową?
                                      :arrow: teraz chcę zapytać o montaż tych elementów , jak wcześniej wspomniałem doświadczenie prawie zerowe , lutowałem tylko układy rezystorów i następnie podłączanie i pomiary ( do czego musiałem sam dojść bo profesorkowi płacą za siedzenie przy komputerze i śledzenie giełdy ) :neutral:

chciałbym to zrobić dobrze , tylko czy jako pierwszy układ na miejscu jest robienie na terminalu :?: polutowałbym bez problemu , lecz chodzi o rozdzielenie schematu na dwie płytki , tutaj przydałaby się pomoc :razz: najlepiej w postaci zdjęć, znacie może w sieci jakieś arty dotyczące zwrotnic ? czytałem kilka razy art Pawła , lecz teraz robi to nieco inaczej . btw. u polinka można kupić płytkę jednostronnie pokrytą laminatem :?: do miasta gdzie mógłbym kupić mam 40 km także nie widzę sensu.
                                      dziękuje za pomoc
                                      pozdrawiam

[ Dodano: 2008-10-25, 19:05 ]
                                      sory że post pod postem ale edytować nie mogę , muszę kupić lutownice bo ta co mam jest zepsuta i ze spalonym grotem ( transformatorowa ) w dodatku bardzo stara do niczego się nie nadaje . Jaką polecacie :?: chciałbym taką raczej precyzyjną abym mógł lutować mniejsze elementy w razie potrzeby :wink: chyba jednak pojade do tego miasta , przy okazji wezme laminat i inne drobiazgi , cholera drogo mnie to wyjdzie wkońcu :roll:

Skomentuj

150-160 zł z przesyłką da się
                                        tak

*1223 CEWKA Cewka 0.30 mH 0.430 Ohm dr-0.70 h-10 FI-34 4,71 2szt
                                        *5130 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.180 Ohm dr-1.20 dl-46mm FI-36mm rdzen-24/35+dyski-35/7 17,59 2szt
                                        400/ 4.30 6,50 2szt
                                        400/ 10.00 10,52 2szt
                                        MET-TY 5/ 4.70 0,51 2szt
                                        RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen. 2,73 3szt
                                        A/NOZKA HAR. M8 Nozka kolumnowa Harma M-8/33mm. szt. 10,74 2komplety

terminale - po 6zl

166zl
                                        to zamawial tomeus i tyle go to kosztowalo (z przesylkami itp)
                                        ale teraz ceny sie troche zmienily :???:

oszczedzamy na elementach ktore sa umieszczone rownolegle do glosnika. tak wiec cewka na torze wysokotonowym moze byc cienka a kond w torze niskotonowym moze byc elektrolityczny
                                        cewka na niskotonowy raczej na rdzeniu - duzo tansza a roznicy w brzmieniu ja nie slysze
                                        Rozumiem że zamawia się drogą e-mailową?
                                        tak
                                        mam gotowy schemat plytki ale wszystko na jednej plytce. zamontowalbys na pojedynczym terminalu lub w obudowie
                                        czytałem kilka razy art Pawła , lecz teraz robi to nieco inaczej
                                        inaczej prowadze druty (staram sie je maxymalnie schowac) i daje opaski na dyskach cewek zeby sie lepiej to trzymalo
                                        btw. u polinka można kupić płytkę jednostronnie pokrytą laminatem
                                        oj niewiem. mozesz zapytac
                                        Jaką polecacie
                                        stare poczciwe lutole. co sie popsulo w tamtej? jak tylko grot to sie wymieni :P
                                        jak to stara polska to nadaje sie do naprawy jeszcze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X