Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

komplecik 2.1 lub 2.0 pod amplituner. tylko jaki amplituner

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak se kupie młotek to se kupie Młot "Baśka"

Skomentuj

Qlimb, sam to pokazales - twoje glosniki maja 15W na satelitke! to co my doradzamy to jest conajmniej 60W na jedna kolumne! jak zrobisz takie 3 drogi co podalem linka to bedziesz mial lacznie jakies 2000W wg tego sposobu liczenia co podaje producent twoich glosniczkow :P

Skomentuj

Spoko, ale nie moga byc juz takie 3,5 way ??? Zeby głosniej graly ?
        i ja tych samych głosnikow nie kupie bo niema ich prawie na allegro :P
        zastompie je Stx ami polskimi co ty na to, albo podaj mi nazwy jakichs innych lepszych^^

albo zrobie tak:
        3,5way
        1. Wysokotonowy GDWK-10-250-8-AKX
        http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb
        2. Niskotonowy GDN-15-100-8-AKX
        3. 2xNiskotonowe GDN-18-130-8-AKX

Albo:
        4way
        1x niskotonowe GDN-27-450-8-SC
        1x niskotonowy GDN-22-140-8-SCX
        1x średniotonowy GDM-14-150-8-SCX
        1x Wysokotonowy GDWK-10-250-8-AKX <<<<Ale wole ten komplecik i raczej taki zrobie :lol:

i prosze pomóżcie mi teraz dobrac do tego amplituner do 5.1 do 1000zł
        I jak ktos potrafi to specjalny filter albo zwrotnice do tego
        prosze ...

[ Dodano: 2008-11-04, 22:33 ]
        Wysokosc 115cm czerokosc 30cm
        ale lepiej zeby ktos to zmierzyl na winisd alpha

Skomentuj

Chcesz żeby wszystko zrobić za ciebie i pytasz się o największe głupoty ale w najważniejszej sprawie sam wiesz lepiej... Osobiście bym cię z tymi wszystkimi pytaniami zostawił na pastwę losu... Jaką mam pewność że ja się namęczę, odpowiem wyczerpująco na twoje pytania, zrobie wszystko prawię za ciebie, a ty nie zrobisz i tak po swojemu? Posłuchaj się najpierw co do wyboru głośników a potem pogadamy...
          Te zestawy które ty podałeś nie mają prawa zagrać. Wydasz na nie za dużo w porównaniu do efektu... I że głośniej niby? Głośność to sprawa subiektywna... Ale z fizycznego punktu widzenia nie tylko moc dostarczona do głośnika ma na nią wpływ. Jest coś takiego jak efektywność. Jest to ciśnienie akustyczne wytworzone przez głośnik przy mocy 1W i odległości 1 metra. Przykład... Głośnik o wydajności 90dB dostarczamy 50W i głośnik o wydajności 87dB dostarczamy 100W... Otrzymujemy IDENTYCZNE ciśnienie akustyczne...
          Polecam złapać trochę podstawowej wiedzy... DIY to nie Lego, gdzie każdy klocek do siebie pasuje...

Skomentuj

Zamieszczone przez Qlimb
            takie 3,5 way
            Jakie 3,5 way? zrozum wreszcie ze 3,5 way to co innego niz 3way ktory ciagle pokazujesz..

Zamieszczone przez Qlimb
            3,5way
            1. Wysokotonowy GDWK-10-250-8-AKX
            2. Niskotonowy GDN-15-100-8-AKX
            3. 2xNiskotonowe GDN-18-130-8-AKX
            Bzdura.

Co do 3,5... post wyzej

Co do glosnikow to dobrane tak ze gorzej juz by bylo tylko 2 kopolki dac. GDN 18 przenosi spokojnie do pasma srednicy. Czy widziales GDZIEKOLWIEK 3way na basach mniejszych niz 8" ??

Zamieszczone przez Qlimb
            4way
            1x niskotonowe GDN-27-450-8-SC
            1x niskotonowy GDN-22-140-8-SCX
            1x średniotonowy GDM-14-150-8-SCX
            1x Wysokotonowy GDWK-10-250-8-AKX <<<<Ale wole ten komplecik i raczej taki zrobie :lol:
            Wiec wywalisz kase w bloto - juz lepiej zainwestuj w ten mlotek....
            Wywalenie 8" z tego projektu nic nie pogorszy za to zniejszy koszty, uprosci zwrotnice, zredukuje rozmiar, itditd.. same plusy.

