Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

projekt na stx...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

projekt na stx...

Mam zamiar wykonać zestaw stereo:
    bas: stx GDN-27-150-8-SC ( w winISD wychodzi 60L w zamkniętej)
    średni:GDM-14-130-8-SC lub GDM-14-150-8-SCX
    wysoki: GDWK-10-200-8-PJ

Robię na STX, bo basy już mam, napiszcie proszę swoje sugestie co do doboru gdm i gdwk. Czy ktoś z forum podjąłby się wykonać zwrotkę pod ten zestaw? Za ile:)?

[ Dodano: 2008-11-06, 21:09 ]
    Rzućcie okiem na mój post:) Zależy mi na czasie, dopóki mam jakąś kasę...:) Zwykle zaskórniaki tracę na samochód:P

jakie pomieszczenie, ile kasy?

Skomentuj

Nie ma zwrotnicy do tego zestawu. W ostateczności mozesz kogos poprosic o zaprojektowanie badż kupić (czego nie polecam) uniwersalną. Lepiej weż gdm scx, co do gdwk to dobry glosnik wg. mnie najlepszy w swojej cenie.

Skomentuj

czy to nie jest drugi login Qlimb'a? bo zbieżność przetworników jest zatrważająca, identyko temat. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13401
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Nie, mam ten login na wszystkich forach:) Co do pomieszczenia, to na razie 20m^2, ale niedługo idę na swoje więc nie wiem do końca:) Kasa zależy ściśle, ile zapłacę za zwrotkę... chcę profi, a nie uniwersalną:) Kogo mogę poprosić o wykonanie? OK, czyli gdwk spoko, a średniak scx..tak? Może lepiej dać w 40l z br ten basik? Jak uważacie?

Skomentuj

Zwrotka juz jest zaprojektowana do takiego zestawu ale jako bas jest STX 22-140 SCX

Skomentuj

no tak, ale basy muszą zostać bo już je mam:) Nie będzie różnicy? Wydaje mi się że to zupełnie inne głośniki....

Skomentuj

roznica bedzie. tam filtr na GDNa jest prosty wiec mozesz pobawic sie czy bedzie pasowal "na sluch"
                jakbys mial sprzet pomiarowy to by bylo duzo latwiej to przerobic.
                ale jak niemasz wyjscia to bym zastosowal tamta zwrotnice... zawsze 2 z 3 glosnikow sa poprawnie filtrowane

Skomentuj

A kto mi wykona taką zwrotkę? Oczywiście w wariancie z GDM-14-150-8-SCX. A co jeśli chodzi o budę do gdn? Closed 60L?

Skomentuj

Zamieszczone przez dR.LasCa
                    A co jeśli chodzi o budę do gdn? Closed 60L?
                    "O tym glosniku bylo tyle na forum, ze az glupio pytac o cos takiego...

Skomentuj

dR.LasCa, moglbym to wykonac ale dosc drogo wyjdzie - zobacz ile tam czesci jest :???:
                      no i nie biore odpowiedzialnosci za to jak bedzie gralo z tym GDNem
                      odezwij sie za ok 2 tygodnie

Skomentuj

dR.LasCa słuchaj ich bo to są mądre chłopaki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Paweł S. A widzisz inne wyjście z tymi głośnikami? Jeśli masz jakieś inne propozycje to napisz:) Jeśli nie, to napisz mi na PW ok ile by takie zwrotki kosztowały:) Co do głośnika to czytałem że najlepiej w 60 closed.. pytałem, bo po prostu może ktoś robił go w BR:)

Skomentuj

koszt czesci w rozsadnej opcji na jedna zwrotnice to ok 80zl. do tego robocizna 15-20zl/szt (bo duza) + wysylki + b-r + terminale i ewentualnie co tam chcesz z polinka

Skomentuj

nie jest źle:) zgłoszę się do ciebie, tylko odbiorę kasę za OFE:)

[ Dodano: 2008-11-18, 16:51 ]
                              itam, czytałem pdf " Polskie car audio i wpadłem na pewien pomysł... dotyczy on konstrukcji 2,5 drożnej, czyli wysoki, do tego średnio nisko tonowy+ cięty niżej stx 27-150.. Czy to ma sens? Nie znam się za bardzo, ale widziałem tego typu sprzęty.. pj+jakaś szerokopasmówka+ subik na ścianie bocznej?

[ Dodano: 2008-12-29, 15:02 ]

Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

sprawdzicie czy jest ok? czerwona linia, to ścianka oddzielająca gdn od reszty...

[ Dodano: 2008-12-29, 15:03 ]
                              coś źle wkleiłem

Skomentuj

Zamieszczone przez dR.LasCa
                                dotyczy on konstrukcji 2,5 drożnej, czyli wysoki, do tego średnio nisko tonowy+ cięty niżej stx 27-150.. Czy to ma sens? Nie znam się za bardzo, ale widziałem tego typu sprzęty.. pj+jakaś szerokopasmówka+ subik na ścianie bocznej?
                                sens to ma ale nadal potrzebujesz proste pomiary. szerokopasmowka wypelnia nam najbardziej czule pasmo wiec zwrotnice mozna robic daleko od najczulszego pasma ale i tak troche wiedzy trzeba miec. przynajmniej po to zeby impedancja nam nie spadla za nisko...

nie podoba mi sie taki uklad glosnikow bo kojazy mi sie dziwnie z space lub czyms podobnym

Skomentuj

no właśnie mam space:) i z tąd ten pomysł... jak to inaczej rozwiązać? może gdwk dać w środek, do komory basu? mu nie zaszkodzi, a w ten sposób będzie można ustawić głośniki w jednej lini... ogólnie 2,5 drogi już odpadły.. projekt tak jak wyżej, ew. inne rozmieszczenie przetworników... doradźcie...

Skomentuj

Pomysł z szerokopasmówką jest OK, tylko jak już tak to wtedy zrezygnowałbym z GDWK i zastosował tylko GDN-a i małą dobrą szerokopasmówkę, jedyna sensowna jaką można kupić w kraju to chyba Hi-Vi B3N, akurat będzie w cenie GDM-a i GDWK, tylko i tak bez pomiarów się nie obejdzie. Nawet jak byś zastosował GDM -i GDWK, do których jest zwrotka, to taka obudowa wymaga nowych pomiarów.

Skomentuj

pomiary.. właśnie dlatego muszę zostać przy pierwszej konstrukcji.. jest zwrotka zaprojektowana, do gdn22 i podobno się nada:) Jaką budę do tego zastosować? na siłę to poprostu zrobię wyższą 100cm i będzie ok, bo głośniczki się pomieszczą....

Skomentuj

pomiary..
                                        Napewno w okolicy znajdziesz kogoś kto ma zestaw pomiarowy. Z tego co pisały osłuchane osoby wynika, że PJ jest tragiczny, więc nie wiem czy to dobry pomysł robić coś na nim. Jeśli jednak się upierasz to postaraj się przynajmniej wymiary frontu i rozmieszczenie głośników zrobić podobne jak podczas pomiaru. Co do obudowy to STX chyba trzyma parametry więc pobaw się winisd i wybierz coś co się mieści w granicach rozsądku albo znajdź cudzą konstrukcję.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X