Wczoraj byłem w media markcie akurat przypadkiem, i przypomniało mi się o owych głośniczkach. Poszedłem posłuchać w zasadzie telewizorów Philipsa z ambilight, co prawda nie widziałem dokładnie tych samych głosników - a przeglądnąłem wszystkie dostępne. Były podobne, z jednym midbasem, i muszę niestety ostrzec. Głosniki były zamontowane z tyłu, (grały w tył, do ściany) więc średnica i wysokie będą się na pewno wymykać z pod kontroli. Basik jakiś tam był odziwo, ale wiadomo - market to nie pomieszczenie do odsłuchów
No to przyszły. Podłączyłem i na szybko odsłuchałem:
- bardzo mało wysokich i są strasznie kierunkowe, trzeba pomyśleć nad wymianą tego tweetera na coś innego, może pasowałby tutaj jakiś samochodowy tani? Albo te missiony co kiedyś na allegro był. Lub equalizer i da się słuchać :)
- trochę przebasowione, szczególnie jak są blisko ściany, ale ze to niesamowicie (jak na takie pierdółki) nisko schodzą
Podsumowując - za 25zł rewelacja. Gdyby coś zrobić z tymi wysokimi, to biją takie T20 na łeb na szyję wg. mnie.
Fajnie, że ze śląska do Krakowa, szły dłużej niż do esh0, do Malborka/Gdańska.
Też dotarły, i odsłuchałem je tak ok 40min.
Wrażenia:
Ogólnie, zawiodłem się bo myślałem że są ekranowane. Niestety nie są.
Wysokie, no cóż, na osi coś tam jest, ale 15' i nie ma już prawie nic. Racja esh0, strasznie kierunkowe. Niestety muszę Cie zmartwić że tam nic się nie zmieści, przymierzałem missiona i nie wejdzie - za duży magnes. Dla mnie nie do przyjęcia i tutaj się najbardziej przejechałem :???:
Średnica mocno wycofana, bez polotu, żadnych fajerwerków. Też nie do przyjęcia :???:
Bas - no cóż plastikowy a wręcz kartonowy, czy ja wiem czy taki niski - do tych 80Hz coś zagra. Tez nie do przyjęcia :???:
Ogólny spl to ok 86dB. Pasmo na osi zamyka się od 80Hz - 14kHz.
IMO, wyrzuciłem pieniądze w błoto. Ze dwie klasy lepiej gra Tonsil 10/20/3.
A do T20 to moim zdaniem nie ma co ich porównywać, bo te to ze 3 klasy wyżej są od tych pierdółek z philipsów. Przynajmniej gitara w t40 brzmi jakoś, jest jakaś stereofonia i przestrzeń i to spora, a bas nie jest tak kartonowy jak tutaj.
naprawdę są warte tych pieniędzy do porannego, cichego słuchania radia w sam raz - świecące wierze "2000W" przy tych głośniczkach wymiękają, nie ma rewelacji ale to dobra i tania alternatywa dla "pierdziawek" komputerowych :)
Jakbym ja zaczynał dzień od słuchania na tych głośniczkach to każdy by był zrypany :lol: bartekgib, jak Twoje odsłuchy?
Hmm może jeszcze je pomęczę, wytłumie i wygrzeje porządnie, ale wątpie żeby dźwięk zmienił się aż tak diametralnie. Nie zapominajmy że za pewne w philipsach ambilight byl procesor glosnikowy ktory dyktował brzmienie tego zestawu...
wasik1989, dlatego pisałem o koniecznej korekcji dźwięku...
damiani, wg. mnie do cichego słuchania to one się kompletnie nie nadają właśnie - musi być pewien poziom głośności, żeby te wysokie tony chociaż trochę było słychać :)
Ale ogólnie z wykonania wydają się całkiem całkiem. No tylko właśnie - co wykonanie a odsłuch .... Zobaczymy. Jak tylko coś konkretnego będzie w nich leciało i zdefiniuję to - zaraz siadam i piszę.
Pozdrawiam !
[ Dodano: 2008-11-21, 09:00 ]
Więc podłączone - na "chamca" skręcająć kable itd. ale to są wstępne odsłuchy. Sprzęt odsłuchowy : 2x15 W
No więc - dźwięk taki kierunkowy - przed kolumnami jest to coś, ale stanąć obok i już się wszystko psuje.