Zamieszczone przez Qlimb
            Wysokosc 115cm czerokosc 30cm
            ale lepiej zeby ktos to zmierzyl na winisd alpha
            Juz mierzymy ci to juz biegniemy.

Zamieszczone przez Qlimb
            i prosze pomóżcie mi teraz dobrac do tego amplituner do 5.1 do 1000zł
            Zamierzasz zrobic 5 takich :lol: ... a jesli zamierzasz ampli 5,1 napedzac takie glosniki to pozdrowienia bo chcesz sie wpakowac w bardzo mocny sprzet a potem dac do niego ampli ktory wykorzysta go w doslowenie 15%...

Zamieszczone przez Qlimb
            I jak ktos potrafi to specjalny filter albo zwrotnice do tego
            prosze ...
            :roll: napisalbym jeszcze jedna kąsliwa uwage ale brak mi slow. Kolego tak dobierasz glosniki i tak piszesz o calej reszcie tego zastawu ze az sie przykro robi... wydaje mi sie ze jedyne co masz to kasa do wywalenia na zabawke a nie dobry sprzet.. kup se mlotek a jesli chcesz miec naprawde dobry sprzecik to poczytaj jakies artykuly i texty o audio zanim sie zabierzesz za taki projekt bo inaczej zrobisz G.

:shock:

Skomentuj

Qlimb, czy ty wogole czytasz to co do ciebie piszemy :?: :!:
              czy czytanie ze zrozumieniem to naprawde az taki wielki wyczyn :?:
              zamiast robic te kolumny o ktorych napisales to kup juz gotowca od STXa

Zamieszczone przez Qlimb
              prosze pomóżcie mi teraz dobrac do tego amplituner do 5.1 do 1000zł
              gratuluje. do "ciezarowki" wsadzasz litrowy silniczek ;] pogratulowac ;]

Skomentuj

1 Czytam wasze wszystkie opinie.

Qlimb napisał/a
                prosze pomóżcie mi teraz dobrac do tego amplituner do 5.1 do 1000zł
                gratuluje. do "ciezarowki" wsadzasz litrowy silniczek ;] pogratulowac ;]

Silnik 1litrowy to oczywiscie kolumny tak ?, jezeli tak to mi zaproponuj takie kolumny 2.1 zeby byy uzyte przez amplituner w 100procentach, czyli silnik 4.0l do ciezarowki :)
                pamietajcie 2000zł :???: :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Qlimb
                  Silnik 1litrowy to oczywiscie kolumny tak ?, jezeli tak to mi zaproponuj takie kolumny 2.1 zeby byy uzyte przez amplituner w 100procentach, czyli silnik 4.0l do ciezarowki :)
                  pamietajcie 2000zł :???: :???:
                  Nieeee.... odwrotnie... za 1000zł kupisz moze dobry amplituner ktory wykorzysta w 100% ten sprzet na takim glosniku niskotonowym jak ten podany gdn27... co dopiero kino... takie wzmaki beda oddawac moze 60W max a ty potrzebujesz nawet ponad 400W zeby to wysterowac w 100%... i po cholere ci takie glosniki??! Do amplitunera 5.1 za 1000zł idealne byly by monitory ktore proponujemy ale nie ty chcesz cos co po prostu jest duuuuuze jak male dziecko - zabawka... nie liczy sie ze bez sensu itd i nie spelni zalozen ale ladnie wyglada. :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Qlimb
                    Czytam wasze wszystkie opinie.
                    Czytać a rozumieć to dwie różne rzeczy...

Zamieszczone przez n_omyzs
                    a jesli zamierzasz ampli 5,1 napedzac takie glosniki to pozdrowienia bo chcesz sie wpakowac w bardzo mocny sprzet a potem dac do niego ampli ktory wykorzysta go w doslowenie 15%...
                    Zamieszczone przez Pawel S.
                    gratuluje. do "ciezarowki" wsadzasz litrowy silniczek ;]
                    Zamieszczone przez Qlimb
                    Silnik 1litrowy to oczywiscie kolumny tak ?,
                    Jak widać to z tym czytaniem to nie za bardzo...

Powiedz ile masz kasy razem na cały system, jakiej słuchasz muzyki i jakie masz pomieszczenie...

