Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na XXLS12 z MB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jedna rzecz co do umieszczania membrany biernej - musi byc pionowo, bo jest konkretnie obciazona i miala by od razu jakies wychylenie, co oczywiscie spowodowalo by nieliniowa prace i pewnie przy max dostarczonej mocy, mogla by dojsc do max dopuszczalnego zakresu wychylenia.........

Skomentuj

Taa różnicę w umieszczeniu membran byś na pewno usłyszał :) Co to znaczy - konkretnie obciążona?
      Idąc tym tokiem głośnik suba nie może być na dole obudowy bo już pod swoim ciężarem zwisa i ma od razu jakieś wychylenie
      :lol:

Skomentuj

Przemek, nie generalizuj. suszi, ma racje. Taka membrana obciązona już cięzarkiem skierowana w dół, będzie osiadać pod wpływem tego ciężarka. Tak samo jakby była u góry - tak się nie robi, co chwilę trzeba było by wnosić poprawki w strojeniu!

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
          Idąc tym tokiem głośnik suba nie może być na dole obudowy bo już pod swoim ciężarem zwisa i ma od razu jakieś wychylenie
          ale w glosniku jest cewka ktora porusza glosnikiem. jak taka membrana bedzie obciazona w dol to cewka zaraz ja wyciagnie w gore :P

Skomentuj

Tu jest troche o XXLS'ie i dwóch MB co prawda 10-cio calowym ale może się przyda. http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=11439&p=3#k

Skomentuj

tyle ze jak wezniesz do reki glosnik to niewazne jak go ustawisz, membrana jest na tyle lekka, ze zawieszenia ja utrzymuja w pozycji "0"

poobracaj, widzsz czy sie rusza?
              to wez teraz na srodku daj obciazenie 250g, ile sie przesunie ? (pierwsza lepsza wartość z netu...)
              producent chyba wie co pisze, gdy wyraznie w instrukcji stoi "PIONOWO"

jak nie masz gdzie kupic, to membranie biena mozna tez zrobic z glosnika
              nie pamietam wzorów, ale da sie wyliczyc, zakladajac ze masz np 2 identyczne glosniki, z jednego zrobic MB, oblicza sie wymagane dociazanie masy ruchomej

byl artykul w elektronice praktycznej, dawno temu (2 polowa lat 90) o projektowaniu kolumn, od tamtej pory sie niewiele zmienilo, lepsze glosniki sa i lepsze programy do tego

wlasnie sobie przypomnialem, ze mam takie glosniki na strchu, spalone :-/ tyle ze nie znam parametrów TS, ale mam jeden dobry.....umie ktos to zmierzyc? chce sie komus??
              ;D

Skomentuj

Mariuszb - dzięki za linka, interesująca lektura.. Panowie z tamtego forum jakby potwierdzają słowa Pana Kisiela, że lepiej dać dwie MB cięższe niż jedną lżejszą. Jestem ciekaw czy usłyszę tą różnicę, mam dylemat bo byłbym w stanie wysłupać jeszcze te trzy stówki... Tylko, że obudowa do dwóch MB zazwyczaj wygląda tak, że na froncie głośnik, a po dwóch bokach dwie MB. A co gdyby zrobić tak, że zostawić kształt jaki mam obecnie zaprojektowany, dać na froncie dwie MB, a na spodzie dać głośnik? Tylko czy dwie MB na jednej ściance mają sens, czy raczej powinny być na przeciwległych ściankach...?

Pozdrawiam
                Szuler

Skomentuj

Zamieszczone przez szuler
                  Tylko czy dwie MB na jednej ściance mają sens, czy raczej powinny być na przeciwległych ściankach...?
                  raczej nie bedzie roznicy

Skomentuj

Może popytam jeszcze konkurencję z audiostereo :). Kolega misiomor dość mądrze pisze tam na temat XXLS-ów i dwóch MB, wydaje mi się że wie o chodzi. Za bardzo nie orientuję się jakie są relacje diyaudio z audiostereo - mam nadzieje, że zadanie tam drugiej opinii nie spowoduje usunięcie mnie z tego forum :P. No ale jakby nie patrzeć przed wydaniem 1200zł na same przetworniki do jednej kolumny lepiej się dobrze wywiedzieć

PS. Lol, muszę odczekać tydzień nim będę mógł pisać na audiostereo...

