Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na stxach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LuSzTi
    czy ten zestaw będzie lepszy niż zestaw na TVM ARN 226, TVM ARN 150 + Visaton SC10?
    Na srednich tonach na pewno. Wg mnie na wysokich tez ale tu zdania sa podzielone.. jesli chodzi o bas arn nie jest zly ale z stx'a powinno byc go wiecej.

czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tej zwrotnicy LINK
    Jest ok, co tu komentowac?

Ogólnie proszę o pomoc i wskazówki.
    Sprawdz dzial toolbox no i ogolnie poczytaj forum :)

czy ktoś może ma wymiary tych głośników potrzebne by policzyć kolumnę w WinISD? albo gotową bibliotekę? ewentualnie czy ktoś by był na tyle miły żeby obliczyć mi to?
    Wymiary glosnikow? Przetowrnikow? Wszystko masz podane na stronie producenta.

jaki głośnik wysokotonowy? czy warto dopłacać do GDWK-10-250-8-AK czy też nie ma to sensu?
    Zwrotka jest robiona pod PJ.

Skomentuj

Witam ponownie...dziś cały dzień siedziałem i czytałem...i mam parę pytań:

Policzyłem w programie WinISD głośnik niskotonowy i wyszły mi takie wartości:
      pojemność skrzyni: ok 30l, BR: średnica - 6,8cm, długość - 12,73cm, strojenie na 44,73Hz
      i tu pytanie czy długość BR to jest od wewnętrznej powierzchni ścianki czy też cały BR?

zakładam, że głośnik niskotonowy będzie oddzielony od pozostałych, być może nawet w oddzielnej skrzyni.

i tu pojawia się kolejne pytanie: czy na głośnik średniotonowy i wysokotonowy też muszę obliczyć pojemność skrzyni i czy wrzucać je razem czy też może do tego jeszcze kolejną mniejszą wewnętrzna skrzyneczkę na wysokotonowca?

wyczytałem także, że głośniki nie powinny się znajdować się w tej samej odległości od krawędzi przedniej płyty, ale jak oglądam konstrukcje kolumn podłogowych to praktycznie nikt się do tego nie stosuje...więc jak z tym jest?

póki co na tyle...kolejne pytania w miarę czytanego materiału :razz:
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

i tu pojawia się kolejne pytanie: czy na głośnik średniotonowy i wysokotonowy też muszę obliczyć pojemność skrzyni i czy wrzucać je razem czy też może do tego jeszcze kolejną mniejszą wewnętrzna skrzyneczkę na wysokotonowca?
        Jak masz miejsce to oddziel wszystko ale nie powinno byc zadnych problemow raczej wysokotonowki sa szczelne. Sredniaka daj na oko do paru litrow.

wyczytałem także, że głośniki nie powinny się znajdować się w tej samej odległości od krawędzi przedniej płyty, ale jak oglądam konstrukcje kolumn podłogowych to praktycznie nikt się do tego nie stosuje...więc jak z tym jest?
        "Duzy" wplyw na charke kolumny ma umiejscownie wysokotonowki - poszukaj bo bylo na forum o tym, ktos symulowal w edge'u. Chyba nawet w artach jest.

Skomentuj

czy długość BR to jest od wewnętrznej powierzchni ścianki czy też cały BR?
          calutki b-r a srednice wpisujesz do programu ta wewnetrzna czyli mniejsza. tutaj zamiast 6,8cm bedzie ok 6,1cm

pojemność skrzyni: ok 30l, BR: średnica - 6,8cm, długość - 12,73cm, strojenie na 44,73Hz
          pojemnosc OK. ale ztrojenie bym dal nizej. ok 40Hz
          czy na głośnik średniotonowy i wysokotonowy też muszę obliczyć pojemność skrzyni i czy wrzucać je razem czy też może do tego jeszcze kolejną mniejszą wewnętrzna skrzyneczkę na wysokotonowca?
          oddziel je tylko od GDNa. GDMowi i GDWK starczy pare litrow ale wygodniej bedzie dac im wieksza przestrzen...
          obecne GDWK PJ sa szczelne wiec nie musisz ich oddzielac

tutaj chodzi o wyrownanie akustycznych zrodel czyli cewek glsonikow - to one powinny byc w lini a nie fronty glosnikow. ale to sa detale i zapewne na STXach tego nie uslyszysz :P

http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe dla ulatwienia :P

Skomentuj

tutaj chodzi o wyrownanie akustycznych zrodel czyli cewek glsonikow - to one powinny byc w lini a nie fronty glosnikow. ale to sa detale i zapewne na STXach tego nie uslyszysz :P
            chodziło mi o TEN artykuł. Jeśli mam to sobie darować to daruję sobie i dziś wieczorkiem rozrysuję sobie obudowę posiłkując się rysunkami od Pawel S. (za co serdecznie dziękuję).

Wracając do skrzyni dla głośnika średniotonowego - WinISD wyliczył mi pojemność skrzyni na 6,5l - czy ta wartość jest OK? Czy też może ktoś z doświadczenia wie, że jednak powinno być mniej/więcej (niepotrzebne skreślić :razz: ).
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

chodziło mi o TEN artykuł
              jezeli prijektujacy zwrotnice bierze to pod uwage to bedzie lepiej. jednak nic nie wiemy czy irek tak robil bo nie podal dokladnego polozenia glosnika wiec przyjmujemy symetrie

Wracając do skrzyni dla głośnika średniotonowego - WinISD wyliczył mi pojemność skrzyni na 6,5l - czy ta wartość jest OK?
              glosnik sredniotonowy nie wymaga idealnie wyliczonej komory. obudowe do wooferow liczymy zeby uzyskac bas. tutaj wielkosc komory moze zadecydowac co najwyzej o wytrzymalosci mocowej glosnika.
              ale te 3-5 litrow to min dla takiego glosnika

Skomentuj

Czaruję...
              X