Skomentuj

Czy nikt mnie na rym swiecie nierozumie ?

1500-2000zł
                      Słucham hip-hopu, rapu, techno, pop.
                      Pokój mam niewymiarowy, ale bede sie przeprowadzał.rys1 :sad:

Chcial bym miec cos takiego:

rys.2 F-360 calvados frontowy
                      Terminal Wtykowy-laboratoryjny.
                      Zwrotnica 3D-(F-360)
                      Głośnik wysokotonowy GDWK-10-200-8-PJ-(F-360)
                      Głośnik średniotonowy GDM-17-200-8-SC-(F-360)
                      Głośnik niskotonowy GDN-27-180-15-SC-(F-360) X 2
                      Ta kolumna mi sie bardzo podoba juz o tym wspominalem na forum, sam nawet taka zbudowalem z innych głosnikow i powiedzieliscie ze to niema prawa grac...
                      A jak bym zrobil taka sama kolumne te same głosniki,moze troche mocniejsze ???
                      np. GDN-27-180-15-SC zamienil bym na tego mojego :P 27/450/8 ???

NA forum wiele ludzirobilo głosniki 4way czy jak niektórzy mowia 3,5way
                      np rys3, 4

A tak mam zamiar wykonczyc kolumny rys5
                      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Qlimb
                        NA forum wiele ludzirobilo głosniki 4way czy jak niektórzy mowia 3,5way
                        AAAAaAaAaaaaaAAAaaaaaAA!!!!! Ty sie pytasz czy nikt cie nie rozumie :evil: cholera juz ci pisze po raz chyba 3ci ze 3,5way to zupelnie inna konstrukcja! Tam masz zwrotke przystosowana do tego ze obydwa niskotonowce graja innym pasmem.... Moze bys poczytal choc troche na tematy zwiazane z tym co chcesz robic a nie potem walisz posty ze nikt ciebie nie rozumie.... :evil:

A tak mam zamiar wykonczyc kolumny rys5
                        Jak je wykonczysz twoja sprawa.

Zamieszczone przez Qlimb
                        A jak bym zrobil taka sama kolumne te same głosniki,moze troche mocniejsze ???
                        eh... powoli brakuje mi sil. Mam dla ciebie propozycje bo i tak nie wymyslisz nic lepszego:

Tu masz zwrotke:
                        http://img218.imageshack.us/my.php?i...ystxep8od6.gif

Do:
                        STX GDN 22 140 8 SCX + GDM 14 150 8 SCX + PJ

Zamiast tego GDN wez i kup http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb reszta bez zmian.. zestroj ten glosnik dobrze i zrob wykonczenie jak uwazasz. Ten GDN ma SPL wiekszy o 1db zapewne troche inna charke itd ale wydaje mi sie ze to dla ciebie wielkiego znaczenia miec nie bedzie.

Tylko nie kupuj jakiegos amplitunera 5.1 czy cos ale porzadny mocny kloc ktory pociagnie od 4ohm kolumienki na wszelki wypadek i ktory odda minimum 300W na kanal.. tak z grubsza

Skomentuj

No spoko to mi sie podoba :mrgreen:
                          I jeszcze standardowo pytanko od Qlimba
                          Jak Amplituner jest 6.1 to jak ma 100w na kanal a kanalow 6 to 600w
                          noi jeden głosnik pod 3kanaly ?? pewnie znowu palnolem jakies głupie pytanie.

Wskarzcie mi jakis dobry amplituner, tylko na 5.1 albo6.1, 7.1 zeby za jakies 2latka dorobic głosniczkow :wink:

[ Dodano: 2008-11-07, 19:44 ]
                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12922

To jest własnie to oco mi kiedys chodzilo :(
                          Moze jednak takie zrobic ? dac inne zwrotnice i inne głosniki jakies nowsze ?;/

Skomentuj

Zamieszczone przez Qlimb
                            noi jeden głosnik pod 3kanaly ?? pewnie znowu palnolem jakies głupie pytanie
                            tak. albo uszkodzi sie wzmacniacz albo w najlepszym przypadku to nic nieda :P
                            Zamieszczone przez Qlimb
                            Moze jednak takie zrobic ? dac inne zwrotnice i inne głosniki jakies nowsze ?;/
                            jak koniecznie chcesz 2 niskotonowce to moze to

