Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

projekt na stx...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mkul
    Napewno w okolicy znajdziesz kogoś kto ma zestaw pomiarowy
    Wpisz w googlemap Rzeszynek i zobaczysz co mam w okolicy:) Zadupie totalne:) O PJ to czytałem dużo pozytywów... jak rozmieścić w takim razie głosniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez dR.LasCa
      O PJ to czytałem dużo pozytywów
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13535
      jak rozmieścić w takim razie głosniki?
      Najlepiej tak jak w oryginale, jeśli to zwrotka Irka to jego spytaj.

Skomentuj

kluczowy cytat "za cenę PJ nic lepszego nie dostaniesz" co tu ukrywać... przecież zawsze chodzi o kasę...

Skomentuj

Za cenę starego 126p pewnie też się nic nie dostanie, ale ja w takim układzie wolałbym na pieszo chodzić :wink: . Nawet gdybym kasy za bardzo nie miał to chyba wolałbym zaczekać i dozbierać te kilkadziesiąt złotych,s zczególnie, że wybór głośnika pociąga za sobą dokupienie elementów zwrotnicy, więc jego udział w całkowitym koszcie nie jest znowu taki wielki.

Skomentuj

to co proponujesz? Weź pod uwagę że basy już są.. a zwrotka jest...do gdn22 i się nada.. Do innych głośników sam nowej nie zaprojektuję, a to znów koszty..

Skomentuj

To czy zwrotka się nada nie jest takie oczywiste, chociaż porównaj wykresy impedancji GDN22 i tych, które już masz przynajmniej będzie jakaś pewność, że wypadkowy przebieg impedancji będzie zbliżony.

Skomentuj

Ja po prostu się na tym nie znam.. Paweł S mi napisał o tej zwrotce do tego głośnika..że nie powino być źle...

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                  Z tego co pisały osłuchane osoby wynika, że PJ jest tragiczny, więc nie wiem czy to dobry pomysł robić coś na nim
                  w takim razie tonsile, tesle, czesc visatonow tez odpadaja ;]

jak rozmieścić w takim razie głosniki?
                  klasycznie :P

Paweł S mi napisał o tej zwrotce do tego głośnika..że nie powino być źle...
                  eeee..
                  czekaj - to ty masz juz wszystkie glosniki czy tylko GDNa?
                  bo jak tylko GDNa to mozna dalej kombinowac. jak masz juz wszystkie to co innego
                  nie zapominaj ze zwrotnica do tych kolumn to 100zl/szt wiec zakup lepszej szerokopasmowki wcale by drozej nie wyszedl...

Skomentuj

Znam koszt zwrotki.. mam samego gdn x2, 5 stycznia miałem zamawiać resztę... więc może coś innego?

Skomentuj

masz plyty z odzysku u siebie? jak tak to mozna sie bawic
                      nawet na ARZ warto sie pobawic :P

Skomentuj

pudła będzie mi robił znajomy stolarz, więc nie zedrze:) ja będę jedynie oklejał fornirem, lub okleiną.. tego do końca nie wiem

Skomentuj

ja będę jedynie oklejał fornirem, lub okleiną..
                          okleiną nie jest ani łądnie, ani solidnie, ani łatwo IMO.
                          Pawel S. nie polecałbym początkującym ARZta, bo dużo się narobią, a końcowy efekt może mocno rozczarować, ten głośnik ma więcej wad niż zalet, dlatego jeśli komuś ewidentnie nie zależy na tych zaletach kosztem całej reszty, to lepiej żeby nie marnował na to czasu

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                            okleiną nie jest ani łądnie, ani solidnie, ani łatwo IMO.
                            ani tanio...
                            Zamieszczone przez mkul
                            ten głośnik ma więcej wad niż zalet
                            ma tylko jedna powazna wade dla poczatkujacych - narzucajaca sie srednica ktora trzeba uspokoic ;]
                            nie oceniaj go pod takim katem o jakim pisali - ze to jakis hi-end. to jest poprostu glosnik za 30zl :P

Skomentuj

konkretne propozycje proszę:) Więc początkowe założenie to dno i nie warto, tak?

Skomentuj

Więc początkowe założenie to dno i nie warto, tak?
                                To czy dno to zależy czego się spodziewasz, najlpeiej byłoby sprzedać te GDN-y i kupić coś do czego jest projekt, ale jeśli to nie wchodzi w grę to tak jak pisałem porównaj impedancję twoich GDN-ów z tym z projketu i jak jest zbliżona to może zrób tak jakPawel S. pisał. W połączenie szerokopasmówki z tym GDN bez pomiarów bym się nie pchał.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                                  porównaj impedancję twoich GDN-ów z tym z projketu i jak jest zbliżona to może zrób tak jakPawel S. pisał
                                  a jak?:) Jestem zielony:) wiem że mój gdn ma 8 ohm:)

Skomentuj

http://www.stx.pl/charakterystyki/GD...-8-SCX-IMP.jpg
                                    http://web.archive.org/web/200604241...0-8-SS-IMP.jpg
                                    wiem ze to nie SC ale tylko to sie wczytuje. w paincie pokryj oba te wykresy i zobacz czy sie zgadzaja

Skomentuj

Tak jak myślałem, SCX ma więcej miedzi w napędzie i impedancja nie rośnie tak szybko. BTW może napisz do Irka, jeśli tylko przwinął mu się przez ręce ten twój GDN to powinien coś wymyślić. Irek zdaje się wszystkie pomiary robił trochę bardziej profi systemem i ma skalibrowany SPL każdego głośnika.

Skomentuj

Porównałem i z tego co widzę w gdn27 końcowe wartości są wyższe... chciałbym zrobić całość na stx.. tak jak na początku tematu.. problem jest jedynie w zwrotce, tak?

Skomentuj

Najpierw napisz do Irka, jak nic nie wymyśli to pozostaje albo dobierać elementy bazując na impedancji i pomiarach jakie można znaleźć, co tak średnio mi się widzi, albo sprzedać GDN-y i kupić inne, albo ew. GDN-y zasilić osobnym wzmakiem z filrem DP jak suba, a górę zrobić na np. 14SCX+ coś tam. Wtedy całość mogłaby być w jednej obudowie, odcięcię dołu dobierze się na ucho tyle, że wyjdzie drożej o koszt wzmaka...

Skomentuj

Czaruję...