Wysokie - zamulone, czystość taka 1/4, brzmią trochę jak 10'letnie radyjko na baterie. Lecz coś tam słychać - to nie jest tak, że oddaje je na rzeź i koniec. Biorę pod uwagę cenę - po 8 zł/szt ! ! ! Więc jak na tą cenę - jestem w stanie wytrzymać i nawet pochwalić.
Średnie - słyszalne, lekko cofnięte, pół na pół naturalne, czasem krzykliwe. Czasem nachodzą też na inne pasma. Lecz ja je doceniam :)
Niskie - no i tu duża niespodzianka, bo gra to naprawdę przyjemnie ! Szybki, "skuteczny" basik, nie nachodzi na żadne pasma, ładnie tam sobie gra i daje niezły efekt. Po tak małych kolumnach nie spodziewałbym się takie "zamieszanka" :grin: Wiadomo, że brzmi to jak "pukaweczka", ale z czego to ma się wydobywać totalne mięso ? ? ? Ja sobie chwalę.
Sterefonia - i tu kolejna niespodzianka. Jednak kolumny muszą być przed nami - nie ma innej opcji. Sterefonia istnieje i całkiem przyjemnie się tego słucha.
Radzę podgłośnić sprzęt i zobaczyć, że te głośniki się nie gubią ! ! ! Przynajmniej u mnie, a starałem się czasem puszczać trochę rąbanki :lol:
8 zł/szt to dobrze wydane pieniądze. Biją na pewno satelity z tanich KD ( 500-600 zł). Zastanawiam się czy by większej partii nie kupić :P
Pozdrawiam !
P.S. wasik - za ile chcesz sprzedać i ile masz sztuk ? ? ?
[ Dodano: 2008-11-21, 09:03 ]
P.S.2. Ponowna poprawka - Te głośniki potrzebują wysokiego poziomu głośności, żeby się pokazać z jak najlepszej strony ! ! ! ! ! Radzę podkręcić volume i zobaczyć, że nie jest tak źle.
Ostatnio nabyłem parkę na wolumenie i wybaczcie ,ale jeśli to gra porównywalnie do T40/T20 to nie wiem...
Największy ból to góra , średnica ujdzie , ale bez rewelacji,po prostu jest, jeśli chodzi o jakieś tam elementy sceny to krejtiwy niestety je niszczą, dół - co kto lubi, zresztą tutaj wiele od ustawienia zależy i naprawdę centymetry grają rolę nieraz.
Kopułki przydałoby się wymienić, aczkolwiek nie wiadomo na co, bo mało co tam wejdzie, a jeśli już się uda włożyć to zabawy przy tym tyle że nie wiem czy to w ogóle ma sens.
Więc jeśli kupować to już nie z myślą że się będzie coś modowało, bo wtedy prościej jest zrobić coś od nowa po prostu.
No więc po dniach kilku już zaprzyjaźniłem się z kolumnami. Nie jest aż tak źle z nimi. Albo to one się wygrzały, albo to ja się przyzwyczaiłem.
Nie żałuje tych 9 zł/szt, a nawet jakby kosztowały 20 zł to też bym nie żałował, bo nic lepszego bym za tą cenę nie kupił. Kupiłem jakieś sensowniejsze kable, połącze z konektorkami, podkleiłem już na filcowych kółeczkach i stoją sobie na komodzie połączone ze zmodyfikowanym zestawem SMS-5100. Zamiast oryginalnego suba mam subwoofer z zestawu KD Magnat CineMotion 700 ( kupiłem w idealnym stanie za 45 zł ) i muszę powiedzieć, że za jakieś poniżej 100 zł mam zestaw bijący na łeb na szyje wszystkie Logitechy, Creative, a nawet tanie zestawy KD Panasonica czy Samsunga itd itp ( w rodzinie posiadają, więc mogę spokojnie porównać ). Wracając - do kolumn - Jestem zadowolony, grają ładnie więc ja powiem szczerze - zakup udany i trafiły one w moje gusta. Miałem je podcinać, ale zostawiłem tak i teraz też jest dobrze. Dostałem 2 lewe, ale z tym też nie jest tak źle.
Po 9 zł/szt to BARDZO udany zakup. Bardzo bardzo bardzo .... W aukcji dobrze zostało napisane - to nie musi tylko wyglądać a grać. Pozdrawiam !
Skomentuj