Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory zrobić czy kupić ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomasz6662
    możecie się śmiać
    Tutaj nie ma się z czego śmiać. Kolumny są naprawdę ładnie wykonane (przynajmniej tak wygląda na fotkach).
    Załóż temat we "Własnych konstrukcjach..."!

Skomentuj

cholera chciałem ale nie mogę dodać załącznika ze zdjęciem w nowo założonym temacie

Skomentuj

Foty dodaj z fotosika

Skomentuj

dopiero później wyczytałem, że zaokrąglenie czołowej ściany ma pewien ukryty cel
          zmniejszenie optycznie frontu kolumn i nadanie interesujacego krztaltu - tylko tym sie kierowalem. a ze ma to rowniez swoje zalety wplywajace na dzwiek to juz tylko przypadek
          W tym miejscu chciałem podziękować Pawłowi S. bez niego te kolumny by nie powstały - dzięki Paweł
          dobrze wykonane kolumny i zadowolony uzytkownik - to jest najwazniejsze :cool:

tomasz6662, zaloz konto na imageshack.us lub na fotosik.pl - wtedy tam ladujesz zdjecie a tutaj wklejasz link, najlepiej do miniaturki

Skomentuj

ze strony audioton "Zaokrąglanie krawędzi zewnętrznych przedniej ścianki, pozwala na zmniejszenie dyfrakcji fal wyższej częstotliwości. Innym rozwiązaniem jest umieszczenie głośnika wysokotonowego na „dachu” obudowy, wysunięcie przed mocno pochylony fragment obudowy itp. (B&W)"

pozdrawiam
            tomasz

Skomentuj

:lol: nawet nie wiedzialem :lol:

Skomentuj

Witam i przepraszam za odgrzebanie zakończonego w zasadzie wątku.

Czy do tej obudowy i zwrotnicy pasował by STX GDN-14-100-8-SK?
                Nie mogę nigdzie znaleźć gotowej zwrotki dla tego głośnika i PJ-a, a głośnik całkiem nieźle się prezentuje.

Czy ktoś składał już coś z tym głośnikiem? Interesuje mnie porównanie GDN-14-100-8-SK i GDN-14-100-8-SCX.

Skomentuj

lega-m, to sa inne glosniki ale od biedy mozesz podlaczyc go pod ta sama zwrotnice.
                  gotowa zwrotnice mam ale pod SK + nowa kopolka ktora jeszcze nie jest w sprzedazy

Skomentuj

W takim razie jeszcze się wstrzymam z zakupami.
                    Pytałem o tego SK, ponieważ SCX jest obecnie niedostępny na stronie producenta.

Mam jeszcze jedno pytanie. Który z tych dwóch głośników byś zastosował? Pytam, bo nie mam żadnego doświadczenia w konstruowaniu zestawów od zera. Dlatego właśnie wybrałem sprawdzony niedrogi projekt na forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez lega-m
                      Pytałem o tego SK, ponieważ SCX jest obecnie niedostępny na stronie producenta.
                      beda za 2-3 tygodnie. czekaja na czesci z chin :P

Mam jeszcze jedno pytanie. Który z tych dwóch głośników byś zastosował? Pytam, bo nie mam żadnego doświadczenia w konstruowaniu zestawów od zera. Dlatego właśnie wybrałem sprawdzony niedrogi projekt na forum.
                      od zera nie mozesz zaczynac bo niewiele wiesz. przygode z DIY zaczynasz od gotowych, sprawdzonych projektow.
                      SK niedlugo bede mial wiec moze dostosuje do niego zwrotnice jak czas na to pozwoli

Skomentuj

Pawel S dzięki za poświęcony czas.

Śledzę również ten wątek: Akustyka ť GDN 14 100 SK , zobaczymy jak się sprawa rozwinie.

Czy ta obudowa będzie dobra do SK? Mógłbym już się zabrać za stolarkę.

Skomentuj

czy to jest optymalna obudowa to nie wiem. bede mogl to powiedziec dopiero jak sie nimi pobawie.
                          ale te 7-9 litrow to uniwersalna pojemnosc dla 13cm glosnikow wiec mozesz zaczac robic. zrob 9 litrow bo bedzie latwiej z tunelem (pasuje z polinka, a tam i tak bedziesz zamawial)

Skomentuj

"Dorwałem" jednego SCX'a i testowałem go w porównaniu do SK (zwrotka z postu o SK) SK ma czystszy dźwięk lepiej wyeksponowaną średnicę, ale niestety zejście trochę słabsze niż SCX. To są moje odczucia. Zmieniałem wartości kondów i cewek na niskim na podstawie słuchu i wartości 1,3 mH i 11uF mi pasowały świetnie. Jeszcze pobawię się w przyszłości trochę. Przydałoby się żeby ktos z większym doświadczeniem też sie trochę tym zajął.

Skomentuj

Jak wpłynie na dźwięk zastosowanie kondensatorów MKS w zwrotnicy? Mam ich trochę. Tylko nie wiem czy warto je stosować.

Skomentuj

Jak wpłynie na dźwięk zastosowanie kondensatorów MKS w zwrotnicy? Mam ich trochę. Tylko nie wiem czy warto je stosować.
                                Wplynie na dzwiek w zaleznosci od wartosci pojemnosci...
                                Nie tyle co warto to tzreba je stosowac w zwrotnicy bo inaczej to nie bedzie zwrotnica....

Skomentuj

slyszalna roznica jest miedzy elektrolitem a foliowym. a czy to bedzie MKS, MKT, MKSE czy MKP to raczej tego nie uslyszysz
                                  jak je masz to smialo stosuj

Skomentuj

Normalnie śmiać mi się chce :lol: :shock: :???: :evil: . Nigdzie w mojej okolicy nie mogę kupić płyt MDF. Szlak mnie trafi. Chyba będę musiał poszukać nieco dalej.
                                    Dzięki za wszelką pomoc. Do zwrotnic trafią kondensatory WIMA MKS. Jeżeli zagrają marnie, zawsze mogę je zamienić na coś lepszego.

Skomentuj

Nie przejmuj się MDF-em, zrobił się modny bo łatwiej się go obrabia ale zwykła płyta wiórowa meblowa ma lepsze właściwości tłumienia rezonansów. Obudowa z wiórówki ma tylko trochę mniejszą sztywność ale jak będziesz stosował wewnętrzne wzmocnienia to nie ma to znaczenia. Jak chcesz mieć fajną powierzchnię pod malowanie czy nawet fornir to polecam okleić gotową obudowę 3 mm HDF ( stosuje się go na tylne ścianki w meblach) .

Skomentuj

Zamieszczone przez maq73
                                        Nie przejmuj się MDF-em, zrobił się modny bo łatwiej się go obrabia ale zwykła płyta wiórowa meblowa ma lepsze właściwości tłumienia rezonansów
                                        jezeli nie zamierzasz frezowac to smialo kupuj tylko wior. jezeli frezujesz to przydaloby sie przynajmniej na fornt troche MDFu

Skomentuj

Przy umiejętym, spokojnym frezowaniu(wysokie obroty, wolny przesów) i użyciu odpowiedniego frezu nawet na płycie wiórowej wychodzi idealnie. Sprawdzone :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X