Pozdrawiam
                    Szuler

Skomentuj

Za bardzo nie orientuję się jakie są relacje diyaudio z audiostereo - mam nadzieje, że zadanie tam drugiej opinii nie spowoduje usunięcie mnie z tego forum
                      usunac nikt ciebie nie usunie. tam czasami glupoty gadaja ale w dziale DIY raczej powinny byc rozsadne osoby - niech sie lepiej wypowiedza osoby tam spedzajace wiecej czasu

Skomentuj

Pewnie jak to napisze to mnie dosiegnie klawiatura moderatora:):)
                        Z Audiostereo i diyaudio to jest tak:

Diyaudio - przdszkole/podstawówka
                        Audiostereo - studia

i nie chodzi tu o wiek forumowiczów choć średnia wieku tam jest o wiele wyższa

Ja cały czas sie TU "dokształcam" bo tam nie wszystko rozumie

Skomentuj

Audiostereo to raczej OHP albo szkoła przyzakładowa muzyczna gdzie uczeszczaja lafiryndy majace "muzykalne usta" :grin:
                          Załączone pliki

Skomentuj

Nie na temat...
                            pegelmesser, niech zgadnę, piszesz tak bo Cie z tamtąd wykopali? Też się z poprzednikami w 100% zgodzę.

Skomentuj

Kolega misiomor dość mądrze pisze tam na temat XXLS-ów i dwóch MB, wydaje mi się że wie o chodzi.
                              Ten facet naprawdę wie o czym pisze. Ma wiedzę która wystarczyłaby na to forum, AS i parę innych...
                              Zakładam, że 2 membrany umożliwiają przenoszenie większych obciążeń, więc niższe strojenie - co w przypadku XXLSa jest chyba nader wskazane. Poza tym wychylenie objętościowe jest obsługiwane przez 2 membrany, więc zawieszenia będą mniej obciążone niż przy jednej. Większa powierzchnia membran w przetwarzaniu basu też może się tylko przysłużyć.

Skomentuj

Witam.
                                Jak na pierwszego suba DIY to konstrukcja z dwiema MB wydaje się zbyt skomplikowana i droga.
                                XXLS12 8ohm do obudowy zamkniętej + wzmak Irka.
                                To na pewno CIę zadowoli po zmianie z Kody ,ale to tylko moje subiektywne zdanie.

Skomentuj

Początkujący decydując sie na "poważny" głośnik i tak juz podejmuje pewne ryzko. Pan Budyń może i proponuje dwie mebrany bierne jest poprostu smieszny w swej żałosnosci. Chodzi mu o kase.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                    Witam.
                                    Jak na pierwszego suba DIY to konstrukcja z dwiema MB wydaje się zbyt skomplikowana i droga.
                                    XXLS12 8ohm do obudowy zamkniętej + wzmak Irka.
                                    To na pewno CIę zadowoli po zmianie z Kody ,ale to tylko moje subiektywne zdanie.
                                    czemu przetwornik który jest projektowany do pracy z MB polecasz do obudowy zamkniętej???? nie ma chyba nic prostszego jak wsadzić głośnik z MB do obudowy i podłączyć do wzmacniacza...

Skomentuj

Kudłaty, to się mylisz, a jak ustawisz odpowiednie strojenie?

Skomentuj

wasik1989 hmm nie wiem czy jaja sobie robisz czy tak na poważnie... masz membrane bierną... jej rezonansu raczej się nie zmienia... jedyne co można się bawić to objętość obudowy...a w przypadku obudowy zamkniętej jaka jest różnica?? co można w niej zmienić mniej niż w przypadku obudowy z MB??

Skomentuj

Kudłaty, a wiesz o czymś takim jak obciążniki do membrany biernej? Zwiększając jej ciężar, strojenie jest niższe a to zawsze trzeba ustawić pod pokój, i własne oczekiwania...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X