Skomentuj

BArdzo ci dziekuje :wink:
                              Własnie rozmyślalem nad takim czymś

no i teraz do tego czeba wybraz głosniki i Amplituner
                              Naprawde Bardzo ci dziekuje :oops: :)

[ Dodano: 2008-11-07, 20:02 ]
                              Aha przepraszam tam sa juz dobrane głosniki, znowu wyszlem na (Nooba) jak sie to mowi

[ Dodano: 2008-11-07, 20:14 ]
                              http://audiomania.info/infopage.php?id=3

[ Dodano: 2008-11-07, 21:54 ]
                              2xGłośniki ARV-104-04/8 36złx2, 72zł
                              2xGłośnik TVM-TESLA ARP 150 00 8 2x49zł, 98zł
                              4xGłosnik 226-07/4 <<<Niedostepny na allegro, potrzebny inny o tych samych własciwosciach?! :roll: ..

Skomentuj

LOL zrobisz badziewniejszy ogolnie zestaw tylko dlatego ze sa 2 basy hahahahahaha... Qlimb powiedzialbym cos o tobie ale dostalbym ostrzezenie haha... Najlepsze w t.. glupocie jest to ze te 2 basy zagraja gorzej na basie niz w poprzednio proponowanym zestawie :twisted: szkoda gadac :wink: Amplituner to sobie do tego kup 7.1 albo nawe 11.1 bedzie lepszy :)

Skomentuj

7.1 to jest nowosc dla ciebie ?? :cry: ...

Skomentuj

Qlimb - czytanie ze zrozumieniem to przydatna umiejętność, znajomość pojęcia ironii też.
                                    dla ciebie ma być dużo dużych głośników, jakość nieważna, spójność brzmienia to fikcja, aby łupało. chcesz nawalić przetworników bez opamiętania i bez celu i zasilać to zwykłym ampli? do tego trzeba solidnego wzmaka żeby rozhuśtać duże membrany.

chcesz jakość to postaw na dobre 2 drogi, chcesz mocniejszy dół to 3 drogi, a jak chcesz wywalić kasę to ...rób jak do tej pory. kupuj byle co aby duże i dużo, olewaj rady doświadczonych chłopaków, normalnie dziw mnie bierze jak można być tak upierdliwym i głuchym na jakiekolwiek argumenty jednocześnie. pytasz po to, żeby i tak zrobić po swojemu.

zrób sobie gotowy projekt na STX'ach z basem 22cm, kup wzmacniacz stereo i rób hałas, chociaż to zagra całkiem przyzwoicie i głośno bez wywalania kasy w błoto i męczenia ludzi, którzy chcą ci pomóc, a których olewasz.
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Nie.... ale czy 11.1 to jest nowosc dla ciebie? :cry:

Skomentuj

Qlimb

Ten projekt zwrotnicy od Pawła S to ok juz tak nie zrobie^^
                                        Ale zrozumcie mnie ja niechce miec Samych głosnikow niskotonowych, poprostu chce miec 4 głosniki w 1kolumnie moze to byc 1 wysokotonowy, 2 srednio. i 1 nisko.t ???
                                        i ja nie zwracam uwagi na wielkosc ale tez niechce miec głosnikow o srednucy 22cm...
                                        To narazie wszystko, zaraz napisze cos wiecej...
                                        Qlimb, kochany i lubiany

Skomentuj

Zamieszczone przez Qlimb
                                          nie zwracam uwagi na wielkosc ale tez niechce miec głosnikow o srednucy 22cm
                                          Zaprzeczasz w tym momencie sam sobie w jednym zdaniu.

Zamieszczone przez Qlimb
                                          Ale zrozumcie mnie ja niechce miec Samych głosnikow niskotonowych, poprostu chce miec 4 głosniki w 1kolumnie moze to byc 1 wysokotonowy, 2 srednio. i 1 nisko.t ???
                                          Oczywiscie! A najlepiej daj obok siebie 2 wysokotonowki bedzie grało cuuuudnie... :twisted: kolego to tak jakbym sie wybral do salonu samochodowego powiedzial.... ta BEEMKA jest swietna tylko ze ja chce zeby z tylu z lewej miala 2 kola a nie jedno prosze mi to zaraz przerobic bo mi sie tak podoba!!

.. jesli to ci nie uzmyslowi tego co staramy ci sie przekazac to chyba nic ci nie pomoze ..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X