Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trudne początki - wybór przetworników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

do 23mkw starczy spokojnie jeden HDS164 + DX, Viper ma takie kolumny i słucham ich hmm, prawie tak często jak swoich
    Napęd to UNI. Imho 2.5 way nie ma większego sensu, wolałbym 3 drogi zrobić - lepsza średnica i lepszy dół.

Skomentuj

takero czyli co, HDS 164 + HDS 134 + XT25, czy moze troche wyzej pojsc i HDS 180 + HDS 152 + XT25? zwrotki pod to chyba bez problemu da rade wyrzezbic?

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal328
        takero czyli co, HDS 164 + HDS 134 + XT25, czy moze troche wyzej pojsc i HDS 180 + HDS 152 + XT25? zwrotki pod to chyba bez problemu da rade wyrzezbic?
        jak już 3 drogi to chociaż 8 cali na dół, w przeciwnym wypadku nie ma to imho większego sensu.

Skomentuj

To teraz sam juz nie wiem, HDS 205 NOM + HDS 134 + XT25 czy HDS 205 EXC + HDS 152 + XT25, roznica tylko 200 zł, jak podniesie to rzeczywiscie jakosc, to moze warto te 200 zl dolozyc?

Skomentuj

IMO 152 nie podniesie jakości zauważalnie bo to też midwoofer jak hds134, do tego z takąsamąśrednicą membrany i bardzo podobnym układem magnetycznym, tyle że wyglądem pasuje do 205exc.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

W takim razie co ostatecznie bedzie najkorzystniejsze? Moge zakupic kazdy z tych zestawow, ale chce osiagnac jak najefektywniejszy i najlepszy zestaw.

A może jakies inne przetworniki do 2-way w cenie max 570 zł na jedna kolumnę, może to da lepszy efekt?

Skomentuj

Musisz do swoich obliczeń dodać jeszcze koszty zwrotnicy. Do 3-dróg będzie dużo droższa. Dla przykładu HDS134 w aplikacjach komercyjnych ma zwrotkę 1-rzędu, można również zrobić 2-rzędu. Przepuszczam, że dla HDS164 będzie podobnie. Przy 3-drogach elementów przybywa...

Skomentuj

wiem, ze dochodza zwrotnice, ale tego nie wliczam w koszt przetwornikow, bo i tak wydam na nie okolo 300pln, wiec to pominalem

Skomentuj

widzę szeroką paletę wyboru głośników HDS, HDS, HDS, hmm HDS :). Jak już tak ładnie wyliczyłeś wszystko to ja bym wybrał opcje trój drożną z hds 134. A tak w ogóle to wolałbym mieć coś na usherku już w tych pieniążkach albo seas excel.

Skomentuj

a mam pytanie czysto teoretyczne, obudowy z marmuru/granitu, wady i zalety?

Skomentuj

a mam pytanie czysto teoretyczne, obudowy z marmuru/granitu, wady i zalety?
                        cena ? ciężar ? obróbka ?

Skomentuj

no wlasnie marmur moge za free wyrwac, obrobke tez daloby rade zalatwic

Skomentuj

to czemu nie, przynajmniej wzmocnień nie będziesz musiał dawać. Do środka jedynie może więcej wytłumienia trzeba będzie dać ale to już w trakcie sobie dopasujesz.

Skomentuj

no wlasnie marmur moge za free wyrwac, obrobke tez daloby rade zalatwic
                              to zrób i zdaj relację , najlepiej w porównaniu bezpośrednim do czegoś :)

Skomentuj

warto sie zainteresowac monacorem sph-165kep. gra toto imo zdecydowanie lepiej od xt18wo, ktora mialem okazje sluchac na audioshow (czy m18, juz nie pamietam). basu ma calkiem sporo, lepiej kontrolowanego. kosztuje przy tym podobne pieniadze. na gore mozesz dac vife xt19 bo jest do tego zwrotka, chociaz preferowalbym jednak sie skusic na cos lepszego, tyle ze bylbym problem ze zwrota. HDSy niespecjalnie znam

Skomentuj

Obróbka marmuru jest bardzo droga.
                                  Nie licz na to że ktoś zrobi to za free [otwory , frezowania],no chyba że jesteś właścicielem zakładu kamieniarskiego.

Wycięcie jednego otworu pod zlew w blacie marmurowym kosztowało mnie 300zł

Skomentuj

funiax o to sie nie martwie, bo jak pisalem wyzej, mam mozliwosc zrobienia tego po przyzwoitej cenie, czyt. butelka wodki. czyli w koncu ktory zestaw przetwornikow bedzie najkorzystniejszy i ze sie tak wyraze najlepszy? osobiscie najbardziej przekonuja mnie zestawy 2.5/3 way, nie wiem dlaczego

Skomentuj

Czaruję...
                                    X